Sari la conținut

Poză

Despre oalele din lut


36 răspunsuri la acest topic

#1 mitzui

mitzui

    micro Bucatar

  • Membri
  • 5 posturi
  • Gender:Female
  • Location:constanta

Postat 18 February 2008 - 06:33 PM

Rog pe cine foloseste oala din lut la fiert sarmale sa-mi explice cum a reusit sa n-o crape atunci cind s-a infierbintat.Deja am pierdut doua oale si sunt curioasa de ce?Multumesc anticipat...

#2 stella

stella

    Ajutor de bagator de seama

  • Membri
  • 10123 posturi
  • Location:Europa
  • Interests:^_^ :D

Postat 18 February 2008 - 06:56 PM

QUOTE(mitzui @ Feb 18 2008, 06:33 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Rog pe cine foloseste oala din lut la fiert sarmale sa-mi explice cum a reusit sa n-o crape atunci cind s-a infierbintat.Deja am pierdut doua oale si sunt curioasa de ce?Multumesc anticipat...


probabil ca nu sunt facute bine...
ar trebui sa-l intrebi pe fabricant, daca merg doar la cuptor, sau si pe aragaz...

Fan n_puiu for ever



#3 n_puiu

n_puiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 5562 posturi
  • Location:Dîn Corleone

Postat 18 February 2008 - 07:36 PM

S-a mai discutat pe-aici:

http://www.culinar.r...LA-DE-SARMALE-/

Dacă nu mă-nşel se ţine la "muiat" înainte de folosire.

#4 anne16

anne16

    pe aici

  • Membri
  • 3423 posturi
  • Gender:Female
  • Location:AG-RO

Postat 19 February 2008 - 04:33 PM


Dacă nu mă-nşel se ţine la "muiat" înainte de folosire.
[/quote]


Are dreptate. Asa este se tine la "muiat" bine....
fan: n_puiu si NM-tzu
" Nu cunosc alt semn al superioritatii decat bunatatea "
- Ludwig van Beethoven

#5 mitzui

mitzui

    micro Bucatar

  • Membri
  • 5 posturi
  • Gender:Female
  • Location:constanta

Postat 19 February 2008 - 07:45 PM

CITAT(n_puiu @ Feb 18 2008, 07:36 PM) <{POST_SNAPBACK}>
S-a mai discutat pe-aici:

http://www.culinar.r...LA-DE-SARMALE-/

Dacă nu mă-nşel se ţine la "muiat" înainte de folosire.

Multumesc pentru raspuns.Am intrebat si eu vanzatorul daca trebuie tinuta in apa...a fost categoric si mi-a spus ca se pune direct pe foc.Oala era smaltuita si acum inteleg ca ar fi trbuit s-o tin in apa...O sa-mi mai cumpar ca am dorinta de a gati in asa ceva,dar mereu inainte de a gati s-o tin in apa?Sau sa pun apa in ea...multumesc.

#6 simonaro29

simonaro29

    Master of disaster

  • Membri
  • 4968 posturi
  • Location:DE-Hessen

Postat 19 February 2008 - 08:02 PM

QUOTE(mitzui @ Feb 19 2008, 07:45 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Multumesc pentru raspuns.Am intrebat si eu vanzatorul daca trebuie tinuta in apa...a fost categoric si mi-a spus ca se pune direct pe foc.Oala era smaltuita si acum inteleg ca ar fi trbuit s-o tin in apa...O sa-mi mai cumpar ca am dorinta de a gati in asa ceva,dar mereu inainte de a gati s-o tin in apa?Sau sa pun apa in ea...multumesc.



sa fie focul moale , eu folosesc de ani de zile , am vreo 3 acasa , cea mai buna e cea din ceramica neagra de Margina.
Toate 3 parca ' respira' , adica mai curge putzin de prin ele , picura din cand in cand. Le folosesc pe plita , la putere minima.


Träume nicht dein Leben - sondern lebe deinen Traum.

#7 MAYA

MAYA

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 19 February 2008 - 08:09 PM

si alea smaltuite trebuie înmuiate?? ohmy.gif
Eu nu am înmuiat niciodata lut smaltuit/glazurat..si nu s-a întîmplat nica..
Maya's World .

#8 mitzui

mitzui

    micro Bucatar

  • Membri
  • 5 posturi
  • Gender:Female
  • Location:constanta

Postat 19 February 2008 - 08:14 PM

Nelamurirea mea e legata de a tine in apa oala inainte de fiecare operatiune? Multumesc.

#9 mitzui

mitzui

    micro Bucatar

  • Membri
  • 5 posturi
  • Gender:Female
  • Location:constanta

Postat 19 February 2008 - 08:16 PM

CITAT(MAYA @ Feb 19 2008, 08:09 PM) <{POST_SNAPBACK}>
si alea smaltuite trebuie înmuiate?? ohmy.gif
Eu nu am înmuiat niciodata lut smaltuit/glazurat..si nu s-a întîmplat nica..

Eu am aruncat ceva bani,si da,erau smaltuite,au crapat amandoua...

#10 simonaro29

simonaro29

    Master of disaster

  • Membri
  • 4968 posturi
  • Location:DE-Hessen

Postat 19 February 2008 - 10:11 PM

QUOTE(mitzui @ Feb 19 2008, 08:16 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Eu am aruncat ceva bani,si da,erau smaltuite,au crapat amandoua...



Aproape orice oala de lut trebuie fiarta cu apa , inainte. Ca sa iasa mirosul de lut. Cele care nu sunt smaltzuite , trebuie tzinute mai mult cu apa. Eu pe aia de Marfina n-am tzinut-o cu apa , n-am fiert-o si a fost buna ( si mai este). Celelalte doua , insa , le-am fiert. Au mirosit a lut ars. Le-am fiert pana a aiesit mirosul.
Dar nu se crapa daca nu le fierbi. S-au crapat pt ca a fost focul prea tare. Daca ai aragaz cu flacara , pune o tabla pe ochi , sub oala. Si lasa focul moale , moale. Sarmalele trebuie sa fiarba incet. Bunica le fierbea aproape o zi intreaga pe gura sobei.smile.gif


Träume nicht dein Leben - sondern lebe deinen Traum.

#11 mitzui

mitzui

    micro Bucatar

  • Membri
  • 5 posturi
  • Gender:Female
  • Location:constanta

Postat 22 February 2008 - 02:30 PM

[quote name='simonaro29' date='Feb 19 2008, 10:11 PM' post='458198']








multumesc pentru ajutor am sa fac cum m-ati invatat...

#12 Minodora

Minodora

    Master of disaster

  • Membri
  • 2122 posturi
  • Location:in fata ochilor tai

Postat 22 February 2008 - 04:12 PM

Asta e oala mea, pe care am tinut-o la muiat o zi, desi mi se parea anormal, ea fiind lacuita pe interior. O folosesc tot timpul la sarmale, la c uptor, desi pe hartia din ea spunea ca merge si la ochi la aragaz, dar sa nu stea direct pe flacara. Tot pe instructiuni spunea sa se tina la muiat, dar banui ca instructiunile alea sunt universale si mai mult se referea la oala nelacuita.






"In the End, we will remember not the words of our enemies, but the silence of our friends. "
Martin Luther King, Jr.

#13 Minodora

Minodora

    Master of disaster

  • Membri
  • 2122 posturi
  • Location:in fata ochilor tai

Postat 22 February 2008 - 04:14 PM




"In the End, we will remember not the words of our enemies, but the silence of our friends. "
Martin Luther King, Jr.

#14 DADI.

DADI.

    Master of disaster

  • Membri
  • 1856 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Oradea

Postat 22 February 2008 - 05:01 PM

QUOTE(Minodora @ Feb 22 2008, 04:12 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Asta e oala mea, pe care am tinut-o la muiat o zi, desi mi se parea anormal, ea fiind lacuita pe interior. O folosesc tot timpul la sarmale, la c uptor, desi pe hartia din ea spunea ca merge si la ochi la aragaz, dar sa nu stea direct pe flacara. Tot pe instructiuni spunea sa se tina la muiat, dar banui ca instructiunile alea sunt universale si mai mult se referea la oala nelacuita.




Fiind la Salina de la Praid, am dat o fuga la Corund de unde am cumparat o oala asemanatoare cu a ta. Am tinut-o in apa desi era lacuita total dar cred ca avea pori pe unde a absorbit apa avand in vedere ca a castigat destul in greutate. Cu toate acestea, desi pe flacara de la aragaz am pus o protectie si am facut flacara mica-mica, a crapat. Mi-a parut foarte rau de ea icon_cry.gif

Editat de DADI., 22 February 2008 - 05:02 PM.


#15 Minodora

Minodora

    Master of disaster

  • Membri
  • 2122 posturi
  • Location:in fata ochilor tai

Postat 22 February 2008 - 08:16 PM

Cand am cumparat-o eram cu cumnata, care fiind bucatareasa mi-a zis cum sa o incerc sa vad daca e buna biggrin.gif , eu m-am uitat crucis la ea si mi-a aratat. Se ia oala se pune pe palma, si se ciocaneste cu degetul de la mana cealalta pe toate partile, sunetul trebuind sa fie cristalin pe toate partile. Am facut si eu chestia asta si sa stii ca se simte diferenta intre o oala ciobita si una buna.

pe biletzelul din oala cu instructiune scria sa se unga oala cu grasime si apoi sa se umple cu apa. Nu mai stiu daca trebuia sa fie calda sau rece rolleyes.gif , dar parca calda.
"In the End, we will remember not the words of our enemies, but the silence of our friends. "
Martin Luther King, Jr.

#16 Neta

Neta

    Master of disaster

  • Membri
  • 2290 posturi
  • Location:In afara Romaniei si in Ea

Postat 23 February 2008 - 08:42 AM

Asta am eu :

Picture_182_resize.jpg
Vasul este smaltuit, capacul , nu.

Inainte de folosire se cufunda sub apa , inclusiv capacul, pentru cel putin 15 minute. In timpul coacerii, cocotta degajeaza umiditatea absorbita , permitand alimentelor sa-si pastreze propria umiditate. Pentru a obtine cele mai bune rezultate, vasul trebue incarcat cu cel putin 3/4 din capacitate. Cocotta se plaseaza in cuptorul rece si se regleaza temperatura con for indicatiilor retetei.
Dimensiunile 33*20*18 3 L.
Se utilizeaza in cuptor , sau microunde. Nu pomeneste ca e folosibila pe foc deschis.
Fabricata in Portugalia.

Astea sunt recomandarile producatorului.
biggrin.gif
IPB Image

#17 ralesu

ralesu

    buna... dar REA!

  • Membri
  • 982 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montréal, Canada

Postat 24 February 2008 - 06:19 AM

eu am o oala (seamana cu cea a Netei), mi-a cumparat-o barbate-miu acum 6 ani de la Horezu. Nu e smaltzuita de loc, nici pe dinafara, nici pe dinauntru.

Oala si capacul trebuie tinuta sub apa minim 20 de minute (eu pun dopul la chiuveta, umplu cu apa si le scufund acolo. Oala absoarbe apa, se imbiba cu apa. Am folosit-o numai la cuptor pentru ca pe instructiuni scria ca nu se poate folosi pe ochiul de aragaz. La cuptor, apa din oala se evapora si ajuta la fierberea sarmalelor, etc (ca la aburi). In oala asta fac de obicei sarmale sau pui intreg cu cartofi. Dureaza minum 4 ore fierberea la foc mic, dar gustul este deosebit.
sunt cu okii pe voi!

#18 Minodora

Minodora

    Master of disaster

  • Membri
  • 2122 posturi
  • Location:in fata ochilor tai

Postat 24 February 2008 - 07:23 AM

QUOTE(ralesu @ Feb 24 2008, 06:19 AM) <{POST_SNAPBACK}>
eu am o oala (seamana cu cea a Netei), mi-a cumparat-o barbate-miu acum 6 ani de la Horezu. Nu e smaltzuita de loc, nici pe dinafara, nici pe dinauntru.

Oala si capacul trebuie tinuta sub apa minim 20 de minute (eu pun dopul la chiuveta, umplu cu apa si le scufund acolo. Oala absoarbe apa, se imbiba cu apa. Am folosit-o numai la cuptor pentru ca pe instructiuni scria ca nu se poate folosi pe ochiul de aragaz. La cuptor, apa din oala se evapora si ajuta la fierberea sarmalelor, etc (ca la aburi). In oala asta fac de obicei sarmale sau pui intreg cu cartofi. Dureaza minum 4 ore fierberea la foc mic, dar gustul este deosebit.



Nu e cam mult 4 ore? La mine in doua ore sunt gata sarmalele (eu calesc legumele si orezul), iar daca le las in cuptorul fierbinte dupa ce inchid sunt o nebunie.
"In the End, we will remember not the words of our enemies, but the silence of our friends. "
Martin Luther King, Jr.

#19 maru_m

maru_m

    Bucataras

  • Membri
  • 162 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Calator pe drumul vietii ...

Postat 21 March 2008 - 12:51 PM

si eu am o oala din lut ..am cumparat-o din Bulgaria akm un an cred si nu am avut probleme deloc cu ea ...am bagat-o numa la cuptor si numa pt sarmale o tin ,adik nu am incercat sa fac si altceva in ea dar cred ca merge orice .....nu am bagat o niciodata in apa si face destul de bine

#20 simonaro29

simonaro29

    Master of disaster

  • Membri
  • 4968 posturi
  • Location:DE-Hessen

Postat 23 March 2008 - 12:13 AM

QUOTE(Minodora @ Feb 24 2008, 07:23 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Nu e cam mult 4 ore? La mine in doua ore sunt gata sarmalele (eu calesc legumele si orezul), iar daca le las in cuptorul fierbinte dupa ce inchid sunt o nebunie.



prea mult? la tzara le facea bunica pe dunga sobei si le tzinea jumate de zi smile.gif
Cu cat e focul mai mic , cu atat sunt mai bune tongue.gif


Träume nicht dein Leben - sondern lebe deinen Traum.



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi