Sari la conținut

Poză

DULCEATA DE MURE


17 răspunsuri la acest topic

#1 daniela

daniela

    Bucataras

  • Membri
  • 119 posturi
  • Location:Craiova (Dolj)

Postat 07 August 2002 - 11:23 AM

Tocmai am cumparat de dimineata cateva kg de mure si vreau sa fac dulceata . As avea nevoie de retetele voastre de specialiste.

Si inca ceva:ati preparat vreodata dulceata din miez de pepene galben?Am auzit ca este foarte buna. voi ce stiti?
Dana din Craiova

#2 Lorena

Lorena

    Big Chef

  • Membri
  • 733 posturi

Postat 07 August 2002 - 11:25 AM

Eu nu am mancat dulceata din pepene galben, e buna?

Mneam mneam!

Ce mi-ar place si mie sa pot cumpara niste mure sau zmeura sa le manac ... dar aici nu gasesc decat dulceata ...
[addsig]
Numai maine nu-i poimaine ...

#3 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 07 August 2002 - 11:36 AM

Eu tocmai am facut dulceata de pepene galben. Aici scrie ca o pot folosi atit la torturi cele cu aluat fraged cit si ca se poate minca impreuna cu brinzeturile, cele nu stiu cum se spune, nu cele proaspete.

Dar eu pun pe linga zahar o chestie care se gasestea aici in pliculete si care reduce foarte mult timpul de fierbere. Daca te intereseaza neaparat caut revista azi dupa amiaza si iti scriu.


[addsig]

#4 daniela

daniela

    Bucataras

  • Membri
  • 119 posturi
  • Location:Craiova (Dolj)

Postat 07 August 2002 - 11:38 AM

Lorena stii ca la noi zmeura creste foarte bine pe munte.Am fost in week-end la Ranca(in Gorj, langa Novaci)si vreau sa spun ca era atata zmeura numai sa ai chef s-o culegi si s-o poti transporta.Noi am cules 2-3 kg dar am mancat-o imediat; iar localnicii de acolo culegeau si o vindeau cu 20.000lei/kgnumai ca nu aveam cu ce sa o transportam.iar murele la acelasi pret le-am luat din piata de dimineata.ieftin nu?


Dana din Craiova

#5 Lorena

Lorena

    Big Chef

  • Membri
  • 733 posturi

Postat 07 August 2002 - 11:43 AM

Aici nu se gaseste la piata zmeura sau mure, vezi prin patiserii torturi facute cu fructe de padure, dar nu sunt la piata.

Dulceata de pepene galben mi-ar place sa o incerc, dar nu te grabi, ca nu ma apuc azi sa o fac. Tu pune reteta cand ai timp!
[addsig]
Numai maine nu-i poimaine ...

#6 daniela

daniela

    Bucataras

  • Membri
  • 119 posturi
  • Location:Craiova (Dolj)

Postat 07 August 2002 - 11:50 AM

Multumesc mult Adriana astept sa pui tu reteta de pepene galben cand ai timp si apoi ma apuc.

Despre cea de mure nu spune nimeni nimic?


Dana din Craiova

#7 CRISMOD

CRISMOD

    Bucataras

  • Membri
  • 82 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 07 August 2002 - 12:57 PM

Eu am facut dulceata de mure anul trecut. Anul asta inca nu, dar intentionez. Uite cum fac eu:

Pun toate murele intr-o cratita seara si torn peste ele atata zahar cat sa le acopere pe toate. In timp ce torni zaharul, mai scuturi din cand in cand cratita ca sa patrunda intre ele. In fina nu trebuie sa se mai vada deasupra decat cateva capusoare de mure, si alea bine pudrate cu zahar. Acoperi cratita cu capac si o lasi pana dimineata. In acest timp ele isi vor lasa sucul. Iti recomand sa nu speli murele daca crezi ca nu sunt prea murdare. De asemenea sa nu faci mai mult de 2 kg de fructe odata pentru ca se strivesc sub propria greutate. Poti sa cumperi si gelifiant special pentru dulceata de la MEGA IMAGE, BILLA, etc. dar nu iti recomand pentru ca ideea este ca daca o faci tu, sa iasa cat mai naturala, chiar daca dureaza mai mult pana se leaga. Nu uita sa pui zeama de lamaie la sfarsit, in functie de cantitatea de mure, de la cateva picaturi la 1 lamaie pt. 2kg mure.

Eu nu fac dupa o reteta scrisa. Asta este reteta mea "dupa ochi". Si merge.
[addsig]

#8 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 07 August 2002 - 12:59 PM

Deci am gasit o retet in Internet care spune pentru dulceata sa folosesti la 1 kg de fructe 600 de grame de zahar iar pentru marmelada 300, ceea ce mie drept sa-ti spun mi se pare putin.

Ideea e ca cu cit se diminueaza cantitatea de zahar cu atit se compromite dulceata. Eu nu pot sa-ti spun decit ca eu toate dulceturile pe care le faca acum le fac cu chestia asta care adenseaza(?) marmelata prin pectina care este substanta care se gaseste si in mere.

Dar eu ma uit la doze de pe cutia acestui fruttapec, asa se cheama, si oricum se foloseste intre 800 de grame si 1 kg de zahar pentru fiecare kg. de fructe. Se mareste timpul de fierbere in functie de nr. de kg, adica daca e un kg fierbe 10 minute, daca sunt 2 fierbe 20 de minute. Apoi procedeul e acelasi fierbi, pui fierbinte in borcane, lasi borcanul cu fundul in sus 10 minute si apoi le pui intr-o patura sa se raceasca incet. Astia spun pe aici sa le sterilizezi pe urma fierbind borcanele dar atit eu cit si mama mea le facem fara si inca n-am murit pina acuma.


[addsig]

#9 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 08 August 2002 - 09:10 AM

Deci iti copii dintr.o revista:

Dulceata de pepene galben cu lamiie

Pentru 1,5 kg de dulceata se folosesc: 1 kg de pepene galben bine copt, 800 de gr. de zahar cu pectina, 350 gr. de lamii.

Spune sa se curete bine pepenele sa se taie bucatele si sa se puna la scurs intr-o strecuratoare (eu l-am pus dar nu s.a scurs nimic).

Apioi zice sa se rada coaja lamiilor (eu lamii n-am pus deloc) si sa se stoarca si sucul acestora.

Apoi se pun bucatelele de pepene intr-o cratita, se pune capacul si se coace 10 minute la foc mic mestecind mereu (eu n-am pus capacul).

Se adauga coaja si sucul de lamiie si apoi zaharul si se mai fierbe 5 minute mestecind mereu cu lingura de lemn.
[addsig]

#10 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 08 August 2002 - 09:13 AM

Se ia spuma si daca e nevoie se mai fierbe 5 minute.

Apoi se spala borcanle si cpaacele si se varsa dulceata in borcane. Se lasa sa se raceasca.

Se pun borcanele intr-o oala care se umple cu apa pina desupra borcanelor si se fier timp de 20 de minute.

Se lasa sa se raceasca borcanele in oala cu apa. Zice ca astfel se conserva pentru 6 luni dulceata si ca dupa ce un borcan se deschide trebuie sa fie tinut in frigider.


[addsig]

#11 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 08 August 2002 - 09:16 AM

Daca n.ai zahar cu pectina sau pectina (SPER ca se cheama asa si in romineste) dupa parerea mea poti folosi un kg de zahar si o fierbi pina cind vezi ca se leaga. Dupa parerea mea lamiia daca vrei poti sa n-o pui, eu n-am pus-o de exemplu.

Iar cu sterilizarea ti-am spus mama n-a fiert niciodata borcanele si a tinut ani de zile si eu la fel.


[addsig]

#12 daniela

daniela

    Bucataras

  • Membri
  • 119 posturi
  • Location:Craiova (Dolj)

Postat 08 August 2002 - 01:54 PM

Cred ca ai dreptate Adriana:bineinteles ca se poate fosi si zahar fara pectina.

Eu aseara am facut dulceata de mure(f. dulce dar f.buna), la 1kg de zahar 1 farfurie adanca plina cu varf cu fructe.Am folosit zahar obisnuit, fara pectina dar l-am fiert pana s-a legat siropul.

A iesit super, sper sa-mi iasa si cea de pepene.Va spun eu indiferent cum iese.V-am pupat
Dana din Craiova

#13 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 08 August 2002 - 02:03 PM

Ma bucur ca ai reusit, anunta-ma.

Sper sa gasesti pepene bun ca la capitolul asta e ca si cu pepenele rosu, chestie de noroc. In revista de unde ti-am copiat reteta (Cucinare bene) zice ca cu marmelata asta se poate face o tarta care in italiana se cheama crostata. arata asa: e vorba de aluat fraged + marmelata
[addsig]

#14 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 08 August 2002 - 02:05 PM

Si mai spunea revista asta ca marmelata asta se poate minca si cu brinzeturi.

Sau mai dadea o idee: sa adaugi 300 de grame de zmeura dupa ce ai fiert pentru 5 minute pepenele.

Bun, acuma ti-am spus tot.
[addsig]

#15 Doina Elena

Doina Elena

    Big Chef

  • Membri
  • 811 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 08 August 2002 - 02:15 PM

Adriana, prajitura asta din poza o facea bunica (dar patrata) cu gem de prune (deh, ardeleanca!) si era minunata. Mama mea o mai facea si cu pasta de macese.
[addsig]
Tinerete fara batrinete...

#16 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 08 August 2002 - 02:22 PM

Pai se poate face cu orice fel de gem sau marmelata.

Si apoi e varianta tarta cu fructe: aluatul copt singur + crema de vanilie + fructe.


[addsig]

#17 Sorina Alina

Sorina Alina

    Bucataras

  • Membri
  • 158 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 13 August 2002 - 02:45 PM

Si eu m-am intors saptamana trecuta din vacanta cu 5 kg de mure si 5 kg de afine din care am facut dulceata astfel:

1 kg - fructe

1 kg zahar

4 pahare apa (Oricum fructele astea lasa o gramada de zeama) - lipiti 4 degete de la mana pe orizontala si aveti inaltimea paharului (scuze, nu ma pricep la apreciat cantitatile foarte bine, insa asa nu aveti cum sa gresiti)

1 lamaia

Se pun la fiert zaharul si apa la foc iute. Recomand folosirea zaharului cristal pentru o topire mai rapida. Si se fierb pana se leaga. Pentru verificarea siropului se pune la frigider o farfurioara mica si cand se incearca siropul se pune direct pe farfuria rece. Trebuie sa se coaguleze imediat si sa se faca o bobita (cam ca si mierea). Apoi se rastoarna fructele si se lasa la fiert mai moale. Oricum, depinde cat de legata va place dulceata... La 3 kg de fructe fierte o data, eu am fiert in jur de 1 ora si 40 de minute. Inainte de a o lua de pe foc se pune zeama de lamaie (1 lamaie la 3 kg de fructe). Fierbinte, se pune in borcane si se capseaza. Eu una nu le fierb in bain-marine. A iesit super...

Mult succes.

#18 ANNITA

ANNITA

    Big Chef

  • Membri
  • 881 posturi
  • Location:In afara Romaniei

Postat 13 August 2002 - 05:11 PM

mor de coida noi aici nu avem fructe de padure decit inghetata si astea din import. dar avem multe dulceturi aduse din romania si sa fiu sincera sint bune, bune.
[addsig]



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi