Sari la conținut

Poză

branza cu cheag


32 răspunsuri la acest topic

#1 anaelena

anaelena

    Big Chef

  • Membri
  • 703 posturi

Postat 26 April 2010 - 11:50 AM

cum se face?
cheag de la pliculete, nu de la miel.



#2 Patrick968

Patrick968

    Academic Chef

  • Membri
  • 1336 posturi
  • Gender:Female

Postat 26 April 2010 - 12:11 PM

CITAT(anaelena @ Apr 26 2010, 11:50 AM) <{POST_SNAPBACK}>
cum se face?
cheag de la pliculete, nu de la miel.


Soacra-mea stie...o sa o sun diseara sa-mi spuna. A avut vaca muuulti ani, cred ca a facut si cu pliculete.

#3 anaelena

anaelena

    Big Chef

  • Membri
  • 703 posturi

Postat 26 April 2010 - 04:30 PM

QUOTE(Patrick968 @ Apr 26 2010, 12:11 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Soacra-mea stie...o sa o sun diseara sa-mi spuna. A avut vaca muuulti ani, cred ca a facut si cu pliculete.



multumesc frumos!!!
abia astept!
am luat pliculete de cheag, multe smile.gif dupa cum scrie pe ele sa tot facem la branza.
si miercuri cumparam o tura de lapte de vaca adevarat. abia astept sa fac branza.

#4 mireloasa

mireloasa

    Master of disaster

  • Membri
  • 2397 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucovina

Postat 26 April 2010 - 06:13 PM

QUOTE(anaelena @ Apr 26 2010, 04:30 PM) <{POST_SNAPBACK}>
multumesc frumos!!!
abia astept!
am luat pliculete de cheag, multe smile.gif dupa cum scrie pe ele sa tot facem la branza.
si miercuri cumparam o tura de lapte de vaca adevarat. abia astept sa fac branza.


Cred ca stii deja ca o sa-ti iasa cas de vaca, sa-l tai felii si nu branza, nu? Sau e vre-o reteta din care iese branza??
Don't drink and drive, smoke and fly!

#5 anaelena

anaelena

    Big Chef

  • Membri
  • 703 posturi

Postat 26 April 2010 - 07:03 PM

cas. cum il cheama...

cum fac?

#6 kaperonis_27762

kaperonis_27762

    Master of disaster

  • Membri
  • 3616 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 26 April 2010 - 09:19 PM

QUOTE(anaelena @ Apr 26 2010, 08:03 PM) <{POST_SNAPBACK}>
cas. cum il cheama...

cum fac?

eu stiu ca pe plicuri scrie cum trebuie folosit continutul lor. urmezi instructiunile, cind s-a inchegat brinza o spargi cu mina, o pui la scurs pentru citeva ore, tai brinza in felii, daca faci mai multa, o dai cu sare si o pui intr-un vas. cel putin asa se face pe la noi, prin oltenia. brinza isi lasa zer si se pastreaza in el. stiu ca altii fac saramura de apa si sare pentru a pastra brinza, dar nu stiu sigur cum se procedeaza, asa ca asteptam pe altii mai priceputi sa ne dea detalii.
succes!!!!

#7 julix_2007

julix_2007

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 7643 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Suceava

Postat 26 April 2010 - 11:05 PM

Cu cheagul la plic sau pastila nu sunt familiarizata, asa ca nu ma bag. Daca era vorba de cheagul provenit de la miel altfel statea treaba.
Eu las casul sa se scurga bine, apoi il tai felii destul de groase pe care le trec prin sare grunjoasa si pe care le las asa 24 de ore ca sa isi traga sare cata este nevoie. Saramura o prepar din zer de la branza dulce (nu zer de la branza cu cheag) pe care il fierb cu sare grunjoasa. Nu stiu exact cantitatea de sare, pentru ca nu mi-am batut capul cu asta, avand o metoda traditionala de verificare a gradului de salinitate: metoda cu oul de gaina. Daca oul pluteste la suprafata saramurii inseamna ca acesta este gata. Daca se duce la fund mai trebuie sare. Las saramura sa se raceasca dupa care o torn peste casul sarat, pe care il pun fie in bidoane de platic (am din alea de la masline - sunt ideale pentru transportat branza dintr-o parte in alta a tarii), fie in borcane de sticla de 10-15 litri(sau mai mici, in functie de cantitate).
Nu am cum veni cu dovezile foto, pentru ca atunci cand aveam vacuta nu aveam aparat foto, acum am aparat foto dar nu am vacuta, abia am achizitionat o caprita si cum are inca iezi, nu poate sa dea lapte si la bipezi. Asa ca mai trebuie sa treaca ceva timp pana ne apucam de facut casul din laptele capritei. Abia atunci vin cu dovezi.

#8 Patrick968

Patrick968

    Academic Chef

  • Membri
  • 1336 posturi
  • Gender:Female

Postat 27 April 2010 - 10:47 AM

CITAT(Patrick968 @ Apr 26 2010, 12:11 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Soacra-mea stie...o sa o sun diseara sa-mi spuna. A avut vaca muuulti ani, cred ca a facut si cu pliculete.

Anaelena revin cu stiri proaspete.
Soacra-mea faca asa:
Plicul acela il topea in 3 litri de zer si ce rezulta il foloseste ca si un cheag normal. Ea la 10 litri de lapte folosea 2 linguri din acel cheag facut, daca laptele era prea gras mai punea o lingura.

Acum vezi si tu, experimenteaza cite linguri pui...cred ca difera si de ce-i dai sa papa vacutii ca sa-ti faca lapte fff gras sau mai putin gras.


Succes si sa ne zici cum ti-a iesit brinzica.

#9 anaelena

anaelena

    Big Chef

  • Membri
  • 703 posturi

Postat 27 April 2010 - 12:37 PM

multumesc mult!

dar cum se face branza cu cheag??

oare merge si sa fierb laptele? sau trebuie cu lapte crud? (nu e vaca mea..)

#10 Patrick968

Patrick968

    Academic Chef

  • Membri
  • 1336 posturi
  • Gender:Female

Postat 27 April 2010 - 12:45 PM

CITAT(anaelena @ Apr 27 2010, 12:37 PM) <{POST_SNAPBACK}>
multumesc mult!

dar cum se face branza cu cheag??

oare merge si sa fierb laptele? sau trebuie cu lapte crud? (nu e vaca mea..)


Asta nu stiu...o sa-ti raspunda fetele care au mai scris aici si care au facut branza la viata lor.

Eu stau la bloc si n-am avut niciodata vaca sa fac eu personal branza (nici sa mulg vaca eusa_think.gif nu am reusit cat a avut socrella vacuta).

#11 mireloasa

mireloasa

    Master of disaster

  • Membri
  • 2397 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucovina

Postat 27 April 2010 - 01:23 PM

QUOTE(anaelena @ Apr 27 2010, 12:37 PM) <{POST_SNAPBACK}>
multumesc mult!

dar cum se face branza cu cheag??

oare merge si sa fierb laptele? sau trebuie cu lapte crud? (nu e vaca mea..)


Din cate stiu eu nu se fierbe laptele, el trebuie incalzit pana la 40 de grade(cat suporti cu mana de fierbinte. Pui cheagul, lasi sa se coaguleze apoi treci cu cutitul prin el ca sa-l tai si in felul asta va incepe sa se separe zerul. Il torni cu grija, fara sa-l sfarami prea tare,intr-o oala in care ai pus un tifon sau o bucata de perdea( laugh.gif ) spalata si dezinfectata si lasi la scurs cateva ore bune. Asa stiu sa fac casul de vaca, cu branza e alta poveste. Mai departe il poti conserva dupa cum iti spuneau fetele mai sus.
Don't drink and drive, smoke and fly!

#12 PaulaM

PaulaM

    just me

  • Membri
  • 1665 posturi
  • Location:Puglia

Postat 27 April 2010 - 03:45 PM

CITAT(anaelena @ Apr 27 2010, 12:37 PM) <{POST_SNAPBACK}>
dar cum se face branza cu cheag??

oare merge si sa fierb laptele? sau trebuie cu lapte crud? (nu e vaca mea..)


Eu as fierbe laptele.
Dizolvi cheagul lichid in putina apa (1 picatura coagulant/1 l lapte, dar sigur precizeaza pe plic), apoi torni apa cu cheag in laptele cald (nu fierbinte! 20-30 grade C), poti adauga si cateva linguri de iaurt, lasi sa coaguleze, la temperatura camerei, chiar si peste noapte, apoi tai felii de ~ 1 cm, tai perpendicular sa-ti iasa si patratele, ridici cu o paleta feliile, cu grija si tai, sa obtii cubulete, incalzesti din nou la 40 grade, apoi strecori prin tifon.
Pentru pastrat la sare, il tai felii dupa ce s-a scurs, trec feliile prin sare grunjoasa, le las 1-2 zile la rece, pana se intaresc, apoi le pun in saramura/zer.
Paula





#13 kaperonis_27762

kaperonis_27762

    Master of disaster

  • Membri
  • 3616 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 27 April 2010 - 08:42 PM

n-am vazut-o niciodata pe cumnata mea fierbind laptele pentru brinza (scuze, paula!!!!). doar il incalzea, cind il impreuna pe cel de dimineata cu cel de seara. cel proaspat muls este la temperatura optima pentru facut brinza, dar cel care sta citeva ore se raceste, asa ca trebuie incalzit. apoi se adauga cheag conform instructiunilor de pe plic/sticla, se lasa acoperit un timp (o ora, doua, nu stiu exact), cind bagi degetul in el si ridici, cind e gata se "sparge", nu curge, daca intelegi ce vreau sa spun. daca se intimpla asa inseamna ca e gata, dai cu ceva prin el ca sa il spargi, cumnata mea dadea cu mina, apoi il pui intr-o pinza rara/ perdea, cum zicea cineva, e foarte buna, legi colturile, atirni deasupra unui vas si lasi la scurs citeva ore, de seara pina dimineata e ok. apoi scoti din pinza, tai felii, daca ai un cas mai mare, dai sare, vezi sa folosesti de aia mare, de muraturi, nu sare extrafina si pui bucatile in vasul in care le vei depozita. vezi ce zic si fetele cu saramura si decizi cum faci aci.

Editat de jenny_kap, 27 April 2010 - 08:46 PM.


#14 PaulaM

PaulaM

    just me

  • Membri
  • 1665 posturi
  • Location:Puglia

Postat 27 April 2010 - 09:26 PM

CITAT(jenny_kap @ Apr 27 2010, 08:42 PM) <{POST_SNAPBACK}>
n-am vazut-o niciodata pe cumnata mea fierbind laptele pentru brinza (scuze, paula!!!!). doar il incalzea, cind il impreuna pe cel de dimineata cu cel de seara. cel proaspat muls este la temperatura optima pentru facut brinza, dar cel care sta citeva ore se raceste, asa ca trebuie incalzit. apoi se adauga cheag conform instructiunilor de pe plic/sticla, se lasa acoperit un timp (o ora, doua, nu stiu exact), cind bagi degetul in el si ridici, cind e gata se "sparge", nu curge, daca intelegi ce vreau sa spun. daca se intimpla asa inseamna ca e gata, dai cu ceva prin el ca sa il spargi, cumnata mea dadea cu mina, apoi il pui intr-o pinza rara/ perdea, cum zicea cineva, e foarte buna, legi colturile, atirni deasupra unui vas si lasi la scurs citeva ore, de seara pina dimineata e ok. apoi scoti din pinza, tai felii, daca ai un cas mai mare, dai sare, vezi sa folosesti de aia mare, de muraturi, nu sare extrafina si pui bucatile in vasul in care le vei depozita. vezi ce zic si fetele cu saramura si decizi cum faci aci.

hehehe...nu-i nimic de scuzat, jenny, ca nu-i cu suparare, am zis ce-as fi facut eu, altfel mi-ar sta in gat. biggrin.gif
Cumnata stia ce mulge, inteleg.
(N-are nimic daca e fiert, iese casul...)
Paula





#15 anaelena

anaelena

    Big Chef

  • Membri
  • 703 posturi

Postat 27 April 2010 - 09:31 PM

multumesc mult, fetelor!
si baietilor!
smile.gif

nici eu nu stiu ce se mulge.. iau de la o taranca... hmm.. de incredere. dar nu il mulg eu. biggrin.gif
asa ca as prefera sa il fierb.
maine dimineata am laptele! deci: pot sa il fierb? iese casul? (scuze pentru repetitie, dar vreau ... ati inteles voi. smile.gif )

#16 julix_2007

julix_2007

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 7643 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Suceava

Postat 27 April 2010 - 10:25 PM

CITAT(anaelena @ Apr 27 2010, 10:31 PM) <{POST_SNAPBACK}>
multumesc mult, fetelor!
si baietilor!
smile.gif

nici eu nu stiu ce se mulge.. iau de la o taranca... hmm.. de incredere. dar nu il mulg eu. biggrin.gif
asa ca as prefera sa il fierb.
maine dimineata am laptele! deci: pot sa il fierb? iese casul? (scuze pentru repetitie, dar vreau ... ati inteles voi. smile.gif )



Laptele nu se fierbe, ci se incalzeste. 40 de grade asa cum preciza Mireloasa nu inseamna fierbere. Daca laptele este proaspat muls, este cald inca, se pune imediat cheagul. Daca e rece se incalzeste , apoi se pune cheagul si se face casul. Daca se pune cheagul in laptele fierbinte (clocotit) e posibil sa nu se produca efectul de coagulare. Atunci ai tendinta de a mai pune cheag, pana se coaguleaza, doar ca punand mai mult cheag iese o branza scartaitoare. Eu la 8 litri de lapte pun 3 linguri de cheag (precizez ca este vorba despre cheagul facut din stomacul mielului).

#17 elena_antony

elena_antony

    Senzuala

  • Membri
  • 2018 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Lebanon

Postat 27 April 2010 - 11:14 PM

Laptele nu se fierbe !Asa cum au spus fetele, laptele trebuie sa fie putin caldut,~40 grade, se toarna cheagul ,se amesteca cu o lingura ,se acopera si se lasa la loc caldut aproximativ 30 minute, daca bine imi amintesc.Imi amintesc ca ne dadea bunica sa mancam asa lapte inchegat , ce bun mai era smile.gif .
Laptele inchegat se ia cu un polonic(nu se amesteca foarte tare!) ,se pune in panza, se strange panza bine si se apasa pe ea sa iasa din zer.Casul se poate atarna sau se poate pune in forme care se strang (sau se pune o greutate pe capacul formei), si se lasa pana a doua zii la scurs.A doua zii ,bunica mea il lua afara din forma /panza si-l lasa deasupra sobei sau afara a la soare ,la copt.Casul capata o culoare frumoasa galbuie......si mama ce bun mai era!! rolleyes.gif

La telemea procedeul e diferit!Laptele de oaie inchegat se pune in panza si se stoarce bine apasand pe panza.Se deschide panza si se taie branza cuburi aprox .10x10 cm.Se strange panza si se apasa din nou sa iasa zerul.Se lasa putin sa se odihneasca ,se desface din nou panza, si se taie din nou cuburi, presarand de data aceasta sare .Se strange panza din nou bine si se apasa bine bine .Se lasa din nou sa se odihneasca si sa lase zer....apoi se taie bucatile de telemea cu dimensiunile dorite.Acestea se pun in apa cu sare intr-un butoias mic, se inchide si se lasa acolo pentru 3-5 zile.Saramura se face cu sare mare, neiodata, dupa cum au zis si fetele!
Bafta la branza ! biggrin.gif

PS:Procedeul acesta este din zona Clujului smile.gif



#18 juk_26458

juk_26458

    Big Chef

  • Membri
  • 983 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Canada

Postat 28 April 2010 - 12:43 AM

anaelena, citeste putin si aici poate iti e de folos : http://www.culinar.r...808/Brinza-mea/

#19 anaelena

anaelena

    Big Chef

  • Membri
  • 703 posturi

Postat 28 April 2010 - 05:44 AM

multumesc mult tuturor.
acum ma duc dupa lapte si tre sa ma apuc sa il prepar. voi povestiti frumos de lapte de la bunica... laptele asta al meu e totusi de cumparat. nu imi vine sa il folosesc nefiert... uf uf ce dilema.

#20 kaperonis_27762

kaperonis_27762

    Master of disaster

  • Membri
  • 3616 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 28 April 2010 - 06:55 AM

QUOTE(anaelena @ Apr 28 2010, 06:44 AM) <{POST_SNAPBACK}>
multumesc mult tuturor.
acum ma duc dupa lapte si tre sa ma apuc sa il prepar. voi povestiti frumos de lapte de la bunica... laptele asta al meu e totusi de cumparat. nu imi vine sa il folosesc nefiert... uf uf ce dilema.



pai fierbe-l si vezi tu ce iese. daca nu iese brinza, il dai la porc sau il arunci si data viitoare doar incalzesti laptele. daca iese brinza, continui asa. simplu, nu?



Răspunde la acest topic



  


0 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi