Sari la conținut

Poză

fierbere in baie de apa


59 răspunsuri la acest topic

#1 Claudita

Claudita

    Captain Cook

  • Membri
  • 415 posturi
  • Location:sua

Postat 13 August 2006 - 12:58 AM

fac o tocana de legume pentru iarna, si trebuie fierte borcanele dupa aceea, in apa.
intrebarea este: borcanele cu tocana, cand le pun in apa, trebuie sa fie reci sau pot fi si asa fierbinti? ca stau cam prost cu timpul...
si vreau sa le pun cuptor, intr-o tava, ca nu am vas asa mare de pus pe aragaz, are ceva la cuptor?
multumesc

#2 n_puiu

n_puiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 5562 posturi
  • Location:Dîn Corleone

Postat 14 August 2006 - 08:06 AM

Şi io tot la cuptor le pun.

Borcanele pot să fie fierbinţi, dar şi apa caldă, adică nu borcane firbinţi în apă rece, că se crapă.

Spor la treabă !

#3 Claudita

Claudita

    Captain Cook

  • Membri
  • 415 posturi
  • Location:sua

Postat 14 August 2006 - 03:48 PM

mersi Puiu! icon_smile.gif

#4 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 16 August 2006 - 10:27 AM

Puiule, cam la ce temperatură/foc? şi cât timp? că mi-ar place şi mie să le fac la cuptor în loc să stau cu oloiul, care printre altele e de aluminiu laugh.gif pe aragaz


#5 n_puiu

n_puiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 5562 posturi
  • Location:Dîn Corleone

Postat 16 August 2006 - 11:28 AM

cuptorul deja încins, flacără mică (aşa, cam de întreţinere), cam 5 min după ce începe să fiarbă conţinutul.
(pentru borcanele legate la gură cu celofan).


#6 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 16 August 2006 - 11:44 AM

100 de grade celsius?
şi dacă io le pun capac?

#7 n_puiu

n_puiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 5562 posturi
  • Location:Dîn Corleone

Postat 16 August 2006 - 12:35 PM

Alea cu capac le ţin până încep să fiarbă (când încep să se vadă, prin borcan, bule de aer care se ridică.
Nu ştiu dacă sunt 100 de grade Celsius, că nu e apă simplă, are şi ulei şi nici nu sunt la presiunea atmosferică. Nu mi-am pus problema.

#8 Claudita

Claudita

    Captain Cook

  • Membri
  • 415 posturi
  • Location:sua

Postat 16 August 2006 - 02:15 PM

mi-am adus aminte ca in carti scrie ca se sterilizeaza (ah, nu-mi aduceam aminte cuvantul asta) in prima zi vreo 20 min si a doua zi 15 min., socotit de cand incepe sa fiarba continutul.

ieri am facut-o, ca nu ma pot tine nicicum de plan, si azi ar trebui sa-i fac operatia asta.

numai 5 minute Puiu?

#9 n_puiu

n_puiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 5562 posturi
  • Location:Dîn Corleone

Postat 16 August 2006 - 02:56 PM

Claudiţo, io aşa fac.
Dar uite mai citeşte şi pe-aici:

http://www.culinar.r...w...=5814&st=20

#10 Claudita

Claudita

    Captain Cook

  • Membri
  • 415 posturi
  • Location:sua

Postat 17 August 2006 - 01:08 AM

Puiu, le-am fiert...

nu stii ce conserve de iarna as mai putea face, in conditiile in care:
- am multe rosii de gradina
- ardei putini, si sunt scumpi de cumparat
- vinete potrivit
- gogosari nu exista
- exista un suc de rosii de cumparat , italian, foarte bun si ieftin, si am zis ca nu are rost sa fac suc de rosii din rosiile mele
?

Tocana asta am facut-o cu o reteta cu rosiile taiate felii, insa mi s-a parut tocana mai acra decat in varianta cu sucul de rosii, deci cu suc de rosii (cumparat) voi face si tocana si zacusca

nu stiu ce sa fac cu rosiile? daca nu gasesc nici o solutie, le tai cubulete si le bag la congelator

#11 n_puiu

n_puiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 5562 posturi
  • Location:Dîn Corleone

Postat 17 August 2006 - 07:25 AM

Claudiţo, imi pare bine c-ai reuşit !

Soluţia cu congelatorul mi se pare foarte bună, nici nu mai munceşti atât şi când ai chef poţi să faci ce combinaţie vrei.

Cât despre gustul acrişor, se poate corecta cu zahăr.




#12 Claudita

Claudita

    Captain Cook

  • Membri
  • 415 posturi
  • Location:sua

Postat 17 August 2006 - 02:33 PM

Puiu,
am reusit, cum sa nu! da si-a luat fiertura cam greu, si tot verificam la cuptor, sa vad nu fierbe odata continutul ala? acuma treaba e sa vedem daca tzine... ca daca nu, mai bine stateam la plaja (anul asta ma pusei pe treaba)

iote mi-au mai venit niste idei, (sa stii Puiu ca am congelat si anul trecut rosii si cand le scoti iarna sunt tare pleostite, numai la mancare gatita si ciorba merg) si incerc chiar azi sa fac rosii uscate, Sun Dried Tomatoes le zice aici si eu le folosesc numai de anul asta, si sunt scumpe de cumparat, se usuca la soare si se pun in borcan cu ulei de masline din ce imi amintesc eu, am insa reteta in calculator daca vrei si tu numa' sa-mi spui
sa stii ca eu tare iti recomand rosiile astea Sun Dried ca sunt foarte gustoase si au mult mai multe intrebuintari, e un fel de aur la bucatarie




#13 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 17 August 2006 - 03:49 PM

Claudito, am mai scris eu pe aici dar pina caut mai bine scriu iar.
Eu rosiile cindva, ani de zile. le taiam bucatele, scoteam pielita si semintele, le puneam la borcan cu frunze de busuioc, inchideam borcanul si fierbeam borcanele 20 de minute paremise, numai ca atunci cind le deschizi tot nu mai au gust de rosie proaspata
Asa ca acu le curat tot asa, calesc o cepusoara, pun rosiile, las sa fiarba, pasez, bag la borcane si sterilizez, asa am un sos splendid pentru pizza toata iarna
Iaca:
[attachmentid=56379]

Miniaturi atașate

  • salsa_pomodori.jpg


#14 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 17 August 2006 - 03:51 PM

Claudito, tocana asa fiarta gata, io ii zic ghiveci am facut si eu anul trecut si am pus la borcane si le-am fiert 30 de minute, e mai mult ca suficient, nu mai sta si a doua zi sa te focaresti la ele ca zau ca n-ai de ce icon_smile.gif


#15 Claudita

Claudita

    Captain Cook

  • Membri
  • 415 posturi
  • Location:sua

Postat 17 August 2006 - 04:35 PM

multumesc de idei,
nu le mai focaresc o data ca le-am tinut cam mult ieri,

ghiveciul e diferit de tocana insa noua ne place mai mult tocana, eu am mai facut de-a lungul anului insa in cantitati mici si ghiveciul s-a stricat prin frigider...

tocana este cu orez fiert (ceapa calita, morcov, ardei gras mult, suc de rosii fiert totul si cand e bine fiert se pune orezul gata fiert si verdeata)
si ghiveciul e cu de toate cate putin, in functie de gusturi se poate cu dovlecel, vinete, conopida varza si fara orez

insa eu am in caiet o reteta super de sos de pizza, ceva cu 6 ardei iuti, de pe la colegele lu' mama, insa ea scrie la caiet numai ingredientele "ca ea stie totul din cap" si nu stiu chiar precis cum se face, dar e cu radacinoase, ardei gogosari de toate, 6 ardei iuti si cand erau fierte se pasau, dar acasa eu bineinteles ca mi-am bagat nasul si nu am mai acceptat pasatul, deci l-am lasat asa cu bucatelele prin sos

Super!

adica tot la asta ma gandesc de vreo ora, cre'ca scot woku'...

si se mai poate face ketchup, cu multe condimente, timp sa fie numa

#16 AdinaP

AdinaP

    micro Bucatar

  • Membri
  • 7 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 06 September 2006 - 07:38 PM

Buna fetelor! Vreau si eu, va rog, o reteta de tocana de legume, cu cantitati cu tot. Multam icon_smile.gif

#17 Claudita

Claudita

    Captain Cook

  • Membri
  • 415 posturi
  • Location:sua

Postat 06 September 2006 - 09:15 PM

Tocana de legume

1 l ulei, 5 kg ardei, 4 kg rosii, 1 kg ceapa, 1 kg morcovi, 1/2 kg orez, 1 kg gogosari (optional), sare, piper, patrunjel, foi de dafin, conservant

se caleste ceapa, apoi morcovul dat pe razatoarea mica; apoi se pun ardeii taiati felii, care se calesc mai mult. se pun apoi rosiile decojite si se fierbe totul foarte bine. la sfarsit se pune orezul fiert.
borcanele se fierb in apa de 2 ori.

observatii: eu am facut cu rosiile pentur ca am avut rosii de gradina; insa cand am facut cu suc de rosii mi s-a parut mai bun, deci nu mai fac asa probabil; eu nu am pus orezul tot, si tot mi s-a parut cam orezoasa, dar poate depinde de gusturi. eu nu am pus conservant ca noi ne-'nervaram pe conservant, insa de fiert in apa le-am fiert cam mult. nu stiu cum sunt ca nu am desfacut niciun borcan, abia la iarna. cele din romania imi ieseau foarte bine, insa am facut cu suc de rosii.

spor la treaba!

#18 AdinaP

AdinaP

    micro Bucatar

  • Membri
  • 7 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 07 September 2006 - 08:52 PM

Claudita, iti multumesc din suflet. Sper sa-mi iasa. Si sper ca si a ta sa fie foarte buna.

#19 Claudita

Claudita

    Captain Cook

  • Membri
  • 415 posturi
  • Location:sua

Postat 07 September 2006 - 10:25 PM

cu placere!

p.s. deci raman la parerea ca este mai bun cu suc de rosii, trebuie sa fierbi pana scade sucul
si nu pune tot orezul din prima, ca sa vezi cum iti place

am cautat si reteta cu sucul de rosii insa nu o gasesc, din ce imi amintesc sucul de rosii trebuie sa acopere compozitia cand il pui prima data, cam ca la zacusca

Editat de Claudita, 07 September 2006 - 10:30 PM.


#20 ady

ady

    Vedeta culinara

  • Membri
  • 3344 posturi
  • Gender:Female
  • Location:p-aici pe undeva

Postat 08 September 2006 - 10:28 PM

am gasit vreo cateva retete intr-o revista cu conserve de toamna:

tocanita de vinete cu ardei.

6kg ardei gras
6 kg vinete
3-4 kg ceapa
2 kg morcovi
3-4 rosii (asa scrie)
3 legaturi patrunjel
3 legaturi frunze de telina
1 l ulei
sare, piper macinat.

toate legumele se spala.
vinetele se curata, se taie cubulete, se presara sare si se lasa la scurs.
ardeii se curata de cotoare si seminte si se taie cubulete.
rosiile se dau prin masina de tocat sau se taie cubulete.
morcovii se curata si se dau pe razatoarea mare.
ceapa se taie solzisori si se caleste impreuna cu morcovul pana se inmoie. se dauga vinetele si ardeii si se fierbe 2 ore la foc mic, amestecand des sa nu se prinda.
dupa 1 ora (nu ma injurati, eu doar copiez) se adauga rosiile, sare, piper.
aproape de final se adauga patrunjelul si telina. se mai tine pe foc 5-10 min.
se pune fierbinte in borcane sterilizate in cuptor. se inchid ermetic si se mai steriliazeaza in cuptor, la foc mic 20-30 minute.


tocana dietetica de gogosari cu orez

50 gogosari rosii
250 g orez
4,5 kg rosii, 1 paharel otet
2-3 foi de dafin
cateva boabe ienibahar,
150 ml ulei
1 varf de cutit acid salicilic (aspirina)
sare, zahar, dupa gust.

rosiile se dau prin separator sau se fierb si se paseaza. se strecoara bulionul obtinut si se fierbe cu otet, foile de dafin, ienibaharul, sare, zahar. cand fierbe, in acest amestec se oparesc gogosarii taiati felii,dupa 10 minutese adauga orezul fier dinainte in apa, uleiul si acidul salicilic. se amesteca usor si se pune in borcane de 400g. se lasa unul-doua degete liber la gura borcanului. se inchid cu capace si se sterilizeaza 30 min. se lasa sa se raceasca acoperite.



tocana de ardei cu vinete si orez

5 kg gogosari,
4 kg ardei capia rosii
4 kg ardei gras rosu
2 kg vinete coapte (cantarite dupa ce au fost bine scurse)
1 kg bulion rosii
1,5 kg morcov
1,5 kg ceapa
1,5 kg ulei
1 kg orez
condimente dupa gust:sare, piper, foi de dafin

tori ardei se curata de cotoare si se dau prin masina de tocat.
ceapa se da prin masina de tocat cu sita cu ochiuri mari
morcovul se da pe razatoarea mare.
intr-o cratita mare se pune uleiul cu ceapa si morcovul al calit pana se inmoaie ceapa fara sa se arda.
se adauga ardeii si se lasa pana se ridica uleiul la suprafata. atunci se pune orezul fier pe jumatate si vinetele tocate, bulionul si condimentele.
se fierbe bine pana se ridica iar uleiul la suprafata.
se pune tocana fierbinte in borcane, care se tin invelite bien 3-4 ore. se sterilizeaza 1 ora de cand incepe sa fiarba apa. se tin invelite pana a doua zi cand se mai sterilizeaza 20 minute. (astea-s indicatiile din rereta).

mai sunt in revista si vreo 4 retete de ghiveci cu diverse legume si multe salate conservate, daca mai doriti.
Fan n_puiu!



Răspunde la acest topic



  


0 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi