Sari la conținut

Poză

prajitura napoleon


53 răspunsuri la acest topic

#1 toader catalin 22298

toader catalin 22298

    micro Bucatar

  • Membri
  • 3 posturi
  • Location:Craiova (Dolj)

Postat 11 March 2005 - 12:54 PM

imi poate spune cineva reteta de la prajitura napoleon? va rog frumos. multumesc

#2 Dan@

Dan@

    (^_^) who cares ?

  • Membri
  • 9213 posturi
  • Location:Missipippi & Missiruppi

Postat 11 March 2005 - 05:28 PM

Prajitura Napoleon am aflat si eu asta-vara (dupa ce am postat reteta acesteia), ca ar fi de fapt cremsnit. icon_smile.gif
Prin urmare vei gasi reteta cautata, daca apesi aici.
excesul zilnic de bere ÅŸi petrinjel duce la ficat m'chermla !

#3 Elena of Sweden

Elena of Sweden

    Academic Chef

  • Membri
  • 1385 posturi
  • Location:Trelleborg

Postat 11 March 2005 - 08:05 PM

Una-i cremsnitul si alta-i prajitura Napoleon.

(Amalya, nu stiu ce ai postat tu, poate a fost chiar reteta prajiturii Napoleon. Poate scrii la ce subiect ai scris-o, sa o citesc si eu.)

Iar daca pe Catalin il mai intereseaza subiectul pot traduce eu reteta (din suedeza). N-am facut prajitura Napoleon, in schimb am mincat - buna rau: cu piure de mere si glazura de coacaze rosii!!!

#4 Dan@

Dan@

    (^_^) who cares ?

  • Membri
  • 9213 posturi
  • Location:Missipippi & Missiruppi

Postat 11 March 2005 - 08:37 PM

Elena, reteta pe care o postasem asta-vara si dupa care eu obisnuiesc sa fac prajitura Napoleon o poti gasi aici; e cu mult diferita (se pare eusa_eh.gif ) de tortul Napoleon (suedez) care arata cam asa ...

P.S. Sa stii ca as vrea sa incerc si reteta suedeza. Iti multumesc anticipat. floare.gif

Imagini atașate

  • 97139.jpg

excesul zilnic de bere ÅŸi petrinjel duce la ficat m'chermla !

#5 Elena of Sweden

Elena of Sweden

    Academic Chef

  • Membri
  • 1385 posturi
  • Location:Trelleborg

Postat 11 March 2005 - 08:57 PM

Link-ul pe care l-ai pus m-a dus la o pagina daneza. Ceea ce scrie acolo nu seamna cu prajitura Napoleon (clasica).

O sa incerc sa o fac miine, astazi n-am ce-mi trebuie si s-a inchis la magazine.

Imagini atașate

  • 97142.jpg


#6 Mama Celeste

Mama Celeste

    Master of disaster

  • Membri
  • 2714 posturi

Postat 11 March 2005 - 09:14 PM

Eu asa le fac.

Dupa parerea mea Napoleonul nu se aseamana cu cremsnit nici pe departe.
Iar metoda de preparare la mine difera.

#7 Dan@

Dan@

    (^_^) who cares ?

  • Membri
  • 9213 posturi
  • Location:Missipippi & Missiruppi

Postat 11 March 2005 - 09:45 PM

Pina acum 9 ani eu nu auzisem de prajitura Napoleon si nici cremsnit (prajitura de origine saseasca) nu-mi era cunoscut cit am locuit in Romania. icon_redface.gif
Vara trecuta insa, cind am postat reteta si poza prajiturii, mi s-a spus pe forum ca "as fi plagiat" cremsnitul. icon_eek.gif laugh.gif
Preparata dupa o reteta norvegiana (Elena, site-ul respectiv nu era danez icon_wink.gif ), prajitura (mea) Napoleon era cu crema de vanilie si frisca pusa intre 2 foi de aluat frantuzesc copt si ornata cu glazura de zahar pudra. smile.gif

Asa ca ... sincer, nu stiu ce sa mai cred pina la urma ? eusa_shifty.gif

Imagini atașate

  • 97153.jpg

excesul zilnic de bere ÅŸi petrinjel duce la ficat m'chermla !

#8 Mama Celeste

Mama Celeste

    Master of disaster

  • Membri
  • 2714 posturi

Postat 11 March 2005 - 10:01 PM

Amalya

Prajitura ta arata foarte mult a cremsnit... acum nici eu nu stiu ce sa zic.

A mea e asa... din aluat fraged, "aluat frantuzesc" se taie dreptunghiuri si se coc. Fiind foaia prea groasa eu o tai dupa coacere... in doua pe mijloc si formez doua capace. Partea de jos o umplu cu budinca de vanilie (budinca sa nu fie prea moale)... asa cum o face Adriana....dupa care pun o jumatate de lingurita dulceata la alegere... eu prefer zmeura si deasupra pun frisca. Se acopera cu capacelul si se pudreaza cu zahar.
E foarte buna dupa citeva ore de stat la frigider.
Asta-i tot.

#9 Dan@

Dan@

    (^_^) who cares ?

  • Membri
  • 9213 posturi
  • Location:Missipippi & Missiruppi

Postat 11 March 2005 - 10:15 PM

Vi, privind la pozele postate si sumara descriere a prajiturii Napoleon, eu as conchide ca prajitura aceasta si cremsnitul sint aceeasi Marie, dar cu alta palarie (in functie de tara de provenienta sau gusturile gospodinei/patiserului fiind ajustata pe ici-pe colo). icon_wink.gif laugh.gif
excesul zilnic de bere ÅŸi petrinjel duce la ficat m'chermla !

#10 Elena of Sweden

Elena of Sweden

    Academic Chef

  • Membri
  • 1385 posturi
  • Location:Trelleborg

Postat 11 March 2005 - 10:20 PM

Amalya, cred si eu ca site-ul e norvegian, doar link-ul se termina in .no si nu .dk . Eram eu cu gindul aiurea, la vecini. Asta apropo de Napoleon smile.gif

#11 Elena of Sweden

Elena of Sweden

    Academic Chef

  • Membri
  • 1385 posturi
  • Location:Trelleborg

Postat 11 March 2005 - 10:24 PM

Eu zic ca nu este aceeasi prajitura. La Napoleonul suedez se pune:

- un strat de aluat in foi,
- un strat de piure de mere,
- un strat de aluat in foi,
- un strat de crema de vanilie,
- un strat de aluat in foi
- glazura din coacaze rosii

#12 Mama Celeste

Mama Celeste

    Master of disaster

  • Membri
  • 2714 posturi

Postat 11 March 2005 - 10:38 PM

Ah Amalya ...tzucu-te mama ca nu te-am recunoscut deloc.
Ma bucur ca esti aici :))

Asa cum ai zis tu Maria cu alta palarie ...insa ceea care ai dat-o tu mi se pare ca are crema prea multa pt un Napoleon :))
Iar crema este mixata cu frisca si puse doar intr-un strat pe cand eu le pun suprapuse.
Atata tot ...:)))

#13 Dan@

Dan@

    (^_^) who cares ?

  • Membri
  • 9213 posturi
  • Location:Missipippi & Missiruppi

Postat 11 March 2005 - 11:05 PM

Ehhh, e un Napoleon mai rasfatat ... asa ca-nainte de exil. icon_wink.gif laugh.gif

Norvegienii nu prea fac economie la mincare si cind e vorba de crema (budinca) de vanilie, adauga frisca cu toptanul pentru ai "imbunatatii" gustul, zic ei. icon_joker.gif

Si eu te pup. pupic.gif floare.gif
excesul zilnic de bere ÅŸi petrinjel duce la ficat m'chermla !

#14 Higeia

Higeia

    Master of disaster

  • Membri
  • 1504 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 11 March 2005 - 11:21 PM

Scuzati-ma ca ma bag pe acest trend dar pentru gasirea adevaratei prajituri Napoleon am indraznit. Iata o retzeta dintr-o carte frantzuzeasca din secolul trecut. Numele autorului il voi da saptamana urmatoare deoarece este in concursul gastronomic.

Prajitura lui Napoleon

3 oua , 2 galbenusuri, 150 gr. zahar, 150 gr. migdale, 70 gr faina, coaje rasa de lamaie ,gem.
Se amesteca bine intr-un castron ouale, galbenusurile si zaharul, se adauga migdalele curatzate si taiate marunt, coaja de lamaie si faina putzin cate putzin , frecand mereu ca compozitzia sa devina omogena. Se toarna in tava unsa cu unt si tapetata cu faina si se coace la foc potrivit. Cand este gata se acopera cu un strat de gem.

Eu am facut aceasta prajitura este buna si simpla. icon_compress.gif
Cu bine Higeia
"Lumineaza-ti zilele vietii , si nu vor mai fi ceeace sunt" Chateaubriand
Cu bine Higeia

[size="5"] http//acasalaIleana/[size="5"]

#15 Minodora

Minodora

    Master of disaster

  • Membri
  • 2122 posturi
  • Location:in fata ochilor tai

Postat 12 March 2005 - 05:45 AM

intru si eu in discutie cu alta reteta de NApoleon, indicata de cei care fac foile Bella..cei din ro stiu despre ce e vorba icon_wink.gif ..pentru ceilalti,reteta a fost atasata la foile de aluat frantuzesc din comert..deci:
Prajitura Napolen

ingrediente:
1kg aluat buter (aluat foielat bella, in cazul meu)
2 pachete Dr Oetcher sau alta crema praf de vanilie
1 l lapte(pentru crema)
200g zahar pudra
100g nuci macinate

Preparare:
Dezghetati aluatul si taiati-l in 18 parti egale. Fiecare prajitura se compune din 3 parti.Gauriti-le cu o furculita pentru a nu se umfla prea mult si coaceti-le in tava 10 min. la 220C.
Dupa ce se racesc, ungeti baza cu o parte din crema pregatita, puneti pe ea o parte din aluatul gata copt , ungeti-o cu crema si apoi puneti a treia parte. Prajitura asa pregatita se presoara abundent cu nuca si zahar praf.


Dupa cum vedeti prajitura este ca un cremsnit doar ca este acoperita cu nuca si este cu 3 foi....

#16 MC

MC

    Membru de onoare

  • Membri de onoare
  • 4367 posturi
  • Location:In afara Romaniei
  • Interests:muzica, arta, computer, bucatarie

Postat 12 March 2005 - 07:05 AM

Si de la mine o poza de Napoleon. smile.gif

Imagini atașate

  • 97224.jpg

"Flatter me, and I may not believe you. Criticize me, and I may not like you. Ignore me, and I may not forgive you. Encourage me, and I will not forget you."
William Arthur Ward



#17 francezu

francezu

    Morcovel mare si tare

  • Membri
  • 1964 posturi

Postat 12 March 2005 - 10:15 AM

Si de la mine o poza de Napoleon. icon_smile.gif




Asta e "mille feuilles" nu Napoleon.
icon_rolleyes.gif icon_rolleyes.gif
IPB Image

#18 Higeia

Higeia

    Master of disaster

  • Membri
  • 1504 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 12 March 2005 - 10:29 AM

[quote=Minodora]intru si eu in discutie cu alta reteta de NApoleon, indicata de cei care fac foile Bella..cei din ro stiu despre ce e vorba icon_wink.gif ..pentru ceilalti,reteta a fost atasata la foile de aluat frantuzesc din comert..deci:
Prajitura Napolen

ingrediente:
1kg aluat buter (aluat foielat bella, in cazul meu)
2 pachete Dr Oetcher sau alta crema praf de vanilie
1 l lapte(pentru crema)
200g zahar pudra
100g nuci macinate

Preparare:
Dezghetati aluatul si taiati-l in 18 parti egale. Fiecare prajitura se compune din 3 parti.Gauriti-le cu o furculita pentru a nu se umfla prea mult si coaceti-le in tava 10 min. la 220C.
Dupa ce se racesc, ungeti baza cu o parte din crema pregatita, puneti pe ea o parte din aluatul gata copt , ungeti-o cu crema si apoi puneti a treia parte. Prajitura asa pregatita se presoara abundent cu nuca si zahar praf.


Dupa cum vedeti prajitura este ca un cremsnit doar ca este acoperita cu nuca si este cu 3 foi....

    ........................................................................
    Stimate colege culinar de departe. Aici in Romania avem si noi foile Bela facute probabil printr-o sucursala a firmei respective, de prin Bulgaria sau Basarabia( este inscriptionat pe ruseste). la noi le gasim la marketuri mai mari. Costa cam 3 $ ,pentru un pachet de 1 Kg. Eu pe acestea le folosesc. Sunt congelate , impachetate in sul cu foi de plastic despartzitoare. Cat despre retzetele de pe ambalaj sa fim seriosi: Sunt pura reclama iar denumirea de Napoleon atrage mai mult.
    Aluatul foetatj a aparut destul de tarziu(secXVIII-lea),descoperit de pictorul Claude Gellé. A fost utilizat si perfectionati de Antonin Careme, care a lucrat dupa 1810 ,in slujba dusmanilor lui Napoleon. (vezi raspunsurile in concursul gastronomic)
    In sprijinul acestei afirmatzii va voi indica si niste link-uri intr-un mesaj viitor. Va las cu bine pana atunci. icon_compress.gif

    P.S. Ceeace a postat M.C. seamana cu un mille-feuilles cu crema cam multa.
"Lumineaza-ti zilele vietii , si nu vor mai fi ceeace sunt" Chateaubriand
Cu bine Higeia

[size="5"] http//acasalaIleana/[size="5"]

#19 MC

MC

    Membru de onoare

  • Membri de onoare
  • 4367 posturi
  • Location:In afara Romaniei
  • Interests:muzica, arta, computer, bucatarie

Postat 12 March 2005 - 04:54 PM

Eu sub aceasta denumire gasesc aceasta prajitura la cofetaria mea preferata. dontknow.gif
Este cu trei straturi de foetaj, crema de vanilie(cred eu) si dulceata peste crema. Este delicios. Exact cum il face Mama Celeste. Asta e...Maria dupa cum vedeti are mai multe palarii icon_lol.gif

Imagini atașate

  • 97302.jpg

"Flatter me, and I may not believe you. Criticize me, and I may not like you. Ignore me, and I may not forgive you. Encourage me, and I will not forget you."
William Arthur Ward



#20 MC

MC

    Membru de onoare

  • Membri de onoare
  • 4367 posturi
  • Location:In afara Romaniei
  • Interests:muzica, arta, computer, bucatarie

Postat 12 March 2005 - 05:14 PM

Iar la o renumita cofetarie frantuzeasca, francezule, am gasit prajitura asta: sub ambele denumiri. Aici smile.gif
"Flatter me, and I may not believe you. Criticize me, and I may not like you. Ignore me, and I may not forgive you. Encourage me, and I will not forget you."
William Arthur Ward





Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi