Sari la conținut

Poză

recunoasteti prajitura?


28 răspunsuri la acest topic

#1 DeeDee.

DeeDee.

    Captain Cook

  • Membri
  • 260 posturi

Postat 23 April 2009 - 11:31 AM

fete dragi, am mancat de sarbatorile astea niste prajituri bestiale.
am reusit sa iau la pachet cateva si sa le trag in poza cu permisiunea gazdei, insa nu le facuse ea, le comandase in oras.
asa ca apelez la voi, daca le recunoasteti, sa ma indreptati inspre retetele lor.

prima cica se numeste snickers, dar nu seamana cu a pocai:

IMG_1618.JPG

pare a avea blat cu nuca, chestie alba, crema (ma rog, se intareste f tare la rece) cu zahar caramelizat si cu nuca

a doua:
IMG_1623.JPG

multe foi subtiri, crema exceptionala, cred ca ceva pe baza de caramel

a treia:
IMG_1624.JPG

foaie de cacao, crema cu vanilie (cred ca se intampla ceva cu caramel si acolo, intre crema de vanilie si blatul de sus, am simtit un pic de aroma), blat cu nuca, crema alba cu nuci presarate.

Va rog frumos, daca recunoasteti vinovatele, dati-mi retetele, sa mai simt extazul gusturilor alora din nou biggrin.gif


#2 irene6

irene6

    Big Chef

  • Membri
  • 739 posturi

Postat 23 April 2009 - 11:53 AM

De prima prajitura am intrebat si eu(o doamna in varsta de la care am mancat, o numea moghioros-nu stiu cum se scrie, dar asa se pronunta)Mi-ar place si retetele celorlalte, arata foarte bine.

#3 C@sil

C@sil

    Disaster of master

  • Membri
  • 3104 posturi
  • Gender:Female

Postat 23 April 2009 - 11:54 AM

mi-am permis (să nu te superi floare.gif ) să le fac şi mai bestiale biggrin.gif
...poate ajută mai bine la recunoaşterea lor cugeta_roteste_degetele.gif








ever tried. ever failed. no matter. try again. fail again. fail better.

#4 ady

ady

    Vedeta culinara

  • Membri
  • 3344 posturi
  • Gender:Female
  • Location:p-aici pe undeva

Postat 23 April 2009 - 12:35 PM

cred ca am reteta la cea de a doua.
mama ii zice prajitura cu foi cu miere. cred. si nu pune glazura de cioco deasupra. imi place praji asta de nu mai pot.
cred ca am vazut ceva asemanator si pe aici, dar sub alta denumire.


prea multi "cred". biggrin.gif

diseara pun reteta pe care o am eu.
Fan n_puiu!

#5 DeeDee.

DeeDee.

    Captain Cook

  • Membri
  • 260 posturi

Postat 23 April 2009 - 01:06 PM

multumesc!

foile respective sunt ff subtiri, si cumva par a fi uscate, crocante, nu stiu cum sa explic....
la inaltimea standard de prajitura, 2-3 cm, au intrat 8 foi

Editat de DeeDee., 23 April 2009 - 01:07 PM.


#6 amalia aa

amalia aa

    Master of disaster

  • Membri
  • 1603 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Cluj-Napoca

Postat 23 April 2009 - 01:16 PM

Eu cred ca a 2-a este Dobos dupa cum arata smile.gif

#7 SANDI

SANDI

    ETE FLEOSHC!!

  • Membri
  • 6948 posturi
  • Location:din spatiu
  • Interests:......................

Postat 23 April 2009 - 01:24 PM

QUOTE(amalia aa @ Apr 23 2009, 02:16 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Eu cred ca a 2-a este Dobos dupa cum arata smile.gif



Eu cred ca e prajitura cu foi si crema de caramel, numai ca deasupra are glazura aia de cioco..

Alis a facut-o anul trecut de Paste , dar nu gasesc reteta..In schimb am dat de cea facuta de Daveco.Uite aici.

#8 SANDI

SANDI

    ETE FLEOSHC!!

  • Membri
  • 6948 posturi
  • Location:din spatiu
  • Interests:......................

Postat 23 April 2009 - 01:24 PM

QUOTE(ady @ Apr 23 2009, 01:35 PM) <{POST_SNAPBACK}>
cred ca am reteta la cea de a doua.
mama ii zice prajitura cu foi cu miere. cred. si nu pune glazura de cioco deasupra. imi place praji asta de nu mai pot.
cred ca am vazut ceva asemanator si pe aici, dar sub alta denumire.
prea multi "cred". biggrin.gif

diseara pun reteta pe care o am eu.



Ady, aia cu miere e altfel..

#9 bimbilica

bimbilica

    zen

  • Membri
  • 3307 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Ardeleanca din Reghin,acum in capitala

Postat 23 April 2009 - 03:04 PM

A doua,e cu zie Sandy,Praji cu crema de caramel,Doamneeeeeeee ce buna e si de cand nu am mai mancat.Poate da DD si ajungem la Reghin peste vreo 2 sapt si atunci imi pun matusica (ea e mare mestera in prajiturit pe acolo) sa imi faca si jur,da jur ca mananc o tava intreaga singura.
Daca imi amintesc bine pt crema se caramelizeaza zaharul se stinge cu lapte apoi se pune faina si se fierbe sa se ingroase si cand se raceste se amesteca cu untul frecat spuma.Dar daca vreti va dau reteta completa mai tarziu sau maine ca sun la matusica tongue.gif

Daca va este frica sa nu va ingrasati, incercati sa beti inainte de fiecare masa 100 ml de cognac. Cognac-ul, precum se stie din batrani, atenueaza teama...


#10 DeeDee.

DeeDee.

    Captain Cook

  • Membri
  • 260 posturi

Postat 23 April 2009 - 03:22 PM

bimbilica, da, da, asa e, suna la matusica smile.gif

sandi, m-am uitat la post si seamana fff bine, aia ar trebui sa fie. atata ca ultima foaie e maruntita, si nu are glazura.

#11 DeeDee.

DeeDee.

    Captain Cook

  • Membri
  • 260 posturi

Postat 29 April 2009 - 10:03 AM

nu mai are nimeni idei despre prajiturele? unsure.gif

#12 bimbilica

bimbilica

    zen

  • Membri
  • 3307 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Ardeleanca din Reghin,acum in capitala

Postat 30 April 2009 - 05:13 PM

Am reteta dar nu pot sa o postez acum ca ma trage shoricica de nadragi.cand vine tati o pasez lui si scriu si reteta. smile.gif

Daca va este frica sa nu va ingrasati, incercati sa beti inainte de fiecare masa 100 ml de cognac. Cognac-ul, precum se stie din batrani, atenueaza teama...


#13 cris31

cris31

    Master of disaster

  • Membri
  • 3568 posturi
  • Gender:Female
  • Location:BACAU

Postat 30 April 2009 - 06:36 PM

Acum am vazut ce prajituri cautati. Am inpresia ca pentru prima prajitura, aceea numita snikers as avea eu o reteta. Mentionez ca tot asa am patit si eu. Am mancat o bucatica de la o colega, care apoi mi-a dat reteta. Eu inca nu am facut-o dar acum poate ma mobilizez, dar pana atunci poate are timp altcineva.

Iata ce am primit scris:
Blat: 6 albusuri se bat cu 6 linguri de zahar, apoi se adauga 4 linguri de faina, o cana de nuci prajite si macinate si 1 praf de copt. Se coace intr-o tava nu prea mare in care se pune hartie de copt.. Dupa ce se raceste blatul se toarna o glazura din 100 gr ciocolata menaj alba+ 3 linguri de ulei.
Crema: O cana de zahar se caramelizeaza nu prea tare in care se adauga 1 pachet de unt. Galbenusurile se amesteca cu un pachet de budinca caramel si se adauga in compozitia de mai sus. Se pune putin pe foc pana se ingroasa, se da deooparte si se adauga 1 cana cu nuci prajite si maruntite.
Aceasta crema se toarna peste glazura si se mai face o glazura din ciocolata de menaj cu lapte care se toarna peste crema.

Aceasta este reteta pe care mi-a predat-o colega mea. Ia sa vedem, poate avem noroc si acesta o fi reteta cautata. smile.gif


#14 DeeDee.

DeeDee.

    Captain Cook

  • Membri
  • 260 posturi

Postat 02 May 2009 - 12:13 PM

cris, multumesc frumos!!

am gasit chiar ieri asta aici: http://www.culinar.r...jitura-Snikers/

este cam cum ai zis si tu.

bimbi, multumesc! te inteleg, si eu am o buburuza neastamparata in jur smile.gif

sunt foarte incantata, am descoperit 2, a mai ramas una!!

#15 piscotel

piscotel

    Hexe online !

  • Membri
  • 2543 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Din NORD
  • Interests:muzica,filmele,ciinii,pisicile,florile,si...cartile.

Postat 03 May 2009 - 10:11 PM

A doua e sigur prajitura "Cu foi si crema caramel" acuma e tirziu si mi-e lene sa caut reteta,ca eu am zeci de foi.
Am reteta de la mama.
O caut si ti-o pun miine.
Pa.


#16 piscotel

piscotel

    Hexe online !

  • Membri
  • 2543 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Din NORD
  • Interests:muzica,filmele,ciinii,pisicile,florile,si...cartile.

Postat 04 May 2009 - 07:11 PM

Ma tin de promisiune si-ti postez reteta pentru a doua prajitura.
Reteta se numeste : Prajitura cu foi si crema caramel

Ti-o scriu asa cum am primit-o de la mama.

500 g faina
150 g untura sau 200 g margarina
1 virf cutit bicarboat de sodiu
100 g zahar praf
1 ou intreg
smantina cit trebuie sa iasa un aluat bun de intins in foi.
Se framinta un aluat,se lasa la rece 30 de minute,se imparte in patru si se coc 4 foi pe dosul tavii.
Daca vrei mai multe foi,multiplici cantitatile.
Foile se fac subtiri,se coc cu grija sa nu se arda.
Poti sa le intinzi direct pe hirtie pergament si sa le muti cu ea pe tava.

CREMA

Prajesti 250 de g zahar tos cu putina apa,pina se caramelizeaza bine(sa aiba gust pregnant de caramel), fara sa se arda.
Adaugi peste caramel,200 ml apa,si 100 g faina amestecate cu lapte rece ,ca pentru clatite.
Se fierb in continuare pina se intareste ca o crema.Se raceste.
Separat se freaca 250 g zahar praf cu 250 g unt gras.Se amesteca cu crema rece de caramel.
Se imparte in trei si se pune intre foi.
Deasupra se presara zahar pudra,sau se face o glazura de cocolata.
Dee Dee,
Sper sa-ti fie de folos.



#17 DeeDee.

DeeDee.

    Captain Cook

  • Membri
  • 260 posturi

Postat 04 May 2009 - 07:40 PM

multumesc din suflet!

#18 filip helga

filip helga

    Bucataras

  • Membri
  • 105 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Tarnaveni
  • Interests:Gatitul si coptul prajiturilor si a torturilor

Postat 04 May 2009 - 08:16 PM

Prajitura a doua cea cu foi se cheama Dobos si va dau reteta pe care o fac eu de ani de zile.


Pt. aluat:
500g faina
100g unt
100g zahar
2 linguri miere
100ml lapte
1 ou
1 lingura salicala(aceasta face ca foile sa fie moi si sfaramicioase)
Din aceste ingrediente se face o coca, care vine impartita in sase bilute. biggrin.gif Se coc foile pe dosul tavii, atentie mare ca foile fiind foarte subtiri se coc foarte foarte repede.


Crema:
500ml lapte
100g faina
300g zahar
200g unt
500ml apa
2-3 vanilii praf
Zaharul se caramelizeaza putin pe foc dupa care se stinge cu 500ml apa si 200ml lapte.Faina se amesteca cu restul de lapte (300ml),se face ca o slobozeala si se adauga peste caramelul de pe foc. Se amesteca pana se ingroasa si se lasa apoi la racit.Cand sa racit de tot se adauga untul frecat cu praful de vanilie.
Cu aceasta crema se ung cinci foi iar pe ultima se pune glazura de ciocolata.


Glazura:
150g zahar
2linguri de cacao
2-3linguri apa calda
unt cat o nuca
Toate aceste se pun pe foc pana fierb. in momentul cand nu mai are cocoloase de cacao se toarna peste prajitura.

Sper ca va este de folos, va doresc pofta buna.

PS-prajitura se taie a doua zi cand se inmoaie foile
mierea se pune categoric doar cat scrie (daca puneti mai mult foile nu se mai inmoaie nici dupa o saptamana) tongue.gif
Va pup pe toate.
Helga

#19 filip helga

filip helga

    Bucataras

  • Membri
  • 105 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Tarnaveni
  • Interests:Gatitul si coptul prajiturilor si a torturilor

Postat 04 May 2009 - 08:21 PM

Si prima este cu siguranta Snickers, reteta deja este postata.
Helga

#20 SANDI

SANDI

    ETE FLEOSHC!!

  • Membri
  • 6948 posturi
  • Location:din spatiu
  • Interests:......................

Postat 04 May 2009 - 10:23 PM

A doua nu e dobos, toata lumea stie cum e dobosul...



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi