Sari la conținut

Poză

Turta (piine) de malai


55 răspunsuri la acest topic

#21 Bogdana

Bogdana

    Master of disaster

  • Membri
  • 8527 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 15 October 2007 - 07:01 PM

daca imra da reteta, ca olteanca ce ma aflu, promit sa fac si eu si sa pui dovada wink.gif
Asa, si?



#22 NAZDRAVANA

NAZDRAVANA

    Big Chef

  • Membri
  • 747 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 15 October 2007 - 08:13 PM

olteanca sunt si eu...da' n-am reteta. adica am doua, dintr-o carte de bucate mai veche, dar una e cu lapte si oua iar a doua cu dovleac de placinta...deci nu sunt bune. oricum, astept si eu cu nerabdare reteta smile.gif

#23 imra

imra

    Academic Chef

  • Membri
  • 1022 posturi

Postat 15 October 2007 - 08:16 PM

Am sunat si mi s-a comunicat ( atentie! nu-mi cereti cantitati ca nu se exista acolo retetar si cantar de bucatarie):
- punem in vasul(mare) de framantat malai si o mana de zahar;
- clocotim apa cu sare si o punem, treptat, peste malai pe care il amestecam cu sucitorul(daca faci una cat roata carului, trebuie musai sucitor);femeia zice ca pune si faina (destula) ca sa se indulceasca coca la dospit(cu continut neobligatoriu);
- se unge tava si se pune aluatul care trebuie sa aiba consistenta de mamaliga mai groasa(cel putin asa am inteles eu); se lasa/sau nu la dospit si se coace mai intai la foc iute, iar cand prinde un pic de crusta si de culoare se mai domoleste focul;

Ca rapida am mai fost azi! rolleyes.gif Sa va vad pe voi acum !

Stelutza

#24 Bogdana

Bogdana

    Master of disaster

  • Membri
  • 8527 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 15 October 2007 - 08:18 PM

deci are si faina, stiam eu, stiam eu
Asa, si?



#25 dmb

dmb

    Bucataras

  • Membri
  • 79 posturi
  • Gender:Male
  • Location:Germania
  • Interests:.....dar si gatitul!

Postat 15 October 2007 - 08:59 PM

din revista "Practic in bucatarie":

Malai spoit ca la Gorj

Fierbi in clocot 2.5 l apa. Cerni in ea 3 kg malai si rastorni apa si malaiul intr-o copaita de lemn. Faci o adincitura in mijloc, pui un pumn de faina si putina sare. Cu un facalet incepi sa amesteci malaiul cu faina. Cind incepe sa se mai raceasca aluatul framinti cu mana bine de tot ca la piine si ii dai forma rotunda. Amesteci putina apa calduta cu faina, spoiesti cu acest amestec malaiul pe deasupra, il crestezi cu furculita si il dai la cuptor. Foarte bine iese copt in cuptor incins cu carbuni de lemn.

Am primit acum citeva ore reteta de mai sus!
Oricum multumesc imra. Am fost si f. iute ca se gaseste ...in cuptor. Dar probabil cea buna este a ta cu zahar!
Daca iasa ceva va pun poza....daca nu ma fac ca ploua pina iasa! tongue.gif

#26 imra

imra

    Academic Chef

  • Membri
  • 1022 posturi

Postat 15 October 2007 - 09:04 PM

QUOTE(dmb @ Oct 15 2007, 08:59 PM) <{POST_SNAPBACK}>
din revista "Practic in bucatarie":

Malai spoit ca la Gorj

Fierbi in clocot 2.5 l apa. Cerni in ea 3 kg malai si rastorni apa si malaiul intr-o copaita de lemn. Faci o adincitura in mijloc, pui un pumn de faina si putina sare. Cu un facalet incepi sa amesteci malaiul cu faina. Cind incepe sa se mai raceasca aluatul framinti cu mana bine de tot ca la piine si ii dai forma rotunda. Amesteci putina apa calduta cu faina, spoiesti cu acest amestec malaiul pe deasupra, il crestezi cu furculita si il dai la cuptor. Foarte bine iese copt in cuptor incins cu carbuni de lemn.

Am primit acum citeva ore reteta de mai sus!
Oricum multumesc imra. Am fost si f. iute ca se gaseste ...in cuptor. Dar probabil cea buna este a ta cu zahar!
Daca iasa ceva va pun poza....daca nu ma fac ca ploua pina iasa! tongue.gif


Deci...eu nu adorm pana nu vaz poza!
Stelutza

#27 dmb

dmb

    Bucataras

  • Membri
  • 79 posturi
  • Gender:Male
  • Location:Germania
  • Interests:.....dar si gatitul!

Postat 15 October 2007 - 10:16 PM

Acuma sint linistit! Nu este chiar ce doream dar stiu unde sint greselile.
1. trebuie ceva zahar
2. 2,5 ore este cam mult in cuptor
Dar in rest....ASTA ESTE!!!!!

1kg de malai
cca 800 ml apa
sare
zahar
un pumn de faina alba

Miniaturi atașate

  • turta1.jpg
  • turta.jpg


#28 imra

imra

    Academic Chef

  • Membri
  • 1022 posturi

Postat 15 October 2007 - 10:22 PM

QUOTE(dmb @ Oct 15 2007, 10:16 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Acuma sint linistit! Nu este chiar ce doream dar stiu unde sint greselile.
1. trebuie ceva zahar
2. 2,5 ore este cam mult in cuptor
Dar in rest....ASTA ESTE!!!!!

1kg de malai
cca 800 ml apa
sare
zahar
un pumn de faina alba


Asa stiu si eu ca arata! Hai ca prin si eu curaj si-o fac zilele astea!






Stelutza

#29 imra

imra

    Academic Chef

  • Membri
  • 1022 posturi

Postat 01 November 2007 - 09:49 AM

Am facut ieri turta. Buna, nimic de zis.
Mi-am adus aminte de copilarie...


HPIM2892.JPG

HPIM2894.JPG




Stelutza

#30 dmb

dmb

    Bucataras

  • Membri
  • 79 posturi
  • Gender:Male
  • Location:Germania
  • Interests:.....dar si gatitul!

Postat 05 November 2007 - 07:47 PM

Pina una alta am gasit o matuse care mai stie sa faca turta. De Craciun merg acasa si am sa o gasesc pe masa...matusa pleaca in Italia! laugh.gif
Imra a ta arata ca si cum are ceva grasime...ma insel?

#31 imra

imra

    Academic Chef

  • Membri
  • 1022 posturi

Postat 05 November 2007 - 08:21 PM

QUOTE(dmb @ Nov 5 2007, 07:47 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Pina una alta am gasit o matuse care mai stie sa faca turta. De Craciun merg acasa si am sa o gasesc pe masa...matusa pleaca in Italia! laugh.gif
Imra a ta arata ca si cum are ceva grasime...ma insel?



Ma bucur ca o sa mananci turta autentica;am vorbit cu o colega care are casa de vacanta la Olanu si mi-a spus ca, in zona, turta de malai a ramas valabila si se poarta la nunti si la botezuri.
Turta mea n-are grasime deloc dar am copt-o intr-o forma de ceramica si cred ca se aburise.

P.S. Poate de sarbatori pui poza cu turta matusii.
Stelutza

#32 kaperonis_27762

kaperonis_27762

    Master of disaster

  • Membri
  • 3616 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 05 November 2007 - 11:17 PM

si eu sint olteanca. eu stiu ca malaiul se face dintr-o mamaliga mai moale care se pune in faina de griu si se framinta impreuna. se coace in tzast. reteta exacta am s-o intreb pe maica-mea saptamina viitoare, cind merg acasa.

#33 Nasha

Nasha

    Panfortzescus

  • Membri
  • 3183 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Auckland, Noua Zeelanda
  • Interests:Homeopatia

Postat 05 November 2007 - 11:55 PM

laugh.gif fete, baieti..

ce gust are pita asta ? e ca mamaliga cu coaja , asa?? icon_scratch.gif
Fan n_puiu!

#34 Bebe56

Bebe56

    Big Chef

  • Membri
  • 614 posturi
  • Location:New Amersfoort

Postat 06 November 2007 - 03:41 AM

CITAT(dmb @ Oct 15 2007, 03:16 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Acuma sint linistit!


hey, si eu sint Oltean, original 100%, m-am nascut in Mehedinti si am stat la bunica pina la 5 ani smile.gif
Cind eram copil, in vacantele de vara mergeam la bunici - i-mi aduc foarte bine aminte de turta! Era inca un fel, foarte subtzire si cu fel sos de rosii pe deasupra?
Desi in aproape 30 de ani nu am fost decit de 2 ori in Romania nu am iutat mincarurile noastre...



There are 10 kinds of people in this world: those who understand binary, and those who don't.

#35 dmb

dmb

    Bucataras

  • Membri
  • 79 posturi
  • Gender:Male
  • Location:Germania
  • Interests:.....dar si gatitul!

Postat 06 November 2007 - 05:48 PM

CITAT(Nasha @ Nov 5 2007, 10:55 PM) <{POST_SNAPBACK}>
laugh.gif fete, baieti..

ce gust are pita asta ? e ca mamaliga cu coaja , asa?? icon_scratch.gif

DAca ar fi fost doar asta era mult mai simplu: faceam o mamaliga pe care o prajeam pe ambele parti! laugh.gif

#36 Nasha

Nasha

    Panfortzescus

  • Membri
  • 3183 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Auckland, Noua Zeelanda
  • Interests:Homeopatia

Postat 06 November 2007 - 09:47 PM

QUOTE(dmb @ Nov 6 2007, 05:48 PM) <{POST_SNAPBACK}>
DAca ar fi fost doar asta era mult mai simplu: faceam o mamaliga pe care o prajeam pe ambele parti! laugh.gif


oooo mai dmb mai...m-ai lamurit ; extrem de clara explicatia laugh.gif

o sa mi ajunga mirosul cind m=oi uita la pozele de le-o face cineva !
omagii !
Fan n_puiu!

#37 Mishu_N

Mishu_N

    Bucataras

  • Membri
  • 56 posturi
  • Gender:Female
  • Location:la malu' marii

Postat 06 November 2007 - 09:52 PM

Eu sunt moldoveanca (aciuata de vreo 10 ani prin Dobrogea) si vreau sa va spun ca nu numai oltenii mananca malai. Si moldovenii fac. Dupa aceeasi reteta. Tata ii zicea "cozonacul saracului" laugh.gif .

Imi amintesc ca in copilarie, mergeam cu mama la praznic (pomenirea mortilor) si mancam din strachini de lut cu linguri de lemn, bors de fasole cu malai. Putea sa-mi faca mama acasa cea mai delicioasa ciorba de gaina, nu mancam cu aceeasi pofta.

Mama mai face si azi malai atunci cand face sarmale in oala de lut si le fierbe o noapte intreaga la cuptorul cu lemne (o data-de doua ori pe an, de pofta). Stiti cum se topesc in gura sarmalele astea? Si daca le mananci cu mamaliga ... pacat de ele. Cu malai se mananca !

In malai se pot pune cubulete de dovleac. Nu trebuie fiert inainte pentru ca dovleacul are tot timpul sa se coaca, ca doar se tine la cuptor mai bine de o ora. Denumirea moldoveneasca: "malai cu bostan"

Iar daca in loc de apa, faina se opareste cu lapte, se pune putin mai mult zahar ca de obicei, iar atunci cand se scoate din cuptor se da pe deasupra cu smantana, iese o "alivanca" de te lingi pe degete.

Nu nasha, nu e ca mamaliga cu coaja smile.gif malaiul e mult mai dens decat mamaliga ... eu zic ca poti sa incerci ... fa un malai dintr-o jumate de kil de faina ... daca n-o sa-ti placa, il dai sotului ca momeala la pescuit biggrin.gif




#38 Nasha

Nasha

    Panfortzescus

  • Membri
  • 3183 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Auckland, Noua Zeelanda
  • Interests:Homeopatia

Postat 07 November 2007 - 12:22 AM

QUOTE(Mishu_N @ Nov 6 2007, 09:52 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Nu nasha, nu e ca mamaliga cu coaja smile.gif malaiul e mult mai dens decat mamaliga ... eu zic ca poti sa incerci ... fa un malai dintr-o jumate de kil de faina ... daca n-o sa-ti placa, il dai sotului ca momeala la pescuit biggrin.gif



laugh.gif laugh.gif
Fan n_puiu!

#39 kaperonis_27762

kaperonis_27762

    Master of disaster

  • Membri
  • 3616 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 07 November 2007 - 12:30 AM

QUOTE(Nasha @ Nov 6 2007, 01:55 AM) <{POST_SNAPBACK}>
laugh.gif fete, baieti..

ce gust are pita asta ? e ca mamaliga cu coaja , asa?? icon_scratch.gif



nu, nasha, e ca o piine, dar din cauza mamaligii iese mult mai dulce. hmmmmm, splendiiiiiddddd rolleyes.gif

edit: am uitat sa-ti zic. mamaliga aia fripta de care zice, exista. se numeste cocirtzau. se sfarima mamaliga rece cu furculita si se pune sa se friga cu untura intr-o cratita de tuci. cind incepe sa-si schimbe culoarea, se maroneste un pic, dar numai o idee, se apasa cu lingura pe ea sa se faca asa, ca o turta. cred ca-s vreo 40 de ani de cind n-am mai mincat...

Editat de jenny_kap, 07 November 2007 - 12:36 AM.


#40 kaperonis_27762

kaperonis_27762

    Master of disaster

  • Membri
  • 3616 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 07 November 2007 - 12:32 AM

QUOTE(Bebe56 @ Nov 6 2007, 05:41 AM) <{POST_SNAPBACK}>
hey, si eu sint Oltean, original 100%, m-am nascut in Mehedinti si am stat la bunica pina la 5 ani smile.gif
Cind eram copil, in vacantele de vara mergeam la bunici - i-mi aduc foarte bine aminte de turta! Era inca un fel, foarte subtzire si cu fel sos de rosii pe deasupra?
Desi in aproape 30 de ani nu am fost decit de 2 ori in Romania nu am iutat mincarurile noastre...



tot din mehedinti sint si eu. turtei aleia noi ii zicem azma si se face fara drojdie, doar apa, faina si sare si se unge deasupra cu o rosie rupta in jumatate.



Răspunde la acest topic



  


0 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi