Sari la conținut

Poză

Reteta pt. blatul de tort (facut in casa)!!!


28 răspunsuri la acest topic

#1 Danieluta

Danieluta

    Captain Cook

  • Membri
  • 426 posturi

Postat 09 April 2003 - 11:35 PM

Buna fetelor,
Vreau sa ma ajutati si pe mine cu o reteta pt. blatul de tort.Aici in America se gasesc blaturi de tort,dar sint cu gaura in mijloc,ca un colac,sint cam "ciudate" si nu-mi plac.Deci,va rog sa-mi scrieti si mie o reteta nu foarte complicata si care sa o pot face relativ usor.Am o reteta f. buna de "tort de portocale" si vreau sa-l fac.Este f.f. racoritor si bun!!!
Astept retetele voastre si va multumesc anticipat pt. ajutor!!!
Numai bine,
Danieluta
[addsig]

#2 Dorina

Dorina

    Bucataras

  • Membri
  • 82 posturi
  • Location:Adjud (Vrancea)

Postat 10 April 2003 - 02:03 AM

Iata reteta pe care o fac eu:
6 oua, 12 linguri de zahar, 6 linguri de faina, 6 linguri de apa, 1/2 praf de copt, coaja de lamaie sau de portocale.
Galbenusurile se freaca bine cu zaharul pana isi dubleaza cantitatea. Se adauga apa pe rand si apoi treptat cate o lingura de faina. Separat se bat albusele spuma tare si se adauga in compozitia cu galbenuse amestecand foarte usor de jos in sus. La sfarsit se adauga praful de copt stins cu zeama de lamaie, si coaja de lamaie. Se coace la foc potrivit intr-o forma unsa si tapetata cu faina.
Daca te-a multumit aceasta reteta sa ne scri si noua reteta de tort de portocale.

#3 rodica B

rodica B

    Bucataras

  • Membri
  • 68 posturi
  • Location:Timisoara (Timisoara)

Postat 10 April 2003 - 07:02 AM

Am si eu o reteta de blat. Eu ii spun blat economic. Iata reteta: 6 galbenuse se freaca bine cu 15 linguri zahar si 9 linguri apa pina incepe sa se ingroase. Cele 6 albuse se bat bine. Se adauga , pe rind ,15 linguri faina, amestecind de jos in sus, pina se incorporeaza toata. Se mai adauga o lingurita de bicarbonat de SODIU stins cu un pic de otet. Douazeci de minute nu deschizi cuptorul. Cuptorul sa fie bine incalzit. Cind introduci blatul focul sa fie potrivit. Spor la treaba. Cele bune de la mine. Rodica B.

#4 micuta bucatareasa

micuta bucatareasa

    micro Bucatar

  • Membri
  • 25 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 10 April 2003 - 09:37 AM

Iti scriu si eu cum fac blatul de tort fara sa pun nici praf de copt,nici bicarbonat:
Bat FOARTE bine cu telul 7 albusuri cu un pic de sare la inceputul baterii pt. a creste frumos. DUPA ce le-am batut binisor 10 ' incep sa torn PUTIN CATE PUTIN 1/2 cana MARE de zahar tos. Acum incepi sa le bati tare pana nu mai cade compozitia de pe tel si s-a topit zaharul din compozitie. De abea acum torni unul cate unul galbenusurile (tot 7), batand mereu. Adaugi faina cat permite compozitia,in asa fel incat sa ramana pufoasa. Cam 400 g faina. Pun vanilie praf, scortisoara, coaja de lamaie. Ung o cratita cu putin ulei si o tapetez cu faina. Torn compozitia si o bag in cuptorul cald (nu incins!). Se coace repede! INTOTDEAUNA MI-AU IESIT BLATURILE CRESCUTE FRUMOS SI USOARE, PUFOASE. Eu le insiropez si apoi le umplu cu ciocolata de casa facuta de mine. Sunt delicioase!

#5 Higeia

Higeia

    Master of disaster

  • Membri
  • 1504 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 10 April 2003 - 09:39 AM

Oreteta simpla pentru blat de tort cu fructe , si fara adjutanti pentru crescut(pe care nu-i agreeaza toata lumea ar fi reteta clasica de :

Pain d 'Espagne.

6 oua , 6 linguri cu vârf de zahar, 6 linguri cu vârf de faina, coaje de lamâie rasâ sau esenta de vanilie.

Se freaca bine gãlbenusele cu zaharul, se adauga mirodeniile si faina punând câte o lingurâ odata si încorporând-o bine în compozitie înainte de a pune-o pe urmãtoarea. Separat se bat spuma bine albusele si se adauga dupa ce am pus toata faina. Daca compozitia de galbenuse este prea tare se pune întâi 2-3 linguri de spuma de albus si apoi se omogenizeazã, apoi se pune restul de spuma amestecând cu lingura de cateva ori , de jos în sus.
Se coace în forma unsa cu unt( ulei ,nu margarina) si tapetata cu faina la foc mic , în cuptorul încalzit înainte. Dupa 20 min. se poate mãri focul pentru a se rumeni putin.Timp de coacere : 45-50 min. Se lasa sa se raceasca în formâ.
Succes!!!
[addsig]
"Lumineaza-ti zilele vietii , si nu vor mai fi ceeace sunt" Chateaubriand
Cu bine Higeia

[size="5"] http//acasalaIleana/[size="5"]

#6 Danieluta

Danieluta

    Captain Cook

  • Membri
  • 426 posturi

Postat 12 April 2003 - 06:12 AM

Draga mea Dorina,
Tocmai ti-am scris frumos si cu lux de amanunte reteta mea pt. "tort de portocale" si cind am terminat si am apasat pe "trimite",mi-a aparut ceva ciudat scris,adica sa introduc numele meu si parola,le-am introdus,am apasat din nou trimite,dar nu mi-au trimis-o,asa ca trebuie sa o mai scriu inca o data dar acum sint f. nervoasa si nu am chef.
Ti-o scriu maine,iti promit!!!
Nu inteleg de ce se intimpla asa ceva.......
Cred ca am sa incerc reteta "micei bucatarese" pt. blat de tort,deoarece nu vreau sa pun praf de copt,bicarbonat de sodiu sau alte chestii de genul asta.Am citit reteta ei si mi se pare f. sanatoasa si usor de facut.
Pupici,
Danieluta
[addsig]

#7 iuga

iuga

    Big Chef

  • Membri
  • 655 posturi
  • Location:Toplita (Harghita)

Postat 12 April 2003 - 08:12 AM

Daca o sa fac ,,blatul pentru tort ' ' am o rugaminte ,scriti si cum se fac ,,crema ' ',daca se foloseste unt sau margarina,de exp. o crema cu ciocolata,sau cu fructe(crude sau fierte)....zau ca ma bate gandul sa fac un tort,chek-uri fac ,chiar daca se mai intimpla sa iasa ,,turta dulce ' '...pe care o arunc,dar vina este a mea .
multumesc anticipat
iuga

#8 micuta bucatareasa

micuta bucatareasa

    micro Bucatar

  • Membri
  • 25 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 12 April 2003 - 09:18 AM

Draga Iuga,iti trimit si reteta mea de crema de ciocolata,explicit,pt.ca vreau sa-ti iasa.Oricum e f.usor si nu are ce sa ti se intample negativ in prepararea ei. Pui pe foc o craticioara in care ai pus:apa(200ml),cacao neagra (1 pachet) si zahar cat trebuie. O lasi pe foc mic,eventual cu o tabla dedesubtul craticioarei si amesteci pana se topeste tot zaharul. O sa iasa un sirop gros. Atat a fost greu! Acum o definitivezi asa: Intr-un castron pui lapte praf (1 cutie) pe care il amesteci cu 1 pachet UNT.Adaugi siropul gros de ciocolata (RACIT!!)si amesteci. Daca ieste prea groasa compozitia, eu adaug frisca batuta. Daca iese prea subtire mai adaugi frisca praf sau lapte praf sau zahar pudra. Gusti crema si daca nu este prea dulce (avand in vedere ca cacaoa este amaruie), adaugi zahar pudra. Succes!Astept sa-mi scrii daca ti-a placut!

#9 Danieluta

Danieluta

    Captain Cook

  • Membri
  • 426 posturi

Postat 13 April 2003 - 12:52 AM

Draga mea Dorina,
Uite ca ma tin de cuvint si-ti scriu inca o data reteta mea pentru "tort de portocale"!!!

Un blat de tort,(cumparat din magazin sau facut in casa,cum preferi!),se taie in 4 straturi si se unge cu gem de fructe(de preferat gem de portocale).Dupa aceea,fiecare strat de blat,se inmoaie in zeama de la 4-5 portocale stoarse,rom si 7-8 linguri de zahar pe care le-am dizolvat in prealabil in putina apa.

CREMA:
4 galbenusuri se freaca bine cu 150 gr. zahar si se toarna peste ele si un pahar de lapte in care s-a fiert in prealabil coaja de la 1 portocala si zeama ei.
Se pune aceasta compozitie in baia de apa(Bain Marie),pina se face ca o smintina groasa.Se pun apoi in compozitie 6 foi de gelatina,care s-au dizolvat in prealabil in putina apa calda si se mai da un clocot.Se lasa sa se raceasca COMPLET si se amesteca cu 1/2 kg. frisca.
Se ia o forma,(cratita) si se unge f. bine cu margarina sau unt.Se pune peste forma un strat de nylon(foaie transparenta pt. bucatarie),in asa fel incit sa acopere si marginile formei respective.
Se pun apoi felii subtiri de portocala,(taiate rondele) pe fundul cratitei,dupa care se toarna un strat de crema,apoi se pune un strat de blat si tot asa,pina cind se termina cu un strat de blat.
Se acopera totul bine cu nylon si se baga la frigider pina a doua zi.Se rastoarna pe platou(a doua zi),fiind f. frumos cu rondelele de portocale deasupra.
Daca gelatina este sub forma de granule si nu foi,se pune echivalentul,tinindu-se cont ca 1 lingura de gelatina granule,este egala cu cele 6 foi de gelatina.
Eu am facut mereu acest tort in Italia si mi-a iesit intotdeauna f.f. bun,racoritor si gustos.
POFTA BUNA!!!

[addsig]

#10 Luli

Luli

    Bucataras

  • Membri
  • 114 posturi
  • Location:In afara Romaniei

Postat 13 April 2003 - 04:57 AM

Domnul Iuga, vreti si o reteta de chec care nu are cum sa iasa "turta dulce"? E incredibil de usor si delicios. E singurul chec care il fac, dupa ani si ani de experimentari (o am de la maica-mea, care, draga de ea, a incercat retete cu iaurt, smintina, untura si alte chestii, heh...) si il fac de vreo 20 de ani. O prietena a mea il face gen prajitura, in tava, si pune fructe deshidratate - eu nu am incercat, dar banuiesc ca rau nu are ce sa fie.

[addsig]
"These are my principles. If you don't like them, I have others." Groucho

#11 rodica

rodica

    Master of disaster

  • Membri
  • 1648 posturi
  • Location:usa

Postat 13 April 2003 - 06:56 PM

Dragelor, sunteti grozave. Am sa fac tortul Danielutei cu blatul Dorinei chiar astazi. I-am gasit si un nume: tort DaDo

Luli, te-as ruga sa pui si reteta de chec a mamei tale, daca nu e cu suparare.
Multumesc frumos


Pentru un purice nu dai foc la plapuma, dar nici nu te mai invelesti cu ea.

#12 Danieluta

Danieluta

    Captain Cook

  • Membri
  • 426 posturi

Postat 13 April 2003 - 11:46 PM

Draga mea Rodica,
Ti-l recomand cu draga inima acest tort!!!Repet,este f. bun si racoritor.Te rog sa-mi scrii cum ti-a iesit,ok?Astept raspunsul tau cu mare "nerabdare".Interesant "apelativul",tort "DaDo"!!!
Te pup,
Danieluta
PS:Mai am o reteta f. buna,pt. "tort cu crema de ciocolata si nuci",ce zici?Te poate interesa?
[addsig]

#13 Cami

Cami

    Bucataras

  • Membri
  • 60 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 14 April 2003 - 11:57 AM

Danieluta, mi se pare SUPER tortul cu porocale. Vreau sa il fac si eu neaparat, dar nu stiu de unde sa cumpar foi de gelatina. Nu stiu nici cum arata... O sa intreb pe la Mega Image...

#14 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 14 April 2003 - 01:53 PM

Danieluta, tortul tau de portocale e aproape identic cu al meu, cindva am spus asta in mesajul RULADA DE BISCUITI CU CREMA tot de aici, pusese reteta si Mariana din Canada cred, si tocmai l-am facut simbata, diferenta e ca eu in loc de blat pun savoiardi.
<BR>Asa arata:
[attachmentid=633]

Imagini atașate

  • 28828.jpg


#15 Cami

Cami

    Bucataras

  • Membri
  • 60 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 14 April 2003 - 03:28 PM

Pe 2003-04-13 01:52, Daniela a scris:

Un blat de tort,(cumparat din magazin sau facut in casa,cum preferi!),se taie in 4 straturi si se unge cu gem de fructe(de preferat gem de portocale).Dupa aceea,fiecare strat de blat,se inmoaie in zeama de la 4-5 portocale stoarse......



Danieluta, nu cumva e invers, intai insiropam blaturile si apoi intindem gemul? Daca intai ungem cu gem blaturile, cum il mai insiropam dupa aia? Lamureste-ma, te rog.

Frumos tortul tau Adriana Nicoleta. A fost si gustos? Ce fructe ai folosit: kiwi si...?


#16 Danieluta

Danieluta

    Captain Cook

  • Membri
  • 426 posturi

Postat 15 April 2003 - 12:25 AM

Draga Cami,
Scuza-ma,cred ca ai tu dreptate!!!Deci,mai intai se insiropeaza si pe urma se unge cu gem....,etc.Eu nu l-am facut niciodata cu gem pt. ca nu-mi place si din cauza asta cred ca am gresit cum am scris.....sorry
Gelatina o gasesti la orice alimentara.
Te pup si astept sa-mi scrii cum ti-a iesit acest tort(daca te decizi sa-l faci)?
Danieluta
[addsig]

#17 Danieluta

Danieluta

    Captain Cook

  • Membri
  • 426 posturi

Postat 15 April 2003 - 12:28 AM

Cami,
Cred ca Adriana Nicoleta a folosit kiwi si capsuni!!!Trebuie sa fi fost f.f. bun acest tort,arata superb
Danieluta
[addsig]

#18 Luli

Luli

    Bucataras

  • Membri
  • 114 posturi
  • Location:In afara Romaniei

Postat 15 April 2003 - 05:53 AM

Cu mare placere, Rodica. Si scuze ca nu am scris mai curind, dar ieri am fost ocupata cu consumul unui tort Richard de la coferia Nita

8 oua separate, albusurile intr-un castron mai mare
1 cana de zahar (sincer, eu pun 3/4)
un pahar (ceasca) de ulei
2 cani de faina

optional: nuca si/sau cacao
*se poate face jumatate de reteta

se freaca cu mixerul albusurile cu zaharul pina sint o spuma alba si zaharul e topit. se adauga galbenusurile, apoi uleiul in suvoi subtire ca la maioneza. se incorporeaza si faina* si mai bate 1 minut.
*optional, nuca: eu inlocuiesc 1/2 cana de faina cu aceeasi cantitate de nuca.

se imparte aluatul in 2 tavi de chec unse cu unt si tapetate cu faina. optional, se adauga 1 lingura de cacao la aluatul ramas in castron, se amesteca si se pune aluatul de-a lungul celui din tavi, se "trage" cu furculita ca sa se marmoreze.

se coace 30-35 de minute la 350-375 F/170-190 C (dupa cum iti cunosti cuptorul - unele ard mai tare) - pina scobitoarea iese curata.

Astept sa-mi spui cum ti-a placut.


_________________
"These are my principles. If you don 't like them, I have others." Groucho

[ Acest mesaj a fost modificat de : Luli de 2003-04-15 06:56 ]
"These are my principles. If you don't like them, I have others." Groucho

#19 Danieluta

Danieluta

    Captain Cook

  • Membri
  • 426 posturi

Postat 15 April 2003 - 06:14 AM

Buna Luli,
Cred ca nu este prea greu de facut acest chek si am sa incerc sa-l fac si eu.Imi plac chek-urile f. mult,dar pina acum nu am avut o reteta buna si relativ usoara ca sa pot face.
Multumesc pt. reteta.......chiar daca era pt. Rodica
Pupicuri,
Danieluta
[addsig]

#20 Luli

Luli

    Bucataras

  • Membri
  • 114 posturi
  • Location:In afara Romaniei

Postat 15 April 2003 - 06:29 AM

Danieluta,
daca era doar pentru Rodica, nu-l afisam la vedere, nu???
E foarte usor de facut, si foarte bun pentru cit e de simplu. Mie-mi place cald, cu unt Plugra (nu prea ma vezi pe la sectia de diete, nu-i asa? LOL)
Sper sa-l incerci si astept comentarii.
[addsig]
"These are my principles. If you don't like them, I have others." Groucho



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi