Sari la conținut

Poză

De ce mi se baleste zeama de varza?


19 răspunsuri la acest topic

#1 ELAIDA

ELAIDA

    Academic Chef

  • Membri
  • 1012 posturi
  • Gender:Female
  • Location:...langa brebenel...
  • Interests:arta culinara si multe altele...

Postat 17 November 2006 - 02:39 PM

Anul acesta mi s-a intamplat ceva groaznic ( icon_smile.gif ) - Si gogosarii si varza dau semne de... imbolnavire. Li se baleste zeama. De la ce sa fie? icon_frown.gif
Voi ati patit asa ceva?
Sa fie de la sare? blink.gif

#2 meLuce

meLuce

    Producator bilutze marca inregistrata

  • Membri
  • 5264 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Iac-aciulea la beljica

Postat 17 November 2006 - 02:47 PM

(ELAIDA @ Nov 17 2006, 03:39 PM)

Anul acesta mi s-a intamplat ceva groaznic ( icon_smile.gif ) - Si gogosarii si varza dau semne de... imbolnavire. Li se baleste zeama. De la ce sa fie? icon_frown.gif
Voi ati patit asa ceva?
Sa fie de la sare? blink.gif



si mie mi s-a balit o data varza, numai de la sare a fost, ca doar altceva nici n-am bagat. la tine, nu stiu

Fan n_puiu!







#3 stella

stella

    Ajutor de bagator de seama

  • Membri
  • 10123 posturi
  • Location:Europa
  • Interests:^_^ :D

Postat 17 November 2006 - 02:53 PM

s-a mai discutat la ...muraturi etc. cred ca trebuie pitrocit ( vanturata zeama) si nenea radu, ca expert zicea ca nu se pune decat sare groasa, grunjuroasa, si nicicum iodata.
alta solutie nu vad.
ai incercat sa *sufli* printr-un tub in zeama, ca s-o vânturi ?
Fan n_puiu for ever



#4 MAYA

MAYA

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 17 November 2006 - 02:53 PM

De la sare,eu cred mai putin..posibil e de la apa..s-au format ceva bacterii..astea asa fac..un fel de mucilagiu.

Maya's World .

#5 droopina

droopina

    vudu? iudu! uidu! aidu!

  • Moderatori
  • 10095 posturi
  • Gender:Female
  • Location:somewhere over the rainbow...

Postat 17 November 2006 - 02:54 PM

ce fel de sare ai pus?
huh.gif
Life sucks and then you die! Damn right!


#6 MAYA

MAYA

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 17 November 2006 - 02:58 PM

Sau altceva..nu ai pus destula sare,si de aceea s-au format bacterii..spune o cunostinta,cu care chiar telefonam acum..si cica nu mai e bine sa le consumi! ohmy.gif
Eu nu am patit asta niciodata,si am folosit chiar sare iodata.
Maya's World .

#7 ELAIDA

ELAIDA

    Academic Chef

  • Membri
  • 1012 posturi
  • Gender:Female
  • Location:...langa brebenel...
  • Interests:arta culinara si multe altele...

Postat 17 November 2006 - 03:08 PM

Multumesc de raspunsurile voastre prompte...
Am pus sare grunjoasa, bineinteles!
Varza e pusa de vreo saptamana si am vanturat-o cam de doua ori.. E putin?
Maya, cum sa n-o mai consum? blink.gif Eu ma gandeam sa-i fac alta saramura... Si sa o repun.
Folosesc aceeasi reteta de ani buni, si la gogosari si la varza (nu aceeasi la ambii icon_smile.gif ) si niciodata n-am patit ca acum. Dupa ce am vazut ce-am patit cu varza, am tras concluzia ca sarea este vinovata, caci la gogosari saramura am fiert-o putin.. deci, ce bacterii?

#8 Dorina-Ella

Dorina-Ella

    Captain Cook

  • Membri
  • 231 posturi
  • Gender:Female

Postat 17 November 2006 - 03:09 PM

(ELAIDA @ Nov 17 2006, 12:39 PM)

Anul acesta mi s-a intamplat ceva groaznic ( icon_smile.gif ) - Si gogosarii si varza dau semne de... imbolnavire. Li se baleste zeama. De la ce sa fie? icon_frown.gif
Voi ati patit asa ceva?
Sa fie de la sare? blink.gif

La varza mai mult ca sigur ca nu ai pus destula sare deci mai pune sare si barbuteaza (se ia un furtun si se introduce in recipientul in care e varza si se sufla cu putere) de doua ori pe zi. la gogosari nu stiu ce sa iti spun depinde cum i-ai pus daca i-ai pus cu zahar, cu miere etc. Oricum daca la gogosari zeama se baleste arunc-o si fa alta zeama si pune-o peste ei din nou. Eu cu gogosarii am patit-o acum vreo 3 ani si am schimbat zeama pe ei si nu au avut nimic dar asta trebuie facuta repede sa nu apuce gogosarii sa fermenteze ca atunci sunt buni de aruncat. Succes tongue.gif

#9 MAYA

MAYA

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 17 November 2006 - 03:21 PM

(ELAIDA @ Nov 17 2006, 04:08 PM)

Multumesc de raspunsurile voastre prompte...
Am pus sare grunjoasa, bineinteles!
Varza e pusa de vreo saptamana si am vanturat-o cam de doua ori.. E putin?
Maya, cum sa n-o mai consum? blink.gif Eu ma gandeam sa-i fac alta saramura... Si sa o repun.
Folosesc aceeasi reteta de ani buni, si la gogosari si la varza (nu aceeasi la ambii icon_smile.gif ) si niciodata n-am patit ca acum. Dupa ce am vazut ce-am patit cu varza, am tras concluzia ca sarea este vinovata, caci la gogosari saramura am fiert-o putin.. deci, ce bacterii?

Draga mea,tu poti face ce vrei cu ele...eu ti-am spus de la altii care stiu..eu de exemplu nu-s deloc experta în ceea ce priveste muraturile..pun doar cîte ceva,ce chiar nu gasesc aici..cum ar fi ardeii cu varza tocata,sau castravetii sarati(desi-s si aici,nu-s pe gustul meu..la asta ma refeream)

Cu parere de rau,si sper sa nu te superi pe mine,si sa ma întelegi ca-mi dau doar cu parerea..dar eu nu as mai putea mînca din ele,mi-ar sta în gît,cînd stiu ca au zacut în mucilagiu.

E clar ca si sarea poate fi vinovata...nici nu conteaza de fapt care e vina..eu stiu una-mucilagiu(la muraturi)=bacterii(fie provocate de sare,de apa,de legume..sau de orice altceva),si aici pentru mine e aus..basta..
Maya's World .

#10 Bogdana

Bogdana

    Master of disaster

  • Membri
  • 8527 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 17 November 2006 - 04:28 PM

elaida, oricum asta e principiul prin care se mureaza varza, cu ajutorul bacteriilor, ai pitrocit-o de prea putine ori, trebuie macar odata la doua zile in primele doua saptamani, din ce ziceau fetele pe aici, eu cred ca daca ii faci alta zeama nu are nimic
Asa, si?



#11 moatza

moatza

    Master of disaster

  • Membri
  • 5505 posturi
  • Gender:Female

Postat 17 November 2006 - 05:14 PM

am patit si eu intr-un an, la gogosari. dar i-am salvat, ca ei nu se inmuiasera. am turnat zeama intr-un vas si am fiert-o iar. nu conteaza ca-i tulbure. la fiert omori orice mishcodac. am spalat si gogosarii, asa in borcan. am pus apa in borcan, am zgaltait borcanul, am tinut cu mana gogosarii ca sa nu cada si am varsat apa. am repetat procedura de mai multe ori. mai adauga in borcane seminte de mustar si hrean, chiar ras, ca-i bun antibactericid. zeama toarn-o fierbinte in borcane. daca sunt doar semne si nu s-au inmuiat gogosarii, cred ca-i salvezi cu metoda asta. in varza sufla cu un furtun sau vantura cumva zeama, alta solutie nu-i. daca s-a acrit deja, pune niste conservant in ea. bafta! e groaznic sa ti se strice atata munca si cheltuiala.

#12 ELAIDA

ELAIDA

    Academic Chef

  • Membri
  • 1012 posturi
  • Gender:Female
  • Location:...langa brebenel...
  • Interests:arta culinara si multe altele...

Postat 18 November 2006 - 12:32 PM

Multumesc de raspunsuri. unsure.gif Va comunic ce se intampla... curand.


#13 Neta

Neta

    Master of disaster

  • Membri
  • 2290 posturi
  • Location:In afara Romaniei si in Ea

Postat 18 November 2006 - 06:08 PM

E posibil ca si vremea ,cu temperaturi prea ridicate pentru aceasta perioada , contribue la aceasta "balire" Atunci cand se termina sezonul verzei murate si se incalzeste vremea, ce se arunca din prin butoi ,cam asa arata . Ar fii o explicatie. icon_biggrin.gif
IPB Image

#14 ELAIDA

ELAIDA

    Academic Chef

  • Membri
  • 1012 posturi
  • Gender:Female
  • Location:...langa brebenel...
  • Interests:arta culinara si multe altele...

Postat 18 November 2006 - 11:59 PM

Am ajuns la concluzia ca n-am vanturat-o indeajuns. Asa ca (nefiind foarte balita, wacko.gif ci in curs de balire serioasa puke.gif ) am aruncat toata zeama, am spalat butoiul, varza, si am refacut saramura. Varza deja e acra si arata exceptional tongue.gif - nu numai ca arata bine dar este si foarte tare, exact cum trebuie sa fie o varza adevarata!). Uite ca nu mi-a trecut prin minte sa fac poze sa va arat stadiul de balire in care se afla...
Concluzia: astept sa vad ce va urma, sper ca nu o noua balire... icon_frown.gif
P.S.: Maya, tu ma faci sa ma simt aiurea ca am refolosit-o... Poate imi vine rau... icon_smile.gif

Editat de ELAIDA, 19 November 2006 - 12:05 AM.


#15 MC

MC

    Membru de onoare

  • Membri de onoare
  • 4367 posturi
  • Location:In afara Romaniei
  • Interests:muzica, arta, computer, bucatarie

Postat 19 November 2006 - 03:32 AM

Imi pare rau de munca ta, Elaida, dar cred ca o sa se rezolve problema cu noua saramura. Asa am patit si eu anul trecut cu muraturile si i-am dat mamei mele telefon sa-i spun ce mi s-a intamplat. Mi-a spus sa nu ma impacientez, sa le scot, sa le spal bine cu apa rece si sa le fac o alta saramura cu sare grunjoasa pusa in apa in clocot si lasata sa se raceasca la temperatura camerei. Am ascultat-o si am salvat situatia, mai ales ca era pe la inceputul iernii, ca acum, iar gogonele nu mai se gasesau pe nicaieri. Succes! icon_smile.gif
"Flatter me, and I may not believe you. Criticize me, and I may not like you. Ignore me, and I may not forgive you. Encourage me, and I will not forget you."
William Arthur Ward



#16 ELAIDA

ELAIDA

    Academic Chef

  • Membri
  • 1012 posturi
  • Gender:Female
  • Location:...langa brebenel...
  • Interests:arta culinara si multe altele...

Postat 19 November 2006 - 10:58 AM

(MC @ Nov 19 2006, 01:32 AM)

sa le scot, sa le spal bine cu apa rece si sa le fac o alta saramura cu sare grunjoasa pusa in apa in clocot si lasata sa se raceasca la temperatura camerei.

Eu am pus doar o alta saramura, n-am fiert apa. Sper sa nu repet procedeul! Mersi! cool.gif

#17 marina86

marina86

    Bucataras

  • Membri
  • 62 posturi

Postat 19 November 2006 - 12:47 PM

Din ce am mai citit si am si practicat , in primele 10 zile varza se sufla zilnic o data/zi.In acest timp se mai adauga cate o varza ,la sfarsitul celor 10 zile eu pun cateva pliculete de conservant pentru ca la noi este cald si nu am unde s-o pun la rece(cca 20 grade).Ramane tare si nu se strica zeama pe care o folosesc pana in mai.
Anul acesta am pus ,experimental,varza in punga,in butoi legata bine cu un elastic.Zeama este f limpede, nu am vanturat-o nu a dat pe dinafara si ff important NU MIROASE (ca sa nu spun nu pute).Si nici nu i-am pus conservant.Reteta am luat-o si de pe forum si de la vecina si din Practic si sa vedem pana in luna mai ce mai ramane.

#18 Santa_37356

Santa_37356

    Academic Chef

  • Membri
  • 1390 posturi

Postat 19 November 2006 - 01:25 PM

Este foarte important ca atunci cand oui varza sa o indesi bine, bine in butoi si sa_i pui o greutate in cap.
iti ramane tare si nu se baleste.
"E greu sa dai Cezarului ce-i al Cezarului, unui om de la care ai imprumutat bani."

#19 MAYA

MAYA

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 19 November 2006 - 01:57 PM

(ELAIDA @ Nov 19 2006, 12:59 AM)

P.S.: Maya, tu ma faci sa ma simt aiurea ca am refolosit-o... Poate imi vine rau... icon_smile.gif

ELAIDA,eu sper sa nu ti se faca rau..si scuze,dar nu asta intentionam...am spus doar parerea mea.
Maya's World .

#20 ELAIDA

ELAIDA

    Academic Chef

  • Membri
  • 1012 posturi
  • Gender:Female
  • Location:...langa brebenel...
  • Interests:arta culinara si multe altele...

Postat 20 November 2006 - 09:37 PM

(marina86 @ Nov 19 2006, 10:47 AM)


Anul acesta am pus ,experimental,varza in punga,in butoi legata bine cu un elastic.

blink.gif Interesanta idee! icon_eek.gif Asa ceva aud insa pentru prima oara. Nu stiu ce sa zic!



Răspunde la acest topic



  


0 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi