Sari la conținut

Poză

Napi


33 răspunsuri la acest topic

#1 Agape

Agape

    Bucataras

  • Membri
  • 92 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Romania

Postat 15 February 2008 - 07:53 PM

Buna,
Am gasit si eu pe internet valoarea nutritionala la napi si m-am gandit ca sunt mai buni decat cartofii. Adevarul e ca nu am informatii multe despre aceasta planta, asa ca m-am avantat la cumparaturi si am cumparat o "chestie" care pana la urma nu stiu ce e. Pe placuta scria "nap", iar la taxare era ghimbir. Am pus poza mai jos, cum arata. Ce este pana la urma?
Sau daca stiti informatii despre napi, puteti sa le scrieti aici. Unde se gasesc? Si sunt intr-adevar mai buni decat cartofii?

Imagini atașate

  • ghimbir.jpg

"...lumina ei este imensă, însa umbra ei mă sperie."

#2 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 15 February 2008 - 07:56 PM

CITAT(Agape @ Feb 15 2008, 06:53 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Buna,
Am gasit si eu pe internet valoarea nutritionala la napi si m-am gandit ca sunt mai buni decat cartofii. Adevarul e ca nu am informatii multe despre aceasta planta, asa ca m-am avantat la cumparaturi si am cumparat o "chestie" care pana la urma nu stiu ce e. Pe placuta scria "nap", iar la taxare era ghimbir. Am pus poza mai jos, cum arata. Ce este pana la urma?
Sau daca stiti informatii despre napi, puteti sa le scrieti aici. Unde se gasesc? Si sunt intr-adevar mai buni decat cartofii?

Mama Agape dar unde mergi tu la cumparaturi de gasesti chestiile astea, afara e vopsit gardul, inauntru e leopardul tongue.gif
asta din cite imi pot da eu seama din poza e ghimbir si il poti folosi ca sa aromatizezi mincarea dar nu poti sa ii maninci asa simpli in forma asta smile.gif

#3 Agape

Agape

    Bucataras

  • Membri
  • 92 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Romania

Postat 15 February 2008 - 08:03 PM

Multumesc Adriana Nicoleta.

Pana la urma m-am convins, era ghimbir. Pentru cei ca mine rolleyes.gif , am pus doua site-uri mai jos:
http://en.wikipedia.org/wiki/Turnip (nap) si http://en.wikipedia.org/wiki/Ginger (ghimbir).
Acum e bine? Am gasit dupa ce am google-it o groaza. Deh, omul din greseli invata! biggrin.gif

Sa revenim la napi, stie cineva ceva despre ei? In ce sezon se gasesc? Sa stiu cand sa-i caut ca sa nu mai iau altceva data viitoare tongue.gif

Editat de Agape, 15 February 2008 - 08:03 PM.

"...lumina ei este imensă, însa umbra ei mă sperie."

#4 bebemik

bebemik

    mika si rea

  • Membri
  • 2844 posturi
  • Gender:Female
  • Location:there....

Postat 15 February 2008 - 08:48 PM

QUOTE(Agape @ Feb 15 2008, 08:03 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Multumesc Adriana Nicoleta.

Pana la urma m-am convins, era ghimbir. Pentru cei ca mine rolleyes.gif , am pus doua site-uri mai jos:
http://en.wikipedia.org/wiki/Turnip (nap) si http://en.wikipedia.org/wiki/Ginger (ghimbir).
Acum e bine? Am gasit dupa ce am google-it o groaza. Deh, omul din greseli invata! biggrin.gif

Sa revenim la napi, stie cineva ceva despre ei? In ce sezon se gasesc? Sa stiu cand sa-i caut ca sa nu mai iau altceva data viitoare tongue.gif



eu stiu de la bunica mea ca se poate pune in supe sau ciorbe si parca si crud se poate manca
insa nu am vazut la magazin de vanzare mellow.gif



©Kmy

Fan n_puiu!

#5 little coffee

little coffee

    Master of disaster

  • Membri
  • 8748 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 15 February 2008 - 09:06 PM

ba sunt la carrefour unirea si se cheama napi de ceva.. nu mai tin minte regiunea, ca era o zi cand nu aveam bani multi si doar i-am vazut si m-am mirat.
am si zis ca o sa revin sa iau, pentru ca de mult am mancat innabusiti, la cum se fac cartofii la tigaie si stiu ca mi-au placut, dar alta tangenta cu ei nu am avut.
"Iubesc pisicile pentru ca ma simt bine in casa mea; si incetul cu incetul, acestea devin sufletul sau vizibil"- Jean Cocteau

#6 Dan@

Dan@

    (^_^) who cares ?

  • Membri
  • 9213 posturi
  • Location:Missipippi &amp; Missiruppi

Postat 15 February 2008 - 09:22 PM

Eu obişnuiesc să servesc piure de napi lîngă friptură din coaste afumate de miel.
Fierb 1 kg de napi + 2 morcovi tăiaţi cubuleţe mari într-un 1 l de apă + 1 linguriţă de sare. Cînd legumele sînt fierte, le scurg de apă, le zdrobesc bine, adaug 1 dl de lapte (sau smîntînă subţire), 2 linguri de unt, sare şi piper după gust, făcînd un piure asemănător celui de cartofi. E foarte gustos. biggrin.gif

Inimioara din imagine e piureul de napi.


excesul zilnic de bere ÅŸi petrinjel duce la ficat m'chermla !

#7 Elenitza-Cta

Elenitza-Cta

    Captain Cook

  • Membri
  • 449 posturi
  • Location:Constanta (Constanta)

Postat 15 February 2008 - 09:40 PM

Poti sa arunci o privire aici:

http://www.revistafe...ire_1001686.htm
si io..si io..Fan n_puiu

Sau taci sau zi ceva mai bun decat tacerea!

#8 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 16 February 2008 - 11:35 AM

Dar in poza din linkul pus de Agape de pe Wikipendia nu e o gulie?
Napii simpli nu stiu cum sunt dar de cind sunt aici am descoperit ceea ce Lazarescu numeste in dictionarul lui, napi porcesti, care sunt printre produsele locale ale acestei zone, cresc abundent pe marginea cimpurilor, in cel de linga noi cresteau cind puneau porumb acum de 2 ani de cind au schimbat n--am mai vazut, au aspect si consistenta de cartof dar mici si gust de anghinare.
topinambur.jpg

#9 Bolognese di Cluj

Bolognese di Cluj

    Master of disaster

  • Best romantic story teller
  • 2842 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe dinafara

Postat 16 February 2008 - 12:24 PM

Banuiesc ca se Agape se refera la ceea ce in Italia se numeste rapa(Brassica campestris/rapa) si arata cam asa:

rapacaprauna.jpg

Sau,eventual cu coaja alb-violet.
Intr-adevar,are putine calorii,cam 13/100g,insa are multa celuloza,deci e mai greu de digerat.
Si topinamburii pusi de Adriana au putine calorii,insa au gust de anghinare si nu la toata lumea place.Mie anghinarea imi place,dar topinamburul nu,sau poate ca trebuie doar sa il gatesc altfel smile.gif

Se consuma toamna-iarna.Io ii vad la supermarket,dar nu m-au inspirat niciodata.Prefer frunzele,impreuna cu inflorescentele in forma de broccoli mic.

#10 moatza

moatza

    Master of disaster

  • Membri
  • 5505 posturi
  • Gender:Female

Postat 16 February 2008 - 12:29 PM

QUOTE(Bolognese di Cluj @ Feb 16 2008, 12:24 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Si topinamburii pusi de Adriana au putine calorii,insa au gust de anghinare si nu la toata lumea place.Mie anghinarea imi place,dar topinamburul nu,sau poate ca trebuie doar sa il gatesc altfel smile.gif


tu, silvia, vorbesti serios? asa se cheama? huh.gif


#11 Bolognese di Cluj

Bolognese di Cluj

    Master of disaster

  • Best romantic story teller
  • 2842 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe dinafara

Postat 16 February 2008 - 12:31 PM

QUOTE(moatza @ Feb 16 2008, 11:29 AM) <{POST_SNAPBACK}>
tu, silvia, vorbesti serios? asa se cheama? huh.gif

De ce?suna nashpa? huh.gif

#12 moatza

moatza

    Master of disaster

  • Membri
  • 5505 posturi
  • Gender:Female

Postat 16 February 2008 - 12:32 PM

QUOTE(Bolognese di Cluj @ Feb 16 2008, 12:31 PM) <{POST_SNAPBACK}>
De ce?suna nashpa? huh.gif

nashpa?nu! f haios, parca-i numele unui joc din copilarie biggrin.gif


#13 Bolognese di Cluj

Bolognese di Cluj

    Master of disaster

  • Best romantic story teller
  • 2842 posturi
  • Gender:Female
  • Location:pe dinafara

Postat 16 February 2008 - 12:54 PM

QUOTE(moatza @ Feb 16 2008, 11:32 AM) <{POST_SNAPBACK}>
nashpa?nu! f haios, parca-i numele unui joc din copilarie biggrin.gif

Ma tupilesc da' nu ma'mburd? biggrin.gif
Cica e din portugheza,"tupinambor",altii zic ca e numele unui trib din Brazilia,in engleza ii zice "Jerusalem artichoke",aici i se spune topinambur,din francezul topinambour.
In fond e Helianthus tuberosus si uite si o floare de a lui,pentru tine:

post_72_1102024235_thumb.jpg





#14 Agape

Agape

    Bucataras

  • Membri
  • 92 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Romania

Postat 16 February 2008 - 01:39 PM

Eu am gasit linkul de pe Wikipedia, dat tot asa, pe alt forum (dupa ce am cautat o groaza informatii despre napi).
Am cam priceput acum cum arata.
Multumesc tuturor pentru sfaturi si pentru reteta de piure! floare.gif

Cand voi cumpara si voi manca, va voi spune cum a fost biggrin.gif

Daca mai stiti detalii, sau site-uri, orice, puteti sa le scrieti, ca imi sunt de folos! wink.gif
"...lumina ei este imensă, însa umbra ei mă sperie."

#15 Dan@

Dan@

    (^_^) who cares ?

  • Membri
  • 9213 posturi
  • Location:Missipippi &amp; Missiruppi

Postat 17 February 2008 - 01:53 PM

Adriana, googălii şi eu puţin. icon_smile.gif

- Brassica napus napobrassica, cică ar fi napul sau rutabaga (rădăcina asta o folosesc la piure)



- Brassica oleracea acephala gongyloides, cică ar fi gulia (asta o folosesc la salată); da' văd că-i zice şi kohlrabi - iar suedezii numesc kålrabi = napul. biggrin.gif



Acu' sînt confuză rău de tooooot ... laugh.gif laugh.gif laugh.gif
excesul zilnic de bere ÅŸi petrinjel duce la ficat m'chermla !

#16 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 17 February 2008 - 04:09 PM

Cred ca googalind ne ametim si mai mult, pe de o parte datorita informatiilor eronate de care e plin Internetul, wikipendia nu face deloc exceptie, dimpotriva, si pe de alta parte datorita traducerilor proaste pe care le fac cei care nu se pricep nici la gulii sau napi nici la traduceri.

Ce zici tu ca e gulie stiu si eu ca e gulie si e ca in poza pusa de tine, le mincam crude in salata in Romania si aici am gasit seminte si mi le-am plantat si sunt la fel cum le stiam, in italiana cavolo rapa.
Despre napi nu stiam nimic cind eram in Romania, aici cred ca sunt ceea ce se numeste rapa, al carei corespondent in romaneste eu nu-l stiam dar vazind acum pozele voastre cred ca asta sunt. Nu pot sa zic ca imi plac, ma las indiferenta, socrul meu ii planteaza si ii maninca numai el, facuti felii si inabusiti cu putin ulei in tigaie.
Ceilalti pe care i-am cunoscut aici si sunt cei din poza mea in dictionarul lui Lazarescu sunt numiti napi porcesti, dar despre inexactiatea unor termeni tradusi de el mi-am dat seama de mai multe ori, deci nu stiu daca asta e denumirea corecta romaneasca.

#17 sacramento

sacramento

    Captain Cook

  • Membri
  • 255 posturi
  • Gender:Female
  • Location:california

Postat 17 February 2008 - 06:38 PM

CITAT(Dan@ @ Feb 17 2008, 01:53 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Adriana, googălii şi eu puţin. icon_smile.gif

- Brassica napus napobrassica, cică ar fi napul sau rutabaga (rădăcina asta o folosesc la piure)



- Brassica oleracea acephala gongyloides, cică ar fi gulia (asta o folosesc la salată); da' văd că-i zice şi kohlrabi - iar suedezii numesc kålrabi = napul. biggrin.gif



Acu' sînt confuză rău de tooooot ... laugh.gif laugh.gif laugh.gif

Guliile daca le cumperi mai mititele-asa cam ca pumnul-le cureti de coaja verde si le scobesti cit de mult poti,le umpli cu o umplutura de sarmale sau ardei umpluti in care daca iti place pui marar,le pui la fiert cu apa cit cuprinde sunt o minunatie.Cind sint gata in sos pui putina ceapa inabusita separat cu 1 lingura faina si smintina cit doresti.Am uitat sa-ti spun ca la fiert pui si ceea ce ai scobit din gulii(care ingroasa sosul).
Daca ai facut mai multa umplutura decit ai folosit la gulii nu dispera... poti sa umplii frunzele de la gulii ca pe sarmale si le tratezi la fel ca pe gulii(le pui la fiert in aceeasi oala/cratita).Sint BUNE rau!!!!!!!!!!!!!!

Napii..aaahh..sint cu un gust mai fad dupa parerea mea.
Eu ii pun la copt in cuptor la 400F(la mine-deci foc mai tare)si ii las pina sint moisori(patrunsi).Ii pui cu coaja cu tot-doar spalati-Cind sint gata ii tai pe mijloc in doua(ii crapi dar nu de tot)si pui 1lingura de unt si smintina daca vrei,sare si piper.La unt si smintina cantitatile le dozezi functie de gustibus

Mai este reteta cu napii curatati si taiati cuburi,pusi la fiert apoi scursi.Ungi o tava cu unt,pui napii,presari cu zahar brun,pui marshmallows(un fel de bombonele moi)daca ai si dai la cuptor la foc mare sa prinda culoare deasupra.Asta este o garnitura traditionala de Thanksgiving linga curcan si altele.

Daca am dat prea putine explicatii,mai dau..Daca am dat prea multe,cer scuze.Pofta buna smile.gif

#18 NAZDRAVANA

NAZDRAVANA

    Big Chef

  • Membri
  • 747 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 17 February 2008 - 08:44 PM

rolleyes.gif mama ce buni erau napii...n-am mai mancat de cand eram mica...ii mancam cruzi, doar scosi din pamant si curatati de coaja....amintiri...dulci amintiri laugh.gif

#19 Dan@

Dan@

    (^_^) who cares ?

  • Membri
  • 9213 posturi
  • Location:Missipippi &amp; Missiruppi

Postat 18 February 2008 - 12:22 AM

QUOTE(sacramento @ Feb 17 2008, 06:38 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Guliile daca le cumperi mai mititele-asa cam ca pumnul-le cureti de coaja verde si le scobesti cit de mult poti,le umpli cu o umplutura de sarmale sau ardei umpluti in care daca iti place pui marar,le pui la fiert cu apa cit cuprinde sunt o minunatie.Cind sint gata in sos pui putina ceapa inabusita separat cu 1 lingura faina si smintina cit doresti.Am uitat sa-ti spun ca la fiert pui si ceea ce ai scobit din gulii(care ingroasa sosul).
Daca ai facut mai multa umplutura decit ai folosit la gulii nu dispera... poti sa umplii frunzele de la gulii ca pe sarmale si le tratezi la fel ca pe gulii(le pui la fiert in aceeasi oala/cratita).Sint BUNE rau!!!!!!!!!!!!!!

Napii..aaahh..sint cu un gust mai fad dupa parerea mea.
Eu ii pun la copt in cuptor la 400F(la mine-deci foc mai tare)si ii las pina sint moisori(patrunsi).Ii pui cu coaja cu tot-doar spalati-Cind sint gata ii tai pe mijloc in doua(ii crapi dar nu de tot)si pui 1lingura de unt si smintina daca vrei,sare si piper.La unt si smintina cantitatile le dozezi functie de gustibus

Mai este reteta cu napii curatati si taiati cuburi,pusi la fiert apoi scursi.Ungi o tava cu unt,pui napii,presari cu zahar brun,pui marshmallows(un fel de bombonele moi)daca ai si dai la cuptor la foc mare sa prinda culoare deasupra.Asta este o garnitura traditionala de Thanksgiving linga curcan si altele.

Daca am dat prea putine explicatii,mai dau..Daca am dat prea multe,cer scuze.Pofta buna smile.gif


Mulţumesc pt. reţeta de gulii umplute - am reţinut ideea. icon_smile.gif

DEX-ul văd că la nap prezintă "Brassica family" cu căţel şi purcel ... laugh.gif

NAP s. (BOT.) 1. (Brassica napus napobrassica) (înv., în Transilv.) tiuş. 2. (Brassica napus esculenta) (reg.) broajbă, gulie. 3. nap sălbatic (Brassica rapa campestris) = (reg.) rapiţă de câmp, rapiţă sălbatică. 4. nap-porcesc (Helianthus tuberosus) = topinambur, (reg.) picioică, măr-de-pământ, morcov-porcesc, pere-iernatice (pl.), (Olt.) crumpenă, (Mold.) gulie.

Pînă la urmă (mama lui de google ! tongue.gif ) tot nu mi-e clar cum arată napii. unsure.gif Poate îşi face cineva pomană şi mă luminează cu o poză ... biggrin.gif
excesul zilnic de bere ÅŸi petrinjel duce la ficat m'chermla !

#20 stella

stella

    Ajutor de bagator de seama

  • Membri
  • 10123 posturi
  • Location:Europa
  • Interests:^_^ :D

Postat 18 February 2008 - 10:50 AM

eu cu gogu, am gasit asta...........

http://www.click.ro/...in-sezonul-rece

http://gastronomie.e...ute_--a239.html

cred ca e acelasi lucru cu navet-ul frantzuesc

http://images.google...a...sa=N&tab=wi

am gasit asta nap - navet navòne Kohlrübe - - nabo , dar sincer in italiana, veci n-am auzit de navone.........



Fan n_puiu for ever





Răspunde la acest topic



  


0 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi