Sari la conținut

Poză

Dulceata de smochine verzi


9 răspunsuri la acest topic

#1 Ardnax

Ardnax

    Bucataras

  • Membri
  • 116 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 23 November 2006 - 04:50 PM

Dulceata de smochine verzi

Smochinele verzi din Bucuresti (caci nu stiu daca se intampla la fel si cu cele care cresc in alte tari mai calduroase) sunt cam seci. Eu am avut cam 500gr smochine, carora le-am taiat codita si le-am taiat in jumatate, numai pe cele cateva mici le-am lasat intregi (daca sunt toate mici trebuie intepate cu un ac gros). Apoi le-am spalat cu multa apa pana a ramas limpede si am pus oala pe foc, dupa ce a dat cateva clocote am schimbat apa - stiti voi ca la fasolea boabe - operatie repetata de 3 ori pana cand smochinele au devenit translucide, le-am scurs bine si le-am cantarit aveam 1kg. Am facut un sirop dintr-un kg zahar si 2 cani apa (aprox 500ml) si cand a fost legat cum am mai spus si aici http://www.culinar.r...w...c=7948&st=0 am pus si smochinele, un plic de zahar vanilinat si am lasat din nou dulceata sa se lege, am pus 2 linguri de rom si zeama de la o jumatate de lamaie, dupa 2 minute am inchis focul si dupa alte 15 minute am pus dulceata in borcane.
Este o dulceata care mie imi place foarte mult si o consider deosebita.
[attachmentid=69081]

Miniaturi atașate

  • P10103822.JPG


#2 Getut

Getut

    Big Chef

  • Membri
  • 797 posturi
  • Gender:Female

Postat 19 September 2008 - 08:10 PM

Ma lipesc si eu cu reteta mea ici tongue.gif.
Reteta e inspirata din o carte veche de conserve..
Am facut din:
1.2 kg smochine verzi
2 kg zahar
1.2 l apa
1 lamaie mare (200 gr)

Asa aratau smochinele, erau tare micute si dragalase rolleyes.gif
sm1.jpg

Li se taie codita si se inteapa cu furculita in 5-6 locuri (in reteta scria cu un ac gros)
sm2.jpg

Se pun smochinele in apa rece (etapa pusa de la mine, citisem pe undeva).

Apoi se face siropul din apa si zahar si se fierbe pana cand se leaga - picaturi de sirop puse pe o farfurie rece raman "bobite" Ps. nu trebuie sa fie inchegat foarte tare.

In continuare se fierb smochinele in 3 etape cate 6 minute fiecare, dupa fiecare etapa se arunca apa si se clatesc cu apa rece.

Se introduc smochinele in sirop, se adauga feliile de lamaie si se fierbe la foc mic timp de o ora.
Dulceata se mai fierbe 1h dupa 8h de odihna (deoarece smochinele absorba mai greu siropul)- tot la foc mic.
Am turnat-o fierbinte in borcanele tinute in cuptor 10-15 min la temperatura mica.
Au iesit 6 borcane de dulceata rafinata, delicioasa -nu am banuit ca "micutele" au asa o aroma- v-o recomand cu drag smile.gif

Poze cu finalu sa nu credeti ca am laudat-o degeba tongue.gif
sm3.jpg

sm4.jpg

sm5.jpg

In poze e proaspata, dupa cateva zile am deschis un borcanel, mi-a placut tare mult consistenta siropului transformat in dulceata si a smochinelor mmmm nu o pot descrie ... e un deliciu biggrin.gif



#3 SANDI

SANDI

    ETE FLEOSHC!!

  • Membri
  • 6948 posturi
  • Location:din spatiu
  • Interests:......................

Postat 19 September 2008 - 09:37 PM

Ce bine arata,eu am facut acu doi ani, dar le-am fiert impreuna cu zaharul si numai a smochine nu aratau..Dar la gust era bun, gemul sau ce o fi fost...Imi fac cu ochiul, daca gasesc smochine fac ca si tine..Eu am pus si putina vanilie si parca avea gustul mai bun..

#4 little coffee

little coffee

    Master of disaster

  • Membri
  • 8748 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 19 September 2008 - 10:40 PM

De undeeeeeee smochine????????
Vreau si eu, spuneti-mi unde gasiti in Bucuresti!
"Iubesc pisicile pentru ca ma simt bine in casa mea; si incetul cu incetul, acestea devin sufletul sau vizibil"- Jean Cocteau

#5 Getut

Getut

    Big Chef

  • Membri
  • 797 posturi
  • Gender:Female

Postat 20 September 2008 - 11:11 AM

Sandi eu le-am ochit la tata in gradina cam acum o luna (el sta intr-o zona mai deluroasa) el nu prea vroia sa le fac dulceata - spera sa se coaca- .
Eu eram tot cu gandul la dulceata rolleyes.gif de unde naiba sa fac rost de smochine verzi???
Intr-o zi am vazut ca in fata liceului vis-a- vis de 700 sunt doua tufe mari de smochini icon_eek.gif , daca nu mi le trimitea tata in ziua urmatoare mergeam sa mituiesc paznicul pt. smochine ( io si mita icon_colors.gif ).


Coffee nu cred ca se gasesc asa verzi de cumparat, acum cred ca e un pic tarziu deja se gasesc coapte de vanzare.
PS. Smochinele mele erau foarte mici, in ultima poza smochina e intr-o lingurita.

Editat de Getut, 20 September 2008 - 11:13 AM.


#6 Misha.

Misha.

    Master of disaster

  • Membri
  • 2221 posturi
  • Gender:Female
  • Location:tasha's world
  • Interests:foto<br />pictura<br />desen liber<br />confectionare de bijuterii<br />

Postat 21 September 2008 - 07:36 PM

CITAT(Getut @ Sep 20 2008, 11:11 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Sandi eu le-am ochit la tata in gradina cam acum o luna (el sta intr-o zona mai deluroasa) el nu prea vroia sa le fac dulceata - spera sa se coaca- .
Eu eram tot cu gandul la dulceata rolleyes.gif de unde naiba sa fac rost de smochine verzi???
Intr-o zi am vazut ca in fata liceului vis-a- vis de 700 sunt doua tufe mari de smochini icon_eek.gif , daca nu mi le trimitea tata in ziua urmatoare mergeam sa mituiesc paznicul pt. smochine ( io si mita icon_colors.gif ).
Coffee nu cred ca se gasesc asa verzi de cumparat, acum cred ca e un pic tarziu deja se gasesc coapte de vanzare.
PS. Smochinele mele erau foarte mici, in ultima poza smochina e intr-o lingurita.


GETUTU nu tre sa mituiesti pe nimeni
te duci stai 5 min si te odihnesti pe chestiile alea pe care sta toata lumea si in timpul ala culegi,daca mai ai ce
ca le mananca elevii pe toate
in 4 ani de zile am papat 3 smochine din pomii aia ca nu am apucat mai multe ca sa zic asa (acolo am facut liceul)
toata lumea se serveste

cred ca daca nu miam simtit copilul miscanduse o sa se miste acuma de pofta... eusa_drool.gif

#7 Getut

Getut

    Big Chef

  • Membri
  • 797 posturi
  • Gender:Female

Postat 22 September 2008 - 01:03 PM

Misha eu le-am vazut inainte de a incepe scola, acum nu stiu daca a mai ramas ceva din ele.
Ps Felicitari pentru bebe, sa ai o sarcina usoara pupic.gif


Coffee am tot cautat retete pe net de dulceata din gogonele si am vazut ca unii ziceau ca se aseamana cu cea de smochine verzi -parca ma tenteaza sa incerc eusa_think.gif, sa vad mai intai daca gasesc gogonele "prunisoara".


#8 Getut

Getut

    Big Chef

  • Membri
  • 797 posturi
  • Gender:Female

Postat 06 October 2008 - 02:21 PM


Nu-i frumos da' ii sanatos, ma refer la post dupa post smile.gif

Cand am taiat si intepat smochinele a curs un lichid dens, albicios.

Ma cam usturau mainile, nu m-as fi gandit ca smochinul produce un latex iritant icon_eek.gif.(am citit azi pe Wiki)

Mama mi-a zis ca si la cules curgea lichidul albicios, asa ca folositi manusi, sa nu patiti ca mine.





#9 utilizator_275406

utilizator_275406

    micro Bucatar

  • Membri
  • 10 posturi

Postat 14 March 2010 - 12:11 PM

Unde pot gasi smochine verzi?
laur14

#10 ouma

ouma

    micro Bucatar

  • Membri
  • 7 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Utopic by Utopia

Postat 29 October 2010 - 12:23 PM

este cea mai grozava reteta! :)O stiu de anul trecut,cand am facut pentru prima data dulceata de smochine.:)...Multumesc de doua ori!Un rest de toamna cu bucurii!

Editat de Roxana., 29 October 2010 - 02:30 PM.

Ioana



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi