Sari la conținut

Poză

Sunca facuta in casa


14 răspunsuri la acest topic

#1 Cosmina_Liana

Cosmina_Liana

    Master of disaster

  • Membri
  • 1684 posturi
  • Location:bucale
  • Interests:datu' cu sania

Postat 23 November 2007 - 07:38 PM

Buna fetelor
voi cand taiati porcu faceti sunca ?
cu boia iute/dulce,/sare/usturoi,o fierbeti in zama de varza?
vreau si eu secretul
mai e nitelus si se apropie sa tai purcelu si vreau sa fac sunca biggrin.gif
sper sa ma luminati wink.gif
chiar acum ma uitam la "ce gatim azi" si vazui ca ,Cali a mancat sunca romaneasca(scuze de cacofonie)
arata asa de ghine
ziulica buna rolleyes.gif

#2 Laura.lala

Laura.lala

    Master of disaster

  • Membri
  • 2514 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Portugalia/Portocalia

Postat 24 November 2007 - 08:32 PM

Cand zici sunca te gandesti la slana/slanina de porc? Pentru noi cele din Ardeal sunca este carne macra si slana este stratul acela de grasime de porc.
Nu de alta dar sa nu apara confuzii cand ai sa primesti retetele de la fete. rolleyes.gif

GVIS - Dr. Galea Romeo Florin, Cluj-Napoca, 09.01.2002


#3 Cosmina_Liana

Cosmina_Liana

    Master of disaster

  • Membri
  • 1684 posturi
  • Location:bucale
  • Interests:datu' cu sania

Postat 24 November 2007 - 08:49 PM

pai cu slanina si niste sorici si daca e si nitica carnita si mai bine
rolleyes.gif
si aia de ardeal e buna
daca sti cum se face asa in mare si mai ti minte cum facea bunicuta ta,scrie acilea te rog

#4 n_puiu

n_puiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 5562 posturi
  • Location:Dîn Corleone

Postat 24 November 2007 - 09:17 PM

Io o fierb în zeamă de varză, cu boabe de piper şi-o o frunză de dafin.



#5 simona

simona

    Master of disaster

  • Membri
  • 4968 posturi
  • Location:DE-Hessen

Postat 25 November 2007 - 12:32 PM

Eu sunca spun la piciorul de porc.

Eu o pun la saramura o saptamana (sarata cat sa tzina oul) daca este deosata. Daca nu e dezosata are nevoie de mult timp. Apoi o spal si o pun la fum.

Slanina ( cu o dungulitza de carne in ea) o pun la sare (sare grunjoasa) 6 saptamani , dupa care o curat si o agatz la fum.

Alt tip de slanina _ 4 saptamani la sare si o saptaman in saramura cu usturoi si condimente-daca vrei ). Apoi la fum.

Cazaturile de muschi (bucatzile mici care raman) le adun intr-o plasa dinaia de macelarie , fac asha ca un salamio si o pun la saramura 4-5 zile. Api la fum. Aici cumpar carnea aia deja pusa in plasa .

De fiert , in Ardeal eu stiu ca se fierbe numai un anumit fel de slanina ,aia cu usturoi. Ah , si tata mai fiebe si falcile de la porc si le pune in usturoi.....dar mie asta nu-mi place. Gustul de usturoi imi place pe slanina nefiarta.


Träume nicht dein Leben - sondern lebe deinen Traum.

#6 Cosmina_Liana

Cosmina_Liana

    Master of disaster

  • Membri
  • 1684 posturi
  • Location:bucale
  • Interests:datu' cu sania

Postat 25 November 2007 - 12:59 PM

Multumesc mult de raspunsuri
pai si in zama de varza cat trebe fiarta?
apoi pun boia iute/dulce sa fie nitel roscata,sare si usutori pisat?
si apoi le las asa cateva sapt smile.gif
e buna si la fum dar unde sa fac afumatura dry.gif
o sa ma duc sus pe bloc sa fac un foc de tabara biggrin.gif

#7 moatza

moatza

    Master of disaster

  • Membri
  • 5505 posturi
  • Gender:Female

Postat 25 November 2007 - 06:10 PM

cosmina, cred ca esti in romania...daca intrebi prin cunostinte, din vorba-n vorba, sigur gasesti pe cineva care afuma sunca si, contra-cost, poate ti-o afuma si pe-a ta. noi asa facem mereu, cineva la tara ne-o afuma ptr 1 leu/buc sunca. anu' trecut, nu stiu cat o fi anu' asta. rolleyes.gif
sunca o afumi dupa ce sta la sare si apoi in saramura cu condimente. noi pastram si cateva bucati albe, adica neafumate, doar in saramura. astea au un soric asa de moale! oricum, in ultimii ani nu stiu daca am mancat cate o bucata din fiecare sort, mai mult am facut-o cadou, dar ne place s-avem si s-o pregatim.
o alta idee care mi se pare f buna e tocatul carnii la macelarie. se duce ovidiu aproape de ora inchiderii, ca sa nu-i tina din timpul programului, mi-o cantareste si platesc tot 1 leu /kg. scutesc multa munca si mizerie.

#8 Happy.

Happy.

    Supercalifragilistic!!!

  • Membri
  • 8845 posturi

Postat 25 November 2007 - 06:36 PM

QUOTE(simonaro29 @ Nov 25 2007, 12:32 PM) <{POST_SNAPBACK}>
De fiert , in Ardeal eu stiu ca se fierbe numai un anumit fel de slanina ,aia cu usturoi.

Se fierbe slanina de la guşă. Cand e fiarta se scurge si se presara din belsug cu boia, pier si usturoi pisat in mojar.

La noi carnea care se lasa la sare pur si simplu se ingroapa in sare. E vorba de sare grunjoasa, de aia la sac. Parca 6 saptamani se tine la sare, timp in care ocazional se mai umbla la ea sa se completeze sarea. Apoi se da la fum. Apoi se agatza in camara bine aerisita, sa stea la zvantat. Tine in camara pana vara, pana dau caldurile.

Editat de Happyalex, 25 November 2007 - 06:43 PM.


#9 n_puiu

n_puiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 5562 posturi
  • Location:Dîn Corleone

Postat 25 November 2007 - 06:53 PM

<<pai si in zama de varza cat trebe fiarta?>>

Io o las f'o două ceasuri, la foc mic. Important e s-o laşi să se răcească în zeama în care-a fiert, atunci îşi ia mirosul de la condimente. Iese cam nasoală la aspect, dar de fragedă, n-ai probleme.

#10 Cosmina_Liana

Cosmina_Liana

    Master of disaster

  • Membri
  • 1684 posturi
  • Location:bucale
  • Interests:datu' cu sania

Postat 25 November 2007 - 08:10 PM

OK am priceput oameni buni tot ce mi-ati spus
de abia astept sa fac
ca m-am saturat numai din aia cu sare grunjoasa,si am mancat la cineva acum vreo 2-3 ani asa rosie putin cred ca din cauza boiaului era asa si avea si usturoi pisat si-a fost tare buna
merci inc-odata de lamuriri si retete biggrin.gif

#11 babyca

babyca

    Bucataras

  • Membri
  • 121 posturi
  • Location:Romania- Italia-Oklahoma

Postat 05 December 2007 - 05:22 AM

N-am facut in viata mea sunca, si nici n-am avut curiozitatea si rabdarea sa vad cum o face mama .. iar din amintirile mele din copilarie nu-mi amintesc decat ca o punea la sare .. si mai departe .. nu mai stiu .. Acum ma apucat cheful de facut sunca , si ma intreb .. daca o las la sare 2-3 saptamani .. nu se face prea sarata? nu intra sarea in ea ? Sau ... ca zau ca nu stiu , si tare as vreasa fac

#12 n_puiu

n_puiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 5562 posturi
  • Location:Dîn Corleone

Postat 05 December 2007 - 09:57 AM

<<daca o las la sare 2-3 saptamani .. nu se face prea sarata? nu intra sarea in ea ?>>

Slana-şi trage sare câtă-i trebuie, nu iese prea sărată.

Unii freacă bucăţile cu sare grunjoasă şi usturoi (cimbru, boia, depinde de gust şi zonă).

Alţii o păstrează în saramură concentrată (de-aia de ţine oul) şi scot de-acolo numai cât mănâncă, cică e şoriciul mai fraged.

#13 Bogdana

Bogdana

    Master of disaster

  • Membri
  • 8527 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 05 December 2007 - 10:15 AM

da, la olteni s eface sunca in saramura, dar e taiata subtire, nu are carne si se pune si usturoi, intr-adevar soricul e moale si fain, si eu cand mai fierb slanina tot in zeama de varza o fac si iese tare aromata si faina, mi-ati facut pofta, zeama de varza am pe balcon, trag o fuga sa cumpar slanina din piata biggrin.gif
Asa, si?



#14 bimbilica

bimbilica

    zen

  • Membri
  • 3307 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Ardeleanca din Reghin,acum in capitala

Postat 05 December 2007 - 03:03 PM

Noi,la Reghin faceam jumi juma tablele de slana,jumate le dadeam numai cu sare deaia grunjoasa si le puneam intr-o covata(copaie) de lemn,cate doua,fata in fata,adica cu soricul inafara.Pt cealallta jumatate de slana,faceam o pasta din;muuuullt usturoi pisat,boia dulce sau iute,sare,cimbru si ungeam bine slana cu ea si o puneam tot asa in covata,si le tineam cam 4- 5 saptamani la rece si apoi cateva zile la fum......doamneeeeeeee,imi poo in gura numai cand ma gandesc la ele. Apoi daca ai o camara racoroasa si bine aerisita,le agati sa stea la distanta mica un ade alta si ai si in iulie slana buna(asa facea bunica la tara),noi la bloc o taiam bucati cat sa incapa pe gura unui borcan de 3-sau 5 l si o puneam asa,eventual mai puneam putina sare.Aici,socrii nu afuma numic de la porc,slana o lasa asa cruda,opun numai cu sare nustiucat timp,dar mie nu imi place deloc asa.Am noroc cu un vecin care vine la Europa dupa marfa si imi mai trimite mami cate ceva prin el,acum am sa i zic sa imi trimita niste slana,ca nu mai a deloc si e asa de bunaaaaaaaaaa cu ceapa rosie..........

Daca va este frica sa nu va ingrasati, incercati sa beti inainte de fiecare masa 100 ml de cognac. Cognac-ul, precum se stie din batrani, atenueaza teama...


#15 simona

simona

    Master of disaster

  • Membri
  • 4968 posturi
  • Location:DE-Hessen

Postat 05 December 2007 - 05:16 PM

QUOTE(Happyalex @ Nov 25 2007, 06:36 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Se fierbe slanina de la guşă. Cand e fiarta se scurge si se presara din belsug cu boia, pier si usturoi pisat in mojar.

La noi carnea care se lasa la sare pur si simplu se ingroapa in sare. E vorba de sare grunjoasa, de aia la sac. Parca 6 saptamani se tine la sare, timp in care ocazional se mai umbla la ea sa se completeze sarea. Apoi se da la fum. Apoi se agatza in camara bine aerisita, sa stea la zvantat. Tine in camara pana vara, pana dau caldurile.



Happy , esti ardeleaca?


Träume nicht dein Leben - sondern lebe deinen Traum.



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi