Reply to this topicStart new topic
> Despre carnea de vită, tranşare, metode, sfaturi
peruzele
mesaj May 8 2007, 03:20 AM


Academic chef forever


Grup: Membri
Postari: 1,472
Inregistrat pe: 22-November 06
De la: California, USA
Membrul Nr.: 35,009Ce-şi propune acest topic? A oferi un îndrumar celor care vor să gătească carne de vită fără a avea surpriza că nu e făcută, că e prea uscată, tare, vânoasă, talpă şi alte nemulţumiri pe care le avem de obicei, nu atât din pricina cărnii, ci mai ales a alegerii cărnii, a metodei de pregătire, a temperaturii, a reţetei nepotrivite cu tipul de carne ales.Drumul spre o friptură gustoasă, bine făcută, aromată, rumenită începe la măcelarie şi nicidecum de la o reţetă de friptură cu indicaţia generică 'carne de vită'.Ba mai devreme chiar, drumul spre o friptură reuşită începe cu teoria, cunoştinţele de bază care ne fac să diferenţiem între carnea de vită şi carnea de viţel, de pildă. Acolo unde reţeta cere carne de viţel e bine să respectăm acest lucru, cum vita se va comporta diferit şi orice substituire trebuie făcută avînd în vedere modificări de temperatură, timp, chiar metodă de gătire.La fel o reţetă cu carne de vită chiar daca pare mai simplu a fi adaptată la carnea de viţel, poate duce şi ea la surprize.
Deci aici vorbim numai de carnea de vită şi anume în aspectele tranşării acesteia şi a metodelor de gătire.

TRANŞAREA vitei nu e un subiect simplu de abordat cum fiecare cultură, ţară, companie chiar, are metoda sa de tranşare lucru care împiedică standardizarea bucăţilor de carne la nivel global, cu excepţia unor restaurante cu profil internaţional, unde un steak Delmonico, un Châteaubriand , un Porterhouse Steak sau un T-bone steak vor fi invariabil la fel tranşate.
Aici putem vorbi despre exemplul Canadei care are legi alimentare şi sanitare foarte stricte şi ca atare tranşarea se face la nivel naţional
(vezi pagina web:http://www.inspection.gc.ca/english/fssa/l...eboe1e.shtml#sd)

Se poate de asemenea menţiona cazul Argentinei, producătorul de carne de vită numărul unu din lume în ce priveşte calitatea cărnii.Exporturile din această ţară pe alte pieţe fac faima restaurantelor argentiniene, unde fripturile sunt preparate respectând tradiţiile de tranşare argentiniene. Un exemplu aş da aici, Spania, care importă carne de vită din Argentina şi Brazilia, avînd o tradiţie a restaurantelor cu profil chiar şi în oraşele de provincie.
Asta sub aspectul altor gusturi, tradiţii, altor fripturi decît cele locale. Un alt aspect este cel al unor companii americane ce intră pe pieţe europene şi aduc metode de tranşare specifice SUA în culturii europene. Mă refer la o companie care face afaceri în România, Franţa, Polonia, Marea Britanie, Smithfield Foods, Inc., dar şi în Mexic sau China(http://www.smithfieldfoods.com/Romanian/Home.asp)
schimbând profilul industriei alimentare locale în sensul globalizării.
Atît în ce priveşte naţional-internaţional în tranşare. Întrebarea care rămâne este : cum putem afla ce carne să cumpărăm de la măcelărie şi cum s-o facem după metoda cea mai adecvată, dacă tranşarea este un lucru relativ, naţional, local, cultural. Răspunsul este că există un consens asupra diferitelor regiunii ale carcasei de unde provine carnea, ele fiind în orice ţară, cultură, limbă, 10 regiuni mari, cărora li se aplică tranşări în detaliu şi la detaliu abia începe diferenţierea.
Aceste regiuni sunt:
1. spata, 2.coastele,3.vrabioara anterioară, 4. vrăbioara posterioară, 5.pulpa, 6. rasolul anterior, 7.pieptul, 8. fleica, 9. fleica, 10.rasolul posterior
Ce trebuie reţinut aici este faptul că în ciuda diferenţelor de tranşare în cadrul regiunilor amintite, regimul de tratare a bucăţilor provenite dintr-o regiune sau alta este acelaşi în toate culturile, cum metodele de preparare ţin de frăgezimea cărnii după regiune, de cît de vânoasă, grasă, macră, suculentă este partea respectivă, mai precis vorbim de calitatea cărnii. În treacăt fie spus, bucăţi de piept sunt gătite în lichid, carnea tocată provine de la greabăn(spată)şi de la pulpă sau fleică, rasoalele sunt folosite mai ales la supe şi tocane indiferent de ţara sau cultura unde acestea sunt gătite.Cum metoda în acest caz este impusă de natura cărnii şi nu în primul rînd de tradiţii culinare locale.
Înainte de a vorbi de metode de preparare a cărnii de vită vreau să mă opresc la un aspect al zileleor noastre când tot mai mulţi oameni trăiesc în afara graniţelor propriei ţări. Asta duce la nevoia de cunoaştere a metodelor de tranşare a ţării în care trăiesc, deci la adaptarea la o nouă realitate.Căutînd planşe de tranşare a vitei în limba spaniolă am intrat pe un site spaniol unde userii cereau ajutor privind denumirile diferitelor bucăţi în spaniolă, deşi ei erau latino-americani, mexicani, venezolani, dar problema nu era limba, ci metoda de tranşare.Iată deci, că problemele pot surveni chiar şi în aceiaşi limbă.

Pagini utile: italiană( http://www.ricettepertutti.it/tutto_sul_manzo.asp),
spaniolă(http://www.nutricionyrecetas.com/recetas/cursodecocina/ternera.htm),
engleza americană(http://www.hormel.com/templates/knowledge/...mp;catitemid=19)

alte pagini web: Mananca sanatos - despre prepararea carnii discuta coacerea la cuptor si inabusirea sau fierberea in suc propriu,de Constanta Penverne - redactor Arta Culinara revista Avantaje
http://www.avantaje.ro/index.php?a=149

Totul despre friptura de vita( un articol foarte bun si util)
http://www.avantaje.ro/index.php?a=1665


Cărţi:

INTERNATIONAL MEAT SCIENCE DICTIONARY


by DONALD KINSMAN
2nd ed., June 1991, 480 pages, $34.95
ISBN 978-0-89641-197-5


[/size]The Beef Book by Jean Paré, autoarea canadiana care are propria companie renumita in Canada si SUA, spune: "nu impartasi niciodata o reteta pe care tu nu ai face-o."

"The ALL New All Purpose Joy of Cooking" by Irma S. Rombauer, Marion Rombauer Becker and Ethan Becker.


şi nu în ultimul rând "Larousse Gastronomique"

Carti despre carne si fripturi:

Complete Meat Cookbook
Author: Bruce Aidells
(1998)

Exista si varianta online:
The Complete Meat Cookbook: A Juicy and Authoritative Guide to Selecting, Seasoning and Cooking ... By Bruce Aidells, Denis Kelly
http://books.google.com/books?id=ExCYBwIzy...CE#PRA1-PA69,M1

Cooking for Dummies, 2nd Edition
Author: Bryan Miller and Marie Rama
(2000)

Food Lover's Companion
Author: Sharon Tyler Herbst
(1995, 2nd Edition)


The Visual Food Encyclopedia
Author: Serge D'Amico
(December, 1996)


The Food Lover's Tiptionary
Author: Sharon Tyler Herbst
(1994)


Reasons To Roast: More Than 100 Simple And Intensely Flavorful Recipes
Author: Georgia Downard, Evie Righter
(1997)

Acest mesaj a fost editat de peruzele: May 11 2007, 04:45 AM
Poze Micsorate Atasate
Imagine Atasata


Imagine Atasata


Imagine Atasata

 


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
peruzele
mesaj May 8 2007, 03:30 AM


Academic chef forever


Grup: Membri
Postari: 1,472
Inregistrat pe: 22-November 06
De la: California, USA
Membrul Nr.: 35,009Metode de preparare a cărnii de vită.Acestea se pot clasifica după gradul de umiditate, astfel există metoda umedă(înăbuşirea, fierberea în lichid, marinarea) şi metoda uscată( coacerea în cuptor, grătar, broiler, în tigaie cu o grăsime la alegere).

Metoda umedă se aplică la bucăţi provenite de la spată, pulpă, piept, fleică, rasol.Unii specialişti recomandă marinarea cărnii provenite de la spată, pulpă, fleică în cazul în care vrem să o facem la grătar, deci prin metoda uscată şi la temperaturi înalte. Chiar şi marinată nu vom obţine aceleaşi rezultate ca în cazul folosirii muşchiului, vrăbioarelor sau bucăţilor de la coaste.În schimb nici o altă parte nu este mai gustoasă ca pieptul de vită înăbuşită în reţeta cu castraveţi acri.E cum s-ar zice cea mai performantă bucată, pieptul gătit astfel.

Metoda uscată se aplică bucăţilor de cea mai bună calitate, care se remarcă prin frăgezime, bucăţilor de coaste, vrăbioare, unele bucăţi de calitatea întîi de la pulpă(marinate sau nu) ce se comportă bine la temperaturi ridicate cum este broilerul şi grătarul.În cazul în care avem bucăţi de pulpă neperformante şi vrem să le facem friptură la cuptor e mai sigur să le fierbem înăbuşit(cu o cantitate mică de lichid şi cu capac etanş) înainte de a le da la cuptor.

Cum cea mai mare parte din lucrările de specialitate pe această temă s-a scris în limba engleză iată câteva pagini în americane despre metodele de gătire a cărnii de vită.

http://www.hormel.com/templates/knowledge/...sp?catitemid=20

http://www.txbeef.org/cooking_methods.php3

http://busycooks.about.com/od/howtocook/a/...ocookbeef_2.htm

şi un site cu videos ale unui chef din Arizona.

http://www.expertvillage.com/interviews/ba...preparation.htm

tot de pe web am şi această planşă din păcate în engleză şi ea cu tranşarea vitei in SUA.


(www.txbeef.org/cooking_it_right.php3)

După cum se poate observa din planşă bucăţile de la spată, piept, fleică şi unele de la pulpă nu se fac la cuptor, deci prin metoda uscată.În cazul coastelor şi vrăbioarelor se poate folosi metoda umedă dar cum aceste părţi de carne sunt mai scumpe, dar şi mai fragede e de preferinţă metode ce pun în evidenţă calitatea superioară a cărnii,grătarul, broilerul sau friptura la cuptor cum se vor comporta bine la temperaturi ridicate sau prin metoda uscată.

Acest mesaj a fost editat de peruzele: May 8 2007, 06:06 AM
Poze Micsorate Atasate
Imagine Atasata

 


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Medeea.
mesaj May 8 2007, 01:47 PM


Captain Cook


Grup: Membri
Postari: 340
Inregistrat pe: 23-September 05
De la: Oradea
Membrul Nr.: 27,688Spune-mi ,te rog,cum stiu eu din care parte a vitei este denumirea de eticheta "CARNE MACRA BRASATO" si "ROASTBEEF",de exemplu.
Am luat "brasato",gandindu-ma,dupa aspectul ei,ca fac gratar.Dar m-am razgandit si am facut-o la cuptor,in punga speciala,unde am pus si vin rosu (si ceapa,morcov,telina etc).Dupa vreo doua ore era patrunsa excelent.N-am fost insa foarte multumita de aroma sosului...(cu ce mergea mai bine?)
Ma intreb daca-mi ieseau din ea gratarele?
Am luat mai demult una din astea doua denumiri,si am facut pe tigaia cu dungi (de gratar) bucati groase de un deget si erau moi si tare bine patrunse.Baiul e ca nu mai stiu care din cele doua era aia de gratar.De aceea mi-a fost frica de ultima s-o fac gratare.
Deci...?
E important ,binenteles,modul de preparare in functie de bucata,dar cred ca-i important si varsta animalului.(desi,in zilele noastre,nu cred ca animalele ajung prea batrane,nu?)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
peruzele
mesaj May 8 2007, 06:40 PM


Academic chef forever


Grup: Membri
Postari: 1,472
Inregistrat pe: 22-November 06
De la: California, USA
Membrul Nr.: 35,009Medeea, " brasato" e un termen italian care se refera la metoda de preparare, însemnând '' înăbuşit'' deci e vorba de o bucată care se comportă bine mai ales cînd e gătită cu puţin lichid şi la foc mic, cu capac încît aburii să o pătrundă. Ai făcut bine că ai pus şi vin, deşi la cuptor focul o ia prea repede şi rişti să se strîngă, mai ales dacă e bucată de la spată.Se pare că ai avut noroc şi a fost bucată de la pulpă. Atît spata căt şi pulpa se vînd pentru brasato.

Roast beef aşa cum spune şi numele este o friptură la cuptor(roast).Carnea de preferinţă la cuptor va fi muşchiul, vrăbioarele, dar şi bucăţi de pulpă.In Franţa, Spania, Italia există chiar o bucată care se tranşează sub numele de roast beef şi această bucată e de regulă din zona vrăbioarelor.Despre aceasta cred vrei tu să ştii, da, se poate pune pe grătar aşa cum e, fără nevoia de o marina sau altceva.
Imagini Atasate
Imagine Atasata
 


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
n_puiu
mesaj May 8 2007, 08:57 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 5,562
Inregistrat pe: 1-September 03
De la: Dîn Corleone
Membrul Nr.: 8,842Peruzico, viu şi io cu-o contribuţie, să nu zici că te-am "ameninţat" degeaba... laugh.gif

E o clasificare inspirată din Sevastos şi scrisă în mare grabă şi-n condiţii de stres.

Le-om mai lămuri pe parcurs!calitatea I-a
1- muşchi şi vrăbioară – gratar şi tavă, dar şi supe
2- ostreţ - fripturi la tava, supe
3- antricot - grătar, tavă, inăbuşit; supă şi tocană
4- coada – inăbuşită, supă
5- rasol fără os – friptură împănată, înăbuşită, tocături

calitatea a II-a – mâncări
6 – Pulpă, capac, rasol alb: supă, friptură, tocături
7- cap de muşchi: tocături, fripturi
11 – antricot - supă
12 – spată – friptură, mâncare cu sos, partea superioara tocatura, supă
13 – garf – partea de sus – tocătură, fripturi, mâncări calde
- partea de jos - mici
14 – rasol - supă
15- blet – supă, umplutură, mâncări calde
calitatea a II-a şi-a III-a – mâncări
8 – rasol – zeamă de carne, carne fiartă, friptură la tavă
9 – fleica – mâncări calde, grătar, borşuri, umpluturi pentru rulade
16 – gât- tocături

calitatea a II-a – fripturi
10 – antricot – grătar, înăbuşit, tocană, supă

Pieptul:

17/18 – cap de piept/sfârc de piept – supă, borş, mâncări cu varză
19 – drug de piept – borşuri, fripturi înăbuşitr/impănate
20 Fleică – fripturi, borşuri, mâncări calde, umpluturi

Capul şi picioarele - aspic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
moatza
mesaj May 8 2007, 09:18 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 5,505
Inregistrat pe: 20-March 06
Membrul Nr.: 30,859puiule, maestre draga, subiectul ma intereseaza si aprofundand lamuririle tale desenate, am inteles de ce n-am mancat eu un gratar bun, de bou. pe-aici,pe la buzau, carnea asta se procura de la diverse persoane care cresc animalul si-l si sacrifica. si se procura la modul "o pulpa spate", daca esti mai nenorocos "o pulpa fata". precizez ca ovidiu e norocos. din pulpa am incercat gratar, nu mi-a displacut total, da' nici nu m-a dat pe spate. dupa cautari indelungate, gasii si 3-ul din desenul tau, care , chipurile, ar merge la parjolit. da' 3-ul ala e mic tare, puiule, si nici nu e continut de pulpa spate procurata de obicei de omu' meu. de unde trag concluzia ca norocul lui ovidiu nu e si-al meu. adica el presteaza snitele la greu, care-l satisfac total, iar eu raman sa trag nadejde ca voi gasi candva bucata potrivita ptr gratarelul meu. da' sa stii ca eu tot cred ca boul argentinienilor sau a alora de la antipozi, e altfel decat boul nostru. cred ca al nostru e mai sportiv, mai vanos...
vreau sa ne spuna nasha daca nu-i altfel boul de la ea! nashaaa!

Acest mesaj a fost editat de moatza: May 8 2007, 09:19 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
peruzele
mesaj May 8 2007, 09:26 PM


Academic chef forever


Grup: Membri
Postari: 1,472
Inregistrat pe: 22-November 06
De la: California, USA
Membrul Nr.: 35,009Puiu, felicitări. De mult caut aşa ceva şi nu era chip să găsesc. Fireşte asta nu e o plaşă standard pentru orice timp şi loc din Romania, deci trebuie luată cu caracter orientativ doar şi nu e lege ca în Canada. Eu am găsit plaşe mai noi de la companii de după '89, deci unele particulare şi străine deasemnea cu denumiri destul de diferite de ce ştiam eu. Dar ce ai pus tu aici poate fi de mare folos celor din Romania şi nu numai.Îţi mulţumim.


Acest mesaj a fost editat de peruzele: May 8 2007, 11:22 PM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Arra
mesaj May 8 2007, 11:57 PM


Captain Cook


Grup: Membri
Postari: 386
Inregistrat pe: 25-February 06
De la: Tomb Rider - Lara Croft
Membrul Nr.: 30,526Draga Puiu dar supa din 1- muşchi şi vrăbioară – gratar şi tavă, dar şi supe sau 3- antricot - grătar, tavă, inăbuşit; supă şi tocană ????? Adica mi se pare ceva absurd sa faci supe sau tocane din aceste parti. Eu recunosc ca sunt tanara si nu foarte experta in bucatarie, dar ce gasesc eu in Spania ca antricot si costa intre 15 si 20 de euro kg, sau muchiul file care ajunge pana la 40 de euro kg mi s-ar parea un sacrilegiu sa fac supe, ciorbe sau tocane din acestea blink.gif

Tre sa zic ca noua ne place mult sa mergem la restaurante argentiniene si carnea facuta acolo la carbuni nu se compara cu nici o carne pe care am mancat-o vreodata in Romania. Spaniolii au deasemeni carne de vita deosebit de gustoasa tocmai de aia e si asa de scumpa.

Pe mine ma interesa denumirea partilor vitei in spaniola dar linkul dat de tine, Peruzele cred ca e pt America de sud si Centrala pt ca nu imi suna prea cunoscut ce scrie acolo...dar mai studiez problema huh.gif

Later Edit: Acum am citit tot ce ai scris Peruzele ca depinde si de metoda de transare poate de asta nu imi suna familiar

Acest mesaj a fost editat de Arra: May 9 2007, 12:04 AM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
peruzele
mesaj May 9 2007, 02:57 AM


Academic chef forever


Grup: Membri
Postari: 1,472
Inregistrat pe: 22-November 06
De la: California, USA
Membrul Nr.: 35,009Draga Arra, am verificat şi într-adevăr link-ul era greşit. Iată-l aici din nou.Voi moodifica şi în postul de mai sus.

http://www.nutricionyrecetas.com/recetas/c...ina/ternera.htm--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
n_puiu
mesaj May 9 2007, 08:26 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 5,562
Inregistrat pe: 1-September 03
De la: Dîn Corleone
Membrul Nr.: 8,842<<Puiu...>> Cu plăcere, Peruzico, săru’ mâna!

Cartea a fost scrisă probabil înainte de război şi io o interpretez ca fiind pentru gospodărie, nu pentru cârciumi, unde altfel se pune problema – adică aşa cred-

<< dupa cautari indelungate, gasii si 3-ul din desenul tau... da' 3-ul ala e mic tare...>>
Mic da’ scump, Moaţo, se compensează... laugh.gif
Nu e el chiar aşa mic, dar după juma’ de oră de căutat poze cu vaci pe net, după ce-am citit o mie de anunţuri cu “vând vaci de lapte”, “aparatură de muls vacile” şi alte prostii d-astea, am găsit vaca asta cam halterofilă şi-am tras dungile în Paint, că altul nu ştiu. De emoţie şi dungile-au ieşit tremurate...wink.gif

In sfârşit, ia şi tu câteva vrăbioare de la măcelărie şi grătăreşte-le şi dacă-ţi plac, n-ai decât să-l convingi pe domnul Ovidiu să cumpere juma’ de vacă. (da’ paşnic, da? laugh.gif )

Cât despre boul argentinian, n-am gustat, dar judecând după ce poze am văzut pe-aici (parcă BD pusese pe undeva) nici n-are cum să nu fie bun, era împănat cu grăsime de ziceai că e ceafă de porc.
Dac-al nostru e mai sportiv, aşa cum era ultimul cocoş de l-am primit io de la ţară (un fel de vrabie cu picioare de struţ), e clar...

<< Eu recunosc ca sunt tanara si nu foarte experta in bucatarie>
Şi io recunosc că nu mai sunt tânăr şi nici expert în bucătărie n-am fost, nu sunt şi nici nu voi fi vreodată. Artist poate, în definitiv şi io lucrez după inspiraţie şi nici la mine nu seamănă două lucrări una cu alta. laugh.gif

Revenind, în primul rând o să verific, poate s-a strecurat vre-o greşală.
Dar cum am zis şi mai sus, interpretez cartea ca fiind pentru gospodărie iar indicaţiile de tip “din asta se poate face...” iar nu de tipul “din asta se face obligatoriu...”
Pe urmă, nu am dat amănunte – sunt foarte multe- pe care autorul insistă mult: vârsta vitei, când a fost tăiată, ce-a mâncat, dacă a fost folosită la muncă, etc; în funcţie de toate astea se alege şi modul de pregătire. Adică io înţeleg aşa: dacă am o bucată de carne recomandată pentru friptură, dar ştiu că vita a fost bătrână şi consider că n-o să iasă în veci o friptură bună indiferent ce i-aş face, atunci o pun la fiert şi scot măcar o supă bună. Cât despre vrăbioare în supă, absurd sau nu, io am pus. Supa a ieşit bună, iar carnea a halit-o nevastă-mea, că era la cură.


Dacă pot, o să mai intru diseară cu ceva.

Acest mesaj a fost editat de n_puiu: May 9 2007, 06:46 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
peruzele
mesaj May 9 2007, 10:05 AM


Academic chef forever


Grup: Membri
Postari: 1,472
Inregistrat pe: 22-November 06
De la: California, USA
Membrul Nr.: 35,009Vezi cu ce vii diseară Puiu, numai să nu fie porc, aia e altă carne în alt topic. Te rog!


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Arra
mesaj May 9 2007, 10:23 AM


Captain Cook


Grup: Membri
Postari: 386
Inregistrat pe: 25-February 06
De la: Tomb Rider - Lara Croft
Membrul Nr.: 30,526(peruzele @ May 9 2007, 02:57 AM) [snapback]335654[/snapback]

Draga Arra, am verificat şi într-adevăr link-ul era greşit. Iată-l aici din nou.Voi moodifica şi în postul de mai sus.
http://www.nutricionyrecetas.com/recetas/c...ina/ternera.htmthumbsup.gif Acuma e perfect, Multumesc!!! Imi e de mare folos, il pun la favorites.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Medeea.
mesaj May 9 2007, 05:48 PM


Captain Cook


Grup: Membri
Postari: 340
Inregistrat pe: 23-September 05
De la: Oradea
Membrul Nr.: 27,688Multumesc,Peruzele,pentru explicatii.
Am mai vazut etichete cu "capac de..." si "nuca de..." - dar nu mai stiu de la ce proveneau denumirile.
Da' spuneti-mi,totusi,cu ce legume/condimente se baga vita la cuptor?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
peruzele
mesaj May 9 2007, 07:01 PM


Academic chef forever


Grup: Membri
Postari: 1,472
Inregistrat pe: 22-November 06
De la: California, USA
Membrul Nr.: 35,009Medeea, capacul si nuca sunt bucati de la pulpa.Cum ziceam despre pulpa si mai sus tot inabusite se fac.

Acum despre zarzavaturi. Morcov, postarnac, telina se pun in cratita cu carnea, dar si usturoi, ceapa, cimbru, piper pisat. Eu pun boabe de coriandru si de mustar cum sunt ideale la carnea de vita inabusita.Se recomanda supa de oase, din concentrat sau vin, mai putin apa caci ii va da un gust apos sosului.Eu pun si ulei de masline pe langa vin si condimente.Se poate servi cu cartofi natur, cu fasole verde fiarta in apa(cea din conserva merge si ea), sparanghel. Zarzavaturile se pot pasa sau servi intregi alaturi de friptura cu sosul din tava.Mie imi plac intregi, nu pasate.Restul e la latitudinea sau imaginatia fiecaruia.

Acest mesaj a fost editat de peruzele: May 9 2007, 07:09 PM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
n_puiu
mesaj May 9 2007, 07:05 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 5,562
Inregistrat pe: 1-September 03
De la: Dîn Corleone
Membrul Nr.: 8,842Am verificat, nu e greşită faza cu supa.
Peruzico am editat şi mesajul de mai sus, spre a nu se amesteca trebile.

Modul de frigere la grătar, aşa cum e scris într-o carte pentru bucătari, sau şi pentru bucătari
<<Da' spuneti-mi,totusi,cu ce legume/condimente se baga vita la cuptor?>>

Io o ung cu ulei, pun o foaie de dafin şi piper. Sarea aproape de sfârşit. Garnitura (dacă mai fac) o servesc separat.

In seara asta nu cred că mai am timp, dar o să mai caut.

Pentru 1/2 de kg de carne zice că se lasă la cuptor (250 C) 20 de minute, pentru friptura în sânge. Cu siguranţă formula e dată pentru calcul, nu că s-ar băga doar o juma' de kil de carne la cuptor.


EDIT: am editat tabelul că aveam o greşală, îmi cer scuze!

Acest mesaj a fost editat de n_puiu: May 10 2007, 07:45 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
peruzele
mesaj May 9 2007, 07:41 PM


Academic chef forever


Grup: Membri
Postari: 1,472
Inregistrat pe: 22-November 06
De la: California, USA
Membrul Nr.: 35,009Referitor la fripturile argentiniene iata un site in engleza cu poze.

http://www.asadoargentina.com/article/beef/

Secretul acestor delicioase fripturi nu e dat de metoda de gatire sau vreo traditie culinara doesebita ci de calitatea carnii. Vitele argentiniene sunt crescute in libertate si lasate sa pasuneze dupa pofta, lucru unic in lume, caci majoritatea crescatorilor de vite le tin in staule, deci in captivitate si le hranesc dupa diverse formule alimentare si nicidecum cu pasune.Vorbim aici de productia de masa si nu badea Gheorghe si vaca lui Joiana.Pentru cine e in Romania si vrea sa manaince vita argentiniana desi nu stiu de vreun restaurant argentinian in Bucuresti, stiu sigur ca restaurantul hotelului Intercontinental isi importa carnea de vita din Argentina.Deci o mica investitie pentru acel bife ancho renumit pentru fragezimea si savoarea lui.

Acest mesaj a fost editat de peruzele: May 9 2007, 07:54 PM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
n_puiu
mesaj May 9 2007, 08:00 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 5,562
Inregistrat pe: 1-September 03
De la: Dîn Corleone
Membrul Nr.: 8,842<<desi nu stiu de vreun restaurant argentinian in Bucuresti>>

E unu' deschis nu demult, da' nu-mi amintesc cun îi spune.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
peruzele
mesaj May 9 2007, 08:44 PM


Academic chef forever


Grup: Membri
Postari: 1,472
Inregistrat pe: 22-November 06
De la: California, USA
Membrul Nr.: 35,009Puiu, l-am gasit :

este in centru
Argentine Restaurant
Thomas Mazarik nr. 7 Bucuresti

Program de luni pana duminica, orele 12.00 - 24.00

Telefon: 021 619 07 35

E-mail: restaurantargentine@yahoo.com
restaurant@argentine.ro
office@argentine.ro


http://www.argentine.ro/?p=galerieSi iata parerile consumatorilor.Ce nu stiu eu este daca acesti consumatori au mai mancat vita argentiniana in alta parte spre a face o comparatie si a aprecia just.Acest lucru e foarte important.

http://restaurante.bucharest-guide.ro/bucu...-restaurant.htm

PS. Am adaugat un link la un articol romanesc foarte util: Totul despre friptura de vita.
http://www.avantaje.ro/index.php?a=1665

Acest mesaj a fost editat de peruzele: May 9 2007, 11:22 PM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Arra
mesaj May 10 2007, 02:28 AM


Captain Cook


Grup: Membri
Postari: 386
Inregistrat pe: 25-February 06
De la: Tomb Rider - Lara Croft
Membrul Nr.: 30,526Nu stiu daca o sa ajung vreodata la restaurantul acesta nici nu imi doresc in mod deosebit, cert e ca un prieten care a stat vreo luna de zile la noi si cu care am mers la un astfel de restaurant, intors in tara si cu drum spre Bucuresti s-a oprit la Argentine ca tare ii placuse carnea de la Madrid si a zis ca nu are nici o legatura una cu alta. Ca nu se compara si ca sigur nu sunt amandoua din aceeasi sursa.

Oricum Puiu 690 de roni inseamna cam 20 de euro nu??? (ca eu inca nu m-am obisnuit cu roni astia tongue.gif ) Pe cand aici lomo e 15 euro, parca solomillo - adika tenderloin sau muschiuletiu file ajunge la 20 euro. Oricum preturile sunt exagerate pt Romania dar nu vreau sa intru in polemici din astea.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
peruzele
mesaj May 10 2007, 05:50 AM


Academic chef forever


Grup: Membri
Postari: 1,472
Inregistrat pe: 22-November 06
De la: California, USA
Membrul Nr.: 35,009(peruzele @ May 7 2007, 06:30 PM) [snapback]335241[/snapback]
Metode de preparare a cărnii de vită.


DESPRE FRIPTURA LA CUPTOR.

Întrebare: cît timp şi la ce temperatură să fac o friptură la cuptor?

Răspuns:Friptura la cuptor sau la tavă este o metodă ideală pentru coaste şi muşchi(vrăbioare) de vită.Bucăţi de la pulpă se vor comporta bine la cuptor dacă sunt de calitatea intâi doar. De calitatea a doua bucăţi de la pulpă dar şi spată se vor face prin metoda umedă, deci înăbuşit pe ochiul de la aragaz sau in vas termorezistent acoperit, la cea mai joasă temperatură.în cuptor.In privinţa fripturii la tavă sunt două şcoli de gîndire: a coace friptura la foc moderat de la început şi pînă la sfârşit (ceeace reduce strângerea cărnii şi ajută la coacerea ei uniformă) şi punrea într-un cuptor bine încins de la început, reducerea temperaturii mai apoi (contrar acestei credinţe această metodă nu sigilează sucurile în interiorul fripturii)În ambele cazuri carnea trebuie adusă şa temperatura camerei cu o ora doua inainte de coacere.Se condimenteaza(sare, piper, usturoi).Se pune pe un grătar deasupra unei tăvi adânci necesare pentru adunarea zemurilor. ( astfel pe grătar căldura va avea loc de circulaţie). Dacă există grăsime pe bucata de carne se pune cu partea grasă deasupra.Acum trebuie ştiut că fiecare parte tranşată cere un anume timp de coacere. De aceea se recomandă un termometru de carne, preferabil din cele care se introduc în bucata de friptura şi se lasă în cuptor pe timpul coacerii.Astfel pentru friptura în sânge termometrul trebuie să arate 120°F -125°F, (49°C - 52°C), pentru potrivită (medium rare)30°F - 140°F (55°C - 60°C) , pentru bine făcută 145°F - 150°F (63°C - 66°C) , iar pentru foarte bine făcută 155°F - 165°F (68°C - 74°C).A coace o friptură la o temperatură moderată constantă 300°F (160°C) pentru o bucată de 4 kg de coaste de exemplu ia 20 minute pe libră(2 libre fac cca. 1 kg) pentru friptura în sânge,20-22 pentru potrivită, 23-25 pentru bine făcută, şi 27-30 minute pentru foarte bine făcută.O friptură de vrăbioare de 8- 12 libre(4-6 kg) va lua 16-20 minute în sînge, 20-22 potrvită, 23-25 bine făcută, şi 26-30 foarte bine făcută. O bucată de pulpă fără os va lua 28-30 minute în sînge, 30-33 potrvită, 34-38 bine făcută, 40-45 foarte bine făcută.

După ce se scoate din cuptor se lasă friptura 15-20 de minute să se odihnească şi să fie mai uşor de tăiat.Temperatura fripturii se va ridica cu 5 -10 grade după scoaterea din cuptor.

(sursa: Correctly cooking a roast http://www.ochef.com/343.htm)

Acest mesaj a fost editat de peruzele: May 10 2007, 05:52 AM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
n_puiu
mesaj May 10 2007, 07:10 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 5,562
Inregistrat pe: 1-September 03
De la: Dîn Corleone
Membrul Nr.: 8,842<<Oricum Puiu 690 de roni inseamna cam 20 de euro nu???>>

Ba chiar vre-o 200 de euroi, dar nu văd legătura, parcă io n-am zis nimic de 690 de roni.

Muşchiuleţul e tot spre 15 euroi şi pe-aici, chiar mai ieftin, depinde şi de unde-l iei.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Arra
mesaj May 10 2007, 10:15 AM


Captain Cook


Grup: Membri
Postari: 386
Inregistrat pe: 25-February 06
De la: Tomb Rider - Lara Croft
Membrul Nr.: 30,526Nu Puiu imi cer scuze nu ai zis nimik de 690 de roni, ti-am adresat intrebarea tie ca esti in Romania si esti mai la curent cu noii bani. Faza cu ronii o citisem pe site-ul cu impresiile despre restaurantul asta din Bucuresti, ca atata ziceau unii clienti ca costa o friptura....

Uite unde citise, dar pana la urma erau 69 laugh.gif
PRETURI: frigarui de porc 29 lei (nu au, tocmai s-au terminat), Pui provensal 28 lei (ghinion!!! tocmai s-a terminat) , carnati chorizo 30 lei ( daca esti norocos), vestitul steak argentinian - 69 lei , platou mixed grill 75 lei, aperitiv argentinian (3 coltunasi cu carne,2 felioare rulou vita cu ou, pateu de ficat de vita, plus un fel de musaca de cartofi - nu-mi amintesc cum de chema si un piure de porumb) tote aceste pentru modesta suma de 40 lei. Bauturi - bere romaneasca la 330ml - 11 lei, vin romanesc intre 40 si 85 lei sticla (cel ordinar nu ala de colectie) , vin de import de la 70 lei la +infinit.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Floricica
mesaj May 10 2007, 11:38 AM


is de-a dreptu' pe langa


Grup: Membri
Postari: 4,492
Inregistrat pe: 9-February 05
De la: Onesteanca in Toronto
Membrul Nr.: 21,207Bre, m-ati capiat cu vaca asta argentiniana care mananca numai iarba la nu-stiu-ce-temperatura-la nu-stiu-ce-altitudine-azimut, parca o fi singura. Ce-s figurle astea sud americane in Romania? Aia care zici tuca aduc carne din Argentina si o vand in Romania nu au pic de spirit managerial sau spala bani si ii doare la basca. Cu ce e ma prejos vita de la munte de la noi, din gospodariile taranilor fata de vita congelata care vine din Argentina?

Peruzele,tu ca vii din Romana, n-ai mancat nicodata carne de vaca crescute pe pasune, organic si natural, plimbata de dimineata pana seara? Imi tot spui de argentiniana aia de parca ar fi etalonul carnii de vita. Inteleg sa fac comparatii cu ce gasesc in magazine aici in Nord America, dar daca esti intr-o "anumita zona organica" crepsculara, antica,unde lumea n-o auzit de furaje si trimite vacile la deal, cu foarte putin efort reusesti sa gasesti ceva mai salbatic si mai gustos...Si apoi daca marfa corespunde, poti sa te apuci de gatit la ea in ce mod crezi tu de cuviinta.

Tare m-as bucura sa ii faci asa apologistca la carnea de vita din Subcarpatii Moldovei, de exemplu. Pentru ca eu nici moara coapta nu cred ca vita congelata din Argentina in stare bruta (negatita) e mai buna decat cea de pe dealurle noastre. Eu dupa parerea mea de om simplu, fara mari figuri in cap as alege o friptura, gratar, mancarica de vita din Romania decat una congelata de saptamani din Argentina. Gasesti si in unele comunitati din State, Canada, sate unde isi mai scot vacile la pascut (alea de-s in grija vacarului toata ziua si seara se intorc cu pulpa plina -care-s pentru lapte si cu muschii fragezi-care-s pentru carne) fara a fi hranite cu furaje sau alte chimicale. Cu ce-s mai prejos astea decat cele din Argentina ?

Da' de vaca mov elvetiana ati auzit? O chema Milka,na ca spre deosebire de argentiniene are si un nume.

Acu' va rog sa-mi explicati ce n-am priceput eu, de ce-i mai buna vita congelata din Agentina decat cea de la tarani din Romania.


--------------------

Nu sufar din cauza nebuniei, profit in fiecare moment de ea.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Di@na@
mesaj May 10 2007, 11:44 AM


Bucataras


Grup: Membri
Postari: 172
Inregistrat pe: 14-March 02
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 2,805Tatal meu a fost in Argentina acu ceva timp (pe vremea lui ceasca) si a stat acolo vreo 2 luni intr-o delegatie. ne povestea cum aratau niste carciumi in care se serveste friptura de vita facuta in fel si chip: la gratar, pe un soi de frigarui, etc. Platesti o taxa de intrare si mananci cat poti.

Taica-meu imi spunea ca era cea mai buna carne pe care a mancat-o vreodata. Ii cereai aluia de le frigea sa iti dea ce bucata vroiai , cat vroiai sa fie de fripta, etc.
Daca vroiai si salata si bautura pe astea le plateai separat. De fapt nu cred ca poti sa bagi in tine carne cu nemiluita fara o garnitura, salata, vin, ceva.

In Bucuresti, sa fiu foarte sincera, nu as avea curaj sa mananc friptura de vita argentiniana. Nu ca ar avea ceva, dar pur si simplu ii cred in stare pe cei de acolo sa iti dea o friptana de vaca neaosa si sa-ti spuna ca este soi argentinian. Daca nu ai mancat originalul in tara lui ca sa poti face comparatia mai bine renunt. Nu de alta dar risc sa platesc de 2 ori sau mai mult decat face.

Mie personal mi se pare foarte util acest topic. Imi dau seama cam ce prostii am putut si pot sa fac cand gatesc carnea le cuptor. Sa fiu sincera nici nu am prea mai facut friptura la cuptor in ultima vreme pt. ca de obicei iesea un fel de talpa si iasca, pe care doar cainele o aprecia! Cu toate aceste sfaturi voi mai face o incercare sa vad ce o sa iasa.

Multumesc mult Peruzele si n_Puiu si tuturor celor care isi consuma din timpul lor ca sa impartaseasca si altora cunostintele pe care ei le au in orice domeniu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Floricica
mesaj May 10 2007, 11:56 AM


is de-a dreptu' pe langa


Grup: Membri
Postari: 4,492
Inregistrat pe: 9-February 05
De la: Onesteanca in Toronto
Membrul Nr.: 21,207Nu am vrut sa contest bucataria argentiniana, ci dar calitatea carnii brute adica in momentul in care o taie macalarul. Felul in care e gatita e alta smecherie de invatat dar analiza bruta a carnii, asta ma nedumereste pe mine. De ce la o adica, carnea de vita naturala , romaneasca, gatita in acelasi mod ca in Argentina nu ar fi la fel de gustoasa?

Topicul asta e de invatat, si multumesc celei care l-a deschis si lui Puiu petru adaugiri. Dar eu tot is nelamurita.

De ce vaca lu' nea Gheorghe care s-o nascut natural, o supt lapte natural, a crescut in ozon si a mancat numai iarba pura,o fugarit-o cate un cane, lup sau vacar e de mai proasta calitate decat vaca argentiniana care vine congelata? Ce la fac argentinienii vacilor?
Repet, nu ma refer la metoda de gatire.


--------------------

Nu sufar din cauza nebuniei, profit in fiecare moment de ea.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Arra
mesaj May 10 2007, 12:16 PM


Captain Cook


Grup: Membri
Postari: 386
Inregistrat pe: 25-February 06
De la: Tomb Rider - Lara Croft
Membrul Nr.: 30,526(Floricica @ May 10 2007, 11:56 AM) [snapback]336185[/snapback]

Nu am vrut sa contest bucataria argentiniana, ci dar calitatea carnii brute adica in momentul in care o taie macalarul. Felul in care e gatita e alta smecherie de invatat dar analiza bruta a carnii, asta ma nedumereste pe mine. De ce la o adica, carnea de vita naturala , romaneasca, gatita in acelasi mod ca in Argentina nu ar fi la fel de gustoasa?
Ce la fac argentinienii vacilor?
Repet, nu ma refer la metoda de gatire.


Flori despre calitatea acestei carni vorbesc statisticile, si exporturile de vita din Argentina. Se cunoaste ca vitele sunt hranite exclusiv cu iarba si nu cu porumb ca in alte tari, calitatea pamanturilor si implicit a ierbii este foarte importanta, rasa de vaci conteaza deasemeni, pentru ca ele sunt de lapte de carne, baltate, cu blana, maro, negre, cu coarne fara coarne etc....modul de transare este important si mai apoi prepararea acesteie.

Nu e de mirare ca majoritatea restaurantelor cu renume din lume prefera sa importe carnea de vita argentiniana, de preferinta necongelata, carnea fiind fara multe grasimi, si cu mai mult muschi decat ale altor vite crescute cu cereale.

Eu nu stiu de ce vaca lu Badea Gheoghe nu are succes la restaurante dar banuiesc ca au fost niste experti inainte si au analizat ce era de analizat si au pus standardele de calotate respective.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Arra
mesaj May 10 2007, 12:29 PM


Captain Cook


Grup: Membri
Postari: 386
Inregistrat pe: 25-February 06
De la: Tomb Rider - Lara Croft
Membrul Nr.: 30,526(Diana Mirea @ May 10 2007, 11:44 AM) [snapback]336178[/snapback]

Tatal meu a fost in Argentina acu ceva timp (pe vremea lui ceasca) si a stat acolo vreo 2 luni intr-o delegatie. ne povestea cum aratau niste carciumi in care se serveste friptura de vita facuta in fel si chip: la gratar, pe un soi de frigarui, etc. Platesti o taxa de intrare si mananci cat poti.


Diana tatal tau a mancat la restaurant tip "Rodizio" (nu stiu daca e echivalent in romana, cred ca e cuvant portughez) si e specific brazilian (ma refer la modul de servire pt ca vita e de regula din Argentina). Platesti un pret fix, in care e inclusa doar mancarea au un bufet liber cu fel si fel de salate, carpacio etc etc (sunt o multime) si la felul 2 vin la masa cu tot felul de carnuri care mai de care mai gustoase si ti se taie cate putin din felul respectiv. Ideea e sa nu te umfli prea tare cu antreurile ca nu mai poti manca carnea. Bautura si desertul se platesc separat. Preturile nu sunt tocmai mici.
Poze Micsorate Atasate
Imagine Atasata

 

Imagini Atasate
Imagine Atasata
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Floricica
mesaj May 10 2007, 12:56 PM


is de-a dreptu' pe langa


Grup: Membri
Postari: 4,492
Inregistrat pe: 9-February 05
De la: Onesteanca in Toronto
Membrul Nr.: 21,207Arra, o sa incerc sa fac un experiment desi nu cred ca imi va reusi tinand cont ca de calitatea unei mese sunt raspunzatoare atat ingredientele, atmosfera cat si foamea. Orice fel de mancare ayunci cand iti este foame ti seva parea a fi cel mai gustos.
Eu totusi cred in vita noastra care nu e hranita cu porumb si o sa incerc sa gasesc un fel de a o prepara argentinian.
Pun masa in aer curat de munte, pun lautar si chitari sa cante la cdplayer, cel mai bun vin rosu- puterea ursului, pregatesc vita intr-un fel argentinian, invit toti prietenii, mancam si ne veselim si apoi la iarna ma duc in vizita in Argentina,ca-i tara frumoasa si merita vazuta . Sa vedem care gratarel o sa mi se para mai memorabil, cel de Romania sau cel de Argentina.
Si cum se transporta in Europa carnea necongelata la 10 ore de zbor, nemaipunand la socoteala orele de la abator pana container,vama,apoi la aerport ,10 ore de zbor,si de la aeroport, desfacut container, vama si formalitati si abia pe urma la restaurant? Nu e riscant?

Stiu sigur ca nimeni din cumuna Asau (un exemplu garantat) nu isi hraneste vitele cu porumb pe perioda verii si hrana de pe timpul iernii e din fan organic, natural ecologic,cum vrei tu sa-i spui dar n-am vazut studii nicaieri in care sa fie amintite si zonele noastre sau le altora. Poate avem o comoara care nu e descoperita si etichetata.

Oare ce gust are vaca indiana care creste in temple si se hraneste doar cu banane si alte fructe?


--------------------

Nu sufar din cauza nebuniei, profit in fiecare moment de ea.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Di@na@
mesaj May 10 2007, 01:02 PM


Bucataras


Grup: Membri
Postari: 172
Inregistrat pe: 14-March 02
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 2,805Si eu cred la fel ca si Arra, ca rasa de vaci este cea ma importanta. Badea Gheorghe a crescut ce a putut. I-o fatat vaca un vitel si pe ala, dupa ce mai creste il taie si il mananca. In principiu majoritatea celor de la tara tin mai mult vaci de lapte pt. ca este mai rentabil. Mai face vaca un vitel, il cresc, il taie si il mananca. Dar vitelu nu este rasa de carne ci de lapte. Sigur ca vitelul a fost hranit sanatos, desi cu poluarea care exista eu nu as baga mana in foc.

Vedeam vaci si oi pascand pe camp pe langa combinatele petroliere de la Ploiesti sau pe marginea drumului iarba plina de praf cu gaze de esapament si alte porcari. Ce calitate o mai avea laptele si carnea aia numai Dumnezeu stie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Floricica
mesaj May 10 2007, 01:25 PM


is de-a dreptu' pe langa


Grup: Membri
Postari: 4,492
Inregistrat pe: 9-February 05
De la: Onesteanca in Toronto
Membrul Nr.: 21,207Si asta e drept, ca una e vaca Hollstein sau mai stiu eu care si alta e cea pentru carne. Dar rase bune se gasesc si la noi in Romania, din cele super pretuite la nivel mondial. Doar ca n-a venit nimeni sa analizeze calitatea carnii obtinute sau nu s-a facut lobby suficient. Mute tari au un fel de emblema natonala..de ex cand te ganestila Grecia iit fuge mintea la feta si la masline desi nu e nici o diferenta intre cele din Grecia si cele sdin SV Turciei. Dar cand cumperi alegi Grecia ,pentru ca SV Turciei nu are reclama facuta. Sunt aceleasi pamanturi,aceleasi,oi, aceliasi arbori de maslin, aceiasi traditie de mii de ani, dar de cate ori ai gasit tu ulei de masline din Turcia sau branza feta? Astanuiseana ca e mai slaba calitativ decat cea care are mai multa publicitate.

Si nu poti compara intreg teritoriul de pasune/deal al Romaniei cu cei cativa zeci de metri de pe langa campurile petroliere de langa Ploiesti. Ia du-te mai la nord putin. Stii foarte bine ca avem fanaturi berechet.


--------------------

Nu sufar din cauza nebuniei, profit in fiecare moment de ea.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Floricica
mesaj May 10 2007, 01:45 PM


is de-a dreptu' pe langa


Grup: Membri
Postari: 4,492
Inregistrat pe: 9-February 05
De la: Onesteanca in Toronto
Membrul Nr.: 21,207Si asta e drept, ca una e vaca Hollstein sau mai stiu eu care si alta e cea pentru carne.
Dar rase bune se gasesc si la noi in Romania, din cele super pretuite la nivel mondial. Doar ca n-a venit nimeni sa analizeze calitatea carnii obtinute sau nu s-a facut lobby suficient.
Multe tari au un fel de emblema natonala..de ex cand te ganesti la Grecia iti fuge mintea la feta si la masline desi nu e nici o diferenta intre cele din Grecia si cele din SV Turciei. Dar cand cumperi alegi Grecia ,pentru ca SV Turciei nu are reclama facuta. Sunt aceleasi pamanturi,aceleasi oi, aceiasi arbori de maslin, aceiasi traditie de mii de ani, dar de cate ori ai gasit tu ulei de masline din Turcia sau branza feta? De ce ai alege un ulei produs in Grecia fata de unul produs in aceleasi conditii in Turcia?

Si nu poti compara intreg teritoriul de pasune/deal al Romaniei cu cei cativa zeci de metri de pe langa campurile petroliere de langa Ploiesti. Ia du-te mai la nord putin. Stii foarte bine ca avem fanaturi berechet.

Si revin cu intrebarea de ce nu e mai gustoasa carnea de vita din India, care e sfanta, de exemplu?

Pe mine statisticile astea globale,mondiale si toate reclamele nu ma incalzesc deloc. Ideea e sa invatam sa deschidem ochii si sa nu ne lasam influetati indiferent de ce spun marile puteri comerciale. Poate ca daca badea Gheorghe ar avea un ranch si ar vinde si cateva calasnicoave i-ar creste calitatea la carnea de vita.


--------------------

Nu sufar din cauza nebuniei, profit in fiecare moment de ea.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
n_puiu
mesaj May 10 2007, 02:16 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 5,562
Inregistrat pe: 1-September 03
De la: Dîn Corleone
Membrul Nr.: 8,842Arra: Imi pare rău, nu citisem site-ul; acum am priceput. Despre preţuri, n-aş zice nimic, dacă n-am fost şi nu ştiu cum e, n-am cu ce să compar. Clientul nu pare prea mulţumit şi chestii d-astea cu “tocmai s-a terminat” cred că arată o organizare nu foarte bine pusă la punct.

<<Da' de vaca mov ... Milka... >> Aoleu, Floricico, am şi văzut o friptură mov în farfurie...laugh.gif

Să-mi dau şi io cu presupusu’ despre vaca românească: vacile-astea de le găsim la magazin nu sunt crescute în gospodării individuale, ci în ferme şi-acolo nu ştiu ce mănâncă.

<<Si cum se transporta in Europa carnea necongelata la 10 ore de zbor, nemaipunand la socoteala orele de la abator pana container,vama,apoi la aerport ,10 ore de zbor,si de la aeroport, desfacut container, vama si formalitati si abia pe urma la restaurant? Nu e riscant?>>

Io zic că nu, carnea de vită nu se dă la consum imediat după sacrificare, oricum trebuie să treacă nişte zile, iar pe timpul transportului cu siguranţă stă la frig.

In concluzie, nu pot să spun care-i mai bună, că n-am mâncat de-aia argentiniană şi nici nu cred c-o să mănânc, nu vreau să-mi amintesc tocmai atunci de vaca mov şi să mă umfle râsul la masă, că parcă nu e frumos. Dar aştept cu interes părerea ta, după ce faci experimentul <<Pun masa in aer curat de munte, pun lautar si chitari sa cante>>. Ei, aici nu ştiu ce să zic, poate ar fi bine să lăsăm la noi numai lăutari şi la ei numai chitarişti. Mi-e să nu ne câştige la impresia artistică, văzui io că le au cu tangouri şi alte bolerouri...
laugh.gif laugh.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Di@na@
mesaj May 10 2007, 03:23 PM


Bucataras


Grup: Membri
Postari: 172
Inregistrat pe: 14-March 02
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 2,805Pai vaca din India nu o mananca nimeni. Toata lumea se inchina la ea!

Totusi exista diferente intre diversele produse la nivel mondial, locul de provenienta, mod de prelucrare, manipulare, etc.

Francezii de exemplu n-ar recunoaste neam ca exista si alt vin de calitate pe pamant decat vinul frantuzesc.
Si nu este vorba doar despre vita-de-vie ci si despre butoaiele din stejar de Limoges. N-ai butoi din stejar de Limoges soiul respectiv nu mai este la fel pretuit. Imi amintesc ca acum cativa ani am fost cu niste francezi la Murfatlar si au vazut un muzeu al vinului. Erau niste frize, statui, etc. din vremuri antice, de acum 2000 de ani care atestau faptul ca acolo se cultiva vita-de-vie si se facea vin. Nu le venea sa creada ca este adevarat.

In sfarsit, am batut campii destul, imi pare rau Peruzele, una peste alta mie acest topic imi este de folos si imi pare bine ca am aflat lucruri noi si folositoare.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
peruzele
mesaj May 11 2007, 05:06 AM


Academic chef forever


Grup: Membri
Postari: 1,472
Inregistrat pe: 22-November 06
De la: California, USA
Membrul Nr.: 35,009Fetelor, ma bucur ca va este de folos acest topic si uite ca am gasit online carteaThe Complete Meat Cookbook: A Juicy and Authoritative Guide to Selecting, Seasoning and Cooking ... By Bruce Aidells, Denis Kelly
[color=#777777]http://books.google.com/books?id=ExCYBwIzy...CE#PRA1-PA69,M1


Pentru cine nu a mancat niciodata vaca argentiniana recomand intai sa incerce la un restaurant de profil si apoi mai vorbim. Iata restaurantul meu preferat din Paris unde ne oprim in fiecare vara pe durata sederii la Paris sa luam un gratar argentinian. Am mancat si in Spania (in provincie nu in capitala)dar nu a fost ca cel de la Paris. Pretul unui gratar de persoana este 28 de euro.E o experienta unica aceasta friptura, te rog sa ma crezi Floricica. Degeaba nu o lauda toata lumea care a gustat vaca argentiniana.


Les Grillades de Buenos Aires

54, rue du Montparnasse 75014
Tel: 01-43-21-56-74

14 arr.


Nu, in India nu se consuma vaca, dar daca mergi la un restaurant indian din Europa vor avea si vaca in meniu, mai precis vitel.Cel putin la Paris am cerut korma si m-au intrebat din ce carne vreau, miel, vitel, pui.Asta poate si pentru faptul ca pe langa populatia hindusa mai sunt si crestini (de expemplu in Goa) care gatesc porc si vita, deci aceste retete fiind in meniu, se gaseste si vita.


Acest mesaj a fost editat de peruzele: May 11 2007, 05:12 AM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
n_puiu
mesaj May 11 2007, 12:06 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 5,562
Inregistrat pe: 1-September 03
De la: Dîn Corleone
Membrul Nr.: 8,842Uite ce-am mai găsit:

-calitatea cărnii scade de la coadă spre bot şi de la şiră spre burtă
-recomandări: rasol: cap de piept, rasol alb, rasoale
grătar: muşchi, vrăbioară, antricot, ostreţ
cuptor: muşchi, vrăbioară, antricot, ostreţ, capac (capacul pulpei din spate)
- tava în care se bagă friptura la cuptor să fie “lungăreaţă” (am păstrat termenul, că mi-a plăcut...) să nu se ardă grăsimea
- tot ca să nu se ardă grăsimea se pune în tavă ori o felie de cartof, ori nişte morcovi, ţelină – care se aruncă, iar pentru garnitură se prepară separat - ideea asta am întâlnit-o şi la Jamie, dar nu mai ştiu în ce carte
- dacă se consideră că grăsimea se arde, se poate înlocui cu alta nouă, cea veche păstrându-se pentru sos
- ca să nu se usuce, se stropeşte des cu grăsimea din tavă şi zeamă de oase
- se mai poate acoperi cu felii de slănină, care se aruncă (aiurea, poţi să le mănânci chiar atunci, cu sare, pe post de antreu) şi se mai lasă friptura la rumenit.
- pe urmă nişte păreri împărţite: sarea la sfârşit sau la-nceput, împănarea cu slănină şi usturoi sau nu, să nu curgă zeama...

Cel mai des fac friptură în tigaia cea groasă, încinsă bine de tot, şterasă cu ceapă, să nu se lipească, fără să pun grăsime. Feliile tăiate de-un deget, doar piperate, nebătute, le arunc în tigaie şi le las până se pătrund jumate (asta văd la marginea feliei, că se schimbă culoarea), apoi le-ntorc, le mai las niţel şi gata (câte-odată mai arunc puţin oţet balsamic – care sfârâie tare şi miroase de-ţi vine să mănânci tigaia). Le sărez şi le pun în farfurie (sau pe fund de lemn), pun o felie subţire de unt peste fiecare felie, mai arunc nişte pătrunjel tocat mărunt (în funcţie de client) şi gata. Toată afacerea să dureze juma de oră, cu pregătiri cu tot şi mai includ şi suflecatul mânecilor şi-o bere să-mi fac curaj...

Dezavantajul e că nu se poate mânca decât atunci, dacă se răceşte nu mai e bună. De obicei fac asta în timp ce servesc ciorba, sau seara, numai după ce mă asigur că la televizor nu e nici un film interesant (după părerea mea n-ar fi chiar multe, dar părerea mea nu prea contează) şi calculatorul e-nchis şi scos din priză. Asta ca să nu strig la “clienţi” juma de oră: hai mă odată, că se răceşte şi p-ormă iar daţi vina pe mine... laugh.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
peruzele
mesaj May 11 2007, 10:51 PM


Academic chef forever


Grup: Membri
Postari: 1,472
Inregistrat pe: 22-November 06
De la: California, USA
Membrul Nr.: 35,009Spuneam mai sus in primul post:

Totul despre friptura de vita( un articol foarte bun si util)
http://www.avantaje.ro/index.php?a=1665

Citind mai cu atentie articolul am observat unele scaderi ale autorului, ca de pilda la carnea de vita ce se face inabusita se recomanda carne din orice parte a carcasei si aceeasi durata de gatire, anume o ora. Este foarte putin timp pentru bucati de friptura, deci bucati mari de 1, 2, 3 kg si mai ales de la spata sau pulpa.Aceste doua regiuni au carne mai tare, cu nervuri, si o bucata de 2 kg de exemplu cere cel putin 3 ore de coacere pe foc mic, cu capac etans acoperit, cu lichid, sau in cuptor la cea mai mica temperatura, tot cu lichid si acoperita cratita pentru a se patrunde bine carnea.

Cat despre bucati de piept spre exemplu, acestea trebuie sa fie acoperite de lichid si necesita 4, 5 ore de fierbere sau chiar mai mult.

Bucati de fleica indiferent de marime vor avea cam aceeasi grosime si necesita 2 ore de fierbere in lichid ca fibrele sa se desprinda la incercarea cu furculita.

O ora, da se poate acorda bucatilor de la coaste si vrabioare.

--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jenny_kap
mesaj Jun 3 2007, 10:33 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 3,616
Inregistrat pe: 25-September 05
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 27,762eu am inteles dupa 15 ani cit este de important ce bucata de carne de vita folosesti la o anumita mincare.
hai sa va amuz un pic:
atunci cind am venit in bucuresti am stat in gazda la o doctorita, buna bucatareasa pe deasupra. facea niste mincaruri cu carne de vita, un deliciu... cind m-am mutat la casa mea, hai sa gatesc si eu ca ea. ce mi-a iesit acolo? ceva complet necomestibil, talpa, dupa citeva ORE de fiert. laugh.gif
in decembrie, insa, am plecat cu sotul la parintii mei si acolo am cumparat o pulpa din spate. vreo 35 kg a avut. cind ne-am intors in bucuresti, a transat-o el. bucata asta de friptura la cuptor, bucata asta de gatit, asta de tocat samd. de revelion, a facut el o friptura inabusita la cuptor si am avut emotii toata seara, ca am crezut ca ne facem de ris la musafiri (deh, experienta ce-o avesesem...). pot insa sa va spun ca a fost asa de moale, ca nu aveai nevoie de cutit ca s-o tai...
acum, daca nu ai pe cineva priceput sa-ti transeze vita, credeti ca puteti cumpara bucata care va trebuie in bucuresti? eu cred ca nu...
nu mai departe decit aseara am mers la restaurant cu citiva prieteni sa sarbatorim ziua sotului. el si-a comandat vita. a vrut sa fie medium well. a primit ceva tare, tare, tare. eu as zice ca in romania nu avem experienta in a transa carnea de vita si nici in a o folosi. si nu vorbesc doar de profani ca noi, ci si de specialisti.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
aLAndala
mesaj Jun 4 2007, 06:45 AM


Nevasta lui Lance


Grup: Membri
Postari: 1,909
Inregistrat pe: 20-June 06
De la: There
Membrul Nr.: 32,561(Arra @ May 10 2007, 02:16 AM) [snapback]336198[/snapback]

Flori despre calitatea acestei carni vorbesc statisticile, si exporturile de vita din Argentina. Se cunoaste ca vitele sunt hranite exclusiv cu iarba si nu cu porumb ca in alte tari, calitatea pamanturilor si implicit a ierbii este foarte importanta, rasa de vaci conteaza deasemeni, pentru ca ele sunt de lapte de carne, baltate, cu blana, maro, negre, cu coarne fara coarne etc....modul de transare este important si mai apoi prepararea acesteie.

Nu e de mirare ca majoritatea restaurantelor cu renume din lume prefera sa importe carnea de vita argentiniana, de preferinta necongelata, carnea fiind fara multe grasimi, si cu mai mult muschi decat ale altor vite crescute cu cereale.

Eu nu stiu de ce vaca lu Badea Gheoghe nu are succes la restaurante dar banuiesc ca au fost niste experti inainte si au analizat ce era de analizat si au pus standardele de calotate respective.


Arra, subscriu. E foarte adevarat ca nu exista fripturi de vaca mai bune decat cele argentiniene. Nu as putea sa spun cum sunt vacile lor dar fripturile sunt de departe ce am mancat eu cel mai bun vreodata in materie. Am fost in Buenos Aires de 3 ori si apoi fascinata de bucataria argentineana am fost la restaurante argentiniene in US. Friptura e la fel de buna ca si cea din Argentina cu toate ca o fi fost congelata pt export. Carnea este extrem de moale si frageda fripta pe grilluri cu carbuni sau lemn. Chimichurri care este un sos picant (cu usturoi, patrunjel, lamaie, ardei iute si alte condimente) si foarte aromat care insoteste friptura intotdeauna este excelent si completeaza perfect gustul fripturii si o pune in valoare.
Recomand oricui care este iubitor de fripturi de vita sau doar curios un steak house argentinian!
--------------------
“Always surround yourself with people that inspire you!”
Go to the top of the page
 
+Quote Post
n_puiu
mesaj Jun 4 2007, 07:51 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 5,562
Inregistrat pe: 1-September 03
De la: Dîn Corleone
Membrul Nr.: 8,842<<eu as zice ca in romania nu avem experienta in a transa carnea de vita si nici in a o folosi>>

Jenico, eşti cam drastică, doar tu dăduşi două exemple pozitive. Iar dacă un nătărău de bucătar a uitat carnea pe grătar până s-a "betonat", io n-aş generaliza.


<<credeti ca puteti cumpara bucata care va trebuie in bucuresti? eu cred ca nu...>>

Io cred că da, condiţia e să ştii ce vrei. Oricum scrie pe ele şi ce sunt şi preţul, nu şi-ar permite să n-o tranşeze corect, având în vedere diferenţa de preţ dintre sortimente.

Mi s-a-ntâmplat de câteva ori, când discutam cu nevastă-mea ce să facem de mâncare, să-mi spună vânzătoarea: "asta se potriveşte cu ce vreţi să faceţi"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BD
mesaj Jun 4 2007, 07:59 AM


Master of disaster


Grup: Culinareasa lunii
Postari: 14,857
Inregistrat pe: 28-February 02
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 2,618jenny, eu de obicei iau muschi de vita la gratar in carciumi (e un fel de proba de foc pentru bucatari dupa parerea mea, ceva atat de simplu trebuie sa iasa bun). si in 80% din cazuri este cum trebuie. cel putin la waterloo iese un deliciu dar o sa te surprinda in cate localuri mai ieftine fac o friptura de vita excelenta.

muschiulet fraged si bun se gaseste (la carrefour are si vita maturata si vitel de lapte) insa trebuie sa te pregatesti sa scoti din buzunar bani grei pentru o fripturica.

uite eu fac steak-uri din astea (zise la minut) si ies fragedesi asta este vaca maturata care este un deliciufireste ca e scumpica dar nu mananci in fiecare zi biggrin.gif

Acest mesaj a fost editat de BD: Jun 4 2007, 08:09 AM
Poze Micsorate Atasate
Imagine Atasata


Imagine Atasata


Imagine Atasata


Imagine Atasata

 


--------------------
Ale mele


şi când plâng eu râd
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jenny_kap
mesaj Jun 4 2007, 04:11 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 3,616
Inregistrat pe: 25-September 05
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 27,762deci bucatarul (adica eu) a fost de vina laugh.gif
recunosc, in familia mea nu s-a mincat carne de vita. noi am excelat la consum de pasari, tot felul de..., si porc. asa ca a fost ceva nou pt mine si experienta nefericita m-a descurajat.
acum se pricepe sotul sa transeze. iar pretul nu e asa mare pentru mine, ca luam un sfert de vitel la 2euro/kg si pun la congelator. mai greu e cu oasele, ca sint prea multe. am facut concentrat, dar si asta a fost prea mult...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jenny_kap
mesaj Jun 4 2007, 04:12 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 3,616
Inregistrat pe: 25-September 05
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 27,762(BD @ Jun 4 2007, 08:59 AM) [snapback]345320[/snapback]

jenny, eu de obicei iau muschi de vita la gratar in carciumi (e un fel de proba de foc pentru bucatari dupa parerea mea, ceva atat de simplu trebuie sa iasa bun). si in 80% din cazuri este cum trebuie. cel putin la waterloo iese un deliciu dar o sa te surprinda in cate localuri mai ieftine fac o friptura de vita excelenta.

muschiulet fraged si bun se gaseste (la carrefour are si vita maturata si vitel de lapte) insa trebuie sa te pregatesti sa scoti din buzunar bani grei pentru o fripturica.

uite eu fac steak-uri din astea (zise la minut) si ies fragedesi asta este vaca maturata care este un deliciufireste ca e scumpica dar nu mananci in fiecare zi biggrin.gifwoooooooowwwww, ma inviti la masa? rolleyes.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BD
mesaj Jun 4 2007, 04:17 PM


Master of disaster


Grup: Culinareasa lunii
Postari: 14,857
Inregistrat pe: 28-February 02
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 2,618(jenny_kap @ Jun 4 2007, 05:12 PM) [snapback]345456[/snapback]

woooooooowwwww, ma inviti la masa? rolleyes.gif


cu prima ocazie cand ma mai indur sa mai iau laugh.gif

oricum fleicile alea, t-bone si ce mai e din vaca maturata sunt foarte fragede. poza e mai veche dar ma gandeam ca poate nu ai vazut-o smile.gif

mie imi place tare mult ciorba din oase, si acum am supa de vita gata facuta la congelator.
nici noi nu am fost mancatori de bovine dar mi-am facut curaj smile.gif
si acum mi-am facut singura pofta laugh.gif

dar daca ai extra-oase baga un tzignal si ti le iau eu biggrin.gif

Acest mesaj a fost editat de BD: Jun 4 2007, 04:18 PM


--------------------
Ale mele


şi când plâng eu râd
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jenny_kap
mesaj Jun 5 2007, 08:09 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 3,616
Inregistrat pe: 25-September 05
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 27,762(BD @ Jun 4 2007, 05:17 PM) [snapback]345457[/snapback]

poza e mai veche dar ma gandeam ca poate nu ai vazut-o smile.gif

mie imi place tare mult ciorba din oase, si acum am supa de vita gata facuta la congelator.

dar daca ai extra-oase baga un tzignal si ti le iau eu biggrin.gif


mai bine iti cumpar o pulpa, cind merg acasa, intr-o saptamina-doua. o sa fac destul de des drumuri la tara, de acum incolo. cind esti interesata,da-mi de stire smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jenny_kap
mesaj Jun 5 2007, 08:13 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 3,616
Inregistrat pe: 25-September 05
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 27,762preturile acolo sint derizorii. carnea de vita- 7ron/kg, brinza- 5 ron/kg, rata- 8ron/bucata, gisca- 17-25ron/buc samd.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
little coffee
mesaj Jun 5 2007, 08:53 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 8,748
Inregistrat pe: 4-March 07
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 36,797atata discriminare , numai pentru maestri..... mellow.gif of, of....


--------------------
"Iubesc pisicile pentru ca ma simt bine in casa mea; si incetul cu incetul, acestea devin sufletul sau vizibil"- Jean Cocteau
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jenny_kap
mesaj Jun 6 2007, 09:47 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 3,616
Inregistrat pe: 25-September 05
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 27,762(little coffee @ Jun 5 2007, 09:53 PM) [snapback]345941[/snapback]

atata discriminare , numai pentru maestri..... mellow.gif of, of....nu fac discriminare, va anunt cind plec la mama pupic.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sanziana
mesaj Jul 6 2007, 01:18 PM


Bucataras


Grup: Membri
Postari: 77
Inregistrat pe: 4-July 07
Membrul Nr.: 38,189Gatesc des carne de vita: rasol alb, pulpa, muschiulet, vrabioara.
O pregatesc pe aragaz, in cratita cu capac, cu ulei de masline si apa. La vrabioara pastrez pielita aceea alba, grosuta, care are si un pic de grasime.
Timpul de pregatire este in medie o ora, DAR, ca sa ma asigur ca iese moale, adaug o lingura de otet balsamic-de Modena-.Pe langa faptul ca ajuta la inmuierea carnii, gustul respectiv in amestec cu rosiile pe care le pun spre sfarsit, dau un sos mai mult decat delicios, la care chiar ca nu e nevoie sa ii mai pui nimic altceva decat sare.( o salata langa, si un castron cu taietei)
biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
peruzele
mesaj Oct 15 2007, 05:21 AM


Academic chef forever


Grup: Membri
Postari: 1,472
Inregistrat pe: 22-November 06
De la: California, USA
Membrul Nr.: 35,009Revin cu o mostra de carne de vita bucata de la piept, pe care o gasesc eu la supermaket in California. Potrivit proverbului spaniol El caro sale mas barato(ceea ce e scump rezulta mai ieftin) voi prezenta bucata de carne si ce putem face din ea incat sa avem mancare cateva zile bune si de calitate.

Imagine Atasata


Deci acesta este beef brisket, pieptul de vita.


Imagine AtasataImagine Atasata


Se vede din imagine ca e impanata cu grasime.Deci va fi ideala pentru o mancare de castraveti acri
http://www.culinar.ro/forum/index.php?show...mp;#entry389401

si ne mai ramane si o bucata pentru o friptura inabusita.


Imagine AtasataImagine Atasata


Desi 16-17 dolari poate sa apara la prima vedere mult pentru o bucata de carne, pot sa iasa 6 portii de castraveti cu carne si 6-8 portii de friptura inabusita cu legume si zarzavat.Deci cel putin patru zile mancam carne cu 16 dolari doar. EL caro sale mas barato.

Acest mesaj a fost editat de peruzele: Oct 15 2007, 07:18 PM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lizura
mesaj Oct 29 2007, 07:01 AM


a dancing miracle...


Grup: Membri
Postari: 3,318
Inregistrat pe: 10-January 06
De la: CA
Membrul Nr.: 29,765Noi cumparam brisket gata gatit de la Whole Foods si am remarcat ca intotdeauna ei taie si inlatura partea de deasupra care are grasime si ramine doar ce e macru cind feliaza. Oricum brisketul lor e minunat! Am de gind sa il fac si eu dupa o reteta cu ceapa.


--------------------
If you enter this world knowing you are loved and you leave this world knowing the same, then everything that happens in between can be dealt with. - Michael Jackson-
http://www.mjquotes.com/quotes.htm
Go to the top of the page
 
+Quote Post
peruzele
mesaj Oct 31 2007, 09:32 PM


Academic chef forever


Grup: Membri
Postari: 1,472
Inregistrat pe: 22-November 06
De la: California, USA
Membrul Nr.: 35,009Cum este gatit pieptul(brisket)pe care il cumperi, Lizura? altfel decat corned beef?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tic_tac
mesaj Dec 11 2007, 04:16 PM


Captain Cook


Grup: Membri
Postari: 461
Inregistrat pe: 16-November 07
De la: Dunare
Membrul Nr.: 39,813dezgrop putin subiectul, ptr. ca e f.interesant si educativ.
fac o propunere moderatorilor forumului sa-l pastreze pe prima pagina, sus, ptr. continua informare a poporului...

am admirat carnea prezentata de peruzele, e carnea ideala pe care o caut si f. rar o gasesc, ca macelarii nostri jupoaie carnea de orisice urma de grasime.
au inceput sa holbeze ochii, la propriu, mai fac si comentarii cind cer cea mai grasa bucata de piept de vitel sau vrabioara.

unde e osul ala bifurcat, T-bone ala ? am gugalit putin, dar nu m-am lamurit unde caut la vitel, care parte anatomica (ma duc sa asist la transarea unui vitel)

Go to the top of the page
 
+Quote Post
jenny_kap
mesaj Dec 16 2007, 10:51 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 3,616
Inregistrat pe: 25-September 05
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 27,762QUOTE(tic_tac @ Dec 11 2007, 06:16 PM) *
unde e osul ala bifurcat, T-bone ala ?osul ala este sira spinarii cu muschiul atasat de ea si un pic de coasta.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tic_tac
mesaj Dec 18 2007, 03:50 PM


Captain Cook


Grup: Membri
Postari: 461
Inregistrat pe: 16-November 07
De la: Dunare
Membrul Nr.: 39,813CITAT(jenny_kap @ Dec 16 2007, 10:51 PM) *
osul ala este sira spinarii cu muschiul atasat de ea si un pic de coasta.


am stocat informatia ! multumesc
am re-transat o bucata de vitel, adica 4 coaste cu vertebrele+muschii aferenti, dar nu am reusit sa scot t-bone.
cat.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
moatza
mesaj Aug 23 2008, 06:52 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 5,505
Inregistrat pe: 20-March 06
Membrul Nr.: 30,859of, ca tb sa ma documentez inainte, poate gaseam tii-bonu'!

daca mi se arata ocazia, n-o ratez. asa am facut si azi, cand am cumparat o pulpa de vitel. asa se cheama aici, la provideru' autohton, pulpa din spate +3 coaste. pretul mi se pare ok, 8lei/kg, iar carnea era calda inca, atunci cand ne-a fost livrata. pulpa n-a fost mare, semn ca vitelul era f tanar, a avut 18kg.
asta era:
[attachment=197546:100_4420__Small_.JPG]

s-a apucat omu' voiniceste, eu am chibitzat pe langa el, si-ntr-o ora era aranjata treaba.
coastele si coada le-am pus ptr ciorba/ supa;
rasoalele, cu gandul la o ciorba de burta:

[attachment=197548:100_4424__Small_.JPG]

capacul ptr fripturi la tava, gratare

[attachment=197550:100_4426__Small_.JPG]

muschiul ptr snitele, rulade umplute

[attachment=197551:100_4427__Small_.JPG]

uite ce sectiune sanatoasa!

[attachment=197552:100_4432__Small_.JPG]

cazaturile la tocat!

[attachment=197553:100_4428__Small_.JPG]

a plecat omu' cu ele la macelarie, cu gandu' sa le toace acolo, impreuna cu niste porc, ceva. numai ca s-a modificat schimbarea si nu se mai permite macelariilor sa toace alta carne decat cea furnizata de ei. daca ma gandesc, mi se pare corect. cica au avut cazuri de infestari cu trichina de la carnea adusa spre tocare de unu'/altu'. s-a intors cu carne de porc cumparata si tocata la ei si-a tocat carnea de vita acasa. la final am amestecat-o ai-am pus-o in pungi.

[attachment=197554:100_4434__Small_.JPG]

partea leului, adica portia cainilor de la district, locul unde tinem masina si prestam gratare. astea se puteau coji mai bine, da' tb sa le ramana si lor ceva. n-am cantarit, dar cred ca erau cam 3kg de piei, grasime, oase. asta e ceea ce n-am folosit deloc din cele 18kg.

[attachment=197555:100_4429__Small_.JPG]

am gasit si un rinichi, il voi face o mancarica cu ceapa

[attachment=197556:100_4433__Small_.JPG]

locul faptei, la finalul operatiunilor:

[attachment=197557:100_4430__Small_.JPG]

una peste alta, o afacere buna , zic eu. cunoastem crescatorul, animalul a fost crescut curat si sigur, carnea proaspata, ieftina si livrata la domiciliu. bashca, se da si pe caraiala(adica pe datorie icon_biggrin.gif ).


ps: n-a fost cazu', glumesc!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Gabi Cara
mesaj Aug 24 2008, 12:23 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 2,538
Inregistrat pe: 6-April 08
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 42,543Moato, Bravo! M-ai lasat cu gura cascata... icon_eek.gif faina carne, se simte prin sticla ce proaspata este.
Si ce pofta mi-ai facut cu bucatile acelea de muschi. Buna afacere!
Hai ca m-am gelozit. biggrin.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
moatza
mesaj Aug 24 2008, 09:46 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 5,505
Inregistrat pe: 20-March 06
Membrul Nr.: 30,859QUOTE(Gabi Cara @ Aug 24 2008, 12:23 AM) *
Moato, Bravo! M-ai lasat cu gura cascata... icon_eek.gif faina carne, se simte prin sticla ce proaspata este.
Si ce pofta mi-ai facut cu bucatile acelea de muschi. Buna afacere!
Hai ca m-am gelozit. biggrin.gif

noi facem des miscarea asta, in incercarea de-a manca mai curat si mai sanatos (da' cam mult rolleyes.gif !)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Carmella
mesaj Aug 25 2008, 04:14 PM


Bucataras


Grup: Membri
Postari: 191
Inregistrat pe: 23-March 06
Membrul Nr.: 31,051QUOTE(moatza @ Aug 23 2008, 06:52 PM) *
locul faptei, la finalul operatiunilor:

[attachment=197557:100_4430__Small_.JPG]


Asta e buna de avatar, ca vad ca tendinta saptaminii e sa fii cit mai creepy biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Gabi Cara
mesaj Aug 25 2008, 05:28 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 2,538
Inregistrat pe: 6-April 08
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 42,543CITAT(moatza @ Aug 24 2008, 10:46 AM) *
noi facem des miscarea asta, in incercarea de-a manca mai curat si mai sanatos (da' cam mult rolleyes.gif !)


Da, fata mea! Acolo, ca aici n-ai de unde, cel putin eu nu cunosc vreo sursa. Am si eu la Cislau (langa Buzau) familia unchiului meu si ei cumpara regulat cate o jumatate de vitel, taiat pe loc.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
moatza
mesaj Aug 25 2008, 07:02 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 5,505
Inregistrat pe: 20-March 06
Membrul Nr.: 30,859QUOTE(Gabi Cara @ Aug 25 2008, 05:28 PM) *
Da, fata mea! Acolo, ca aici n-ai de unde, cel putin eu nu cunosc vreo sursa. Am si eu la Cislau (langa Buzau) familia unchiului meu si ei cumpara regulat cate o jumatate de vitel, taiat pe loc.


asta-i moda la buzau, se aprovizioneaza omu' cand ii cade si-apoi sta linistit, da' cu antenele intinse!

carmella, sa stii ca nu suntem prea hioroshi! mai degraba niste patriarhali bonomi.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nenea Radu
mesaj Aug 25 2008, 09:39 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 1,752
Inregistrat pe: 21-December 04
De la: Piatra Neamt (Neamt)
Membrul Nr.: 19,669super achizitieeeee
si in continuare, refuz sa cred ca oasele alea au ramas neutilizateeee,
maaama, ce supa de oase ca lumea iese, numai buna de pus in pahare la congelator, sau
pentru ciorba de burtaaa.
si pulpa aia, la cum arata, un rasol asa, de control, cu cartoafe natur si mujdeiiiiii

pfuoaii, bun tare

sa va fie de bine achizitia...


PS
observ iar ca se nasc razboaie aprige pe tema carnii de vita, mari pasiuni si orgolii , frate..


--------------------
Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tic_tac
mesaj Oct 21 2008, 02:18 PM


Captain Cook


Grup: Membri
Postari: 461
Inregistrat pe: 16-November 07
De la: Dunare
Membrul Nr.: 39,813sa mai scot la suprafata subiectul
pen'ca m-am nevrozat cu macelarii tifnosi si care se dau mari specialisti la transat animalele
si nu ajung la "bulgaroaica" lu' BD

am tras in poza 2 bucati de piept de vita, numa cu grasime si os cartilaginos, ptr. bors.
asta e carnea ideala ptr. borsul meu, o dau intr-un clocot 5 minute sa ii scot spuma apoi o asez la fiert in apa rece
zeama e buna, gustoasa, limpede ca am aruncat spuma, si are si ceva strelici, cam putini dupa standardul meu, grasimea nu se dizolva la fiert, are gust de maduva de osobuci, dar alta consistenta, e tare.

un bors/ciorba asemanator se face din coada de vita, cit mai mare

Poze Micsorate Atasate
Imagine Atasata


Imagine Atasata

 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Edi
mesaj Oct 22 2008, 10:20 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 1,814
Inregistrat pe: 28-July 07
De la: or.Chisinau,Republica Moldova
Membrul Nr.: 38,394QUOTE(moatza @ Aug 23 2008, 06:52 PM) *
am gasit si un rinichi, il voi face o mancarica cu ceapa


am procurat si eu ieri un rinichi si l-am preparat la cuptor cu microunde(cum suntem doar 2 ne ajunge), si sotul a fost multumit tare nici nu si-a dat seama despre ce e vorba dupa masa ma inteaba da ce fel de carne e ?

noi nu prea des mincam carne de vita(trebuie procurata) caci ne aprovzioneaza mama de la tara cu gaina,gisca si porc .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BD
mesaj Oct 22 2008, 10:58 AM


Master of disaster


Grup: Culinareasa lunii
Postari: 14,857
Inregistrat pe: 28-February 02
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 2,618CITAT
numai ca s-a modificat schimbarea si nu se mai permite macelariilor sa toace alta carne decat cea furnizata de ei. daca ma gandesc, mi se pare corect.apropos de asta la bulgaroaica vietii au afisat ceva gen: carnea din afara magazinului se toaca numai dupa orele de program.


--------------------
Ale mele


şi când plâng eu râd
Go to the top of the page
 
+Quote Post
moatza
mesaj Dec 17 2008, 09:38 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 5,505
Inregistrat pe: 20-March 06
Membrul Nr.: 30,859in asteptarea purcelului, a venit vitelul. o afacere f buna, ptr ca suntem clienti fideli si seriosi tongue.gif . vitelul a fost marisor, hranit natural, cunoastem sursa. pulpa din spate si cu 4 coaste+coada=41 kg. adica 250 lei, fain, nu?
[attachment=223996:100_9642__Small_.JPG]

se pregatesc ustensilele prin ascutire (securea si ciocanul nu ajunsesera inca pe scena)

[attachment=223997:100_9644__Small_.JPG]

carnea se transeaza urmand delimitarile naturale ale muschilor, fasciile de carne.

[attachment=223998:100_9643__Small_.JPG]

[attachment=224001:100_9647__Small_.JPG]

omu' si-a gresit cariera

[attachment=223999:100_9645__Small_.JPG]

ia uite cata muschiu' a scos!

[attachment=224000:100_9646__Small_.JPG]

si la final am cantarit 19 kg muschi

[attachment=224002:100_9648__Small_.JPG]

9 kg ptr tocat

[attachment=224003:100_9650__Small_.JPG]

carne de mancaruri, 4 kg

[attachment=224004:100_9649__Small_.JPG]

oase ptr supa

[attachment=224005:100_9651__Small_.JPG]

oase ptr ciorba de burta

[attachment=224006:100_9653__Small_.JPG]

carnea are o fibra f frumoasa si miroase a proaspat, f placut!

[attachment=224007:100_9655__Small_.JPG]

am selectat 32kg de carne macra, 3, 5kg resturi de piele si grasime ptr cainii de la garaj, 1,5 kg oase de ciorba, 2 kg oase ptr ciorba de burta si 2 kg oase tot ptr caini.
asteptam purcelu'!

Go to the top of the page
 
+Quote Post
tic_tac
mesaj Dec 18 2008, 10:27 AM


Captain Cook


Grup: Membri
Postari: 461
Inregistrat pe: 16-November 07
De la: Dunare
Membrul Nr.: 39,813moatza, sa mincatz sanatosi vitelu !

am transat si eu o bucata de vitel, era "cadou" si as fi vrut o bucata de carne de-asta, are descriere cu 2 pagini inapoi pe topicul asta

Imagine Atasata

la macelariile din galati nu EXISTA asa ceva, jupoaie carnea de orice bucatica de grasime, dar niciodata nu am vazut piept de vita bucata mare, m-am holbat la macelari, sunt unii care transeaza carnea la vedere dar nu ma pot intelege cu ei.


Go to the top of the page
 
+Quote Post
moatza
mesaj Dec 18 2008, 01:09 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 5,505
Inregistrat pe: 20-March 06
Membrul Nr.: 30,859QUOTE(tic_tac @ Dec 18 2008, 10:27 AM) *
moatza, sa mincatz sanatosi vitelu !

as fi vrut o bucata de carne de-asta,


cesuletule laugh.gif ,asta-i carnea peruzelei,si e din state. eu mereu am zis,si o sa continui,ca boul nostru nu-i la fel ca boul lor, sigura sunt ca are alta textura datorata, sau cauzata,mai stii?,de rasa de animal, de modul cum este crescut/hranit, poate diferit si dpdv climatic. mie mi se pare ca boul lor e mai sedentar,de-asta-i si mai gras si carnea poate mai flasca. eu n-o vreau mai grrasa, si nici n-am vazut cu firisoare de grasime in muschi, dar as vrea-o mai moale,mai tender.
asteptand, macar ptr degustare, boul american/australian/argentinian noi suntem multumiti cu produsul autohton.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marfatia
mesaj Dec 3 2009, 04:23 AM


micro Bucatar


Grup: Membri
Postari: 2
Inregistrat pe: 3-December 09
Membrul Nr.: 55,634QUOTE(peruzele @ May 8 2007, 03:20 AM) *
Ce-şi propune acest topic? A oferi un �ndrumar celor care vor să gătească carne de vită fără a avea surpriza că nu e făcută, că e prea uscată, tare, v�noasă, talpă şi alte nemulţumiri pe care le avem de obicei, nu at�t din pricina cărnii, ci mai ales a alegerii cărnii, a metodei de pregătire, a temperaturii, a reţetei nepotrivite cu tipul de carne ales.Drumul spre o friptură gustoasă, bine făcută, aromată, rumenită �ncepe la măcelarie şi nicidecum de la o reţetă de friptură cu indicaţia generică 'carne de vită'.Ba mai devreme chiar, drumul spre o friptură reuşită �ncepe cu teoria, cunoştinţele de bază care ne fac să diferenţiem �ntre carnea de vită şi carnea de viţel, de pildă. Acolo unde reţeta cere carne de viţel e bine să respectăm acest lucru, cum vita se va comporta diferit şi orice substituire trebuie făcută av�nd �n vedere modificări de temperatură, timp, chiar metodă de gătire.La fel o reţetă cu carne de vită chiar daca pare mai simplu a fi adaptată la carnea de viţel, poate duce şi ea la surprize.
Deci aici vorbim numai de carnea de vită şi anume �n aspectele tranşării acesteia şi a metodelor de gătire.

TRANŞAREA vitei nu e un subiect simplu de abordat cum fiecare cultură, ţară, companie chiar, are metoda sa de tranşare lucru care �mpiedică standardizarea bucăţilor de carne la nivel global, cu excepţia unor restaurante cu profil internaţional, unde un steak Delmonico, un Ch�teaubriand , un Porterhouse Steak sau un T-bone steak vor fi invariabil la fel tranşate.
Aici putem vorbi despre exemplul Canadei care are legi alimentare şi sanitare foarte stricte şi ca atare tranşarea se face la nivel naţional
(vezi pagina web:http://www.inspection.gc.ca/english/fssa/l...eboe1e.shtml#sd)

Se poate de asemenea menţiona cazul Argentinei, producătorul de carne de vită numărul unu din lume �n ce priveşte calitatea cărnii.Exporturile din această ţară pe alte pieţe fac faima restaurantelor argentiniene, unde fripturile sunt preparate respect�nd tradiţiile de tranşare argentiniene. Un exemplu aş da aici, Spania, care importă carne de vită din Argentina şi Brazilia, av�nd o tradiţie a restaurantelor cu profil chiar şi �n oraşele de provincie.
Asta sub aspectul altor gusturi, tradiţii, altor fripturi dec�t cele locale. Un alt aspect este cel al unor companii americane ce intră pe pieţe europene şi aduc metode de tranşare specifice SUA �n culturii europene. Mă refer la o companie care face afaceri �n Rom�nia, Franţa, Polonia, Marea Britanie, Smithfield Foods, Inc., dar şi �n Mexic sau China(http://www.smithfieldfoods.com/Romanian/Home.asp)
schimb�nd profilul industriei alimentare locale �n sensul globalizării.
At�t �n ce priveşte naţional-internaţional �n tranşare. �ntrebarea care răm�ne este : cum putem afla ce carne să cumpărăm de la măcelărie şi cum s-o facem după metoda cea mai adecvată, dacă tranşarea este un lucru relativ, naţional, local, cultural. Răspunsul este că există un consens asupra diferitelor regiunii ale carcasei de unde provine carnea, ele fiind �n orice ţară, cultură, limbă, 10 regiuni mari, cărora li se aplică tranşări �n detaliu şi la detaliu abia �ncepe diferenţierea.
Aceste regiuni sunt:
1. spata, 2.coastele,3.vrabioara anterioară, 4. vrăbioara posterioară, 5.pulpa, 6. rasolul anterior, 7.pieptul, 8. fleica, 9. fleica, 10.rasolul posterior
Ce trebuie reţinut aici este faptul că �n ciuda diferenţelor de tranşare �n cadrul regiunilor amintite, regimul de tratare a bucăţilor provenite dintr-o regiune sau alta este acelaşi �n toate culturile, cum metodele de preparare ţin de frăgezimea cărnii după regiune, de c�t de v�noasă, grasă, macră, suculentă este partea respectivă, mai precis vorbim de calitatea cărnii. �n treacăt fie spus, bucăţi de piept sunt gătite �n lichid, carnea tocată provine de la greabăn(spată)şi de la pulpă sau fleică, rasoalele sunt folosite mai ales la supe şi tocane indiferent de ţara sau cultura unde acestea sunt gătite.Cum metoda �n acest caz este impusă de natura cărnii şi nu �n primul r�nd de tradiţii culinare locale.
�nainte de a vorbi de metode de preparare a cărnii de vită vreau să mă opresc la un aspect al zileleor noastre c�nd tot mai mulţi oameni trăiesc �n afara graniţelor propriei ţări. Asta duce la nevoia de cunoaştere a metodelor de tranşare a ţării �n care trăiesc, deci la adaptarea la o nouă realitate.Căut�nd planşe de tranşare a vitei �n limba spaniolă am intrat pe un site spaniol unde userii cereau ajutor privind denumirile diferitelor bucăţi �n spaniolă, deşi ei erau latino-americani, mexicani, venezolani, dar problema nu era limba, ci metoda de tranşare.Iată deci, că problemele pot surveni chiar şi �n aceiaşi limbă.

Pagini utile: italiană( http://www.ricettepertutti.it/tutto_sul_manzo.asp),
spaniolă(http://www.nutricionyrecetas.com/recetas/cursodecocina/ternera.htm),
engleza americană(http://www.hormel.com/templates/knowledge/...mp;catitemid=19)

alte pagini web: Mananca sanatos - despre prepararea carnii discuta coacerea la cuptor si inabusirea sau fierberea in suc propriu,de Constanta Penverne - redactor Arta Culinara revista Avantaje
http://www.avantaje.ro/index.php?a=149

Totul despre friptura de vita( un articol foarte bun si util)
http://www.avantaje.ro/index.php?a=1665
Cărţi:

INTERNATIONAL MEAT SCIENCE DICTIONARY


by DONALD KINSMAN
2nd ed., June 1991, 480 pages, $34.95
ISBN 978-0-89641-197-5


[/size]The Beef Book by Jean Par�, autoarea canadiana care are propria companie renumita in Canada si SUA, spune: "nu impartasi niciodata o reteta pe care tu nu ai face-o."

"The ALL New All Purpose Joy of Cooking" by Irma S. Rombauer, Marion Rombauer Becker and Ethan Becker.
şi nu �n ultimul r�nd "Larousse Gastronomique"

Carti despre carne si fripturi:

Complete Meat Cookbook
Author: Bruce Aidells
(1998)

Exista si varianta online:
The Complete Meat Cookbook: A Juicy and Authoritative Guide to Selecting, Seasoning and Cooking ... By Bruce Aidells, Denis Kelly
http://books.google.com/books?id=ExCYBwIzy...CE#PRA1-PA69,M1

Cooking for Dummies, 2nd Edition
Author: Bryan Miller and Marie Rama
(2000)

Food Lover's Companion
Author: Sharon Tyler Herbst
(1995, 2nd Edition)
The Visual Food Encyclopedia
Author: Serge D'Amico
(December, 1996)
The Food Lover's Tiptionary
Author: Sharon Tyler Herbst
(1994)
Reasons To Roast: More Than 100 Simple And Intensely Flavorful Recipes
Author: Georgia Downard, Evie Righter
(1997)

Go to the top of the page
 
+Quote Post
marfatia
mesaj Dec 3 2009, 04:37 AM


micro Bucatar


Grup: Membri
Postari: 2
Inregistrat pe: 3-December 09
Membrul Nr.: 55,634Buna,
De ceva vreme incerc sa gasesc in Romania un producator sau un distribuitor de carne de vita care sa produca/vanda steak-uri cum sunt cele din U.S. Am sunat la abatoare, am vorbit cu macelari, am vorbit cu proprietari de restaurante si nimic, lumea nu este familiara cu ceea ce caut eu. Ce ma intereseaza in mod special este: Ribeye steak , New York steak, T Bone steak (toate astea la o grosime de 3-4 cm) Skirt steak si Filet Mignon. Daca stii pe cineva, ti-as ramane profund indatorat sa aflu si eu datele de contact. Multumesc.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
anne16
mesaj Dec 3 2009, 08:42 AM


pe aici


Grup: Membri
Postari: 3,423
Inregistrat pe: 11-March 07
De la: AG-RO
Membrul Nr.: 36,900CITAT(moatza @ Dec 17 2008, 09:38 PM) *
in asteptarea purcelului, a venit vitelul. o afacere f buna, ptr ca suntem clienti fideli si seriosi tongue.gif . vitelul a fost marisor, hranit natural, cunoastem sursa. pulpa din spate si cu 4 coaste+coada=41 kg. adica 250 lei, fain, nu?

am selectat 32kg de carne macra, 3, 5kg resturi de piele si grasime ptr cainii de la garaj, 1,5 kg oase de ciorba, 2 kg oase ptr ciorba de burta si 2 kg oase tot ptr caini.
asteptam purcelu'!

Super eusa_clap.gif
Eu am cautat si majoritatea care au vitei in zona cer 10 lei/kg "in viu" asa ca, am renuntat si am luat de la macelarie.


--------------------
fan: n_puiu si NM-tzu
" Nu cunosc alt semn al superioritatii decat bunatatea "
- Ludwig van Beethoven
Go to the top of the page
 
+Quote Post
anne16
mesaj Dec 3 2009, 08:46 AM


pe aici


Grup: Membri
Postari: 3,423
Inregistrat pe: 11-March 07
De la: AG-RO
Membrul Nr.: 36,900CITAT(marfatia @ Dec 3 2009, 04:37 AM) *
Buna,
De ceva vreme incerc sa gasesc in Romania un producator sau un distribuitor de carne de vita care sa produca/vanda steak-uri cum sunt cele din U.S. Am sunat la abatoare, am vorbit cu macelari, am vorbit cu proprietari de restaurante si nimic, lumea nu este familiara cu ceea ce caut eu. Ce ma intereseaza in mod special este: Ribeye steak , New York steak, T Bone steak (toate astea la o grosime de 3-4 cm) Skirt steak si Filet Mignon. Daca stii pe cineva, ti-as ramane profund indatorat sa aflu si eu datele de contact. Multumesc.


Am vazut la Metro bou argentinian(nu am cumparat), carnea nu are aceeasi textura ca vita noastra.

Mai ai o solutie, sa importi biggrin.gif


PS: si moata a dat acelasi raspuns lui tic_tac wink.gif


--------------------
fan: n_puiu si NM-tzu
" Nu cunosc alt semn al superioritatii decat bunatatea "
- Ludwig van Beethoven
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tic_tac
mesaj Dec 3 2009, 11:20 AM


Captain Cook


Grup: Membri
Postari: 461
Inregistrat pe: 16-November 07
De la: Dunare
Membrul Nr.: 39,813corect raspunsul moatzei, ma lamurisem de mult ca vaca ce-o gasim la macelarii aici nu e specia de vaca crescuta special ptr. carne

dar am alta dambla acum.
romanul taie animalul, face analize, bla-bla si repede cu el la vitrina frigorifica de la piata
stiti pe careva de pastreaza carcasa de vita la maturat 2-3 saptamani ? si apoi sa o scoata la vinzare

am incercat antricoate in vid - cit vid am putut face, in ulei si alte chestii
oaia o maninc numa maturata la mine un frigider tongue.gif

dar era o vorba, ca cine vrea carne proaspata de vita sa o prepare/manince imediat are de tras de ea, si la propriu si la figurat
Go to the top of the page
 
+Quote Post
puskin
mesaj Jan 22 2010, 11:42 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 3,776
Inregistrat pe: 8-February 06
De la: Sibiu
Membrul Nr.: 30,241Peruzele, foarte interesant si util acest topic, am gasit raspunsuri la multe din intrebarile mele legate de carnea de vita.

Am fost zilele trecute la cumparaturi si am gasit si cumparat 2 bucati de sirloin ( taiate deja pentru steak) si as vrea sa imi incerc norocul smile.gif . Am vazut ca este ok sa o pregatesc la gratar si as vrea sa imi confirmi daca felul in care m-am gandit sa procedez e corect:
- macerez carnea pentru cel putin 6-8 ore ( o pun intr-un amestec de ulei, usturoi, condimente si o pun intr-o punga sigilata in frigider)
- inainte de a pune carnea pe gratar o las sa ajunga la temperatura camerei
- incing bine gratarul si pun carnea numai cand este bine incins
- pun carnea si o las cam 4 minute pana o intorc ( are cam 2 cm grosime)- o vreau facut medium to well done
- o intorc folosind un cleste sau o spatula si numai o singura data
- dupa ce carnea a ajuns la gradul de coacere pe care il doresc, o scot de pe gratar si o las 5-10 minute pe farfurie inainte sa o servesc
- sarez numai cand friptura este gata

Multumesc anticipat.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kismoni
mesaj Jan 22 2010, 11:57 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 6,198
Inregistrat pe: 19-May 07
De la: Oradea-Brescia
Membrul Nr.: 37,805cand mergem in Ro aceeasi problema ,Luciano se agita ca nu gaseste felia de fiorentina sad.gif adica beef steak-ul ...

Puskin , cred ca mai profesionist decat atat nu poti face acel gratar smile.gif teoretic le stiu , practic mai eronez una alta (numai cand fac eu ) smile.gif) , culmea imi place sa prepar aceasta carne dar nu sa o mananc ...poate sentimentele fata de consumatorul meu tongue.gif

Go to the top of the page
 
+Quote Post
puskin
mesaj Jan 22 2010, 03:05 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 3,776
Inregistrat pe: 8-February 06
De la: Sibiu
Membrul Nr.: 30,241Multumesc Kismoni. Ai idee cum se numeste o bucata care arata asa: http://www.spilar.eu/album/slides/hovezi%2...a%20vysoka.html?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kismoni
mesaj Jan 22 2010, 03:31 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 6,198
Inregistrat pe: 19-May 07
De la: Oradea-Brescia
Membrul Nr.: 37,805QUOTE(puskin @ Jan 22 2010, 02:05 PM) *
Multumesc Kismoni. Ai idee cum se numeste o bucata care arata asa: http://www.spilar.eu/album/slides/hovezi%2...a%20vysoka.html?


uite aici

http://www.askthemeatman.com/beef_round_primal_cuts.htm

nu vroiam sa te duc in eroare ,mai bine vezi tu daca o recunosti smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
puskin
mesaj Jan 22 2010, 03:46 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 3,776
Inregistrat pe: 8-February 06
De la: Sibiu
Membrul Nr.: 30,241Nu m-am descurcat cu linkul ala, am gasit aici ceva mai clar http://nationaladmin.beef.org/CMDocs/BeefR...asyCutChart.pdf.

Pare sa fie un top loin sau un ribeye ( nu stiu daca roast sau steak).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kismoni
mesaj Jan 22 2010, 03:48 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 6,198
Inregistrat pe: 19-May 07
De la: Oradea-Brescia
Membrul Nr.: 37,805QUOTE(puskin @ Jan 22 2010, 02:46 PM) *
Nu m-am descurcat cu linkul ala, am gasit aici ceva mai clar http://nationaladmin.beef.org/CMDocs/BeefR...asyCutChart.pdf.

Pare sa fie un top loin sau un ribeye ( nu stiu daca roast sau steak).


cred ca roast ,round eye roast

apropo rostena( acolo la tine wink.gif ) ,rostelyos (maghiara) ar fi roast nu?

Acest mesaj a fost editat de kismoni: Jan 22 2010, 03:51 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
puskin
mesaj Jan 22 2010, 04:03 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 3,776
Inregistrat pe: 8-February 06
De la: Sibiu
Membrul Nr.: 30,241QUOTE(kismoni @ Jan 22 2010, 03:48 PM) *
cred ca roast ,round eye roast

apropo rostena( acolo la tine wink.gif ) ,rostelyos (maghiara) ar fi roast nu?


Da, rostena inseamna roast insa am gasit pe youtube niste filmulete cu un bucatar ceh care o prepara pe gratar, de aici si dilema mea. Probabil e mai safe sa o prepar la cuptor.

Acest mesaj a fost editat de puskin: Jan 22 2010, 04:04 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kismoni
mesaj Jan 22 2010, 04:17 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 6,198
Inregistrat pe: 19-May 07
De la: Oradea-Brescia
Membrul Nr.: 37,805QUOTE(puskin @ Jan 22 2010, 03:03 PM) *
Da, rostena inseamna roast insa am gasit pe youtube niste filmulete cu un bucatar ceh care o prepara pe gratar, de aici si dilema mea. Probabil e mai safe sa o prepar la cuptor.


daca e bucata intreaga e chiar pacat sa o ciopartesti , o faci asa intreaga si asa ce cumperi deja feliat doar varianta pe foc iti ramane , poate revii cu impresii wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
puskin
mesaj Jan 22 2010, 10:53 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 3,776
Inregistrat pe: 8-February 06
De la: Sibiu
Membrul Nr.: 30,241Multumesc Kismoni.

Am si o bucata intreaga ( rostena asta care nu sunt sigura ce e biggrin.gif ) si 2 bucati de sirloin. Am taiat din bucata mare o felie, pare sa arate lafel ca bucatile de sirloin. Maine am sa le pregatesc pe toate sa vad diferenta si revin cu impresii.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
puskin
mesaj Jan 23 2010, 06:05 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 3,776
Inregistrat pe: 8-February 06
De la: Sibiu
Membrul Nr.: 30,241Am urmat pasii pe care i-am mentionat acum cateva zile si mi-a iesit buna friptura. Asa arata:

Imagine Atasata
Go to the top of the page
 
+Quote Post
puskin
mesaj Jan 23 2010, 06:16 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 3,776
Inregistrat pe: 8-February 06
De la: Sibiu
Membrul Nr.: 30,241Si o sectiune

Imagine Atasata
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kismoni
mesaj Jan 23 2010, 06:56 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 6,198
Inregistrat pe: 19-May 07
De la: Oradea-Brescia
Membrul Nr.: 37,805QUOTE(puskin @ Jan 23 2010, 05:16 PM) *
Si o sectiuneti-a iesit perfecta smile.gif bine ca nu vede Luciano ca ar veni aici cu pofte ,el tot asta ar manca smile.gif)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
peruzele
mesaj Jan 23 2010, 08:21 PM


Academic chef forever


Grup: Membri
Postari: 1,472
Inregistrat pe: 22-November 06
De la: California, USA
Membrul Nr.: 35,009Fetelor, ma bucur mult ca topicul este folositor.Friptura ta puskin este ideala.Bravo!


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
puskin
mesaj Jan 23 2010, 09:56 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 3,776
Inregistrat pe: 8-February 06
De la: Sibiu
Membrul Nr.: 30,241Multumesc smile.gif , se pare ca a meritat sa citesc cateva ore bune despre vita si friptura de vita.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
peruzele
mesaj Jan 23 2010, 10:49 PM


Academic chef forever


Grup: Membri
Postari: 1,472
Inregistrat pe: 22-November 06
De la: California, USA
Membrul Nr.: 35,009CITAT(puskin @ Jan 23 2010, 11:56 AM) *
Multumesc smile.gif , se pare ca a meritat sa citesc cateva ore bune despre vita si friptura de vita.


Aceste cunostinte sunt indispensabile in lumea de azi cand aprovizionarea nu se mai face ca in copilaria mea, mergeam cu strabunica la macelarul din coltul strazii si cerea sa-i taie din carcasa vrabioarele si eu nu vedeam nici o vrabie zburand;) acum supermarket-urile servesc tavite gata ambalate cu carnea de care ai nevoie si a sti ce si cum trebuie sa fie e imperativ pentru o femeie.Lecturile si informarile nu le faci in fiecare zi. Un studiu al temei si al pietei pentru orientare generala, apoi stii ce cauti in macelarii sau supermarket.
La porc si vitel e mai usor.Vita cere insa o cunoastere exacta a partii ce gatesti, de aceea subiectul aici este vita. Am vazut ca ati pus si poze de vitel, dar asta este alt topic cum sunt doua tipuri de carne cu fragezime diferita, deci timp de gatire diferit.
E bine sa nu facem confuzia intre carnea de vita si cea de vitel.Nici in macelarii si in raioanele de carne cele doua tipuri nu sunt expuse impreuna, ci in sectiuni diferite. A se nota ca in cazul carnii de vitel nu avem retete si metode de fripturi atat de diverse si specifice ca in cazul vitei.In afara de snitzel si scalopini nu stiu ce parte de vitel se preteaza la friptura prin metoda uscata, de pilda.Gulasul, insa imi place numai cu carne de vitel.Acum ma gandesc la pulpa de vitel la tava.Nu am facut niciodata dar poate cei care fac des mancare cu vitel pot deschide un topic pe aceasta tema.Ar fi interesant si putem facem sapaturi si in alte culturi care gatesc mult vitel, italienii de pilda.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
peruzele
mesaj Mar 28 2010, 11:58 PM


Academic chef forever


Grup: Membri
Postari: 1,472
Inregistrat pe: 22-November 06
De la: California, USA
Membrul Nr.: 35,009Voi pune aici aceasta friptura inabusita din spata de vita, in engleza chuck roast boneless, deci fara os.
Bucata de carne care venea legata cu sforicica am pus-o in cratita(o cratita mai mare cu capac care se poate inchide etans, foarte important!) si am pus o cana de apa, putin ulei,coriandru boabe, piper boabe, apoi acoperit cu capacul si fiert cam doua, trei ore.
In ultima ora de fiert inabusit am adaugat o radacina de telina curatata si taiata felioare, doi pastarnaci, doi morcovi, un ardei gras, catei de usturoi,un pahar de vin si cimbru. Puteti presara cu sare la acest punct.Am acoperit cu capac din nou si dat la cuptor o ora.
Deci friptura mea a fost gata dupa 4 ore si arata cam asa.

Acest mesaj a fost editat de peruzele: Mar 28 2010, 11:59 PM
Imagini Atasate
Imagine Atasata Imagine Atasata
 


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Reclama
mesaj


Google Ads

Go to the top of the page
 
Quote Post

Reply to this topicStart new topic
Tags
Nici un cuvant cheie adaugat.

1 Utilizator(i) vizualizeaza acest topic (1 Vizitatori si 0 Utilizatori ascunsi)
0 Membri: