Sari la conținut

Poză

DULCIURI DIN BUCATARIA UNGUREASCA


162 răspunsuri la acest topic

#1 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi

Postat 09 June 2006 - 07:45 AM

Aici vor fii postate retete din bucatariea ungureasca pe care le stiti sau le vor traduce fetele care stiu ,vor si au timp.
Citeva linkuri in limba ungureasca /maghiara sint aici:
http://www.culinar.r...0&gopid=224355
Aici sint citeva ingrediente traduse de MC-Mirela-MULTUMESC MULT floare.gif

Liszt - faina
Tojás - oua
cukor - zahar
vaníliás cukor - zahar vanilat
porcukor - zahar pudra
kristálycukor - zahar tos
kakaópor - cacao pudra
vaníliás pudingpor - budinca de vanilie
olaj - ulei
vaj - unt
szódabícarbóna - bicarbonat de sodiu
alma - mere
lekvár - dulceata
marék piskóta - piscoturi
narancshéj - portocale
csokoládé - ciocolata
citrom reszelt héja - coaja de lamaie
tojássárgája - galbenusuri de ou
v-ati mai putea intalni cu
tejfel - smantana,
sojtos - cascaval
só-sare
viz-apa
élesztő-drojdie
(nu stiu cat de bine am scris, dar sa va faceti o idee)

Editat de MC, 16 June 2006 - 04:53 AM.



http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/

#2 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi

Postat 09 June 2006 - 08:01 AM

Iar aici citeva retete traduse de FEDIT-MULTUMESC F. MULT floare.gif
Uite ca s-a mai discutat despre prajitura Zserbo (jerbo) aici:
http://www.culinar.r...wtopic=7302&hl=

dar iti traduc si varianta asta...

Felii Zserbo
[attachmentid=49373]
500 g faina
200 g unt
50 g zahar praf
20 g drojdie
2 galbenusuri de oua
100-150 ml lapte
un pic de sare
200 g nuca macinata
200 g zahar tos
coaja rasa de la o lamiie
1 pachet zahar vanilat
un pic de scortisoara
500 b gem de caise
100 g ciocolata

Untul se amesteca cu faina, dupa care se adauga sarea, zaharul tos, galbenusurile si drojdia. Se adauga lapte cit sa se obtina o coca potrivita (zice ca si plastilina )
Se pune in frigider, de preferat o zi intreaga.
Daca vrei sa-l faci in aceeasi zi, atunci drojdia se dizolva in lapte, dupa care se amesteca cu restul ingredientelor, dar macar pentru o ora trebuie pus in frigider.
Coca se imparte in 4.
Se amesteca nucile macinate cu zaharul tos, coaja de la lamiie, scortisoara, zaharul vanilat.
Daca gemul de caise e prea tare, se amesteca cu un pic de apa, ca sa obtinem o pasta mai groasa...
Se intinde prima coca si se pune intr-o tava de dimensiuni 30x30 cm, se unge cu o treime din gem si se presara o treime din nuca. Se pune urmatoarea foaie, unsa si asta cu gem si presarat cu nuca, si tot asa... Se lasa la dospit cca. 30-40 minute, si se inteapa cu furculita.
Se coace 30-35 minute la 180-190C. Cind e gata se scoate din tava (zice ca-l intoarce... sau cel putin asa inteleg eu, dar mama mea nu face asa) si se lasa sa se raceasca. Pe margini se unge cu dulceata si se pune glazura. Glazura se face din ciocolata topita amestecata cu 1-2 linguri ulei. Cind se raceste glazura pe prajitura, se taie bucatele...

Acum vine urmatoarea adica
Zserbo cu miere
[attachmentid=49374]
1 ou
150 g zahar praf
60 g unt,
500 g faina
1 lingurita bicarbonat de sodiu
2 linguri miere
un pic de lapte
Crema:
500 ml lapte
250 g zahar praf
250 g margarina
1 plic zahar vanilat
2 linguri pline de gris

Untul, ouale, mierea si zaharul se amesteca pe aburi, dupa care se pune faina cu bicarbonatul. Se adauga cca. 50 ml lapte, ca sa se obtina o coca mai moale.
Se lasa sa se ”odihneasca” 20-30 minute, dupa care se coc 4 foi pe fundul tavii (30x30 cm) unse si tapetate cu faina...
Pentru crema: Se fierbe grisul in lapte si dupa ce se raceste se amesteca cu untul frecat cu zaharul. Crema se pune pe prima foaie, se pune urmatoarea foaie care va fi uns doar cu gem de caise, se pune peste urmatoarea foaie, pe care punem iarasi crema si in final punem si ultima foaie. Se lasa pina a doua zi. Se unge cu un strat subtire de gem si se pune glazura (100 g cioco + 2-3 linguri ulei). Se taie dupa ce se raceste.


Si ultimul... nu ma pune sa traduc si numele ca nu pot!
Flodni
[attachmentid=49380]
2 oua
100 g zahar tos
500 g faina
200 g unt
150 ml lapte
20 g drojdie
un pic de sare

Pentru umplutura
200 g mac macinat
200 g nuca macinata
600 g mere rase
400 g zahar tos
scortisoare
coaja a 2 lamii
2 plicur zahar vanilat
100 g stafide

Se face o coca mai tare, care se lasa peste noapte in frigider. Dar cel putin 2 ore trebuie neaparat sa stea in frigider...
Din 150 ml apa si 300 g zahar se face un sirop (pe foc), jumatate se toarna peste mac, iar cealalta jumatate peste nuci. In fiecare parte se pun cojile de la lamii, zaharul vanilat si stafidele.
Merele se stoarce de suc.

Coca se imparte in 4. Se intinde o foaie intr-o tava 30x30 cm, peste care punem umplutura cu mac. Se pune a doua foaie, peste ea merele rase presarate cu 100 g zahar si un pic de scortisoara. Se pune o foaie noua, peste se pune umplutura cu nuca. La final se pune ultima foaie si se lasa 30-40 minute la dospit. Se unge cu un ou, se inteapa cu furculita si se baga in cuptor 30-35 minute. Dupa ce s-a racit, se taie.
Sper ca am reusit a traduc cit se poate de clar.

Iata unde s-a mai discutat despre Rigo Jancsi
http://www.culinar.r...topic=10517&hl=

Dar dau si varianta asta:
Rigó Jancsi
[attachmentid=49381]
5 oua
100 g zahar tos
100 g faina
70 g cacao
0,5 l frisca
50 g zahar praf (sau pudra - nu stiu cum e corect)
100 g ciocolata
Se pune hirtie de copt intr-o tava 30x30cm (ce ciudat sunt dimensiunile astea de la tava!)
Albusurile se bat spuma, se adauga treptat zaharul tos. Galbenusurile se amesteca cu spuma. Se adauga cu grija faina amestecata cu 20 g cacao. Se pune in tava, se da la cuptor.
Dupa ce s-a copt, se raceste si se taie in doua.
Se topeste ciocolata pe bain-marie, se amesteca cu 2 linguri uli si se unge una dintre foi (partea cu crusta... nu interiorul). Se lasa sa se raceasca si se taie cubulete sau cum vreti voi... Se bate frisca (frisca se tine in frigider 5 ore inainte sa-l folosim), dupa care se adauga zaharul praf si restul de cacao. Cu crema asta ungem cealalta foaie si se pun peste cubuletele taiate. Si se taie mult mai usor asa...
Mai zice ca este de preferat sa se consume in aceeasi zi, ca frisca se inmoaie.

Imagini atașate

  • zserbo.jpg
  • mezeskremes.jpg
  • rigojancsi.jpg
  • flodni.jpg

Editat de Afrodite, 09 June 2006 - 08:09 AM.



http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/

#3 Daneza13

Daneza13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2213 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montreal

Postat 09 June 2006 - 06:11 PM

Laura pupic.gif pentru deschiderea subiectului, si fedit si Mirela pupic.gif pentru traduceri.
Mi-am salvat si eu ,mai demult, o prajitura care mi-a facut cu ochiul, tot ungureasca, postata de Mirela. Din pacate link-ul duce in alt subiect, asa ca dau copy/paste la reteta aici (avea si poza) si arata tare bine. icon_smile.gif

PRAJITURA UNGUREASCA CU GLAZURA DE CIOCOLATA

Blaturi: 3 oz (90 g) ciocolata de calitate fina, dulce-amaruie tocata, 113 g unt nesarat la temp.camerei, 3/4 cup (180 g) zahar, 6 oua mari separate, 1/3 cup (80 g) faina (nu din cea care creste singura), 1/3 cup (80 g) cacao pudra naturala fara adaosuri, 1/4 lingurita sare, 1/4 lingurita crema tartar, 1/2 cup (120 g) gem de piersici sau caise
Glazura de ciocolata: 1/3 cup (80 g) frisca lichida (heavy cream), 4 oz (120 g) ciocolata dulce-amaruie de calitate fina
Umplutura de ciocolata: 3 cups (700 g) frisca lichida, 12 oz (360 g) ciocolata de calitate dulce-amaruie (nu amara)
Umplutura de frisca: 1 lingurita gelatina, 2 linguri apa rece, 1 cup (240 g) frisca lichida, 2 linguri zahar pudra, 1 lingurita vanilie
Blaturile: se preincalzeste cuptorul la 350 F (180 C) si se ung cu unt 2 tavi. Pe fundul tavilor si pe pereti se pune hartie de copt, unsa cu unt si presarata cu faina. Se topeste ciocolata la bain-marie. Se da ciocolata topita jos de pe foc.se bate impreuna untul si 1/2 cup (120 g) zahar intr-un castron, cu mixerul, pana face spuma si se adauga galbenusele pe rand, amestecandu-se bine. Se adauga ciocolata topita, faina, cacao si sarea si se amesteca la viteza mica pana se combina bine. se bat albusele cu crema tartar in alt vas si se adauga 1/4 cup (60 g) zahar, amestecand pana se obtine o spuma tare, dupa care usor, amestecand de jos in sus se adauga la comp. obtinuta mai sus. Se imparte comp. in doua, punandu-se in tavile pregatite si se introduc la cuptor, aprox.20 min. Se scot blaturile din cuptor, se lasa in tava 10 min, sa se mai raceasca, se scoate hartia. Se intinde gemul peste unul din blaturi (caldut) si se lasa sa se raceasca complet.
glazura de ciocolata: Se aduce frisca lichida la fierbere si incet se toarna peste ciocolata intr-un acstron. Se amesteca pana se formeaza o crema, care se pune peste blatul ramas gol, intainzand uniform si se lasa aprox. 1 ora la rece.
Crema de frisca: Intr-un castronas de metal se pune gelatina peste apa si se lasa 1 min, sa se inmoaie. Se pune castronasul la bain-marie, amestecand ocazional pana se dizolva gelatina. Se ia de pe foc, dar se tine tot deasupra apei fierbinti. Se bate frisca cu zaharul pudra si vanilia pana se intareste si se adauga gelatina calda, mixandu-se pana se incorporeaza bine. Se pune crema peste blatul cu gem si crema de ciocolata.
Asamblare: Se taie blatul cu glazura de ciocolata in 3 pe lungime si in 10 pe latime si se reasambleaza, asezand bucatile in ordinea in care au fost, pe blatul cu gemul si cremele si se da la rece.
A life spent making mistakes is not only more honourable but more useful than a life spent doing nothing. - George Bernard Shaw

Aventuri Culinare

#4 fedit

fedit

    Captain Cook

  • Membri
  • 203 posturi
  • Gender:Female

Postat 09 June 2006 - 06:44 PM

Iata retete pentru Daneza13 si nu numai!

Cremes (Krémes)
http://szakacskonyv....reso&view1=1828
IPB Image
Sincer, nu vad unde e stratul ala alb din poza, ca in reteta nu apare... cred ca poza e pusa acolo cam aiurea...
1/2 kg aluat de foetaj (sau foi de placinte - dar mai incolo reteta zice ca trebuie intins aluatul... deci mai bine foetaj)
6 oua
600 ml lapte
120 g faina
240 g zahar pudra
zahar vanilat

Aluatul se intinde de grosime de 3-4 mm. Se coc 2 foi. Unul dintre foi se taie cuburi.
Albusurile se bat spuma impreuna cu jumatate cantitate de zahar. Galbenusurile se amesteca cu faina, restul de zahar, 100 ml lapte rece.
Laptele ramas se fierbe impreuna cu zaharul vanilat sau batonul de vanilie, se amesteca cu “maclavaisul” de galbenusi si se fierbe amestecind in continuu. Se adauga albusurile batute spuma. Inca calda se intinde pe aluatul ramas intreg, peste el se pun patratelele de aluat, se presara cu zahar praf si se taie cubulete.



Prajitura Rákóczi cu brinza
(Rákóczi-túrós)
http://szakacskonyv....reso&view1=1923
IPB Image
Pentru aluat:
120 g faina
70 g margarina
40 g zahar
1 galbenus de ou
Pentru crema:
350 g brinza de vaci
2-3 galbenusuri de oua
4 linguri pline de zahar praf
coaja rasa de la o lamiie
50 g stafide
Glazura:
4 albusuri de oua
120 g zahar tos
citeva picaturi de suc de lamiie

Ingredientele pentru aluat se amesteca, se pune intr-o tava (nu scrie dimensiune), se pune in cuptor si se lasa sa se coace pe jumatate la 200 C (asa scrie, va jur, dar nu scrie cit timp...)
Se scoate din cuptor si se intinde peste el crema.
Crema este facuta astfel: se amesteca brinza de vaci (facut pasta) cu galbenusurile, zaharul, coaja de lamiie si stafidele. Se pune inapoi in cuptor. Se lasa acolo pina cind se coace, dar trebuie sa ramina deschisa la culoare!
Albusurile se bat spuma cu sucul de lamiie si zaharul si se intinde pe prajitura scoasa din cuptor. Dupa asta se mai pune odata la cuptor, si pe foc foarte mic se coace, de fapt se usuca (la 100 C).

Se scoate, dupa ce se raceste si se taie...
Citeva observatii: se mai poate pune in crema si zahar vanilat.
Cind se pune spuma, cu o furculita se deseneaza “valuri” .
In spuma de sus se mai poate adauga inca 1-2 albusuri, ca arata bine daca stratul e mai gros.


Prajitura cu mere
(Almás Pite)
http://geocities.com/cuki50/almas

2 oua
200 g zahar pudra
400 g unt
600 g faina
2 kg mere
100 g zahar tos
1 lingurita scortisoara
100 g nuca macinata
100 g gem de caise
2 “pumni” piscoturi macinate sau pesmet...

Se amesteca untul cu faina, dupa care se adauga zaharul pudra si un ou intreg. Se pune la rece cel putin 3 ore, dupa care se imparte in 2.
Din prima parte se intinda o foaie si se pune intr-o tava (30x30), se inteapa cu furculita si se coace in cuptor pina capata culoarea roz deschis. Se unge cu gem, si se presara sau cu pesmet, sau cu bucatele de piscoturi.
Se curata merele (dar nu e necesar, numai daca nu sunt frumoase) si se da pe razatoare (sa fie cu gauri mari - nu stiu cum sa va explic altfel - v-am zis ca iese limba de lemn...)
Merele rase se pun peste aluatul pregatit mai inainte si se presara cu zaharul amestecat cu scortisoare, si peste se pun nucile macinate.
Se intinde partea a doua din aluat si se pune peste mere. Se unge cu oua si se inteaga cu furculita. Se coace 25-30 minute la 190 C. Dupa ce s--a racit, se taie cubulete.

Edit: hai ca pun pozele acum, ca merge repede...

Editat de fedit, 15 June 2006 - 08:03 AM.


#5 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi

Postat 12 June 2006 - 08:16 AM

Fedit ,esti o doamna si iti MULTUMESC DIN SUFLET PT. TRADUCERI.
As fii facut in acest WE, ceva fain,de ex.Zserbo cu miere,dar ii facusem fiului meu cel mare o tava de prajitura cu blat de cioco si glazura de albus cu cocos,pt. serbarea sfirsitului de an scolar,dar la noi simbata a plouat ,serbarea sa aminat si asa am ramas eu cu prajitura.
Dar cind este gata incerc sa fac ceva de aici fain si o sa vin si cu poze.
Mersi muuuuuuuuuuuult![attachmentid=49672]

Imagini atașate

  • festknuddel.gif



http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/

#6 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi

Postat 12 June 2006 - 08:20 AM

QUOTE(Daneza13 @ Jun 9 2006, 08:11 PM)

Laura pupic.gif pentru deschiderea subiectului, si fedit si Mirela pupic.gif pentru traduceri


Daneza,CU MULTA PLCERE si eu la fel un MULTUMESC MULT,pt. reteta postata!!!
Sper sa te bucuri si tu la fel de mult ca si mine de aceste retete faine!

O saptamina plina de succes si mult soare va urez !


http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/

#7 Chiu Georgeta

Chiu Georgeta

    Master of disaster

  • Membri
  • 2101 posturi
  • Gender:Female
  • Location:In afara Romaniei - Chicago USA

Postat 13 June 2006 - 09:56 PM

Fetelor multumim mult pentru tot: subiect si traduceri!

Georgeta

#8 fedit

fedit

    Captain Cook

  • Membri
  • 203 posturi
  • Gender:Female

Postat 14 June 2006 - 07:15 AM

Cu placere!
Daca aveti vreo preferinta in privinta umatoarelor prajituri pe care sa le traduc... astept.
O zi buna tuturor

#9 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi

Postat 14 June 2006 - 09:56 AM

[attachmentid=49836]pt. tine!!!!
Iar aici citeva linkui unde am gasit ceva,dar te rog numai daca poti si ai timp. icon_biggrin.gif

http://www.receptabc...ecept.php?i=436

http://www.receptabc...ecept.php?i=628

http://www.receptabc...ecept.php?i=685

http://www.receptabc...ecept.php?i=625

http://www.receptabc...ecept.php?i=622

http://www.receptabc...ecept.php?i=982

http://www.receptabc...ecept.php?i=506

http://www.receptabc...ecept.php?i=620

http://www.receptabc...ecept.php?i=702

Stiu ca am exagerat,nu trebuie toate traduse,dar daca tot m-am apucat de colindat am zis sa si postez linkurile.
Cine ste,poate cu timpul totusi se pot traduce.
Eu spun inca o data MULTUMESC MULT si o zi buna mai departe cu MUUULT SPOR peste tot!

Imagini atașate

  • 9kuss.gif



http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/

#10 fedit

fedit

    Captain Cook

  • Membri
  • 203 posturi
  • Gender:Female

Postat 14 June 2006 - 07:16 PM

Iata retetele. Am avut si timp si chef. si daca nu faceam acum poate uitam, ca in ultima vreme parca as fi detasata si decuplata de toate... poate batrinetea? sau doar astenie de primavara/vara/toamna/iarna...
Poate la titluri imi poate cineva da sugestii mai bune... ca am facut o traducere...
Din pacate unele retete de mai jos sunt destul de evazive si citeodata nu am inteles unde au disparut citeva ingrediente prezentate... Poate le descifrati voi. Mirela! HELP!

Prajitura cu capsuni
Epres lepény
http://www.receptabc...ecept.php?i=436
IPB Image
Pentru aluat
250 g faina
180 g unt sau 140 g untura
80 g zahar pudra
3 galbenusuri de oua
1 zahar vanilat

400 g capsuni

Pentru crema:
4 galbenusuri de oua
5 linguri faina
200 zahar
zahar vanilat
800 ml lapte
3 labusuri de oua


Se amesteca ingredientele pentru aluat, dupa 1 ora se intinde si se pune in tava, se da la cuptor si se coace pina sa aiba o culoare deschisa.
Dupa ce s-a racit se pune peste capsunile se pune crema de vanilie peste si se mai coace 20 minute.
Crema: Se fierbe galbenusurile cu zaharul, faina si laptele, albusurile se bat spuma si se amesteca in crema calda.

Prajitura gustoasa cu mere
Finom almás pite
http://www.receptabc...ecept.php?i=628
IPB Image
400 g faina
100 g zahar tos
250 g margarina
1 ou
2 galbenusuri
2 dl smintina
1/2 plic praf de copt
sare

Umplutura:
1 kg mere ionatan (bine zic?)
200 g zahar tos
1 lingurita scortisoara
50 g nuca macinata

Se amesteca ingredientele pentru aluat, se pune la rece. Se imparte in 2 si se intinde.
Prima foaie se pune intr-o tava, se inteapa cu furculita, se pune umplutura, peste ea vine urmatorul aluat intins, intepat cu furculita. Se pune in cuptor.

Cubulete cu castane
Gesztenye kocka
http://www.receptabc...ecept.php?i=685
IPB Image
un pandispan cu cacao din 3 oua
2 pachete piureu de castane
3 dl frisca
3 linguri zahar pudra
fixatix pentru frisca

Piureul de castane se amesteca cu o lingurita de zahar pudra. Se pune peste pandispa. Frisca se bate spuma cu fixativul. Se pune peste piure...
Cred ca cele 2 linguri de zahar pudra se pune in frisca, ca de aia au uitat...

Prajitura lui Gyuri icon_smile.gif laugh.gif ohmy.gif
Gyuri pite
http://www.receptabc...ecept.php?i=625
IPB Image

400 g faina
150 g margarina Rama
4 galbenusuri
20 g drojdie
sare
20 g zahar
100 ml lapte
400 g gem de coacaze sau caise
200 g migdale
100 g zahar
4 albusuri de oua
100 g zahar pudra

Drojdia se pune in lapte sa creasca. Se amesteca ingredientele pentru aluat impreuna cu drojdia crescuta. Se imparte in 3. Prima se intinde si se pune intr-o tava. Se unge cu gem, se presara cu migdalele amestecate cu zahar. Se repeta cu restul de aluat. Se coace la foc mediu 30 minute. Albusurile se bat spuma si se pune peste prajitura, se mai lasa la cuptor 10 minute.
Cam evaziva reteta, dar sper ca va descurcati...

Prajitura cu marar si brinza
Kapros túrós kelt pite
http://www.receptabc...ecept.php?i=622
IPB Image
1 ou
Pentru aluat:
500 g faina
500 ml lapte
20 g drojdie
1 lingura zahar pudra
1 ou
1 lingurita sare
Umplutura:
500 g brinza de vaci
3 oua
2 cartofi proaspat fierti de dimensiuni medii
200 ml smintina
3 linguri zahar
1 legatura marar sau 1 lingura marar uscat
1 lingurita sare

Drojdia si zaharul se pune in 100 ml lapte caldut, se lasa sa creasca.
Se amesteca cu faina, ouale, sarea si se adauga putin cite putin restul de lapte. Se framinta bine, se lasa la dospit. Se intinde intr-o tava de dimensiuni medii.
Umplutura: brinza se amesteca cu cartofii fierti raciti si sfarimati, ouale batute, smintina, zaharul, sarea. Se pune peste aluat. Se presara cu mararul si se pune in cuptorul preincalzit (in aburi), la foc mare, 15 minute. Dupa care se da la foc mediu. Se incearca cu scobitoarea. Se taie doar dupa ce s-a racit complet. In cuptor se pune intr-o tava ceva apa, ca sa ai aburi...

Strudel-sarpe
Kígyórétes
http://www.receptabc...ecept.php?i=982
IPB Image
20 g drojdie
100 ml lapte
1 lingurita zahar
250 g margarina
2 linguri zahar
1 ou
1 galbenus
sare
500 faina

Umplutura
3 pachete de brinza de vaci
2 galbenusuri
1 lingura smintina
stafide
coaja de lamiie

Drojdia, zaharul si laptele se lasa sa creasca. Margarina se amesteca cu zaharul, sarea si ouale. Se adauga faina. Se framinta bine si se imparte in 4. Se lasa la dospit.
Se intinde aluatul, in mijloc se pune umplutura de-a lungul aluatului. In amindoua partile se taie in aluat fisii la cite 3 cm si se impatura peste umplutura.
Cit se lasa la cuptor nu scrie...

Prajitura cu visine
Meggyes pite
http://www.receptabc...ecept.php?i=506
IPB Image
170 g margarina Rama
170 g zahar
150 g faina
1 plic praf de copt
3 oua
600 g visine fara simburi

Galbenusurile se amesteca cu zaharul, pe rind se incorporeaza si margarina. Faina amestecata cu praful de copt se pune si ea. Se bat albusurile spuma si se amesteca cu grija cu faina si galbenusurile. Visinele se tavalesc prin faina (sa nu se scufunde la copt) si se amesteca cu coca. Se baga la cuptor, se lasa un pc la racit si se taie. Se serveste presarat cu zahar pudra.

Prajitura cu brinza superusoara
Pehelykönnyu túróspite
http://www.receptabc...ecept.php?i=620
IPB Image
300 g faina
150 g unt sau margarina
4 oua
30 g drojdie
lapte
Umplutura:
750 g brinza
250 g zahar pudra
100 g stafide
coja rasa de la o lamiie
sare, zahar vanilat
Spuma de oua

Se amesteca untul sau margarina cu galbenusurile pina se face spumos. Se adauga drojdia (gata crescuta cu un pic zahar si lapte) faina (mai grisat), sarea, coca trebuie sa fie moale. Se imparte in 2. Se intinde prima foaie peste care se pune umplutura, se pune urmatoarea foaie. Se lasa 3 ore sa se “odihneasca” (ce-mi place cuvintul asta). Se coace la foc mediu.

Felie cu coacaze
Ribizli szelet
http://www.receptabc...ecept.php?i=702
IPB Image
1 cutie coacaze rosii (asa scrie: Fevita pirosribizli, nu vad gramajul pe poza ca sa pot estima, dar am impresia ca sunt congelate)
400 ml frisca
2 linguri gelatina praf
200 ml apa
3 linguri zahar pudra
1 pachet praf de gelatina rosie
ulei

Se unge cu ulei o tava de metal. Gelatina rosie se prepara conform instructiunilor de pe plic si se toarna in tava. Inainte sa se intareasca se pune o parte din coacaze.
Apa, zaharul si gelatina se amesteca, inainte sa se intareasca se adauga 100 ml frisca lichida. Restul de frisca se bate spuma si se adauga la lichidul de dinainte. Se amesteca si se toarna in tava, se presara coacaze si se lasa 8 ore la frigider.

Zice mai incolo ca fructele (in general) congelate se pot decongela si punind in micro, cica sunt mai gustoase... Dar eu propun totusi sa fie proaspete... Orice imi plac congelate, dar fructele NU.

Editat de fedit, 15 June 2006 - 08:06 AM.


#11 Happy.

Happy.

    Supercalifragilistic!!!

  • Membri
  • 8845 posturi

Postat 14 June 2006 - 09:41 PM

Fedit, daca vrei poti sa editezi mesajele si sa inserezi pozele langa reteta. Le-am pus eu pentru tine pe imageshack, doar trebuie sa dau un quote la mesajul meu, apoi copy/paste pe ce scrie intre [img ] si [/img ].



Cremes (Krémes)

IPB Image



Prajitura Rákóczi cu brinza

IPB Image



Prajitura cu capsuni

IPB Image



Prajitura gustoasa cu mere

IPB Image



Cubulete cu castane

IPB Image



Prajitura lui Gyuri icon_smile.gif laugh.gif ohmy.gif

IPB Image



Prajitura cu marar si brinza

IPB Image



Strudel-sarpe

IPB Image



Prajitura cu visine

IPB Image



Prajitura cu brinza superusoara

IPB Image



Felie cu coacaze

IPB Image



Oricum, e super fain topicul asta! floare.gif

Editat de Happyalex, 15 June 2006 - 04:32 PM.


#12 fedit

fedit

    Captain Cook

  • Membri
  • 203 posturi
  • Gender:Female

Postat 15 June 2006 - 07:58 AM

Mersi Happyalex, am pus pozele.
Am preferat sa pun linkurile ca asa se vede si de unde anume sunt copiate retetele.
Imi pare bine ca iti place topicul, ideea a venit de la Afrodite.
O sa incerc sa pun si alte prajituri traduse din maghiara, dar care probabil nu sunt specific unguresti...
Va pup

Editat de fedit, 15 June 2006 - 08:08 AM.


#13 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi

Postat 15 June 2006 - 10:23 AM

QUOTE(fedit @ Jun 15 2006, 09:58 AM)

O sa incerc sa pun si alte prajituri traduse din maghiara, dar care probabil nu sunt specific unguresti...
Va pup


Fedit,sper ca nu sint siciietoare spunindu-ti de fiecare data MULTUMESC F. MULT PT. TRADUCERI,dar stiu ca ia timp si o faci numai pt. noi,de aceea chiar daca nu mai scriu de fiecare data, sa stii ca eu de fiecare data iti transmit un [attachmentid=49941] care din pacate este virtual,dar sincer,pt. toate traducerile de pina acum si cele care vor mai veni!. pupic.gif

Imagini atașate

  • 15.gif

Editat de Afrodite, 15 June 2006 - 10:26 AM.



http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/

#14 BIJU

BIJU

    Academic Chef

  • Membri
  • 1482 posturi
  • Location:dAu La Kuaie
  • Interests:sa stiu sa fac poale in brau pentru nepoti

Postat 15 June 2006 - 12:36 PM

Foarte bune dulciuriule unguresti. Stiu pentru ca bunica mea le facea.
Referitor la praji cu visine, ea punea visinele sau capsunile sa stea cu zahar, cam o ora, iar zeama pe care o lasau o turna si pe aceea in prajitura. La baza prajiturii se facea o marmelada foarte fina pe care o vana toata lumea. Am sa fac zilele astea prajitura si poate pun si poze (daca nu mi-e lene, ca tare m-am lenevit icon_biggrin.gif )

#15 fedit

fedit

    Captain Cook

  • Membri
  • 203 posturi
  • Gender:Female

Postat 15 June 2006 - 01:33 PM

ma bucur ca va plac prajiturelele.
trageti-ma de minecuta sa mai traduc, dar seara va promit ca va mai pun cite ceva.
Si bunica mea facea niste prajituri... si acum citeva saptamini am pus mina pe caietul ei de retete. Am zis la mama sa-mi dea mie, ca le pun pe calculator si de atunci sta pe birou caietelul.
Asa ca la treaba cu mine!
va pup

#16 Dorina-Ella

Dorina-Ella

    Captain Cook

  • Membri
  • 231 posturi
  • Gender:Female

Postat 15 June 2006 - 02:14 PM

QUOTE(fedit @ Jun 15 2006, 11:33 AM)

ma bucur ca va plac prajiturelele.
trageti-ma de minecuta sa mai traduc, dar seara va promit ca va mai pun cite ceva.
Si bunica mea facea niste prajituri... si acum citeva saptamini am pus mina pe caietul ei de retete. Am zis la mama sa-mi dea mie, ca le pun pe calculator si de atunci sta pe birou caietelul.
Asa ca la treaba cu mine!
va pup


Dragele mele sunteti MINUNATE! va multumesc pt traduceri si va urez toate cele bune. Multumim ca existati tongue.gif

#17 Lapona

Lapona

    Cu ursii albi

  • Membri
  • 6053 posturi
  • Gender:Female
  • Location:inbetween
  • Interests:Ceea ce se intampla si...de ce se intampla :)

Postat 15 June 2006 - 09:36 PM

Santeti niste maiastre ! Ma faceti sa imi doresc o famelie maaaare ca sa am cui sa fac ...asa io singulica , cui sa fac, cine sa pape? Dar de salvez tot le salvez si VA MULTUMESC!!
.................................
În ţări de gheaţă urgisită,
Pe-acelaşi timp trăia cu el,
Laponă mică, liniştită,
Cu piei, pre nume Enigel.
..................................
Că dacă-n iarnă sunt făcută,
Şi ursul alb mi-e vărul drept,
Din umbra deasă, desfăcută,
Mă-nchin la soarele-nţelept.
.......................................


1. Day A.H. - only theories? Explore more at http://channel.natio...th-pole-shift-1 about the After Humans Era.

#18 Daneza13

Daneza13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2213 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montreal

Postat 16 June 2006 - 03:56 PM

Fedit, multumesc pentru traducerea retetelor pe care ti le-am cerut.pupic.gif Si te asteptam cu retetele din caietul bunicii, ca precis ca-s interesante. icon_smile.gif
A life spent making mistakes is not only more honourable but more useful than a life spent doing nothing. - George Bernard Shaw

Aventuri Culinare

#19 Happy.

Happy.

    Supercalifragilistic!!!

  • Membri
  • 8845 posturi

Postat 16 June 2006 - 04:15 PM

QUOTE(fedit @ Jun 9 2006, 07:44 PM)

Iata retete pentru Daneza13 si nu numai!

Cremes (Krémes)
http://szakacskonyv....reso&view1=1828
IPB Image
Sincer, nu vad unde e stratul ala alb din poza, ca in reteta nu apare... cred ca poza e pusa acolo cam aiurea...

Stratul ala alb este frisca. Pe foaia de sus merge si o glazura de ciocolata. Atunci cremesul se va numi cremes frantuzesc. Cel putin la mine in caiet asa figureaza.



#20 fedit

fedit

    Captain Cook

  • Membri
  • 203 posturi
  • Gender:Female

Postat 16 June 2006 - 06:05 PM

Hai ca va povestesc acum cum facea bunica mea celebra “Vargabéles”, care este si una dintre preferatele mele.
Vargabéles
2-3 foi de placinte se pune intr-o tava patrata, fiecare foaie unsa cu unt topit.
4 galbenusuri de oua se amesteca cu 100 g zahar pudra. Se adauga 400 ml smintina, coaja rasa de la o lamiie, 500 g brinza dulce, 100 g stafide. Se amesteca cu grija 4 albusuri batute spuma. Se fac clatite din 150 g faina. Se taie fisii si se amesteca cu grija in umplutura de brinza.
Umplutura se pune peste foile de placinta, deasupra se pun iarasi 2-3 foi de placinta. Si se pune in cuptor. Dupa ce e gata se presara cu zahar pudra.

Sincer, eu nu dupa reteta asta fac Vargabeles, nu pun smintina doar daca brinza e prea uscata si in loc de clatite folosesc taietei (practic orice fel de taietei ce am in casa).

Cum eu sunt fan brinza de vaci, va mai scriu o prajitura cu brinza de vaci, ceea ce e frapant, e usurinta cu care se poate face...

Deci:
Prajitura cu brinza de vaci
300 g faina
300 g zahar pudra
500 g brinza de vaci
200 g smintina
500 ml lapte
4 oua
200 g unt
1 praf de copt
2 plicuri zahar vanilat
stafide
Intr-o tava se taie feliute jumatate din unt.
Se amesteca faina cu zaharul si cu praful de copt. Jumatate din acest amestec se pune in tava peste untul taiat. Peste asta se pune brinza amestecata cu zaharul vanilat si cu stafidele. Se pune un strat de smintina si deasupra se pune cealalta jumatate din faina, zahar si praf de copt. Se bat albusurile spuma, se adauga galbenusurile si laptele. Se toarna peste prajitura. Si in final se taie jumatatea ramasa de la unt. Si acum zboare in cuptor.

Dar preferata preferatelor: Tort cu mere, dar aici ai nevoie de o oala buna (de 2 litri), nu de forma de tort detasabila, ca eu am incercat si toata zeama a curs in cuptor...

Tort cu mere
Ungem oala cu 60 g unt. Se presara 3 linguri de zahar tos, si se pun cca. 6 mere (depinde de dimensiuni, eu fac deobicei din 9) decojite si cu simburii scosi. In locul simburilor se pune gem (visine, coacaze, sau ce aveti mai picant). Se pune pe foc, se acopera cu un capac si se lasa pina se caramelizeaza zaharul. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca complet.
3 galbenusuri se amesteca cu 3 linguri de zahar, un pic de bicarbonat de sodiu, si pe rind se incorporeaza albusurile batute spuma si 3 linguri de faina. Se toarna peste mere si se pune in cuptorul preincalzit. 10 minute pe foc puternic, dupa care la foc mediu. Cu o scobitoare verificam cind e gata. Cind s-a racit se rastoarna pe o farfurie.
E delicioasa. Mie imi place foarte foarte mult.

Va pup






Răspunde la acest topic



  


0 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi