Sari la conținut

Poză

Reteta Montignac - Tort cu nuci si ciocolata


7 răspunsuri la acest topic

#1 mamicami

mamicami

    Captain Cook

  • Membri
  • 345 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Maramures

Postat 14 December 2010 - 09:27 PM

Pentru masa de Craciun va propun o reteta de tort cu nuci, traditional in familia noastra, reteta mostenita de la bunica mea si adaptata.

blat:
4 oua
8 linguri de apa
200g fructoza
200g faina de migdale
100g nuci macinate
1 praf de copt
coaja de lamaie
scortisoara

crema (adaptata dupa reteta de budinca a lui Boni )
4 galbenusuri
4 linguri de fructoza
2 linguri cacao
600ml frisca

pentru blat se bat albusurile spuma tare, se amesteca galbenusurile cu apa si fructoza si se mixeaza pana cand se dizolva fructoza, apoi se adauga migdalele, nucile, praful de copt, lamaia si la final albusul batut spuma. se coace la 180 grade aproximativ 35 minute.
dupa ce s-a racit am taiat blatul in trei foi.

crema: am amestecat ouale cu fructoza, cacaua si 350ml frisca pe baie de aburi pana cand a inceput sa capete consistenta unei budinci. Dupa ce s-a racit am amestecat budinca in cealalta parte de frisca batuta.

in crema se pot pune visine, bucatele da nuci sau alune, ersenta de migdale


era sa uit: diametrul tavii de tort 24cm.

Sa aveti Craciun fericit!

Miniaturi atașate

  • DSCN0522.JPGr.JPG




#2 Sheng

Sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13624 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 15 December 2010 - 08:04 AM

Foarte, foarte tentant. Multumim mult pentru reteta Mamicami floare.gif

Nu iese prea dulce cu 200 gr fructoza ? Mi se pare cam multa.

#3 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 15 December 2010 - 10:51 AM

il recunosc tongue.gif asta e tortul pe care mi-l facea bunica de ziua mea. il facea la Brasov si venea cu el pe tren pana la Sibiu. reprezenta cadoul ei pentru mine, impreuna cu cate o hainuta croita si cusuta de ea. doamne ce dragi imi erau cadourile ei... ca sa intelegeti ce insemnau, pentru cine nu isi mai aminteste de persioada ceausista, trebuie sa stiti ca oua, unt si haine nu prea se gaseau in acea vreme.

la blat nu mai stiu cantitatile, dar recunosc lingurile de apa rolleyes.gif buni nu punea scortisoara in blat.
crema o facea cu oua intregi fierte cu fructoza si cacao, iar la sfarsit amesteca "budinca" cu unt, nu cu frisca. noi ii spuneam "crema fiarta" si o foloseam si la islere.

of ce amintiri mi-ai starnit em_new_37.gif

#4 SEAndreea

SEAndreea

    Master of disaster

  • Membri
  • 4322 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 15 December 2010 - 02:38 PM

Foarte bine arata tortul - multumim mult de reteta! (Eu nu o stiam)

QUOTE(boni @ Dec 15 2010, 10:51 AM) <{POST_SNAPBACK}>
crema o facea cu oua intregi fierte cu fructoza si cacao, iar la sfarsit amesteca "budinca" cu unt, nu cu frisca. noi ii spuneam "crema fiarta" si o foloseam si la islere.

Suna tare bine si usor de facut crema asta si ma gandesc ca ar merge si cu un blat de pandispan modificat (adica avand un pic de ulei/unt adaugat).


#5 mamicami

mamicami

    Captain Cook

  • Membri
  • 345 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Maramures

Postat 15 December 2010 - 09:06 PM

da, Boni, asa era crema originala. Si la noi in familie era tortul bunicii, ea ii spunea tort de apa, de la cele opt linguri de apa din blat.
Islerele sunt nelipsite de Craciun. S-ar putea face cumva si pentru noi?
Blatul nu iese prea dulce pentru ca e multa faina si nuca.

Editat de mamicami, 15 December 2010 - 09:14 PM.




#6 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 15 December 2010 - 09:40 PM

QUOTE(mamicami @ Dec 15 2010, 09:06 PM) <{POST_SNAPBACK}>
da, Boni, asa era crema originala. Si la noi in familie era tortul bunicii, ea ii spunea tort de apa, de la cele opt linguri de apa din blat.
Islerele sunt nelipsite de Craciun. S-ar putea face cumva si pentru noi?
Blatul nu iese prea dulce pentru ca e multa faina si nuca.

o daaaaa! pentru "biscuiti" este perfecta reteta asta: http://www.culinar.r...ignac-Testoase/
si cred ca si fursecurile cu caciulita de aici a lui rodica se potrivesc de minune

#7 mamicami

mamicami

    Captain Cook

  • Membri
  • 345 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Maramures

Postat 15 December 2010 - 10:14 PM

multumesc, Boni!
Daca tot am deschis cutia cu amintiri, mai era o prajitura nelipsita de Craciun, cu foi cu miere, nuci , scortisoara, cuisoare si coaja de lamaie umplute cu frisca si nuci. Stii reteta? se poate adapta?

Editat de mamicami, 15 December 2010 - 10:17 PM.




#8 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 15 December 2010 - 11:40 PM

QUOTE(mamicami @ Dec 15 2010, 10:14 PM) <{POST_SNAPBACK}>
multumesc, Boni!
Daca tot am deschis cutia cu amintiri, mai era o prajitura nelipsita de Craciun, cu foi cu miere, nuci , scortisoara, cuisoare si coaja de lamaie umplute cu frisca si nuci. Stii reteta? se poate adapta?

asta nu o stiu, dar din ce spui pare usor de adaptat. doar mierea trebuie inlocuita cu fructoza, si eventuala faina cu un permisa



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi