Sari la conținut

Poză

Prajitura romaneasca premiata in Suedia / Albinita


39 răspunsuri la acest topic

#1 Elena of Sweden

Elena of Sweden

    Academic Chef

  • Membri
  • 1385 posturi
  • Location:Trelleborg

Postat 24 May 2002 - 11:40 PM

In ceea ce priveste prajiturile am doua retete preferate: Tort de bezea cu crema de lamiie (reteta este pe site deja) si urmatoarea reteta cu care am cistigat un concurs organizat de unul dintre cele mai citite ziare din Suedia: Sydsvenska.



Albinita



Blatul:

400 g faina

1 ou

150 g zahar

30 g unt (nesarat)

2 linguri miere de albine (incalzita)

2 ½ linguri lapte

1 lingurita bicarbonat



Crema:

170 g unt (nesarat)

1 plic vanilie

200 g zahar

250 ml lapte

2 linguri gris



1 gem de caise



Glazura:

3 linguri apa

3 linguri zahar

2 linguri cacao

25 g unt (nesarat)

½ ciocolata menaj



Blatul: se freaca oul cu zaharul si untul dupa care se adauga mierea (Obs: daca se pune mai multa miere decit cit scrie in reteta , aluatul iese atunci foarte tare, nici nu se mai poate intinde), laptele si bicarbonatul. Toate acestea se amesteca pe aburi pina se ingroasa.

Se ia de pe aburi si imediat se adauga faina treptat. Se imparte in 4 parti, se intinde cu multa faina. Se coc la foc iute pe dosul tavii (reci) unse cu grasime si presarata cu faina.



Crema: se freaca untul cu vanilia si zaharul pina se face spuma. Separat se fierbe laptele cu grisul si se lasa sa se raceasca. Cind s-a racit se amesteca cu untul.



Glazura: Se fierbe totul pe foc mic pina se ingroasa compozitia.



Prima foaie se unge cu ½ din crema. Al doilea blat cu gem. Al treilea cu restul de crema. Al patrulea blat se unge cu glazura.



Succes!

/Elena





_________________

Nu sta in picioare daca poti sta pe scaun

Nu sta pe scaun daca poti sta lungit.

[ Acest mesaj a fost modificat de : Elena de 2002-05-25 10:01 ]
Blogul meu aici

#2 rodica

rodica

    Master of disaster

  • Membri
  • 1648 posturi
  • Location:usa

Postat 25 May 2002 - 02:41 PM

Elena, felicitari pentru castigarea concursului!
[addsig]
Pentru un purice nu dai foc la plapuma, dar nici nu te mai invelesti cu ea.

#3 Elena of Sweden

Elena of Sweden

    Academic Chef

  • Membri
  • 1385 posturi
  • Location:Trelleborg

Postat 25 May 2002 - 02:50 PM

Multumesc mult Rodica!




Blogul meu aici

#4 iuga

iuga

    Big Chef

  • Membri
  • 655 posturi
  • Location:Toplita (Harghita)

Postat 25 May 2002 - 07:20 PM

Domnita Elena ,

Felicitari ,pentru castigarea concursului



iuga

#5 Elena of Sweden

Elena of Sweden

    Academic Chef

  • Membri
  • 1385 posturi
  • Location:Trelleborg

Postat 26 May 2002 - 12:05 AM

Multumesc, multumesc!
Blogul meu aici

#6 Mihaela

Mihaela

    mihuta

  • Membri
  • 1338 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Buzau (Buzau)

Postat 28 May 2002 - 08:13 AM

Felicitari !
[addsig]
Mihaela MVL

#7 ANNITA

ANNITA

    Big Chef

  • Membri
  • 881 posturi
  • Location:In afara Romaniei

Postat 08 June 2002 - 08:49 AM

intradevar felicitari

pare foarte buna am sa incerc si eu sa o fac

#8 MAYA

MAYA

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 17 July 2002 - 04:35 PM

O prajitura asemanatoare era pe vremuri în românia..poate mai este si acum.....în orice caz multumesc mult de reteta,desi nu sînt eu asa prietene cu dulciurile ,prajitura asta îmi place.

Parca se chema Dulcineea în cofetarii...

nu mai stiu exact.....
Maya's World .

#9 MAYA

MAYA

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 17 July 2002 - 04:36 PM

.....am uitat :FELICITARI !!!
Maya's World .

#10 Ana-Maria

Ana-Maria

    Big Chef

  • Membri
  • 710 posturi

Postat 13 September 2002 - 10:40 AM

Elena din Suedia, cam cat de mari trebuiesc foile intinse ?




[addsig]

#11 Elena of Sweden

Elena of Sweden

    Academic Chef

  • Membri
  • 1385 posturi
  • Location:Trelleborg

Postat 14 September 2002 - 07:14 PM

circa 30 x 20 cm
Blogul meu aici

#12 Tzanetakos

Tzanetakos

    Big Chef

  • Membri
  • 552 posturi
  • Location:In afara Romaniei

Postat 15 September 2002 - 04:36 AM

Felicitari Elena.

#13 Elena of Sweden

Elena of Sweden

    Academic Chef

  • Membri
  • 1385 posturi
  • Location:Trelleborg

Postat 15 September 2002 - 09:47 AM

Multumesc, multumesc!
Blogul meu aici

#14 Elena of Sweden

Elena of Sweden

    Academic Chef

  • Membri
  • 1385 posturi
  • Location:Trelleborg

Postat 17 December 2005 - 07:10 PM

Observatii - pentru sufletul meu: icon_smile.gif

- Pentru ca se intaresc foile pina ma apuc eu sa le intind, se vor incalzi 10 sek. la micro.
- Se coc 4 min la 175 grade.
- Inainte de a se pune gemul, se incalzeste 20 sek la micro
- Laptele cu gris se face la micro: se pune laptele in vas, efect 100 % 1 min. Se scoate, se amesteca; la micro pentru 2 min efect 50%, se scoate, se amesteca.
- Cantitate dubla de glazura!

Poze sint aici:

http://www.culinar.r...809&hl=albinita

reteta pusa de Cristina. Obs! Fara lamiie!
Blogul meu aici

#15 Bogdana

Bogdana

    Master of disaster

  • Membri
  • 8527 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 17 December 2005 - 07:56 PM

chiar acum cateva zile ma gandeam sa intreb daca stie cineva reteta asta, o facea mama mea dar a uitat reteta, ii spunea "prajitura cu miere" tare dor imi era de ea, multumesc icon_smile.gif
Asa, si?



#16 angelique

angelique

    fata de treaba

  • Membri
  • 1317 posturi
  • Location:milano

Postat 17 December 2005 - 08:16 PM

exact asa ii ziceam si eu in tara ,dar am pierdut reteta ,multam Elena si felicitari!
Un intelectual este cel care a invatat totul, a uitat totul,dar stie unde sa caute!
IPB Image

#17 Elena of Sweden

Elena of Sweden

    Academic Chef

  • Membri
  • 1385 posturi
  • Location:Trelleborg

Postat 17 December 2005 - 08:49 PM

Merci, merci, fetelor! Premiul l-am luat in 2002. icon_smile.gif
Blogul meu aici

#18 Cali

Cali

    Academic Chef

  • Membri
  • 1324 posturi
  • Gender:Female
  • Location:aici

Postat 17 December 2005 - 10:13 PM

Elena, Felicitari pt concurs !!!!!!!!

Super !

icon_smile.gif

#19 Elena of Sweden

Elena of Sweden

    Academic Chef

  • Membri
  • 1385 posturi
  • Location:Trelleborg

Postat 18 December 2005 - 09:53 AM

Merci, merci!

Vorba lui cumnatu-miu: prajiturile astea au un defect: se termina prea repede. icon_smile.gif
Blogul meu aici

#20 Mocca

Mocca

    Captain Cook

  • Membri
  • 459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:undeva pe aici
  • Interests:multe si ..marunte

Postat 18 December 2005 - 11:40 AM

FELICITARI!!!!!

Noroc cu voi fetelor, mai afla si strainii ca romanii fac si lucruri deosebite cool.gif nu numai nenorociri

Prajitura noastra preferata este aproape identica cu aceasta doar ca eu umplu foile numai cu crema in care adaug o lamaie(coaja rasa si zeama), fara sa mai pun si gem in mijloc, in rest cantitatile sunt identice.
Am reteta sub denumirea de Prajitura Tatiana, de foarte multa vreme si este chiar nemaipomenita:). Incearca si tu Elena, daca nu cumva ai facut-o pana acum, nu este asa dulce, un pic acrisoara si aromata de la lamaie, fiica-mea este innebunita dupa prajitureaua asta.

Editat de Mocca, 18 December 2005 - 11:41 AM.


mocca



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi