Sari la conținut

Poză

AMONIAC-BICARBONAT


23 răspunsuri la acest topic

#1 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi

Postat 24 April 2005 - 05:42 PM

Fetelor am constatat ieri intr-o discutie cu o prietena de a mea,ca nu stim care este diferenta dintr-e amoniac si bicarbonat. icon_redface.gif

Poate stie careva dintre voi si imi poate explica si mie. smile.gif

Pentru eventualul raspuns sau raspunsuri MULTUMESC in prealabil!


http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/

#2 Cali

Cali

    Academic Chef

  • Membri
  • 1324 posturi
  • Gender:Female
  • Location:aici

Postat 24 April 2005 - 05:59 PM

Iti raspund dupa stiinta mea si nu ca am citit undeva sa afirm ca este 100% igur:amandoua sunt bicarbonate, unul de sodiu(zis bicarbonat)si unul de amoniu care este mai popular cunoscut sub numele de amoniac sau saligar.



Diferenta este ca bicarbonatul face aluatul sa creasca iar amoniacul nu-l creste dar il face foarte fraged.

De ex praji Alba ca zapada trebuie sa aiba foi necrescute, subtiri si delicate care dupa o zi nu vor absorbii umezeala din crema si se vor umfla cum se intampla cu aluatul fraged de obicei.



Asta stiu eu din ce am citit acum pe pachete si din ce-mi spunea mama care face foarte mult Alba ca zapada. icon_razz.gif

#3 angelique

angelique

    fata de treaba

  • Membri
  • 1317 posturi
  • Location:milano

Postat 24 April 2005 - 08:03 PM

eu tot ce stiu se rezuma la ce a zis Bubulinitzaplus inca un lucru f.important:daca reteta zice :amoniac ,e indicat sa nu il inlocuiesti cu bicarbonat,de la bunica citire!
Un intelectual este cel care a invatat totul, a uitat totul,dar stie unde sa caute!
IPB Image

#4 MAYA

MAYA

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 25 April 2005 - 08:04 AM

Eu ,nu folosesc amoniac..nici macar la prajiuturi cu foi fragede.Îi simt gustul si ma deranjeaza.Gasesc eu alte metode pentru fragezime icon_biggrin.gif .



Chiar si la praful de copt am cam început sa renunt..oricum,ma rezumam doar la un vîrf de cutit.Ultima data (acum cînd am facut tartele)..am pus iar cîte un vf. de cutit ,de tarta..dar mi-am promis solemn ca nu o sa mai fac. icon_biggrin.gif ...ma gîndesc(acum) ce influenta are amarîtul ala de praf de copt ,pe un de vîrf de cutit...
Maya's World .

#5 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi

Postat 25 April 2005 - 09:41 AM

Fetelor MERSI,MERSI,MERSI! floare.gif pupic.gif floare.gif pupic.gif floare.gif pupic.gif floare.gif pupic.gif

Am luat la cunostinta si voi dezbate mai departe cu prietena mea problema.

Aici la noi se gaseste NATRON si nu stiam ce inlocuieste Natronul

,amoniacul sau bicarbonatul.

Eu cred ca pe amindoua.

O saptamina plina de succes v-a doresc!


http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/

#6 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi

Postat 25 April 2005 - 09:45 AM

Folosind la anumite prajituri,mai ales la cele cu foi de miere NATRONUL,am descoperit ca nu are acel gust (nu prea buna)precum amoniacul si bicarbonatul din RO.

Eu acest produs NATRON i-l amestec in faina nu-l sting cu nimic.

Dar Maya daca ai alte metode sau tips de a inlocui aceste produse impartasestele cu noi,TE RUGAM MUUUULT DE TOT: icon_lol.gif


http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/

#7 Cali

Cali

    Academic Chef

  • Membri
  • 1324 posturi
  • Gender:Female
  • Location:aici

Postat 25 April 2005 - 01:39 PM

Afrodite natronul este inlocuitorul bicarbonatului doar nu si al amoniacului.

Natronul este un carbonat de sodiu dar care mai are si hidrogen in el si un E500 cred.

Ca sa se inteleaga mai binecompozitia chimica bicarbonatul de sodiu are doi atomi de carbon si unul de sodiu( o sare) asta e molecula de bicarbonat din Ro, pe cand haus natron are un sodiu, un hidrogen si un carbon in compozitie( natriumhydrogencarbonat).

Si uite asa am reluat lectia moleculei din cl a noua de liceu care-mi placea fff mult.

Mey da ce vorbiti voi asa mult ca nu mai folositi praf de copt, parca si Esme zicea asa, s-a discutat ceva si nu am vazut referitor la asta ?

#8 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi

Postat 25 April 2005 - 01:50 PM

Bubulinutza,mersi mult si acum imi aduc si eu aminte de orele de chimie din clasa a 9-a de liceu icon_redface.gif

In general la prajituri nu am observat sa am nevoie in special de amoniac de aceea cred ca nu o sa-l folosec vreodata,dar cinestie poate voi fii curioasa de vreo reteta care trebuie neaparat sa-l folosesc si voi fii mai atenta de efectul lui in practica nu doar in teorie.

Mersi mult pt. mica lectie de chimie floare.gif pupic.gif .sa stii ca chiar aveam nevoie de un impuls. icon_lol.gif


http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/

#9 MAYA

MAYA

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 26 April 2005 - 12:25 AM

QUOTE(bubulinutza)
Mey da ce vorbiti voi asa mult ca nu mai folositi praf de copt, parca si Esme zicea asa, s-a discutat ceva si nu am vazut referitor la asta ?




..în afara de mine,nu prea vorbea nimeni de praf de copt..si nu are de a face cu Esme(desi,nu-i place nici ei icon_biggrin.gif ). Eu încerc sa elimin cît mai mult posibil din "corpuri(le) straine"- asa numesc eu,tot ce nu cunosc icon_biggrin.gif ..ce nu am împachetat eu,nu cunosc..si nu-mi plac e-uri.. prin prajituri si nu,numai..

Cît posibil,reduc orice ce e împachetat.De ex. ,nu cumpar nimic la doza/cutie/borcane -ciuperci,fasole..si alte legume..nici fructe,daca e posibil.

..ce mai cumpar ,este bulionul,cîte un compot de visine ..si mazarea,dar numai pentru salata de boeuf..nush de ce,asta chiar mi-o place cu mazarea din doza icon_biggrin.gif



Iar tot ce pun la borcan(nu e mult) nu conservez nimic.E adevarat ca nici nu fac în cantitati industriale,fac doar cîteva borcanele de "ceva"..de sezon..tin la rece..si se consuma destul de repede..în afara de marmelada,care tine mai mult.
Maya's World .

#10 MAYA

MAYA

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 26 April 2005 - 01:02 AM

QUOTE(Afrodite)
Dar Maya daca ai alte metode sau tips de a inlocui aceste produse impartasestele cu noi,TE RUGAM MUUUULT DE TOT: laugh.gif




Afrodite..



Daca faci un blat cu rabdare,si respecti anumite reguli..trebuie sa iasa .



1.Toate ingrendientele ,la temperatura camerei.

2.Albusele ,le bat/mixez cu un praf de sare(foarte putin)

3. Galbenusele le frec/adica mixez cu zaharul ,pîna devin o spuma,aproape alba



De aici(în cazul blatului) lucrez numai manual(daca vrei fara praf de copt)



4. Torn galbenusele frecate, cîte putin,în albusele spuma si amestec usor cu o lingura mare (lemn,plastic..ce vrei tu).Nu bate cu lingura de castron!! (în cazul în care vrei s-o scuturi icon_biggrin.gif )

5.E bine ca faina,sa fie cernuta.În faina cernuta,adaug condimentele/mirodeniile(extract de vanilie/scortisoara,cojile rase ale citricelor...etc..asta depinde de ce pui tu în blat)amestec bine.

6. Faina o pun lingura cu lingura(în ploaie icon_biggrin.gif ) si amestec usor,mai departe cu linguroiu' .Cînd totul e amestecat bine,adaug (cînd îmi amintesc) atîtea picaturi de apa rece, cîte linguri de faina.Iese si fara,dar parca e mai altfel ,cînd nu uit ,si pun apa...

7. Îl torn în tava unsa cu unt/margarina si tapetata cu faina...si îl bag la temperatura+ timpul,pe care o prevede reteta ,în cuptorul încalzit ,în prealabil..si gata





daca e o reteta care prevede unt/margarina



Tot la temperatura camerei(cazul unui chec)



1.Frec/mixez untul cu zaharul(cu jumatate din cantitatea pe care o prevede reteta),pîna devine spuma,adauga faina,în care am amestecat condimentele/mirodeniile

2. Mixez galbenusele cu cealalta jumatate ,din cantitatea de zahar,pîna devin aproape albe.Le adug la amestecul de mai sus.Amestec usor cu mixerul.

3.Mixez albusele,cu un praf de sare si le adauga ,la compozitia de sus,amestecînd usor..gata
Maya's World .

#11 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi

Postat 26 April 2005 - 07:44 AM

Maya,multumesc mult,acestea de apt sint niste reguli de baza care nu intotdeauna se respecta dar voi incerca si eu sa vad daca am success. smile.gif

Inca o data multumesc mult! floare.gif pupic.gif

O zi buna!


http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/

#12 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 26 April 2005 - 09:11 AM

si mazarea,dar numai pentru salata de boeuf..nush de ce,asta chiar mi-o place cu mazarea din doza


sorella idem pupic.gif

#13 MAYA

MAYA

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 26 April 2005 - 09:34 AM

Maya,multumesc mult,acestea de apt sint niste reguli de baza care nu intotdeauna se respecta dar voi incerca si eu sa vad daca am success. smile.gif
Inca o data multumesc mult! floare.gif pupic.gif
O zi buna!




da..reguli de baza...dar cine le respecta?(Eu ,în ultimul timp!) ..Eu îmi amintesc de bunica..niciodata nu am vazut sa puna pe undeva praf de copt..

Îsi pregatea ingrendientele,mai bea un ceai,mai îmi povestea ceva..si se apuca de preparare.Avea o rabdare fantastica,acum nu mai e asa,a devenit mai nervoasa,probabil din cauza vîrstei..Are 85 de anisori si e înca sprintenioara smile.gif
Chestia cu ,toate produsele,cît mai natural si cît mai proaspete ,cred ca am mostenit-o de la ea.

Ma bucur ca am furat stilul bunicii..si nu a mamei mele.
Mama,a gateste mai gras,multe prajeli..si vegeta/delikaturi...si alte chestii asemanatoare cît cuprinde.Nu as putea spune ca gateste rau,dar nu e neaparat pe gustul meu..în ce sens..? observ cum îmi rebeleaza fierea,mai ales de vreo 8 ani ,de cînd am descoperit(doctorul,nu eu icon_razz.gif ) ,ca am o piatra prin ea icon_biggrin.gif ,dupa o masa copioasa ,pregatita de ea icon_lol.gif
Maya's World .

#14 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi

Postat 26 April 2005 - 09:53 AM

Chiar vorbeam cu sotul meu intr-o seara ,ca sa vezi ca incet incet vine lumea inapoi la natura.

Sint convinsa ca,modernizarea asta in multe (hinsichten) icon_question.gif nu face bine.

Sint multe de indreptat nu doar in arta culinara,dar mai ales aici trebuie sa deschidem ochi sa vedem ca sanatatea poate fii mult mai simpla de intretinut fara sa umblam asa mult pe la doctori si sa inghitim tot felul de chimicale daca ne hranim sanatos.

Trebuie putin invatat ce si cum,respectate dupa cum ai scris si tu mai sus niste reguli si dupa un timp intra in obicei si cred ca o sa avem o sanatate de fier si traim 100 de ani fara reparatii. laugh.gif laugh.gif laugh.gif



De Maya asta este,trebuie in viata sa stim ce vrem si ce drum alegem. smile.gif


http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/

#15 Cali

Cali

    Academic Chef

  • Membri
  • 1324 posturi
  • Gender:Female
  • Location:aici

Postat 28 April 2005 - 11:59 PM

Maya multumesc de raspuns.



Nici eu nu folosesc Vegeta si alte alea, nu reusesc sa ma desprind de toate chimicalele in totalitate dar nici mancare din plic nu fac.



Cel mai socata am fost cand intr-o duminica seara la niste prieteni care au doi copii sub 10 ani, la cina mama lor a facut o supa din doua cuburi in care a fiert taitei. Am ramas socata mai ales pt ca era duminica si au stat acasa si se presupunea ca exista o supa sau o mancare. Si ce-i mai simplu decat sa faci supa ditr-un morcov, o ceapa, o telina si o bucata de carne care sa le tai bucatele si nu prea cred ca le refuza copii.

In fine multe ma socheaza in Germania asta.



Despre praful de copt, sa sti ca ma intreb si eu de ce-l folosesc pt ca mama nu-l foloseste si ii ies toate torturile la fel ca ale mele.

Sa sti ca data viitoare nu-l mai folosesc 075.gif

#16 MAYA

MAYA

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 29 April 2005 - 01:33 AM

Adevarul e ca foarte multi în tara asta,manînca chestii de la plic,mîncare gata în doze,borcan...Mie mi se pare..de fapt nu stiu exact cum mi se pare..

Unii se pun la masa,deschid doza de Erasco,poate o mai baga un picutz la MO..si gata.



Aia ,care fac efortul de pun apa la fiert, în care arunca doua cuburi si 3 teitei,la unii deja se numeste ,gatit..Spre marea mea mirare..am ajuns la concluzia,ca..românii,fac asta mai des,decît nemtii(nu generalizez,vorbesc doar de cazurile pe care le cunosc eu)



Am întrebat: De ce?? ..în general comoditate..înainte de lipsa de timp.De necrezut.
Maya's World .

#17 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi

Postat 29 April 2005 - 08:27 AM

Fetelor trebiue sa -va dau dreptate si pe mine m-a socheaza f. mult chestia asta cu mincarurile instant sau conservate.

Nici eu nu cumpar intotdeauna Boi- produse deoarece sint scumpe dar incerc cit se poate de bine sa gatesc natural.Intr-adevar comoditatea este f. mare si aici nici la restaurante nu m-a omor sa merg deoarece am constatat la cumnatul meu care este wirt,face cmparaturi la Metro si aduce prosuse semipreparate si sincer cred ca toti fac la fel de aceea nu m-a omor sa merg la restaurant.

Nu toata lume pricepe ca sanatatea depinde f. f. f. mult de cum te hranesti.


http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/

#18 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 29 April 2005 - 08:32 AM

Am mai spus-o eu ºi o repet, faza cu lipsa de timp e o scuzã, dacã ai chef într-adevãr sã faci ceva gãseºti timpul ºi te organizezi ºi faci. Dupã mine pe aceste persoane nu le intereseazã ceea ce mãnâncã ºi nu le place sã gãteascã sau cum zice Maya sunt foarte comozi. În ceea ce-i priveºte pe unii români cred cã li se pare "evoluat" sã facã aºa ceva.



Oricum, eu m-am holbat în magazinele în care m-a dus Ancuþa la toate semipreparatele ºi salamurile ºi alea alea gata aranjate pe tãviþe pe care le-am vãzut în Germnaia, ºi comparând ºi catalogul de la Bofrostul italian ºi cel nemþesc am senzaþia cã în Germania semipreparatele astea sunt mai rãspândite decât în Italia.

#19 vis_de_iarna

vis_de_iarna

    Bucataras

  • Membri
  • 101 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Florence, Italy
  • Interests:El e copilu' si stie asta....

Postat 10 October 2007 - 09:02 PM

QUOTE(Adriana Nicoleta @ Apr 29 2005, 08:32 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Am mai spus-o eu �i o repet, faza cu lipsa de timp e o scuz�, dac� ai chef �ntr-adev�r s� faci ceva g�se�ti timpul �i te organizezi �i faci. Dup� mine pe aceste persoane nu le intereseaz� ceea ce m�n�nc� �i nu le place s� g�teasc� sau cum zice Maya sunt foarte comozi. �n ceea ce-i prive�te pe unii rom�ni cred c� li se pare "evoluat" s� fac� a�a ceva.
Oricum, eu m-am holbat �n magazinele �n care m-a dus Ancu�a la toate semipreparatele �i salamurile �i alea alea gata aranjate pe t�vi�e pe care le-am v�zut �n Germnaia, �i compar�nd �i catalogul de la Bofrostul italian �i cel nem�esc am senza�ia c� �n Germania semipreparatele astea sunt mai r�sp�ndite dec�t �n Italia.



Adriana cum se cheama amoniacul (bicarbonatul de amoniu) in Italia si unde se gaseste?

#20 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 10 October 2007 - 09:43 PM

CITAT(vis_de_iarna @ Oct 10 2007, 09:02 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Adriana cum se cheama amoniacul (bicarbonatul de amoniu) in Italia si unde se gaseste?

Se numeste ammoniaca per dolci si acum a inceput sa se gaseasca prin supermarketuri acolo unde sunt toate produsele pentru dulciuri, eu imi amintesc de marca asta desi in poza mi se pare diferita de cea pe care o am eu, o sa o pozez pe a mea sa ti-o arat.
Poza de pe siteul lor e asta:

sau la o drogherie serioasa

Dar fii atenta ca daca o folosesti emana la inceput cind pui biscuitii la cuptor un miros mortal dar care apoi se pierde, sa nu te sperii.
Daca nu vrei mortis sa folosesti amoniac poti folosi praf de copt care se gaseste peste tot si face acelasi lucru smile.gif



Răspunde la acest topic



  


0 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi