Sari la conținut

Poză

Sirop din muguri de brad


34 răspunsuri la acest topic

#1 Dan@

Dan@

    (^_^) who cares ?

  • Membri
  • 9213 posturi
  • Location:Missipippi & Missiruppi

Postat 08 May 2006 - 11:16 AM

Functiunea "search" nu prea mi-e de mare ajutor azi, fiindca e "inghetata" ... tongue.gif laugh.gif

Prin urmare arunc o intrebare in eter: stie cineva cum se prepara siropul din muguri de brad ? rolleyes.gif

Multumesc anticipat.
excesul zilnic de bere ÅŸi petrinjel duce la ficat m'chermla !

#2 SIMONA.B

SIMONA.B

    Master of disaster

  • Membri
  • 3262 posturi
  • Gender:Female
  • Location:INDIANA
  • Interests:fotografie si mancare :D

Postat 08 May 2006 - 01:46 PM

Speli bine mugurii de brad , vezi sa nu fie din cei mari sa nu aiba dimnesiuni mai mari de 8 cm lungime ca deja is imbatraniti si se curata codita la capat acolo unde ii prinsa de tulpina de eventuale resturi. Se pun la fiert in apa cat sa ii acoperi de doua ori ca si cantitate de apa. Ii lasi sa dea cateva clocote si ii lasi in apa aia pana a doua zi. Ii storci bine( poate ii pui intr-un tifon) iar sucul obtinut si ala strecurat sa nu ramana nici un rest in el de la mugurica altfel se strica ,il fierbi cu zahar 1kg zahar la 1 litru de suc.

Continui cu el ca si la siropurile obisnuite de fructe.

Editat de SIMONA.B, 08 May 2006 - 01:47 PM.




#3 Dan@

Dan@

    (^_^) who cares ?

  • Membri
  • 9213 posturi
  • Location:Missipippi & Missiruppi

Postat 08 May 2006 - 04:04 PM

Merci mult, Simona ! floare.gif pupic.gif

Sirop de fructe n-am facut niciodata icon_redface.gif, da' banuiesc ca trebuie fiert pina se mai ingroasa putin, nu ? eusa_think.gif

Stii cumva si cit timp poate fi pastrat, din moment ce nu contine nici un conservant ? icon_rolleyes.gif
excesul zilnic de bere ÅŸi petrinjel duce la ficat m'chermla !

#4 CorinaZ

CorinaZ

    Big Chef

  • Membri
  • 671 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 08 May 2006 - 04:32 PM

Il pui la frigider si nu il tii mai mult de 3 saptamani. Si daca fermenteaza putin de tot, nu-i bai.
"Bonne cuisine et bon vin, voila le paradis sur terre"(Henric V)

#5 Fredi

Fredi

    Big Chef

  • Membri
  • 944 posturi
  • Location:Weltstadt mit Herz - M -

Postat 08 May 2006 - 05:39 PM

Poate ca era gresit,insa noi faceam la Brasov sirop din muguri de brad atunci cind inca erau verzi.Faceam citiva litri,de consistenta mierii,il turmam la sticle,le sigilam si la beci cu ele.aveam cel putin suficient pina la productia urmatoare.Uneori se intimpla sa se zahariseasca dar procedam cu el ca si cu mierea.
Cine se scoala de dimineata......
<BR>cade singur in ea !

#6 petunie

petunie

    Am buburuza!!!

  • Membri
  • 5929 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Deutschland

Postat 08 May 2006 - 06:03 PM

Bah ce bine ca mi-ati adus aminte de sirop.Chiar vorbeam la sfarsitul trecut de saptamana cu Maya ca vreau sa-mi adun si eu muguri de brad sa fac sirop.Acu,daca nu o fi prea tarziu,o sa-mi adun saptamana viitoare,ca saptamana asta plec la Casa Alba si nu pot sa ma ocup .

#7 SIMONA.B

SIMONA.B

    Master of disaster

  • Membri
  • 3262 posturi
  • Gender:Female
  • Location:INDIANA
  • Interests:fotografie si mancare :D

Postat 08 May 2006 - 07:48 PM

QUOTE(Fredi @ May 8 2006, 10:39 AM) Vezi post
Poate ca era gresit,insa noi faceam la Brasov sirop din muguri de brad atunci cind inca erau verzi.Faceam citiva litri,de consistenta mierii,il turmam la sticle,le sigilam si la beci cu ele.aveam cel putin suficient pina la productia urmatoare.Uneori se intimpla sa se zahariseasca dar procedam cu el ca si cu mierea.


Si nu ti se parea ca are un gust un pic amarui si parca aspru?!!! Nu era gresit dar ala din mugurii mai mici e mult mai bun( zice lumea rolleyes.gif si eu ).

de pastrat ai dreptate asa se si pastreaza dar am avut si ani in care s-o stricat rau !!!









#8 Dan@

Dan@

    (^_^) who cares ?

  • Membri
  • 9213 posturi
  • Location:Missipippi &amp; Missiruppi

Postat 08 May 2006 - 09:15 PM

QUOTE(petunie @ May 8 2006, 06:03 PM) Vezi post

Bah ce bine ca mi-ati adus aminte de sirop.Chiar vorbeam la sfarsitul trecut de saptamana cu Maya ca vreau sa-mi adun si eu muguri de brad sa fac sirop.Acu,daca nu o fi prea tarziu,o sa-mi adun saptamana viitoare,ca saptamana asta plec la Casa Alba si nu pot sa ma ocup .


In reteta pe care o folosesti, spune cam citi muguri trebuiesc strinsi ? rolleyes.gif
excesul zilnic de bere ÅŸi petrinjel duce la ficat m'chermla !

#9 petunie

petunie

    Am buburuza!!!

  • Membri
  • 5929 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Deutschland

Postat 08 May 2006 - 09:57 PM

QUOTE(Dan@ @ May 8 2006, 09:15 PM) Vezi post

In reteta pe care o folosesti, spune cam citi muguri trebuiesc strinsi ? rolleyes.gif



...inca nu am facut niciodata sirop,deci habar nu am ...eu vorbeam cu Maya daca stie ea cumva o reteta...ca eu am auzit numa ca e bun la raceala siropul asta,la tuse...


Eu am gasit asta in internet:

Sirop din muguri de brad
ingrediente: Muguri de brad cu lungimea de 3-4 cm, pentru fiecare 1 l suc cite 1 1/2 kg zahar.


Acest sirop se prepara primavara, cind mugurii de brad au lungimea de 3-4 cm si culoarea verde. Mugurii curatati de codite, care au multa rasina se spala de praf cu apa rece, se pun intr-o oala smaltuita suficient de mare si se toarna apa cit sa depaseasca nivelul mugurilor inca odata cit volumul lor (la 1 kg muguri se pun cca 2 l apa). Se fierb cca o ora, pina cind se moaie bine. Dupa aceea se ia de pe foc oala si se lasa sa stea acoperita la rece 48 de ore iar daca este cald, numai 24 ore, ca sa se extraga cit mai bine din muguri sarurile minerale si uleiurile aromatice.Sucul se strecoara prin tifon dublu, asezat pe strecuratoare, presind mugurii ca sa se scurga tot sucul. Sucul se cintareste si, la 1 l suc, se va pune zahar ca si siropul de zmeura, in oricare varianta.



Poate te ajuta si poate faci tu inaintea mea, sa imi spui cum iese.Eu abia peste vreo saptamana ma apuc de treaba.

#10 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 09 May 2006 - 09:06 AM

Dana, mama a cules muguri din bradoiul pe care il avem si l-a facut anul trecut sau acum 2 ani mi se pare, ea a facut exact reteta care era in cartea lui Jurcovan, daca n-o ai ti-o transcriu aci, pe undeva printr-o lada in camera depozit inca mai zac acele sticle pentru ca dupa parerea mea le-a facut ingrozitor de dulci, in acelasi timp a facut si siropul de menta, sunt ambele foarte dulci si deloc verzi la culoare. icon_frown.gif
Evident ca m-am dus imediat sa citesc ingredientele de pe siropul de menta cumparat si are coloranti puternic in el deci mi-a fost clar de ce ala e asa de verde.

#11 MAYA

MAYA

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 09 May 2006 - 10:04 AM

QUOTE(CorinaZ @ May 8 2006, 04:32 PM) Vezi post

Il pui la frigider si nu il tii mai mult de 3 saptamani. Si daca fermenteaza putin de tot, nu-i bai.

Numai la frigider se pastreaza??..si numai 3 saptamîni.. blink.gif ..habar nu am..eu nu am facut niciodata..
Maya's World .

#12 Dan@

Dan@

    (^_^) who cares ?

  • Membri
  • 9213 posturi
  • Location:Missipippi &amp; Missiruppi

Postat 09 May 2006 - 10:15 AM

Adriana, daca ai timp sa scrii reteta aici, iti multumesc. Siropul vreau sa-l fac simbata, cind imi vin nepoteii sotului in vizita si-atunci am sa-i pun sa ma ajute la cules de muguri. Siropul de brad il fac pentru o nepotica de 4 ani, care sufera de astm bronsic. icon_frown.gif
excesul zilnic de bere ÅŸi petrinjel duce la ficat m'chermla !

#13 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 09 May 2006 - 10:37 AM

O scriu Dana, ori diseara de acasa ori imi iau cartea cu mine si o scriu miine dimineata.


#14 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 09 May 2006 - 06:55 PM

Mi-am rupt spinarea aşezând ghivecile cu flori pe terasă şi scurgându-le apa că a plouat azi noapte cu clăbuci aşa că acu m-am hodinit niţel scriind reţeta, am copiat exact aproape 2 pagini, cu virgule, greşeli, sfaturi, neclarităţi etc. rolleyes.gif sper să fie clar şi mai ales de folos. Deci copiat din Carte de bucate de Silvia Jurcovan, Editura Tehnică, Bucureşti 2004, ediţia a V-a.
Sirop din muguri de brad
Acest sirop se prepară primăvara, când mugurii de brad au lungimea de 3-4 cm şi culoare verde. Mugurii (curăţaţi de codiţe, care au multă răşină) se spală de praf cu apă rece, se pun într-o oală smălţuită suficient de mare şi se toarnă apă cât să depăşească nivelul mugurilor încă o dată cât volumul lor (la 1 kg muguri se pun circa 2 l apă). Se fierb circa o oră, până când se înmoaie bine. După aceea se ia oala de pe foc şi se pune să stea acoperită la rece 48 de ore, iar dacă este cald numai 24 de ore ca să se extragă cât mai bine din muguri sărurile minerale şi uleiurile aromatice. Sucul se strecoară prin tifon dublu, aşezat pe strecurătoare, presând mugurii ca să se scurgă tot sucul. Sucul se cântăreşte şi la un litru de suc se va pune zahăr ca şi la siropul de zmeură în oricare variantă.

Acestea sunt cele 3 variante ale sucului de zmeură din momentul în care se pune zahărul :
1. la sucul obţinut se adaugă zahăr, la un litru de suc se pune 1 kg de zahăr. Toată cantitatea de suc cu zahărul respectiv se pune într-un vas smălţuit (oală, lighean, cratiţă), având un volum încă o dată cât capacitatea sucului, deoarece când fierbe, sucul face multă spumă şi dacă vasul este mic poate să dea în foc. Se amestecă pe foc până când se topeşte complet zahărul, apoi se lasă să fiarbă la foc supraveghindu-l îndeaproape şi amestecând la suprafaţă, ca să dispară spuma; aceasta se formează în cantitate mai mare la sucul care se lasă să fermenteze mai mult, ca să capete aciditate proprie. Sucul se poate stoarce şi după o zi şi se pune la 4-5 l de sirop un pachet de sare de lămâie pentru aciditate. In oricare variantă se fierbe circa 30 de minute ca să se distrugă fermenţii, după aceea se trage vasul la o parte sau se face focul foarte mic şi chiar dacă nu a dispărut complet spuma se toarnă clocotit în sticle. Sticlele se pun în pături calde şi se lasă până a doua zi.
2. siropul se fierbe cu 1 ½ kg zahăr pentru fiecare litru de suc obţinut la foc mic ca să nu dea în foc, amestecând mereu, fiind supravegheat mereu până dispare spuma rezultată prin fermentare şi se distrug fermenţii, astfel se poate turna şi rece în sticle fără riscul de a mai fermenta sau mucegăi. Se astupă numai cu dopuri noi care n-au fost folosite la vinuri sau cu celofan , ca să nu intre praful sau musculiţele. La fel se poate proceda dacă se pune câte o aspirină şi numai 1 kg zahăr penru fiecare litru de suc. Sucul se fierbe cu aspirina şi zahărul până când dispare spuma. Siropul se poate turna călduţ sau rece în sticle (care se astupă simplu cu celofan) fără riscul de a fermenta sau mucegăi. Astfel se poate proceda cu toate siropurile şi din alte fructe pentru a nu fi nevoie de sterilizare şi pentru a reduce zahărul la 1 kg pentru 1 l de lichid folosit.
3. când este nevoie de o cantitate mai mare de sirop pentru a nu folosi prea mult zahăr deodată precum şi pentru a economisi spaţiu de depozitare sucul stors se poate păstra timp îndelungat (nelimitat) fără zahăr, urmând a fi transformat treptat în sirop după necesităţi.
În acest scop, sucul stors, măsurat cu litrul se va fierbe într-un vas smălţuit până când va dispărea complet spuma rezultată prin fermentarea zmeurei în timpul de 1-3 zile (oricât de groasă ar fi) adăugându-se chiar de la început 2 aspirine penmtru fiecare litru de suc şi zeamă sau sare de lămâie după gust. Se toarnă călduţ sau rece în sticle sau damigiane, la nevoie se poate dilua cu apă, 1-3 l de apă la fiecare litru de suc. Se adaugă zahărul după una din variantele arătate mai înainte pentru fiecare litru de lichid rezultat, ţinând cont că s-au pus deja 2 aspirine într-un litru de suc.

Sirop din muguri de brad contra tusei
Siropul din muguri de brad, excelent contra tusei, se poate prepara cu mai puţin zahăr. La 4 l lichid se va pune 1 kg zahăr. Siropul se fierbe 10 minute apoi se torna în sticle de ¼ şi ½ l, ca şi bulionul, se aşază în pături şi se lasă până a doua zi.
Se foloseşte ½ l pentru o cură. Se bea de câte 4-5 ori pe zi, în circa 2 zile, cu efectul dorit şi la copii şi la adulţi. Nu trebuie să rămână mai mult de 4-5 zile în sticlă, căci la căldură fermentează sau mucegăieşte (fiind cu puţin zahăr).


#15 CG

CG

    Captain Cook

  • Membri
  • 370 posturi
  • Location:Germania

Postat 09 May 2006 - 08:48 PM

Noi am zugravit bucataria de la o sticla de sirop de muguri de brad laugh.gif
Sticla inchisa arata cat se poate de normal, dar cred ca apucase sa fermenteze sau ceva, desi nu era prea veche. Cand am deschis a explodat in toata, da toata bucataria pe pereti si tavan si mobila BangHead.gif Mobila am putut-o spala, dar a trebuit rezugravit.
Mai am si niste prieteni innebuniti dupa sirop din asta si lor le explodeaza periodic sticlele - asa ca le tin sub masa blink.gif sa fie zona 0 cat mai redusa daca iar o patesc unsure.gif
"When we remember we are all mad, the mysteries disappear and life stands explained."
Mark Twain

Cris

#16 Fredi

Fredi

    Big Chef

  • Membri
  • 944 posturi
  • Location:Weltstadt mit Herz - M -

Postat 10 May 2006 - 09:23 AM

Mamaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
Deci dupa reteta d-nei Jurcovan am calcat serios de tot in strachini!
Noi l-am administrat "cobailor" personali (copii nostri fericiti cu asemenea parinti) atit in caz de raceala nediluat cit si ca racoritoare,diluat cu apa minerala!
Promit sa nu mai fac! Parol!
La intrebarea daca nu era amarui,raspunsul este clar :Nu.Poate ca isi pirdea din efectul terapeutic si ajuta cam tot atita ca frectia la piciorul de lemn!
Cine se scoala de dimineata......
<BR>cade singur in ea !

#17 anima_dia

anima_dia

    micro Bucatar

  • Membri
  • 47 posturi
  • Location:Brasov
  • Interests:Sa-mi cresc printzesa mare, frumoasa, desteapta... si devreme-acasa...

Postat 11 May 2006 - 11:50 AM

Adriana, merci pentru reteta de sirop din muguri de brad. Ma intreb, merge si la tuse seaca provocata de scame? Ca daca merge, i-ar fi extraordinar de bun soacrei mele!


ANIMA tu DIA...

#18 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 11 May 2006 - 05:57 PM

Nu ştiu! icon_frown.gif

#19 cona

cona

    Bucataras

  • Membri
  • 158 posturi
  • Location:iasi

Postat 30 May 2006 - 08:02 PM

Fetelor eu am facut anul trecut sirop din muguri de brad la rece.Am pus un strat de muguri un strat de zahar , iar muguri iar zahar............, l-am lasat la macerat in balcon pina cind a lasat siropul , apoi am stors bine mugurii , si am pastrat siropul in sticle inchise ermetic , la loc racoros. Nu am mai sterilizat sticlele si a tinut fff bine, nu a fermentat deloc. Succes!
[/color]

#20 ball dania

ball dania

    Captain Cook

  • Membri
  • 235 posturi

Postat 04 June 2006 - 09:46 PM

scriu si eu o reteta (o am de la o dna din spital). eu am facut-o si a fost f buna.
iata reteta asa cum mi-a spus-o, si pe care am respectat-o intocmai.

se pun la fiert mugurii de brad cu apa cam cat un lat de palma peste ei. se fierbe intre1-1h30-2 ore ca sa mai scada. se lasa asa in oala in care au fiert pana a doua zi, cand se strecoara, se arunca mugurii, se masoara lichidul ramas. la 1l sau 1l si un sfert de lichid se pune 1kg zahar. se fierbe pana se leaga ca la dulceata. optional se poate pune suc de lamaie (sucul de la o juma de lamaie pentru 1l de lichid)si se mai lasa sa fiarba inca 5minute.(deci lamaia se pune inainte de a fi fiert definitiv siropul).cand e ceva mai racorit se toarna in sticle si se lasa decsoperit pana a doua zi sa prinda o pelicula.a doua zi se astupa sticlele. se ia cate o lingurita fara apa inainte de culcare seara(asa spunea ca facea dansa cu copiii ei, mai ales pe timp de iarna).








Răspunde la acest topic



  


2 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi


    Bing (1)