Sari la conținut

Poză

Cea mai usoara reteta de compot , pentru iarna


17 răspunsuri la acest topic

#1 Carmen Spantu

Carmen Spantu

    Master of disaster

  • Membri
  • 3896 posturi
  • Gender:Female
  • Location:focsani

Postat 02 October 2007 - 02:26 PM

Aceasta reteta o fac de multi ani si va pot spuna ca ,pe cit este de usoara, pe atit de bine tine compotul pina in anul urmator spre vara.
Nu are conservanti si se poate face din orice fructa , zahar si apa rece .
Trebuie sa aveti borcane cu capac,curate , uscate si daca doriti tinute 15-20 de minute in cuptorul incins ,dar cu focul stins.
Fructe de care doriti si in orice cantitate ,zahar tos, cite 3 liguri de supa , pline, pentru fiecare borcan si apa rece cit sa se umple fiecare borcan cam 3\4 cu lichid.Deci fructele se spala foarte bine , la care e necesar si doriti scoateti simburii , le puneti in borcane pina la 1\2 acestuia , adaugati zaharul , cite 3 linguri pline si apoi apa rece .Le inchideti cu capace sau le capsati si le puneti la fiert la bain -marie pentru 30 de minute din momentul ce apa din vas incepe sa fiarba. Dupa cele 30 de minute , le lasati in vasul in care sunt si a 2 a zi reluati operatia de fiert la bain-marie in acelasi mod.Lasati borcanele sa se raceasca complet in vasul in care au fiert ,scoteti-le ,stergeti-le cu o cirpa si depozitati-le intr-un loc uscat si racoros .
Veti vedea cit de bun este acest compot , cite prajituri si torturi puteti face cu fructele din el si cit de mult tine , chiar daca NU contine conservanti .
Sper sa incercati reteta si sa va fie de folos .
Succes !
Carmen Spantu

#2 kaperonis_27762

kaperonis_27762

    Master of disaster

  • Membri
  • 3616 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 02 October 2007 - 02:30 PM

carmen, borcane de 400g sau de 800g?

#3 Camarasan_39686

Camarasan_39686

    Big Chef

  • Membri
  • 889 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Ardeal

Postat 02 October 2007 - 02:51 PM

Ai dreptate, e cea mai usoara reteta!
Eu pun zahar in functie de fruct, si de asemenea le fierb in functie de fruct, mai mult sau mai putin, nu-i chiar totuna ca faci compot de capsuni sau faci compot din pere de toamna.
Nici la gemuri nu pun conservant, nici la zacusca (de fapt la nimic), mama lucra la o fabrica de conserve si zicea ca totul depinde de timpul de sterilizare (dunst).





dana


#4 Carmen Spantu

Carmen Spantu

    Master of disaster

  • Membri
  • 3896 posturi
  • Gender:Female
  • Location:focsani

Postat 02 October 2007 - 03:20 PM

Ai dreptate Dana 3262,asta am uitat sa mentionez ca trebuie sa vezi si cit de fregede sunt fructele dar,eu nu scad cantitatea de zahar .E drept ca pt. fructele mai fragede fierb cam 20 de minute in 2 reprize, dar nu mai putin .Multumesc de adaugire.

Jenny , eu pun in borcane de 800 g sau in sticle cu gura mai larga de 1 l ,dar cu capac cu filet.
Carmen Spantu

#5 Elenitza-Cta

Elenitza-Cta

    Captain Cook

  • Membri
  • 449 posturi
  • Location:Constanta (Constanta)

Postat 02 October 2007 - 04:13 PM

Dna Carmen, sunt super retetele de toamna pe care le postati ref. la conserve, mie mi-a facut cu ochiul reteta de pepene felii murat.Daca mai aveti retete ptr.pregatirile de toamna va rog sa le postati.
si io..si io..Fan n_puiu

Sau taci sau zi ceva mai bun decat tacerea!

#6 Nasha

Nasha

    Panfortzescus

  • Membri
  • 3183 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Auckland, Noua Zeelanda
  • Interests:Homeopatia

Postat 03 October 2007 - 12:57 AM

Carmen floare.gif
Fan n_puiu!

#7 Nastase_41039

Nastase_41039

    Bucataras

  • Membri
  • 56 posturi
  • Gender:Female
  • Location:la malu' marii

Postat 14 October 2007 - 12:02 PM

Si eu fac fel de fel de compoturi dar pentru ca nu-mi place sa fac aburi in bucatarie nu le sterilizez la bain-marie . Pun borcanele in cuptorul rece in tava, fara sa se atinga intre ele, apoi aprind focul si le las o ora sau putin mai mult, depinde de fruct (de exemplu gutuile le las mai mult). Inchid focul si las borcanele in cuptor sa se raceasca. Mi-a tinut compotul si 2 ani (cred ca tine si mai mult, dar n-am apucat sa verific pentru ca s-a papat tot icon_biggrin.gif )

#8 Carmen Spantu

Carmen Spantu

    Master of disaster

  • Membri
  • 3896 posturi
  • Gender:Female
  • Location:focsani

Postat 14 October 2007 - 01:46 PM

Si eu foloseam sterilizarea in cuptor dar , mi-au crapat citeva borcane si de atunci am mers numai cu bain -marie .Daca las focul foarte mic , ceea ce este recomandat de altfel , nu se fac aburi ca la sauna .Si apoi vara e cald si iese totul pe fereastra . wink.gif
Carmen Spantu

#9 Nastase_41039

Nastase_41039

    Bucataras

  • Membri
  • 56 posturi
  • Gender:Female
  • Location:la malu' marii

Postat 15 October 2007 - 08:52 PM

Mie mi-a pocnit o singura data un borcan cu compot de gutui ... dar am pus pe seama borcanului, probabil avea un defect din fabricatie wink.gif . Nu e periculos chiar daca pocneste pentru ca:
1. cuptorul e inchis, nu este risc de accident
2. nu se murdareste cuptorul ca borcanele stau in frumos tava
Dar daca si la tura viitoare de compot mai pocneste vre-un borcan, cred ca trec si eu la metoda cu apa biggrin.gif .

#10 Carmen Spantu

Carmen Spantu

    Master of disaster

  • Membri
  • 3896 posturi
  • Gender:Female
  • Location:focsani

Postat 15 October 2007 - 08:55 PM

Ok Mishu !
SUCCES , atunci ,cu oricare metoda o vei folosi !
Carmen Spantu

#11 Sonia

Sonia

    micro Bucatar

  • Membri
  • 49 posturi
  • Location:Constanta

Postat 16 October 2007 - 08:35 AM

eu aplic metoda cu "baia de aburi" dar nu le fierb de 2 ori, 1 data si atunci cam 15-30 minute in functie de fruct, nu am reusit sa le tin mai mult de 1 an (mai bine zis pana in primavara) ca halesc ai mei tot (mai ales la salata de fructe se cauta ciresele)
mie imi plac cel mai mult cele din struguri albi de masa si din caise biggrin.gif

#12 Carmen Spantu

Carmen Spantu

    Master of disaster

  • Membri
  • 3896 posturi
  • Gender:Female
  • Location:focsani

Postat 16 October 2007 - 08:01 PM

Ssonia , sa stii ca fierberea de 2 ori , prelungeste in timp , durata de conservare si siguranta metodei .
Sunt convinsa ca nu mai ramine nimic , daca le faci asa de bune !
M-a bucurat sa fac schimb de experienta si idei cu tine pe tema conservelor de casa pt. iarna .
Te sarut pupic.gif
Carmen Spantu

#13 monica.m

monica.m

    micro Bucatar

  • Membri
  • 1 posturi

Postat 25 September 2009 - 08:37 AM

buna Carmen si mutumesc de reteta de compot. Mi-a placut mai ales pentru ca este simpla. Am facut exact cum ai spus, insa am observat ca pe fundul borcanului mi-a ramas o pojghita de vreo 2 cm de zahar. Sa imi fac griji? Sau .... se va topi ea? ...


#14 Carmen Spantu

Carmen Spantu

    Master of disaster

  • Membri
  • 3896 posturi
  • Gender:Female
  • Location:focsani

Postat 25 September 2009 - 09:06 AM

Buna , monica !
Ma bucur ca ai incercat reteta de compot .O sa vezi ca vei fi multumita de rezultat .
Cat despre zaharul ramas nedizolvat , nu e nici o problema . Nu afecteaza cu nimic calitatea si durabilitatea compotului in timp.
Sa-l mancati sanatosi si sa va amintiti de mine !
Carmen Spantu

#15 maria90

maria90

    micro Bucatar

  • Membri
  • 1 posturi

Postat 03 October 2009 - 09:13 PM

imi spube si mie cineva ceva despre metoda bain -marie? sad.gif

#16 kaperonis_27762

kaperonis_27762

    Master of disaster

  • Membri
  • 3616 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 03 October 2009 - 10:08 PM

QUOTE(maria90 @ Oct 3 2009, 10:13 PM) <{POST_SNAPBACK}>
imi spube si mie cineva ceva despre metoda bain -marie? sad.gif

vrei sa stii ce inseamna? adica se pun ingredientele care trebuie fierte intr-o oala/castron si aceasta se pune peste o alta oala in care fierbe apa. asadar, compozitia nu se pune direct pe foc, ci se fierbe mai lent, datorita apei fierbinti din oala de dedesubt. multe creme sau sosuri se fierb asa, in special cele pe baza de oua, ca sa nu se taie/coaguleze oul.
ai inteles ceva din explicatiile mele cam dezlinate? sau nu asta intrebasei?

Editat de jenny_kap, 03 October 2009 - 10:09 PM.


#17 DOITILI

DOITILI

    Academic Chef

  • Culinareasa lunii
  • 1107 posturi
  • Gender:Female
  • Location:curtea de arges

Postat 31 October 2009 - 09:31 AM

CITAT(ssonia @ Oct 16 2007, 08:35 AM) <{POST_SNAPBACK}>
eu aplic metoda cu "baia de aburi" dar nu le fierb de 2 ori, 1 data si atunci cam 15-30 minute in functie de fruct, nu am reusit sa le tin mai mult de 1 an (mai bine zis pana in primavara) ca halesc ai mei tot (mai ales la salata de fructe se cauta ciresele)
mie imi plac cel mai mult cele din struguri albi de masa si din caise biggrin.gif



chiar daca le-am fiert o singura data mi-au tinut si 2 ani si cand le-am desfacut nu se simtea nici o diferenta (de an)
mami de fetite si baietei (2+3)


Secretul fericirii este, nu sa faci ce-ti place, ci sa inveti sa-ti placa ceea ce trebuie sa faci.

"Nu eşti mai mare atunci când eşti lăudat nici mai mic atunci când eşti criticat; ceea ce eşti înaintea lui Dumnezeu contează şi nimic mai mult."

blog

#18 julix_2007

julix_2007

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 7643 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Suceava

Postat 31 October 2009 - 07:17 PM

CITAT(DOITILI @ Oct 31 2009, 09:31 AM) <{POST_SNAPBACK}>
chiar daca le-am fiert o singura data mi-au tinut si 2 ani si cand le-am desfacut nu se simtea nici o diferenta (de an)



Valabil si la mine. Fierb o singura data, 1 ora, la bain-marie si nu am nici un fel de probleme. Fierb de 2 ori numai borcanele cu pasta de peste.



Răspunde la acest topic



  


4 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 4 vizitatori, 0 utilizatori anonimi