Sari la conținut

Poză

Varza calita


11 răspunsuri la acest topic

#1 elena_antony

elena_antony

    Senzuala

  • Membri
  • 2018 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Lebanon

Postat 22 April 2008 - 07:41 PM

Va rog frumos, imi puteti spune cum se face varza calita?? help.gif Nu am facut niciodata, imi amintesc ceva ceva cum facea mama, insa ....

Am gasit ieri bucatile astea afumate de porc (nu le stiu denumirea,stiu ca sunt de pe picior jos ), si eram asa de fericita, ca-mi era un dorrrr de carne de porc afumata.Si mi-a venit dorul si de varza calita, si acuma stau cu dorul ca nu stiu sa le fac biggrin.gif

049.jpg

Ce ziceti, merge sa fac varza calita cu ele?Daca da, cum?Trebuie fierte inainte?

Va multumesc!!!!!



#2 n_puiu

n_puiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 5562 posturi
  • Location:Dîn Corleone

Postat 22 April 2008 - 08:20 PM

QUOTE(elena_antony @ Apr 22 2008, 08:41 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Va rog frumos, imi puteti spune cum se face varza calita?? help.gif Nu am facut niciodata, imi amintesc ceva ceva cum facea mama, insa ....

Am gasit ieri bucatile astea afumate de porc (nu le stiu denumirea,stiu ca sunt de pe picior jos ), si eram asa de fericita, ca-mi era un dorrrr de carne de porc afumata.Si mi-a venit dorul si de varza calita, si acuma stau cu dorul ca nu stiu sa le fac biggrin.gif

Ce ziceti, merge sa fac varza calita cu ele?Daca da, cum?Trebuie fierte inainte?



Le zice ciolane, uite colea cum le-a făcut Peter: http://www.culinar.r...ata-de-cartofi/

După părerea mea merg de minune cu varza călită.

Aş face ciolanele ca Peter iar varza separat, servită ca garnitură.

Pentru mine varza călită e aia murată, stoarsă bine şi dată la cuptor cu-n pic de ulei şi piper, pînă se moaie varza şi se ard "vîrfurile".

#3 elena_antony

elena_antony

    Senzuala

  • Membri
  • 2018 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Lebanon

Postat 22 April 2008 - 08:25 PM

N_puiu floare.gif , multumesc !



#4 Chipotle

Chipotle

    Big Chef

  • Membri
  • 963 posturi
  • Gender:Female
  • Location:California, USA

Postat 22 April 2008 - 08:27 PM

Eu o fac din varza proaspata ca asa o face mama laugh.gif (o face si din murata, da na' acuma si eu). Asadar, eu iau o ceapa potrivita si o tai solzisori cam la fel ca si varza si o pun la calit cu ulei, cand devine translucenta (tongue.gif ) pun si varza si mai adaug ceva ulei, sare si piper si o tot amestec pana ce e moale si maronie sau daca n-am chef sa amestec prea mult, adaug putina apa si o pun la cuptor.

Cateodata mai pun si cate un pumn de varza murata in ea.

Da' acuma te intreb cum de ai gasit ciolane afumate acuma ca eu doar o data pe an ce le vad inainte de craciun???

#5 elena_antony

elena_antony

    Senzuala

  • Membri
  • 2018 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Lebanon

Postat 22 April 2008 - 09:08 PM

Chipole de ce crezi ca eram eu fericita ?biggrin.gif, e prima data cand gasesc asa ceva de cand am venit aici.

Multumesc de ideea cu varza, eu is varza la facut varza calita biggrin.gif.
Parca vazusem pe la fete ca pun si marar si morcovi unsure.gif



#6 Guvi

Guvi

    Master of disaster

  • Administratori
  • 8299 posturi
  • Gender:Female
  • Location:cu curca la raze

Postat 22 April 2008 - 09:16 PM

Elena, mie imi place foarte mult reteta lui Radu Anton Roman, si numai pe aceea o fac in ultimul timp. Se face cu varza dulce, cum a zis si Chipotle, taiata marunt si pusa la calit in putin ulei. O acoperi putin (5 minute), sa se inabuse, dar sa ramana si crocanta. Apoi dai capacul la o parte si pui chimen, cimbru, o foaie de dafin si 2 linguri de bulion desfacute intr-un pahar cu vin alb sec (sau apa, daca nu vrei sa pui alcool). Amesteci bine si dai la cuptor, acoperit, cam jumatate de ora, dupa care dai capacul la o parte ca sa se rumeneasca putin. E delicios!

Guvi's


Fan n_puiu



Lord, grant me the serenity to accept the things I cannot change, the courage to change the things I can,
and the wisdom to hide the bodies of those people I had to kill because they pushed me too far

#7 elena_antony

elena_antony

    Senzuala

  • Membri
  • 2018 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Lebanon

Postat 23 April 2008 - 01:44 AM

Multumesc de idee Gustivica.floare.gif, o sa incerc si reteta aceasta wink.gif

Pana la urma am facut varza cu o ceapa calita cum a zis chipotle, la care am adaugat si un morcov ras, sare, piper iar la urma am pus putin marar verde.A fost foarte buna!
Ciolanele le-am facut la cuptor, in bere occasion14.gif , dupa reteta lui Pitt!Foarte bune!
Va multumesc pentru ajutor inca o data !! icon_love.gif

O sa revin cu poza wink.gif

Editat de elena_antony, 23 April 2008 - 01:45 AM.




#8 BD

BD

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 14857 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 23 April 2008 - 10:13 AM

elena, daca te inspira cu ceva uite si aici cateva variante

http://www.culinar.r...4/Varza-calita/


oricum reteta lui peter cu ciolana (am facut-o si eu) e nemaipomenita si, cum zice si don puiu merge extraordinar cu varza calita.

Editat de BD, 23 April 2008 - 10:14 AM.

Ale mele


şi când plâng eu râd

#9 elena_antony

elena_antony

    Senzuala

  • Membri
  • 2018 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Lebanon

Postat 23 April 2008 - 07:58 PM

Multumesc pentru idei inca o data ! floare.gif

Pozele sunt putin bruiate, imi era foame tongue.gif

003.jpg

001.jpg





#10 sarah_nc

sarah_nc

    Master of disaster

  • Membri
  • 1925 posturi
  • Gender:Female
  • Location:carolina de nord

Postat 25 April 2008 - 07:38 AM

arata marfa varza,eu mai pun si putin bulion ca imi place rosie si tot cu varza poraspata o fac dar varza o toc inainte si pun sare dupa care o amestec cu mana sa-si lase apa sau cum se spune pe romaneste.si la fel pun putin cimbru,piper boabe si foaie de dafin si o bag la cuptor sa se rumeneasca.Vad ca deja ai facut-o,sa va fie de bine occasion14.gif

#11 elena_antony

elena_antony

    Senzuala

  • Membri
  • 2018 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Lebanon

Postat 25 April 2008 - 08:07 AM

Sarah , multumesc de idee, o sa incerc si varianta ta....doar pentru mine, ca la arabu' meu nu ia prea placut varza calita ,mai mult i-a placut ciolanu' icon_rotf.gif
De mancat , a mancat, dar cred ca se gandea numai la kebabi si kebbe biggrin.gif
te-am pupat!

Editat de elena_antony, 25 April 2008 - 08:08 AM.




#12 A_flj_

A_flj_

    Bucataras

  • Membri
  • 73 posturi
  • Gender:Male
  • Location:Timisoara

Postat 13 May 2008 - 07:15 PM

QUOTE(elena_antony @ Apr 22 2008, 07:41 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Va rog frumos, imi puteti spune cum se face varza calita?? help.gif Nu am facut niciodata, imi amintesc ceva ceva cum facea mama, insa ....

Am gasit ieri bucatile astea afumate de porc (nu le stiu denumirea,stiu ca sunt de pe picior jos ), si eram asa de fericita, ca-mi era un dorrrr de carne de porc afumata.Si mi-a venit dorul si de varza calita, si acuma stau cu dorul ca nu stiu sa le fac biggrin.gif

049.jpg

Ce ziceti, merge sa fac varza calita cu ele?Daca da, cum?Trebuie fierte inainte?

Va multumesc!!!!!


Mie varza calita, sarmalele, ciorbele de orice soi, si alte chestii de-astea mai de la mama de-acasa mi se par cel mai simplu de gatit. Cumva asa, din sange, nu din carte. Da' de-aia unele mai complicate tot dupa carte le fac, ca la cat is de aiurit las jumatate din reteta pe dinafara altfel.

Io fac varza calita din varza rosie, iese mai spectaculoasa decat aia din varza alba, indiferent daca murata sau nu, si impresia mea e ca merge la mai multe carnuri daca nu e facuta din varza acra.

O fac foarte simplu - din nefericire cu multe chestii dupa ureche (cantitati si timpi). Anume tai varza fidea, o frec cu sare, o las sa stea o vreme, pe urma o scurg (daca se scurge din oala de inox in ciur de inox in chiuveta de inox, deja e un spectacol de culoare de toata frumusetea), pun la calit niste ceapa, la o vreme cand mi se pare adaug niste morcovi (si ceapa si morcovii tocati - unii rad morcovii, da' mie mi se pare ca la faza asta pierd din textura), tot dupa ureche la un moment dat adaug varza, si pe urma tine-te nene la mestecat pana se caleste. Candva pe parcurs pun sare si piper. Calita e cand si-a schimbat complet culoarea, si nu mai e alba nici pe unde s-au taiat nervurile, ci aproape neagra de jur imprejur - da' aici recomand sa guste fiecare, ca nu la toata lumea ii place la fel de mult calita.

Ca indicatii de cantitati/proportii: 2-3 morcovi nu prea mari, o ceapa mare sau 2 mai mici, o capatana de varza rosie potrivita. Da cu atentie, mie-mi plac morcovii mai mult ca la alta lume.

Ca pe urma o pun intr-o tava si pun ceva carne deasupra si o mai dau la cuptor sau nu e alta smecherie, varza calita e gata si buna de mancat si inainte de aia.

Daca la calit se mai ratacesc si ceva frunzulite de cimbru uscat prin varza, iese super-meserie. Da' am intalnit oameni la care nu le place aroma de cimbru in varza icon_frown.gif

BTW, poate ca unii ar fi tentati sa foloseasca ceapa rosie. Mie cel putin nu-mi place - mi se pare ca pe cat de buna e de mancat cruda pe atat de nasoaie se face la gust cand e pusa in mancare.

Cui nu i-e frica de colesterol si-i place, in loc de ulei poa' s-o caleasca in untura de diverse animale - de porc e clasic. Mie mi se pare ca iese prea grea.

Vasul e bine sa fie unu' cu pereti grosi, de ex. unu' de fonta, cumva da altfel caldura decat un vas cu pereti subtiri. Nici tigaie, da' nici oala - adica pe undeva pe la intre ele de intins, o cratita mai inalta eu cred ca e perfecta, un tuci cre' ca e ideal, da' n-am incercat niciodata. Oala de fonta am mostenit insa una de la mama, si e brici, pacat ca fiind foarte batrana incepe sa se duca smaltul.

Is curios daca incearca cineva sa aud cum i-a iesit/placut.




Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi