Sari la conținut

Poză

RETETA DE BEZELE


39 răspunsuri la acest topic

#1 M.Alina

M.Alina

    Bucataras

  • Membri
  • 102 posturi
  • Location:Iasi (Iasi)

Postat 05 May 2005 - 09:41 PM

Buna,
am si eu o intrebare:ati facut bezele acasa si v-au reusit?
Daca raspunsul e afirmativ, as dori si eu aceasta reteta.
Pot sa spun ca am incercat peste 30 de retete diferite de bezele si am urmat multe sfaturi de prin cartile de bucate, dar.. icon_rolleyes.gif
Ba ieseau prea moi, ba arse....
Ma gandesc ca ori cofetarii au un ingredient secret, ori cuptorul meu coace prea tare, ori nu am reteta potrivita.
Si pt ca e prima oara cand scriu pe FORUMUL CULINAR,va rog sa imi raspundeti cat mai repede posibil...
Multumesc anticipat.
HELP !!! icon_lol.gif

#2 Cali

Cali

    Academic Chef

  • Membri
  • 1324 posturi
  • Gender:Female
  • Location:aici

Postat 05 May 2005 - 10:23 PM

Eu fac de multe ori bezele, nu am cantarit exact zaharul pt ca-mi ies perfect de fiecare data.
Vezi decoratii de tort mai simple, ultima pagina am pus o poza iar ca reteta la un albus de ou pun cam 80g zahar cristal si acum vine smecheria pe care o stiu de la mama si cu care nu dau gres nici cu bezele nici cu albus pus pe prajitura: albusele trebuie batute cu zaharul pe aburi pana se reduc la jumate si pe peretii castronului se formeaza o scoarta de albus uscat. Abia atunci le pui in tava si le coci la 150°-max 180°
Daca nu le coci intr-o zi doua se vor usca singure in aer. Batutul pe aburi trebuie sa dureze cam 25 de minute si e destul de obositor pt ca daca apa nu fierbe albusele ajung la forma finala greu, daca fierbe apa si nu amesteci destul de repede se taie albusul.
Dar daca te chinui putin iese sigur. Daca mai pot sa te ajut cu ceva da de stire. icon_razz.gif

#3 M.Alina

M.Alina

    Bucataras

  • Membri
  • 102 posturi
  • Location:Iasi (Iasi)

Postat 06 May 2005 - 07:20 AM

wow, kiar nu stiam de faza cu Bain-Marie.
Si daca ma gandesc putin, e logic sa fie asa pt ca pe aburi iese apa din albusuri, nu? 041.gif
Abia astept sa incerc maine reteta ta, multumesc mult pt ea si mai ales
MULTUMESC MUUULT PT RAPIDITATEA RASPUNSULUI !!!!
Totusi as mai avea o nelamurire:Ce inseamna "Daca nu le coci intr-o zi doua se vor usca singure in aer"---adik se pot face si fara cuptor????
Ar fi minunat pt ca am un cuptor care arde prea tare kiar daca il dau la minim.
MULTUMESC, BUBULINUTZA si nu uita
AVEM NEVOIE DE TINE!!! pupic.gif

#4 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 06 May 2005 - 09:11 AM

Dupã cum am spus ºi mai repet eu bezeaua pe abur n-o fãcui niciodatã, ori cu robotul Moulinex ori cu Ken bag albuºurile, le face spumã ºi apoi bag zahãrul, cândva fãceam pentru fiecare albuº 70 de grame de zahãr, ori tos dar fin ori jumi juma cu pudrã ºi el iar respumeazã dupã care pun la cuptor la 100 de grade. Acu' însã când am albuºuri ºi am chef sã le fac bezele mai pun ºi din ochi zahãrul pentru cã fac la repezealã, ba mai mult la Crãciun când am fãcut amestecul de albuºuri ºi zahãr pudrã pentru pus deasupra biscuiþilor mi-a mai rãmas o grãmadã drept pentru care l-am fãcut grãmãjoare ºi le-am copt, le am ºi acum într-o cutie de tablã.
Bubulinuþo mã uimeºte temperatura ta, dupã mine 180°C care e temperatura pentru un tort pentru bezele este extrem de mult.
Dar ai dreptate în ceea ce priveºte faptul cã bezelele trebuie numai uscate, o prietenã mi-a spus cã odatã, avea multe ºi o tavã a lãsat-o pe masã în bucãtãrie toatã noaptea ºi dimineaþa erau uscate, s-ar putea încerca dar trebuie sã fie o bucãtãrie uscatã adicã fãrã umiditate.

#5 M.Alina

M.Alina

    Bucataras

  • Membri
  • 102 posturi
  • Location:Iasi (Iasi)

Postat 06 May 2005 - 09:25 AM

MERSIC,Adriana Nicoleta
de temperatura nu ma leg, eu am cuptor fara termometru..
dar zaharul e important sa fie fin, nu?
eu am facut numai cu zahar tos, care nu s-a topit integral la sfarsit...hmm, poate aici am gresit..
icon_cry.gif

#6 Cali

Cali

    Academic Chef

  • Membri
  • 1324 posturi
  • Gender:Female
  • Location:aici

Postat 09 May 2005 - 03:31 PM

Astea-s Bezele uscate in aer, florile de decor, aceeasi hestie se intampla cu prajitra aceea cu o foaie sfaramata care ere albus deasupra.
Adriana revin cu explicatii pt temperatura mai deseara ca acuma nu am timp prea mult , Ok ?

[attachmentid=13022]

Imagini atașate

  • 112774.jpg


#7 M.Alina

M.Alina

    Bucataras

  • Membri
  • 102 posturi
  • Location:Iasi (Iasi)

Postat 09 May 2005 - 09:52 PM

wow, bubulinutza, arata minunat floricelele din bezea...
vreau si eu sa fac icon_cry.gif
te rog da-mi detalii referitoare la ele : cum le faci ( cu seringa?), cat le lasi la uscat (ore, zile), in ce conditii (in bucatarie la cald, in debara la rece?)
nu inteleg ce vrei sa spui cu "prajitura aceea cu o foaie sfaramata care are albus deasupra"---care prajitura?
mersi pt informatii , dar nu ma lasa asa, pls,pls,PLS!!!!!

-------------------------------------------------------------------------------------[quote]INGAMFAREA E RADACINA TUTUROR PACATELOR [/quote]
[/quote]

#8 Cali

Cali

    Academic Chef

  • Membri
  • 1324 posturi
  • Gender:Female
  • Location:aici

Postat 09 May 2005 - 10:37 PM

Draga Alina referitor la flori sunt facute cu spritul( vezi decoratii de tort mai simple, penultima pag.cred, am postat o poza cu varfurile folosite) si se usca in bucatarie la temperatura normala, nu le afecteaza umiditatea, sunt super usor de facut. De asemenea daca vei citi tot la decoratii sau la torturi poze sunt ff multe explicatii ale Georgetei Chiu, cofetar decorator principal principal al Culinarului.

Am sa fac bezele cu ceva poze zilele urmatoare sa le postez sa nu mai aud ca un culinar nu poate face bezele laugh.gif .
Daca din greseala se intampla sa bati prea mult timp( spun asta pt ca eu nu m-am cronometrat exact) albusul si este foarte tare, nu se mai lucreaza si are aspect si gust ca si cum vrea zaharul sa se cristalizeze iei de pe abur si pui 2-3 linguri chiar din apa folosita la facut aburi si totu-i OK.

Prajitura despre care vorbesc este fff cunoscuta in Ro si super buna: trei foi coapte pe fundul tavii, una se sfarama si se amesteca cu o crema de unt, cacao, rom se pune intr-e foi, deasupra se pune un strat de albus batut. Scuze ca nu-ti dau reteta exacta dar nu o am scrisa pe comp. si cu siguranta exista aici data de mona usa. Daca sunt dragute fetele care stiu unde e pe culinar sa-ti spuna daca nu o voi cauta eu.

#9 Cali

Cali

    Academic Chef

  • Membri
  • 1324 posturi
  • Gender:Female
  • Location:aici

Postat 09 May 2005 - 10:40 PM

Acum am vazut ce ai mai scris, deci faptul ca nu s-a topit zaharul face problema clara.
Zaharul folosit de mine e tos, si trebuie sa-l bati de 3-4 ori mai mult decat l-ai batut tu dar pe aburi.

#10 Cali

Cali

    Academic Chef

  • Membri
  • 1324 posturi
  • Gender:Female
  • Location:aici

Postat 09 May 2005 - 10:50 PM

Adriana despre temperatura daca le bati pe aburi, nu-i mare mai ales ca nu stiu daca stau 8 minute in cuptor. Recunosc ca mie-mi plac mai rumenite pt ca sunt altfel. Sau altfel spus mie nu-mi plac bezelele dar daca se rumenesc parca mai au putin gust icon_lol.gif icon_lol.gif
Nu stiu probabil ca-i mai bine sa le puna la cea mai mica temperatura, iar daca si cea mai mica temperaturra e prea mare si repet daca sunt batute pe abur garantat nu se intampla nica cu ele, solutia ar fi sa deschida cuptorul din cand in cand.

Si ma repet cu riscul de a plictisi ca din experienta mea si a mamei, doar bezelele nebatute destul pe abur pica, se flescaie. Eu pt ce stiu bine garantez, chiar de asta voi face si eu ca sa pot da timpul si cantitatea exacta.

#11 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 10 May 2005 - 01:54 PM

Iertaþi-mã vã rog frumos mai întâi pentru cã eu mã duc sã citesc mesajele care îmi sunt bifate ca fiind necitite, baiu' e cã bifarea asta uneori dispare, de aia n-am mai cetit aici.

Bubulinuþo aºtept sã ne povesteºti bãbeºte ce ºi cum ºi cu poze. Mai cã aº încerca ºi eu da' nu cred cã îs aºa di talentatã ca tini.

#12 Cali

Cali

    Academic Chef

  • Membri
  • 1324 posturi
  • Gender:Female
  • Location:aici

Postat 10 May 2005 - 02:02 PM

M-ati inebunit si am facut albus de dragul vostru care dupa ca m-am jucat cu el l-am donat lui bunica sa-si faca alvitza.
Am folosit 3 albuse, 250g zahar cristal, am batut pe abur exact 10 minute pana a fost tzapan si de cand am facut prima figura pana la ultima( poza3) prima era putin uscata.

Imagini atașate

  • 113098.jpg


#13 Cali

Cali

    Academic Chef

  • Membri
  • 1324 posturi
  • Gender:Female
  • Location:aici

Postat 10 May 2005 - 02:04 PM

In prima poza era albusul batut cu zah. inainte saaterizeze pe abur, dupa cum se vede am dat cu degetul pe marginea castronului si a ramas curat.
In a doua poza, este gata si are scoata pe margini.

Imagini atașate

  • 113101.jpg


#14 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 10 May 2005 - 02:18 PM

Când termini dai ºi reþeta de alviþã, nu-i aºa? icon_rotf.gif
pupic.gif

#15 Cali

Cali

    Academic Chef

  • Membri
  • 1324 posturi
  • Gender:Female
  • Location:aici

Postat 10 May 2005 - 02:41 PM

Da Adriana dar nu azi ca n-o am , doar bunica o face icon_lol.gif
Si acum ultima poza

Imagini atașate

  • 113114.jpg


#16 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 10 May 2005 - 03:12 PM

ok si pe urma astea le lasi sa se usuce pe hirtie sau le bagi la cuptor
am o groaza de albusuri congelate
da mai intii trebuie sa termin de facut schimbul de haine
mersic frumos

#17 M.Alina

M.Alina

    Bucataras

  • Membri
  • 102 posturi
  • Location:Iasi (Iasi)

Postat 10 May 2005 - 10:32 PM

icon_salut.gif multam,bubulinutza !
ai facut exact ce trebuia de la inceput : poze+explicatii
te iubim!!!
acum sunt sigur ca imi vor iesi bezelele, dar nu am aparat foto digital sa atasez poze icon_cry.gif
important e ca am reteta si voi reusi si eu dupa indelungi incercari sa fac bezele (cred ca am sa ma laud si lui soacra-mea, sic! angryfire.gif )

#18 Cali

Cali

    Academic Chef

  • Membri
  • 1324 posturi
  • Gender:Female
  • Location:aici

Postat 11 May 2005 - 12:10 AM

Adriana daca vrei sa le lasi pe hartie le poti lasa, dar au si mai putin gust asa. Daca le bagi in cuptor parca-s mai bune. Eu am adunat toate matzele alea facute acolo dupa care au luat directia bunica.


Alina abia astept sa vi cu rezultate.

Va pup !

#19 M.Alina

M.Alina

    Bucataras

  • Membri
  • 102 posturi
  • Location:Iasi (Iasi)

Postat 23 May 2005 - 11:14 AM

mersi,bubulinutza
am facut bezele in week-end si au iesit SUUUPPPEEERRRR
am incercat sa le usuc si la cuptor, si in aer
vorba ta, mai bune mi s-au parut alea la cuptor,copate
e prima data cand imi reusesc
MULTUMESC, bubulinutza icon_cheers.gif
P.S.:imi pare rau ca nu am aparat foto digital sa va arat ce super au iesit
incercati reteta, este 100% garantata!!!!

#20 Cali

Cali

    Academic Chef

  • Membri
  • 1324 posturi
  • Gender:Female
  • Location:aici

Postat 23 May 2005 - 10:54 PM

Alina ma bucur foarte mult de reusita ta icon_cheers.gif
Cred ca acum esti convinsa ca nu-i greu deloc sa faci bezele.
Te pup



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi