Sari la conținut

Poză

Discutie despre stevie sau mangold


65 răspunsuri la acest topic

#1 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 21 March 2004 - 12:22 AM

astea sunt rodica, eu in romania nu le-am vazut deci nu stiu daca exista, costa mereu destul de putin, se fierb si apoi se maninca ori simplu cu ulei si pramiggiano deasupra ori se fac torte sarate ori ceea ce iti trece prin cap. mie cel mai mult imi place partea alba care ramine crocanta.
[addsig]

Imagini atașate

  • 39878.jpg


#2 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 22 March 2004 - 10:36 AM

eu uneori il pacalesc pe marco cu partea verde spunindu-i ca e spanac.
cu tulpina rosie n-am vazut, mai e o varietate care imi place mai putin care creste mai putin adica numai frunza, fara tulpina alba si se numesc "costine".
sub pamint nu cred ca creste nimic, si socrul meu le are in gradina.
prietena mea tatiana face o supa cu 2 frunze dintr-astea, un praz, 2 coji de la parmiggiano si un pumn de orez, da e buna.....

#3 Elena of Sweden

Elena of Sweden

    Academic Chef

  • Membri
  • 1385 posturi
  • Location:Trelleborg

Postat 22 March 2004 - 10:59 AM

... si tulpina galbena...



eu le folosesc la wok.



aici se numesc mangold (beta vulgaris)

Imagini atașate

  • 39922.jpg

Blogul meu aici

#4 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 03 May 2005 - 11:33 AM

As vrea sa stiu daca aceasta chestie exista in Romania (in sensul ca se gaseste in gradina cuiva nu ca vine de peste mari si tari) si cum se numeste!
Cine-mi raspunde?

Imagini atașate

  • 111530.jpg


#5 Lancelot

Lancelot

    xxxxxxxxxx

  • Membri de onoare
  • 2611 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 03 May 2005 - 12:26 PM

Daca nu e spanac e macris icon_lol.gif

#6 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 03 May 2005 - 12:37 PM

Daca nu e spanac e macris laugh.gif


Vezi cã dacã te iei de întrebarea mea mã iau ºi eu de pizza ta icon_evil.gif

#7 Cali

Cali

    Academic Chef

  • Membri
  • 1324 posturi
  • Gender:Female
  • Location:aici

Postat 03 May 2005 - 12:46 PM

Mie-mi seamana cu sfecla de zahar, care in Ro e intrebuintata doar pt zahar.

#8 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 03 May 2005 - 01:18 PM

Nu, n-are nimic sub pamant adica are o radacina da' nu e sfecla
Se mananca frunzele fierte, altceva n-are. Pot fi asa cu partea alba mai groasa sau numai frunze mai mici.
Astea pe italiana se numesc coste sau bietole iar celelalte mai mici si deci fara cotorul acela alb se numesc costine sau bietoline.
Mie mi se pare mai degraba ca ar fi un gen de loboda

#9 omide

omide

    Captain Cook

  • Membri
  • 303 posturi
  • Location:Estul salbatic

Postat 03 May 2005 - 01:48 PM

Adriana, planta este cumva cea despre care se vorbeste aici: http://www.ricetteon...a/verdura_b.php ?

Daca da, in engleza se numeste "chard" si in latina Beta vulgaris var. cicla , sau cel putin asa scrie aici (engleza):

http://www.urbanext....ies/chard1.html ; in cazul ca asta e, atunci inseamna ca e intr-adevar ruda cu sfecla.

Bunica mea gatea frunze asemanatoare ca pe spanac si le spunea "shtevie", erau usor acrisoare, dar nu sint 100% sigura ca astea sint, nu le-am mai vazut de mult.

#10 Sorina Sorina 774

Sorina Sorina 774

    micro Bucatar

  • Membri
  • 4 posturi

Postat 03 May 2005 - 01:59 PM

in germana se numeste "mangold"

Imagini atașate

  • 111544.gif


#11 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 03 May 2005 - 02:00 PM

Am innebunit uitindu-ma prin Internet da' n-am rabdare sa studiez, cert este ca numele stiintific e bietola da costa deci o fi stevia cum zice Omide!
Mersic
O sa scormonesc in pamint sa vad peste ce dau da' cind nu ma vede socru-meu. icon_rolleyes.gif

#12 Cali

Cali

    Academic Chef

  • Membri
  • 1324 posturi
  • Gender:Female
  • Location:aici

Postat 03 May 2005 - 02:01 PM

Am cautat intr-o revista si cam stiu acum despre ce e vorba.

Categoric nu am mancat nici unde, nici macar stevie nu am mancat.



in germana cred ca-i spune Mangold si are doua tipuri , cel pe care-l vad la tine cred ca are tijele mai late, iar in revista spune ca tijele pot inlocui cu succes sparanghelul ar frunzele spanacul. Mai este o varianta care are tije subtiri si poate inlocui varza sau spanacul.

Mai exista inca cinci hibrizi care au tijele foarte frumos colorate in portocaliu, galben, rosu ... si fac parte din familia sfeclei si rubarbarei ( sau cum se zice in romaneste)



Sper sa fie ceea ce ai tu. Din pacate eu nu am mancat si daca nu deschide-ai subiectul sa vad si eu ca-n revista nu erau frunze de sfecla alea la care m-am uitat de multe ori si nu am citit defapt ce erau. icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif

#13 Sorina Sorina 774

Sorina Sorina 774

    micro Bucatar

  • Membri
  • 4 posturi

Postat 03 May 2005 - 02:02 PM

Dictionarul meu traduce¨: sfecla (f) mangold (leguma ce creste in tarile mediteraneene, asemanatoare cu spanacul)

#14 omide

omide

    Captain Cook

  • Membri
  • 303 posturi
  • Location:Estul salbatic

Postat 03 May 2005 - 02:10 PM

Rectific: Am mai sapat putin si am ajuns la concluzia ca nu stiu cum ii spune pina la urma in romaneste, shtevia de care spuneam se vede treaba ca e altceva (engl. "sorrel" lat. Rumex acetosa).



Oricum din site-ul in engleza de care scriam mai sus inteleg ca bietola/chard e o varietate de sfecla cultivata pt frunze in detrimentul radacinii, deci Adriana nu stiu daca ai sa gasesti "sfecle" in pamint! smile.gif

#15 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi

Postat 03 May 2005 - 02:46 PM

Adriana,daca nu m-a insel am citit eu intr-o revista,,PRACTIC in BUCATARIE" o reteta cu brinza si stevie si linga era o poza cu o femeie taranca la piata si pe masa ei avea o gramada mare de frunze asemanatoare celor din poza ta.

Parerea mea o aliez linga a omidei si cred sub acest nume gasesti in Ro. la piata.

Eu la Sibiu pe piata nu am vazut ,iar poza de care iti spun era in Bucuresti.

Cred ca se gaseste in zonele mai calde din ro.(Oltenia,Baragan..)



Mai asteapta si alte sugesti si poate vei face o comparatie si ajungi la o concluzie in final.

smile.gif


http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/

#16 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi

Postat 03 May 2005 - 03:15 PM

Am incercat sa caut si eu pe internet dar fara rezultat si imilipseste si mie rabdarea.

Dar in schimb am dat peste o pagina de tradus faina,dar si acici fara rezultat.

Eu mi-am bagat pagina in Favoriten poate o sa am nevoie cu alta ocazie.

O pun aici poate v-a este si voua de folos vreodata.laugh.gif



http://www.majstro.c...hp?gebrTaal=deu


http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/

#17 Austiaca2

Austiaca2

    Master of disaster

  • Banned
  • 2217 posturi

Postat 03 May 2005 - 04:46 PM

in germana se numeste "mangold"



Asa este, inlocuieste cu succes spanacul si se gaseste, mai nou, si congelat, sub forma de cuburi (Iglo).
Eu am mincat numai ceea ce la croati se cheama "Blitva", un fel de salata calda de cartofi amestecati cu acest mangold, usturoi si ulei de masline. Foarte buna, ei o servesc linga peste.
Nu stiu reteta exacta dar pentru interesati fac rost de ea mintenas...am o vecina croata.

#18 angelique

angelique

    fata de treaba

  • Membri
  • 1317 posturi
  • Location:milano

Postat 03 May 2005 - 04:47 PM

Cand a fost soacra la noi ,a zis ca seamana mult cu frunza de sfecla ,poate ca e o varianta, asa cum se spunea mai sus , care face frunze in detrimentul radacinii, tot asa cum aici patrunjelul nu are radacina ci doar frunze!
Un intelectual este cel care a invatat totul, a uitat totul,dar stie unde sa caute!
IPB Image

#19 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi

Postat 03 May 2005 - 07:07 PM

Carmen,imi este putin rusine icon_redface.gif ca,ultima data mi-ai facut pofta cu garnitura exotica linga peste si am zis ca o pregatesc dar nu am mai ajuns,acum apar pe ecran cu rugaminti.

Dar ,de uitat nu am uitat-o.

Te rog eusa_pray.gif sa nu m-a bati daca indraznesc sa te rog sa faci rost de reteta aceea croata de care ai vorbit mai sus.

Retetele tale sint f. interesante si exact pe gustul sotului meu.

Si de aceea incerc sa gatesc atunci cind este o ocazie mai deosebita,(intelegi tu ce vreau sa spun icon_wink.gif )preparate pe gustul lui. laugh.gif

Mersi in prealabil! icon_smile.gif


http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/

#20 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 04 May 2005 - 07:48 AM

Deci, cica sub pamint n-are nici o sfecla numai o radacina normala. Daca-mi amintesc bine in locul unde este acum a crescut din nou din ce-a ramas de anul trecut.
Mama zice ca pe unde a trait ea in Romania n-a vazut-o niciodata

Carmen, creste ca nebuna in gradina si eu mai mult decit fiarta nu stiu a o face asa ca e binevenita orice reteta.
Angelique sunt de aceeasi parere cu tine.



Răspunde la acest topic



  


0 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi