Sari la conținut

Poză

CUM PASTREZ MERELE PT IARNA?


12 răspunsuri la acest topic

#1 FLORI

FLORI

    micro Bucatar

  • Membri
  • 4 posturi
  • Location:Ploiesti (Prahova)

Postat 05 September 2005 - 07:37 AM

Salutare fetelor ! Ma ajutati si pe mine cu un sfat? Cum sa pastrez si eu niste mere pt iarna? Initial ma gandisem sa le curat, le calesc asa ca pt placinta si sa le pun in pungute la congelator. Avand in vedere totusi ca n-as vrea sa adopt metoda asta (ca am congelatorul full de altele...) cum sa le pastrez sa fac si eu o placintica la iarna? Asa calite se pastreaza si in borcane? Ce parere aveti?

Merci mult si va pup.

Flory

#2 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 05 September 2005 - 07:47 AM

Am mutat mesajul la capitolul unde îi este locul.

Bine ai venit.

N-am auzit niciodatã de mere cãlite la borcan dar, cred cã orice lucru pus la borcan trebuie sterilizat adicã pus sã fiarbã în oala cu apã vreo jumãtate de orã, eu aºa fac cu alte chestii puse la borcan

#3 Mama Celeste

Mama Celeste

    Master of disaster

  • Membri
  • 2714 posturi

Postat 05 September 2005 - 08:20 AM

Da ...se pot pastra chiar foarte bine la borcan.



Deci ti le pregatesti dupa cum doresti... umpli borcanele bine spalate si bine uscate. Dupa umplere ai grija ca gura borcanului sa fie foarte curata, se sterge bine cu un prosop de hartie ud. Alegi capace bune care sa inchida ermetic.

Eu inainte de a pune capacele pe borcan... le pun intr-o cratita cu apa si le fierb circa 5 minute. Prin fierbere incalzesti guma care sigileaza.



Dupa ce ai atasat capacul ... sterilizezi borcanele ....fie cu baie de aburi sau scufundate in apa. Se fierb astfel circa 20 minute. Se scot din apa sau aburi.

Se lasa la racit peste noapte in cuptorul neincalzit si cu usa inchisa. Sau pe masa acoperite de o plapuma sau patura groasa.



In felul asta poti pastra merele crude taiate in sferturi, umpli borcanul si faci un sirop nu prea dulce ...dupa gustul tau. Se toarna fierbinte peste mere. Se inchide capacul si se procedeaza ca mai sus.

Asa fac si cu pireu de mere. Eu am borcane si de 2 ani.

#4 Munteanu_20159

Munteanu_20159

    Mami de Rege si Printz!

  • Membri
  • 4330 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 05 September 2005 - 12:41 PM

Dar merele ca atare se pot pastra pentru la iarna?? Ca am gasit niste mere de Voinesti suuuper bune si mi-ar placea sa le pap la iarna, la gura...caloriferului! icon_razz.gif

#5 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 05 September 2005 - 12:47 PM

Pe vremuri ai mei pãstrau merele luni bune pe balcon, iarna, dar mergeam sã le cumpãrãm direct de la producãtor, în cel mai rãu caz se zbârceau.

Cele de acum le þii câteva zile ºi putrezesc icon_cry.gif

#6 Eta

Eta

    Captain Cook

  • Membri
  • 279 posturi

Postat 05 September 2005 - 01:31 PM

Iti scriu si eu cateva metode de a pastra merele pentru la iarna:



1.prin uscare:



Alegi mere bine coapte, din cele acrisoare, cu pulpa tare, alba, pentru ca cele zemoase se usuca mai greu. Le speli bine cu apa rece si le lasi la aer sa se zvante. Pe cele cu coaja groasa le cureti ,pe cellalte nu. Le tai felii sau inele, inlaturi casuta cu samburi,apoi le aburesti, asezandu-le intr-o sita deasupra unui vas cu apa clocotita si sare (1/2 lingurita la 1 l de apa), pentru ca sarea le face sa ramana albe. Le scoti apoi si le asezi imediat la soare sau in cuptor.



2.prin congelare:



Tai merele si le oparesti putin, le pui in pungi si le congelezi.



3.in stare naturala:



Alegi mere sanatoase, nevatamate si fara viermi. Le pastrezi toata iarna in oale mari de pamant peste care torni, pana le acopera, nisip uscat si curat. Vasele le tii intr-un loc uscat, aerisit si racoros,dar nu prea rece,ca sa nu inghete. Daca ingheata, nu arunca merele caci ele pot fii aduse la forma initiala astfel: le pui intr-un vas cu apa rece si le acoperi, iar cand apa a prins o pojghita de gheata, scoti fructele, le stergi si le usuci.



Mai poti pastra merele pe rafturi, in camara aerisita mereu, invelite bine in hartie de ziar si sa nu se atinga intre ele.

#7 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 05 September 2005 - 01:35 PM

QUOTE(Eta @ Sep 5 2005, 02:31 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Iti scriu si eu cateva metode de a pastra merele pentru la iarna:
1.prin uscare:
Alegi mere bine coapte, din cele acrisoare, cu pulpa tare, alba, pentru ca cele zemoase se usuca mai greu. Le speli bine cu apa rece si le lasi la aer sa se zvante. Pe cele cu coaja groasa le cureti ,pe cellalte nu. Le tai felii sau inele, inlaturi casuta cu samburi,apoi le aburesti, asezandu-le intr-o sita deasupra unui vas cu apa clocotita si sare (1/2 lingurita la 1 l de apa), pentru ca sarea le face sa ramana albe. Le scoti apoi si le asezi imediat la soare sau in cuptor.

Omonima mea draga, la ce temperatura cuptorul sau cum sa fie focul �i cat timp?

#8 Eta

Eta

    Captain Cook

  • Membri
  • 279 posturi

Postat 05 September 2005 - 01:43 PM

Se baga la cuptor la foc mediu si se tin pana sint uscate feliile (asta in functie de cat de groase ai taiat feliile).
Va iesi un fel de "poame".

Se pot pastra in pungi de hartie.

#9 Munteanu_20159

Munteanu_20159

    Mami de Rege si Printz!

  • Membri
  • 4330 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 05 September 2005 - 02:43 PM

Uuuu, ce buna sunt "poamele"...Yammmyyyyy!!!!



Merci mult de raspunsuri! Sigur o sa fac poame, dar o sa pun si mere in stare naturala.

#10 Eta

Eta

    Captain Cook

  • Membri
  • 279 posturi

Postat 05 September 2005 - 07:39 PM

Uite o reteta de poame de prune:



Se vor folosi prune tomnatice, brumarii. Ca sa fie mai dulci trebuie sa le lasi cat mai mult in pom, pana incep sa se increteasca in jurul coditei.

Imediat ce le recoltezi, le speli, apoi le oparesti introducandu-le intr-un vas cu apa clocotita, unde le tii numai 1 - 2 min., cat sa capete o culoare rosiatica, iar pielita sa inceapa sa plesneasca. Aceste crapaturi ajuta evaporarea sucului din fruct, grabind uscarea. Apoi le scurgi si le asezi imediat la soare, rasfirate pe gratare de scanduri, peste care intinzi o panza rara. Din cand in cand le intorci ca sa se usuce pe toate partile. Prunele sunt bine uscate daca raman moi si se indoaie usor,samburii sunt lipiti de fructe, iar cand le strivesti nu trebuie sa lase suc deloc. Le pastrezi in saculeti de panza, pe care o atarni in camara, in boxa sau in pod. Conditia este ca locul in care le pui sa fie uscat si bine aerisit.

#11 Mama Celeste

Mama Celeste

    Master of disaster

  • Membri
  • 2714 posturi

Postat 05 September 2005 - 11:20 PM

Mere in stare naturala.



Bunicul meu tine mere frumoase si nevatamate pana primavara.

Nu le spala. Le invelea in hartie de ziar sau cerata... si le punea in lazi.

Punea un strat de paie unul de mere invelite in hartie...si tot asa pana se umple lada.

Secretul e sa nu se atinga intre ele.



Astfel proceda cu: pere, gutui.

Mai tinea in stare naturala struguri... avand grija sa fie un ciorchine complect si cu boabe nevatamate. Lua codita si o scufunda in cateva bai de ceara. Astfel sigilat ... agata chiorchinii in pod pe bete suspendate.

Tineau pana in luna martie, dupa care incepeau sa se smochineze dar nu rapid.

#12 monica88

monica88

    micro Bucatar

  • Membri
  • 1 posturi

Postat 28 May 2013 - 08:55 AM

CITAT(FLORI @ Sep 5 2005, 05:37 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Salutare fetelor ! Ma ajutati si pe mine cu un sfat? Cum sa pastrez si eu niste mere pt iarna? Initial ma gandisem sa le curat, le calesc asa ca pt placinta si sa le pun in pungute la congelator. Avand in vedere totusi ca n-as vrea sa adopt metoda asta (ca am congelatorul full de altele...) cum sa le pastrez sa fac si eu o placintica la iarna? Asa calite se pastreaza si in borcane? Ce parere aveti?
Merci mult si va pup.
Flory

buna,speli merele,le stergi si le cureti de coaja,dupa care le dai pe razatoare.merele le amesteci (cu zahar daca e cazul ) cu scortisoara.pui intr_o oala putin ulei si o pui pe foc,adaugi merele si le calesti.dupe ce leai calit le pui in borcane iar deasupra adaugi un strat de scortisoara.eu asa fac in fiecare an.


#13 paprikas

paprikas

    micro Bucatar

  • Membri
  • 2 posturi

Postat 10 January 2014 - 10:19 AM

O prietena le tine in cuptor 40 de min, si apoi brusc in congelator. Sincer nu stiu rezultatul.



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi