Sari la conținut

Poză

COLIVA, help!


47 răspunsuri la acest topic

#1 Elena of Sweden

Elena of Sweden

    Academic Chef

  • Membri
  • 1385 posturi
  • Location:Trelleborg

Postat 06 January 2006 - 04:01 PM

Poate exista vreun topic despre coliva dar n-am timp sa-l caut acum...

Deci, fetelor, cum se face coliva? Cit griu se pune (sau arpacas, cum se cheama) si cita apa? Si apoi?
Coliva o va face soacra-mea, eu trebuie sa-i spun acum cum se face. In foarte scurt timp plec de acasa. Asa ca, please!!!

Merci, Merci!


Blogul meu aici

#2 Chrisa

Chrisa

    Bucataras

  • Membri
  • 93 posturi
  • Location:here

Postat 06 January 2006 - 04:12 PM

Elena, nu-mi mai amintesc perfect reteta de coliva, dar stiu ca graul se spala mult (se spune ca trebuie sa fie 9 ape), pana iese apa limpede. Parca eu puneam 3 l de apa la 1 kg de arpacas. Oricum, chiar daca pui apa mai putin, poti adauga cate putina apa CLOCOTITA pe parcurs, dar apoi mai trebuie lasat la fiert ca sa se lege. La inceput o poti lasa sa fiarba in voi, dar dupa o vreme tre sa stai langa ea si sa tot amesteci, asa ca o vezi cum se prezinta si o mai "ajustezi".

You miss 100% of the shots you don't take.

#3 Elena of Sweden

Elena of Sweden

    Academic Chef

  • Membri
  • 1385 posturi
  • Location:Trelleborg

Postat 06 January 2006 - 04:18 PM

QUOTE(Chrisa @ Jan 6 2006, 03:12 PM) Vezi post

Elena, nu-mi mai amintesc perfect reteta de coliva, dar stiu ca graul se spala mult (se spune ca trebuie sa fie 9 ape), pana iese apa limpede. Parca eu puneam 3 l de apa la 1 kg de arpacas. Oricum, chiar daca pui apa mai putin, poti adauga cate putina apa CLOCOTITA pe parcurs, dar apoi mai trebuie lasat la fiert ca sa se lege. La inceput o poti lasa sa fiarba in voi, dar dupa o vreme tre sa stai langa ea si sa tot amesteci, asa ca o vezi cum se prezinta si o mai "ajustezi".


Chrisa, multumesc mult!

Pun mana pe telefon si-i spun soacra-mii.

Si apoi? Se lasa la racit, se pun: zahar, nuci, arome?

Merci pentru orice tips!

Elena


Blogul meu aici

#4 Chrisa

Chrisa

    Bucataras

  • Membri
  • 93 posturi
  • Location:here

Postat 06 January 2006 - 04:27 PM

Se fierbe bine, bine. Adica pana graul ala "infloreste" si nu mai are zeama. Se pune zaharul, cam 300 g, dar o poti gusta si mai adaugi daca vrei mai dulce, numai sa tii cont ca mai vine si zaharul pudra de la suprafata. Apoi se acopera oala cu un servet umed si se lasa la racit. Cand e rece se pun: nuca macinata (sau doar sfaramata), arome (coaja rasa de portocala, vanilie, esenta de rom) si se framanta totul. Apoi se aranjeaza pe farfurie, se imbraca in zahar pudra si se orneaza cu cacao si bombonele.
Cam asta e .....in mare.
You miss 100% of the shots you don't take.

#5 Elena of Sweden

Elena of Sweden

    Academic Chef

  • Membri
  • 1385 posturi
  • Location:Trelleborg

Postat 06 January 2006 - 04:32 PM

Chrisa, merci mult! pupic.gif


Blogul meu aici

#6 SIMONA.B

SIMONA.B

    Master of disaster

  • Membri
  • 3262 posturi
  • Gender:Female
  • Location:INDIANA
  • Interests:fotografie si mancare :D

Postat 06 January 2006 - 04:38 PM

Matusa mea facea cel mai des coliva si mama mea, eu nu am avut niciodata rabdare sa o fac de la cap la coada singura. Mama mea asa o face cum a descris Chrisa , dar matusa mea pune zaharula in timp ce fierbe graul , bobul de grau ramane intreg daca zaharul este pus acolo si nu mai infloreste, dar se inmoaie. Drept e ca asa e mai mult de lucru ca trebuie mare atentie la fiert. Matusa mea imparte graul astfel fiert in 2 parti si o parte o macina in masina de tocat carne si amesteca astfel cele 2 parti de grau. La fel mai pune nuca , miere daca nu e destul de dulce, cacao si arome.









#7 Happy.

Happy.

    Supercalifragilistic!!!

  • Membri
  • 8845 posturi

Postat 06 January 2006 - 04:41 PM

Asta am gasit eu cu Google.

#8 Elena of Sweden

Elena of Sweden

    Academic Chef

  • Membri
  • 1385 posturi
  • Location:Trelleborg

Postat 06 January 2006 - 04:48 PM

QUOTE(SIMONA.B @ Jan 6 2006, 03:38 PM) Vezi post

Matusa mea facea cel mai des coliva si mama mea, eu nu am avut niciodata rabdare sa o fac de la cap la coada singura. Mama mea asa o face cum a descris Chrisa , dar matusa mea pune zaharula in timp ce fierbe graul , bobul de grau ramane intreg daca zaharul este pus acolo si nu mai infloreste, dar se inmoaie. Drept e ca asa e mai mult de lucru ca trebuie mare atentie la fiert. Matusa mea imparte graul astfel fiert in 2 parti si o parte o macina in masina de tocat carne si amesteca astfel cele 2 parti de grau. La fel mai pune nuca , miere daca nu e destul de dulce, cacao si arome.


Buna ideea sa impart graul in doua!

Merci mult, Simona!

Blogul meu aici

#9 Oly

Oly

    Captain Cook

  • Membri
  • 437 posturi

Postat 06 January 2006 - 04:56 PM

Eu o am mai multe retete, dar asta mi se pare mai interesanta. Cum zicea cineva mai sus nu am facut nici eu coliva de una singura.

200 g de griu ales si spalat bine

50 g nuci macinate

150 g mac oparit si macinat

50 g stafide inmuiate si scurse

zahar si miere dupa gust

zahar vanilat dupa gust

1/2 pahar smintina dulce

Dupa ce a fiert griul se amesteca cu macul, nucile, stafidele, mierea, zaharul, zaharul vanilat si smintina.

Eu cind o faceam cu mama nu adaugam nimic in timpul fierbirii, doar daca mai era nevoie de apa. In felul asta, daca e prea multa apa o poti scurge si apoi adaugi zahar s.a.





#10 Elena of Sweden

Elena of Sweden

    Academic Chef

  • Membri
  • 1385 posturi
  • Location:Trelleborg

Postat 06 January 2006 - 04:56 PM

Merci mult, fetelor. O rog acum pe soacra-mea sa fiarba graul pina una, alta.

Acum plec!

Daca mai sint si alte idei, sint binevenite!

Pa! Pa!
Blogul meu aici

#11 Happy.

Happy.

    Supercalifragilistic!!!

  • Membri
  • 8845 posturi

Postat 06 January 2006 - 05:18 PM

Coliva

#12 Elena of Sweden

Elena of Sweden

    Academic Chef

  • Membri
  • 1385 posturi
  • Location:Trelleborg

Postat 06 January 2006 - 10:16 PM

Multumesc mult de ajutor, fetili icon_smile.gif

Soacra-mea a fiert graul, era cam multa apa in cratita dupa fierbere, dar, treaba ei... Zicea ca o sa intre in grau.
De aceea mi se pare ideea lui Oly mai buna de a nu se fierbe graul cu zaharul de la inceput!
Cand o sa ma fac mare o sa fac si eu coliva! icon_smile.gif

Blogul meu aici

#13 Higeia

Higeia

    Master of disaster

  • Membri
  • 1504 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 08 January 2006 - 12:59 PM

Si eu la coliva adaug zaharul la fiert ,dar nu la-nceput ci spre sfarsit dupa ce graul sau arpacasul a-nflorit.
Atunci mai las sa fiarba cu zaharul cateva clocote si dupa cateva minute opresc focul
Daca se fierbe arpacas (care este grau decorticat) nu trebuie dat prin masina. Daca fierbeti graul special de coliva(arnaut) atunci graul fiert se da prin masina.
Fata de retzeta de mai sus data de Crisa as adauga si 300gr. pesmet cernut fin sauau biscuiti simpli macinati. O parte a pesmetului se pune in coliva cand se amesteca si restul pe deasupra , sub zaharul pudra. Pesmetul are rolul de a absorbi umezeala ramasa in fiertura.

Coliva fiind o prajitura rituala se face doar din grau, miere (zahar), nuci.
In nici un caz smantana si alte lucruri "de dulce".
Cu bine Higeia
"Lumineaza-ti zilele vietii , si nu vor mai fi ceeace sunt" Chateaubriand
Cu bine Higeia

[size="5"] http//acasalaIleana/[size="5"]

#14 Elena of Sweden

Elena of Sweden

    Academic Chef

  • Membri
  • 1385 posturi
  • Location:Trelleborg

Postat 08 January 2006 - 01:14 PM

Merci mult, Higeia!

Nu stiam ca exista grau special pentru coliva.

Coliva s-a facut, am mers la biserica cu ea, s-a impartit - dat de pomana.

Mi s-a parut bobul de grau prea mare, parca coliva nu era fina. De asta cred ca daca as face eu data viitoare, coliva, as macina jumatate de griu. Deasupra am pus un strat de nuci macinate si peste asta zahar pudra. Nuca macinata are acelasi rol ca pesmetul sau biscuitii macinati.

Noroc cu voi si cu Internetu' ca am facut rost de informatii!
Blogul meu aici

#15 Bogdana

Bogdana

    Master of disaster

  • Membri
  • 8527 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 08 January 2006 - 10:24 PM

eu stiam ca arpacasul e special pt coliva de arnaut nici macar nu am auzit, in contextul asta unsure.gif
Asa, si?



#16 Higeia

Higeia

    Master of disaster

  • Membri
  • 1504 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 09 January 2006 - 05:56 PM

Arpacasul ,asa cum am scris mai sus este grau decoticat si chiar sfarâmat. Este usor si comod de folosit.
Dar bunicile noastre cum faceau coliva? mai ales la tzara?
O facea fiecare din ce grau avea in hambar, se pisau boabele cu un mai(ciocan de lemn), intr-un vas scobit de lemn, pentru a se desprinde coaja de boabe.
Sigur din toate soiurile de grau cel mai bun pentru coliva era "arnaut" cu bob mai mare si lunguetz. Se gasea de vanzare la tarani , acum poate o mai fii la Piata Obor, caci celelalte pietze s-au modernizat.
Cu bine Higeia
"Lumineaza-ti zilele vietii , si nu vor mai fi ceeace sunt" Chateaubriand
Cu bine Higeia

[size="5"] http//acasalaIleana/[size="5"]

#17 Bogdana

Bogdana

    Master of disaster

  • Membri
  • 8527 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 09 January 2006 - 05:59 PM

ok, daca zici tu higelia te cred pe cuvant wink.gif si bunica mea tot din grau "normal" facea coliva numai ca nu il pisa inainte ci dupa ce il fierbea putin inainte, si de cand cu arpacasul pe asta il "tineam" de grau de coliva icon_smile.gif
Asa, si?



#18 stella

stella

    Ajutor de bagator de seama

  • Membri
  • 10123 posturi
  • Location:Europa
  • Interests:^_^ :D

Postat 05 November 2006 - 09:20 PM

(Higeia @ Jan 8 2006, 10:59 AM) Vezi post

Si eu la coliva adaug zaharul la fiert ,dar nu la-nceput ci spre sfarsit dupa ce graul sau arpacasul a-nflorit.
Atunci mai las sa fiarba cu zaharul cateva clocote si dupa cateva minute opresc focul
Daca se fierbe arpacas (care este grau decorticat) nu trebuie dat prin masina. Daca fierbeti graul special de coliva(arnaut) atunci graul fiert se da prin masina.
Fata de retzeta de mai sus data de Crisa as adauga si 300gr. pesmet cernut fin sau biscuiti simpli macinati. O parte a pesmetului se pune in coliva cand se amesteca si restul pe deasupra , sub zaharul pudra. Pesmetul are rolul de a absorbi umezeala ramasa in fiertura.
Coliva fiind o prajitura rituala se face doar din grau, miere (zahar), nuci.
In nici un caz smantana si alte lucruri "de dulce".
Cu bine Higeia


Higeia, am o intrebare. n-am facut niciodata coliva, si de fiecare data cand mai primesc, nu regasesc acel gust minunat care e undeva in memoria mea.
nu se pune si scortisoara?, si parca era pudrata cu cacao ?, sau bat campii?!
merci mult de lamurire. icon_smile.gif

Fan n_puiu for ever



#19 Fredi

Fredi

    Big Chef

  • Membri
  • 944 posturi
  • Location:Weltstadt mit Herz - M -

Postat 21 August 2007 - 05:31 PM

Pot sa ma bag si eu in vorba?
Acum de Sf.Maria am facut si noi coliva insa din arpacas.A adus nepoata mea de la Brasov 2 pungi de
1kg.frumos,curat,bobul intreg....o splendoare!Linga arpacas a trimis si reteta:

COLIVA

1kg arpacas
21/2 cani de zahar (cani de ceai)
apa cit sa-l acoper cam cu 4 degete
coaja rasa de la 2 lamii
coaja rasa de la o portocala
zahar vanilat
esenta de rom
2 farfurii de nuca pisata(mai mare,nu praf)

biscuite ras(in lipsa se poate folosi si pesmet)
zahar pudra


-se spala arpacasul in 9 ape pina ramine apa clara
-se pune arpacasul la fiert
-se fierbe pina scade apa(se face ca o mamaliga)
-se amesteca continuu
-inainte ca arpacasul sa fie complet fiert se adauga zaharul
-cind e gata se lasa sa se raceasca
-a doua zi se indeparteaza pojghita care s-a format si se adauga nuca si condimentele
-se framinta cu mina pina se omogenizeaza
-se pune pe platou,i se da o forma frumoasa
-se presara cu biscuite ras deasupra si de jur-imprejur
-deasupra se presara un strat de zahar pudra peste care cu ajutorul unui sablon taiat in forma unei cruci se -presara cacao
-se orneaza

Noi asa am facut si a iesit extra!

Cine se scoala de dimineata......
<BR>cade singur in ea !

#20 MAYA

MAYA

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 21 August 2007 - 05:41 PM

Puteam sa jur ca am vazut arpacas într-un raft la penny.Cînd o sa mai ajung,o sa ma uit atent biggrin.gif
Maya's World .



Răspunde la acest topic



  


3 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi


    Google (2)