Sari la conținut

Poză

Aparat de facut iaurt


17 răspunsuri la acest topic

#1 Issis

Issis

    Captain Cook

  • Membri
  • 336 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Targoviste
  • Interests:calatoriile, fotografia, gastronomia

Postat 26 May 2008 - 05:29 PM

Buna, fetelor,
Cine are aparat de facut iaurt? Am vazut la Domo. Costa 90 lei. Are vreo 6 borcanele...si nu stiu altceva despre el.
Cum se foloseste? Merita banii?
Multumesc de ajutor!!!

#2 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 26 May 2008 - 06:32 PM

Depinde de cerintele tale si de ceea ce-ti doresti.
Eu il am si am facut iaurt cu el saptaminal ani de zile, pina ce s-a plictisit Stefano de mincat si de atunci aparatul sta pe un raft din debara. Iaurtul se poate face si intr-o oala sau termos, zic unii, mie imi place mai mult in aparatul asta mai ales pentru faptul ca apoi ai deja borcanelele gata de folosit.
Eu faceam asa, incalzeam un litru de lapte mi se pare pina la 90°C, inainte de a fierbe, aparatul avea in dotare un termometru si cind ajungea la acea temperatura opream focul, foloseam mereu lapte proaspat adica cel care dureaza citeva zile, nu degresat sau alte minuni, cel normal pe care il cumpar mereu pentru Marco, lasam sa coboare temperatura mi se pare pe la vreo 40°C, in acel moment amestecam cu un borcanel (125 gr) de iaurt natural (se poate si cu un borcanel din cel facut dar mi s-a parut ca iese mai lichid asa ca am folosit aproape mereu un borcan cumparat care are mai multi fermenti probabil), turnam in borcanele si puneam aparatul in priza 8 ore, chestia asta o faceam seara, dimineata le luam si le puneam in frigider si gata, am 6 borcanele la el deci imi dura o saptamina. Lui Stefano ii placea pentru ca era foarte putin acru comparativ cu cele cumparate, ma refer aici la cele simple naturale adica lapte si fermenti nu alte porcarii adaugate. Daca vrei sa il aromatizezi in momentul in care il servesti ti-l amesteci cu bucatele de fructe, dulceata sau ce vrea muschiul tau smile.gif
Asta e aparatul


#3 Bunny

Bunny

    Sancho Panda

  • Membri
  • 1956 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Wonderland

Postat 26 May 2008 - 07:38 PM

Si eu am un astfel de aparat, procesul e cel descris de Adriana. Eu l-am luat pe al meu de la Media Galaxy Unirii si a costat 600.000, dar si-a meritat banii (faceam iaurt de 3 ori pe saptamana, atat pt noi cat si pentru bebe). E super, mai ales daca vrei sa mananci sanatos.

#4 vasil_39544

vasil_39544

    Master of disaster

  • Membri
  • 4439 posturi
  • Gender:Female
  • Location:undeva prin Nord-Vest..

Postat 27 May 2008 - 06:38 AM

Am si eu o curiozitate. Daca iau eu laptele proaspat muls de la vaca si il pun in borcanele, intr-o zi doua (pe caldurile astea) se face iaurt. Are sau nu acelasi gust cu cel preparat in aparatul minune? Daca da, in afara de timp, ce m-ar determina sa cumpar un astfel de aparat?

Mami de



si


#5 Bunny

Bunny

    Sancho Panda

  • Membri
  • 1956 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Wonderland

Postat 27 May 2008 - 07:54 AM

Gloxinia, timpul e obtinere a iaurtului e mai scurt datorita incubatorului care pastreaza temperatura optima. In instructiunile aparatului meu scrie ca in functie de temperatura laptelui, timpul de obtinere a iaurtului variaza de la 4 la 12 ore.

#6 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 27 May 2008 - 07:54 AM

CITAT(gloxinia @ May 27 2008, 06:38 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Am si eu o curiozitate. Daca iau eu laptele proaspat muls de la vaca si il pun in borcanele, intr-o zi doua (pe caldurile astea) se face iaurt. Are sau nu acelasi gust cu cel preparat in aparatul minune? Daca da, in afara de timp, ce m-ar determina sa cumpar un astfel de aparat?

Nu cred ca se face iaurt singurel, bunica mea il punea in oale de lut la prins, dar avea mereu un "fund" de la cel care se terminase. Lasat afara crud si pe caldura cre' ca se face o brinza tongue.gif
Aparatul nu e o minune, e doar o chestie draguta si comod de folosit, asa cum am zis in mesaj acelasi rezultat se poate obtine intr-un termos sau intr-o oala invelita intr-o patura ca sa mentina constanta temperatura.

#7 Bunny

Bunny

    Sancho Panda

  • Membri
  • 1956 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Wonderland

Postat 27 May 2008 - 07:58 AM

CITAT(Iepurele_Grabit @ May 27 2008, 08:54 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Gloxinia, timpul e obtinere a iaurtului e mai scurt datorita incubatorului care pastreaza temperatura optima. In instructiunile aparatului meu scrie ca in functie de temperatura laptelui, timpul de obtinere a iaurtului variaza de la 4 la 12 ore.


Edit: la mine a fost timpul factorul care m-a determinat sa il iau si sa il folosesc, altfel, banuiesc ca nu e nicio diferenta Eu il puneam dimineata si seara aveam iaurt, sau invers...


#8 vasil_39544

vasil_39544

    Master of disaster

  • Membri
  • 4439 posturi
  • Gender:Female
  • Location:undeva prin Nord-Vest..

Postat 27 May 2008 - 01:26 PM

QUOTE(Adriana Nicoleta @ May 27 2008, 08:54 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Nu cred ca se face iaurt singurel, bunica mea il punea in oale de lut la prins, dar avea mereu un "fund" de la cel care se terminase. Lasat afara crud si pe caldura cre' ca se face o brinza tongue.gif
Aparatul nu e o minune, e doar o chestie draguta si comod de folosit, asa cum am zis in mesaj acelasi rezultat se poate obtine intr-un termos sau intr-o oala invelita intr-o patura ca sa mentina constanta temperatura.


Bine Adriana, vad ca nu ai avut tangenta cu treburile de la tara... pupic.gif Uite eu cu cel mai mare drag te invit la mine cand vii in tara, stii tu si sarmalele in haine tre sa le gusti. Si facem iaurt, ma rog sămătişe ca asa i se zice pe aici. Si te asigur ca nu las pe fundul borcanului lapte mai vechi si iese f. f bun. (din pacate ulcele de lut nua am sad.gif )Si pe deasupra se strange smantana... De aia am intrebat daca e vreo diferenta de gust... Ca mie mi se face foarte bine si asa. Intr-adevar timpul poate fi o chestiune, insa nu asa de mare la mine.
A si apropo de branza: branza de vaci se obtine din acea samatise, incalzita putin pe foc, si recurata in tifon. biggrin.gif Cu cat o incalzesti mai mult, cu atat e mai uscata. Daca vrei o branza mai moale, mai fina, incalzesti laptele prins doar putin.

edit ca sa spun ca in nici un caz nu se foloseste laptele cumparat, care deja e "smantanit". Ci doar lapte proaspat, muls de la vaca.

Editat de gloxinia, 27 May 2008 - 01:29 PM.

Mami de



si


#9 Issis

Issis

    Captain Cook

  • Membri
  • 336 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Targoviste
  • Interests:calatoriile, fotografia, gastronomia

Postat 27 May 2008 - 01:59 PM

Multumesc pentru raspunsuri. Eu vreau sa incep o cura cu lactate, cereale intrgrale si fructe si ma gandeam ca un astfel de aparat mi-ar fi de ajutor. Ma gandeam si eu ca trebuie lapte integral, sau cel mai corect lapte proaspat de la vaca direct. Pot procura astfel de lapte de la tarani din piata. O sa merg la Domo sa iau aparatul. O zi buna tuturor!!

#10 simona

simona

    Master of disaster

  • Membri
  • 4968 posturi
  • Location:DE-Hessen

Postat 27 May 2008 - 02:40 PM

QUOTE(gloxinia @ May 27 2008, 01:26 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Bine Adriana, vad ca nu ai avut tangenta cu treburile de la tara... pupic.gif Uite eu cu cel mai mare drag te invit la mine cand vii in tara, stii tu si sarmalele in haine tre sa le gusti. Si facem iaurt, ma rog sămătişe ca asa i se zice pe aici. Si te asigur ca nu las pe fundul borcanului lapte mai vechi si iese f. f bun. (din pacate ulcele de lut nua am sad.gif )Si pe deasupra se strange smantana... De aia am intrebat daca e vreo diferenta de gust... Ca mie mi se face foarte bine si asa. Intr-adevar timpul poate fi o chestiune, insa nu asa de mare la mine.
A si apropo de branza: branza de vaci se obtine din acea samatise, incalzita putin pe foc, si recurata in tifon. biggrin.gif Cu cat o incalzesti mai mult, cu atat e mai uscata. Daca vrei o branza mai moale, mai fina, incalzesti laptele prins doar putin.

edit ca sa spun ca in nici un caz nu se foloseste laptele cumparat, care deja e "smantanit". Ci doar lapte proaspat, muls de la vaca.



Mah , Gloxi , imi vine sa te bat!
Asta de care vorbesti tu e lapte batut . La tzara se ma spune lapte acru sau samatise. Din asta se obtzine branza de vaca.
Iaurtul e altceva , e lapte covasit. Se face asa cum zice Adriana , la tzara, cu o ramasitza din celalalt .Asta pe care il fac eu: incalzesc laptele bine , nu il fierb , il las putzin la racit , pun iaurt in el si il tzin la caldura pana a doua zi.

Au gust total diferit!

No , lamuritu-te-ai amu?


Träume nicht dein Leben - sondern lebe deinen Traum.

#11 vasil_39544

vasil_39544

    Master of disaster

  • Membri
  • 4439 posturi
  • Gender:Female
  • Location:undeva prin Nord-Vest..

Postat 27 May 2008 - 05:49 PM

QUOTE(simonaro29 @ May 27 2008, 03:40 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Mah , Gloxi , imi vine sa te bat!
Asta de care vorbesti tu e lapte batut . La tzara se ma spune lapte acru sau samatise. Din asta se obtzine branza de vaca.
Iaurtul e altceva , e lapte covasit. Se face asa cum zice Adriana , la tzara, cu o ramasitza din celalalt .Asta pe care il fac eu: incalzesc laptele bine , nu il fierb , il las putzin la racit , pun iaurt in el si il tzin la caldura pana a doua zi.

Au gust total diferit!

No , lamuritu-te-ai amu?


icon_rotf.gif icon_rotf.gif icon_rotf.gif
Bine tu Simo, ca io tocmai de aia intrebai de gust. Da amu m-ai bagat direct in ceata. Ca vezi tu cate bordeie atatea obiceie. Pe la noi, laptele batut se obtine din lapte fiert in care se pune smantana si branza de vaci. biggrin.gif Asa-i ca te-am bagat si pe tine in ceata? Si la samatise ii zice domneste si iaurt. Noa, amu io cum am mancat numai de asta sau din cel cumparat care stiu si eu ca nu e 100% lapte ci ca mai are o multime de prostii, intrebai si io de gust, da Adriana zice ca din lapte pus la prins iese numa o... branza. Noa, asta e. Da ma lamurii. Probabil au gusturi diferite, si daca e mai bun, poate chiar merita investitia.
Mami de



si


#12 n_puiu

n_puiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 5562 posturi
  • Location:Dîn Corleone

Postat 27 May 2008 - 06:24 PM

QUOTE(gloxinia @ May 27 2008, 06:49 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Ca vezi tu cate bordeie atatea obiceie.


Ai dreptate Gloxi!

La mine laptele ăla de stă la căldură se chiamă lapte prins.

Laptele bătut e ăla care rămîne după ce se bate putineiul şi se alege untul.

Iar iaurtul ăla obţinut din lapte integral şi cu cuib sau sămînţă de iaurt are avantajul, faţă de laptele prins sau bătut (după părerea mea) că nu balonează, iar după cărţi e mai uşor digerabil.



#13 vasil_39544

vasil_39544

    Master of disaster

  • Membri
  • 4439 posturi
  • Gender:Female
  • Location:undeva prin Nord-Vest..

Postat 27 May 2008 - 06:38 PM

Bine ca se facu lumina biggrin.gif !

Mami de



si


#14 simona

simona

    Master of disaster

  • Membri
  • 4968 posturi
  • Location:DE-Hessen

Postat 27 May 2008 - 06:50 PM

QUOTE(n_puiu @ May 27 2008, 06:24 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Ai dreptate Gloxi!

La mine laptele ăla de stă la căldură se chiamă lapte prins.

Laptele bătut e ăla care rămîne după ce se bate putineiul şi se alege untul.

Iar iaurtul ăla obţinut din lapte integral şi cu cuib sau sămînţă de iaurt are avantajul, faţă de laptele prins sau bătut (după părerea mea) că nu balonează, iar după cărţi e mai uşor digerabil.



No , pe nevoia....

nea puiule , lasa putinelu in pace ca te bagashi singur in ceatza. Da fugutza pana la buticul din coltz si cere lape batut.. Sa vezi ce gust are.

ala de care spui matale e zer smile.gif

lapte batut si lapte prins e totuna icon_spiderman.gif

Uf ,Doamne !


Träume nicht dein Leben - sondern lebe deinen Traum.

#15 n_puiu

n_puiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 5562 posturi
  • Location:Dîn Corleone

Postat 27 May 2008 - 07:38 PM

QUOTE(simonaro29 @ May 27 2008, 07:50 PM) <{POST_SNAPBACK}>
ala de care spui matale e zer smile.gif
lapte batut si lapte prins e totuna icon_spiderman.gif



D-aia am zis că are dreptate Gloxi, că sînt probabil denumiri diferite în funcţie de zonă.

Io am zis cum e la mine şi-am şi făcut oarece produse din lapte, mai fac şi-acu' parte din ele şi-am remarcat de mult timp diferenţa între laptele de la colţ şi-ăla de la ţară. Chiar de foarte mult timp, aş zice ! biggrin.gif




#16 simona

simona

    Master of disaster

  • Membri
  • 4968 posturi
  • Location:DE-Hessen

Postat 27 May 2008 - 08:16 PM

QUOTE(n_puiu @ May 27 2008, 07:38 PM) <{POST_SNAPBACK}>
D-aia am zis că are dreptate Gloxi, că sînt probabil denumiri diferite în funcţie de zonă.

Io am zis cum e la mine şi-am şi făcut oarece produse din lapte, mai fac şi-acu' parte din ele şi-am remarcat de mult timp diferenţa între laptele de la colţ şi-ăla de la ţară. Chiar de foarte mult timp, aş zice ! biggrin.gif



nea puiule , la noi la tzara , in Ardeal , iaurtul e laptele covasit
laptele batut e lapte acru sau prins
si zer-ul e ce ramane

soacra-mea e olteanca si ea tot asa le stie.......

poate in alte zone o fi altel , asta nu stiu.

Ce voiam sa spun e ca laptele lasat la prins de care vorbea Gloxinia ( indiferent cum se numeste el) e diferit de iaurtul de care vorbea Adriana ( ca o fi el de cumparat sau de casa)

Si , si eu fac multe produse lactate acasa ca mi-i dor de gustul lor ( ca doara la tzara am crescut)


Träume nicht dein Leben - sondern lebe deinen Traum.

#17 n_puiu

n_puiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 5562 posturi
  • Location:Dîn Corleone

Postat 27 May 2008 - 08:21 PM

QUOTE(simonaro29 @ May 27 2008, 09:16 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Ce voiam sa spun e ca laptele lasat la prins de care vorbea Gloxinia ( indiferent cum se numeste el) e diferit de iaurtul de care vorbea Adriana ( ca o fi el de cumparat sau de casa)



Exact asta am vrut să spun şi io! floare.gif

#18 Adina 2008

Adina 2008

    micro Bucatar

  • Membri
  • 3 posturi

Postat 06 June 2008 - 02:02 AM

Laptele batut este laptele ramas dupa ce se bate putineiul de aici si denumirea de "batut". Dupa ce se extrage untul nu ramine zar ci lapte acru, batu sau amestecat f bine daca vreti si cu continut f scazut de grasime( s-a scos grasime=untul)
Se mai poate face si unt dulce, nu prea are nici un gust, prin smintinirea laptelui dulce si apoi baterea smintinii pina se transforma in unt. Industrial asa se face si pt a ii da untului gustul traditional se inoculeaza cu culturi specifice. REzultatul mimeaza si nu prea gustul untului artizanal. de la tara. Cine l-a gustat poate sa faca diferenta.

Din laptele crud se face lapte acru, covasit sau cum s-o ami numii prin alte parti prin inoculare cu culturi sau pur si simplu prin expunere la aer( bacteriile din aier).
Culturile bacteriene se inmultesc la 20 grade Celsius in acest caz.
El este cel care se bare si se obtine laptele batut si untul sau daca doar se strecoara se obtine brinza dulce de vaci sau samatisa. Dupa obtinerea brinzei ramine zer.
Acu ca uni prefera sa fiarba laptele si apoi sa il raceasca si sa il inoculeze e cam acelasi lucru numai ca o mare parte din proprietatiel laptelui crud se pierd.
Culturile pt iaurt se inmultesc la 40 grade Celsius deci laptele trebuie incalzit.
Sint culturi diferite care se multiplica la temp complet diferite.

Spor la iaurteala



Răspunde la acest topic



  


0 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi