Sari la conținut

Poză

Cozonaci unguresti sau "baiclu"


32 răspunsuri la acest topic

#1 anca13

anca13

    Bucataras

  • Membri
  • 64 posturi
  • Location:Canada(baimareanca)

Postat 08 December 2004 - 05:41 PM

Stie cineva reteta de baiclu? Sint cozonacii aceia sbtiri si buni cu multa nuca.Am avut reteta si am dat-o la cineva care nu mi-a mai returnat-o.

Mersi mult! floare.gif
Anca

#2 Buburuza

Buburuza

    Big Chef

  • Membri
  • 583 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 09 December 2004 - 03:06 PM

Eu am o reteta de "baigli" (asa scrie la mine).

Caut maine reteta si ti-o trimit. Dar eu doar am mancat baigli la altcineva, am luat reteta, dar nu am facut-o niciodata, asa ca... nu ma certi daca nu iese! (desi eu zic ca ceva-ceva tot iese)

#3 mon

mon

    Master of disaster

  • Membri
  • 1957 posturi
  • Location:Canada(GTA)

Postat 09 December 2004 - 03:15 PM

Anca este vorba despre kurtos kalacs?

#4 Buburuza

Buburuza

    Big Chef

  • Membri
  • 583 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 09 December 2004 - 03:49 PM

"Baigli" arata ca un cozonacel subtire (adik mai mic in diametru) sau mai bine zis ca o rulada cu multa, multa nuca ...

Deci: asteptam pe Anca13 sa ne spuna ce anume vrea...(ca despre Kurtos kolacs s-a mai scris)

#5 anca13

anca13

    Bucataras

  • Membri
  • 64 posturi
  • Location:Canada(baimareanca)

Postat 09 December 2004 - 04:53 PM

Buburuza, exact despre acei cozonaci e vorba, care arat ca o rulada cu multa nuca.Sint deliciosi! Ti-as fi super recunoscatoare daca mi-ai da reteta.



Mon , deci nu e vorba despre Kurtos Kalacs.Oricum sint prea comlicat de facut, imi trebuie "scule".



Astept reteta!



Mersi inca o data.
Anca

#6 Lulutza

Lulutza

    Bucataras

  • Membri
  • 90 posturi
  • Location:Ro

Postat 09 December 2004 - 05:38 PM

Pana vine cineva cu o reteta probata, uite una pe care am gasit-o in Formula As si pe care o pusesem pe lista de incercari...



Baigli - cozonac cu nuca



ingrediente (pentru 12 bucati): Pentru aluat: 1 kg faina, 4 linguri zahar, 400 g margarina, 4-5 linguri smantana, putina drojdie, 1/2 pahar lapte, 1 varf de cutit sare, coaja de lamaie, 1 zahar vanilat. Pentru umplutura: 600 g nuci (macinate), 350 g zahar, lapte fierbinte, rom, coaja de lamaie, stafide.

Mod de preparare: Se pune drojdia in laptele caldut ca sa se topeasca. Se amesteca faina cu restul ingredientelor, se adauga drojdia si se framanta un aluat neted. Din aluat se face un sul care se-mparte in 12 bucati. Din fiecare bucata se intinde o foaie subtire de lungimea tavii - se folosesc tavi asemanatoare celor pentru chec, dar mai inguste. Umplutura se prepara in felul urmator: se amesteca nuca macinata cu zaharul, se opareste cu laptele fierbinte ca sa devina pastoasa si se incorporeaza stafidele si coaja de lamaie. Se unge fiecare foaie cu un strat de umplutura, se ruleaza, se pune in tava, se unge cu ou si se baga in cuptorul incins. Cozonacii se coc circa 45 de minute, pana ce se rumenesc frumos.



Spor la treaba si sper sa-ti iasa!

#7 Marika

Marika

    Bucataras

  • Membri
  • 80 posturi
  • Location:Quebec Ville

Postat 10 December 2004 - 12:59 AM

Uite reteta pe care o folosesc eu pentru baigli

1 kg faina

100 gr. unt

100 gr. margarina topita

2 oua

sare,

20 gr. drojdie inmuiata in lapte caldut + un pic de zahar

lapte cat cuprinde (cca 250 grame)

Se framanta , se lasa la dospit 1/2 ora



Umplutura: 1). 50 grame zahar se fierb in 120 grame apa , se adauga 200 grame nuca macinata , lapte , iar dupa racire searomatizeaza cu scortisoara , coaja de lamaie+cateva picaturi de lamaie.

2). 50 grame zahar se fierb in 120 grame apa , se aduga 200 grame mac macinat , 50 grame unt , un mar ras si stafide.

Eu fac 6 cozonaci ...ca nu-mi plac chiar asa de subtiri , ii pun in tava intinsa de la cuptor , cu spatii intre ei , pe lateral ii ung cu putin ulei , iar deasupra cu ou batut.

Se coc pana sunt rumeni dasupra.

Pofta buna!

Marika

#8 Buburuza

Buburuza

    Big Chef

  • Membri
  • 583 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 14 December 2004 - 02:24 PM

Am aruncat reteta icon_cry.gif ...n-am mai gasit-o.

Dar: retea era de post: ingredientele erau: faina, apa, sare, un pic de zahar, margarina, drojdie, coaja rasa de lamaie, pesmet, ulei. Umplutura doar din nuca si zahar.

Imi pare rau...

#9 Fredi

Fredi

    Big Chef

  • Membri
  • 944 posturi
  • Location:Weltstadt mit Herz - M -

Postat 19 December 2004 - 03:57 PM

Buna!Iata ce am gsit in retetele de la NDR1:

Baigli



Aluat

1kg faina

500g unt

3,5g drojdie

200ml smintina

50g zahar pudra

6 galbenusuri

1 priza de sare



Umplutura de nuci

500g zahar

100ml apa

150g migdale

150g nuca

2-3 mere

150g stafide

50g gem de caise

1 pachet de zahar vanilat



Umplutura de mac

600g zahar

100ml apa

600g mac

2-3 mere

150g de stafide

50g gem de caise

1 pachet de zahar vanilat



Aluat

-drojdia se dizolva in smintina (acra) si se lasa un timp

-din faina,sare si unt se face o gramada in care se face o adincitura

-se toarna drojdia si impreuna cuzaharul pudra si galbenusurile si se framinta totul

-se lasa cam 1,5 ore sa creasca

-se fac foi de 2-3 mm groase care se ung cu umplutura

-se ruleaza,se ung cu galbenus de ou si se inteapa cu o andrea de mai multe ori

-se dau la cuptor la 180° ca. 25 min.,pina devin maro-aurii si lucioase



Umplutura de nuca

-zaharul se topeste in apa si se face un siropapoi se pun nucile simigdalele piste si se mai fierbe un pic

-se ia de pe foc si se amesteca cu merele,taiate marunt,stafidele, gemul de caise si zaharul vanilat



Umplutura de mac

-la fel ca mai sus ,la umplutura de nuci





Reteta neprobata dar cu siguranta trebuie sa fie buna,altfel o dadeau la tv.?[/u]
Cine se scoala de dimineata......
<BR>cade singur in ea !

#10 Mari-Ana

Mari-Ana

    Academic Chef

  • Membri
  • 1044 posturi
  • Location:Canada

Postat 19 December 2004 - 07:30 PM

QUOTE(marika b 18955)
Uite reteta pe care o folosesc eu pentru baigli
1 kg faina

100 gr. unt

100 gr. margarina topita

2 oua

sare,

20 gr. drojdie inmuiata in lapte caldut + un pic de zahar

lapte cat cuprinde (cca 250 grame)

Se framanta , se lasa la dospit 1/2 ora


Umplutura: 1). 50 grame zahar se fierb in 120 grame apa , se adauga 200 grame nuca macinata , lapte , iar dupa racire searomatizeaza cu scortisoara , coaja de lamaie+cateva picaturi de lamaie.

2). 50 grame zahar se fierb in 120 grame apa , se aduga 200 grame mac macinat , 50 grame unt , un mar ras si stafide.
Eu fac 6 cozonaci ...ca nu-mi plac chiar asa de subtiri , ii pun in tava intinsa de la cuptor , cu spatii intre ei , pe lateral ii ung cu putin ulei , iar deasupra cu ou batut.
Se coc pana sunt rumeni dasupra.

Pofta buna!

Marika




Am incercat si eu reteta ta Marika, au iesit buni. Am folosit drojdie uscata inmuiata in lapte caldut si zahar. Cantitatea de lapte am marit-o la aprox 300-350 ml de lapte ar fi fost prea tare aluatul numai cu 250ml lichid. Cred ca ideia ta cu 6 cozonaci e mai buna, eu am facut 12 si nu se prea se vedea aluatul smile.gif . Umpluturile le-am facut pe amindoua:nuci si mac exact ca in reteta. Eu nu prea eram innebunita dupa umplutura cu mac dar asta pt. ca a avut si mar razuit mi-a placut. Am facut si o poza in sectiune poate reusesc s-o pun.
Mari

#11 Marika

Marika

    Bucataras

  • Membri
  • 80 posturi
  • Location:Quebec Ville

Postat 20 December 2004 - 10:37 PM

Mari-Ana , ma bucur mult ca ti-a reusit reteta, asta e bine la baigli ca nu ai probleme cu crescutul aluatului , ca la cozonacul normal laugh.gif , si tocmai de aceea fac eu 6 cozonaci si nu 12 , pentru ca imi place ca sa am si un pic de miez pe langa coaja si umplutura. De altfel , baigli-ul este foarte aspectuos taiat pe farfurie in zilele de sarbatoare. Sarbatori fericite si un Craciun minunat pentru toate fetele grozave care isi consuma timpul si energia impartasind din experienta lor , aici pe forum , fara egoism , cu daruire.

#12 Chiu Georgeta

Chiu Georgeta

    Master of disaster

  • Membri
  • 2101 posturi
  • Gender:Female
  • Location:In afara Romaniei - Chicago USA

Postat 29 December 2004 - 08:49 PM

Subscriu si eu la toate urarile facute si va doresc si eu un An Nou plin de binecuvintari, fericire, sanatate si realizari.





Georgeta

#13 Mari-Ana

Mari-Ana

    Academic Chef

  • Membri
  • 1044 posturi
  • Location:Canada

Postat 31 December 2004 - 09:59 PM

Mai e mai putin de o juma' de zi din anul asta si am zis sa ma grabesc sa pun macar pozele la subiectele mai recente ca pina mi le incarc eu pe PC trece efectul icon_redface.gif . Uite Marika asa arata baigli care acum sunt o legenda smile.gif , am pus totusi o bucata cu mac in congelator poate il papam zilele astea.

Imagini atașate

  • 81901.jpg

Mari

#14 Marika

Marika

    Bucataras

  • Membri
  • 80 posturi
  • Location:Quebec Ville

Postat 13 January 2005 - 10:09 PM

Da , se vede ca ai prea multa umplutura si prea putin miez la baigli. Asta este din cauza ca ai facut 12 rulouri...data viitoare sa incerci sa imparti aluatul in 6 si ai sa vezi ca si aspectul va fi pe masura gustului. Un an plin de impliniri si sa mai povestim cate un pic aici pe net.

Marika

#15 Mari-Ana

Mari-Ana

    Academic Chef

  • Membri
  • 1044 posturi
  • Location:Canada

Postat 15 January 2005 - 01:33 AM

Multumesc Marika si asemenea si tie.
Mari

#16 Una_

Una_

    Master of disaster

  • Membri
  • 1685 posturi
  • Gender:Female
  • Location:In afara Romaniei

Postat 28 March 2005 - 10:04 PM

Am facut si eu coznaci dupa retea Marikai, careia ii multumesc ca a postat-o. Consider ca mi-au iesit foarte gustosi si nu sunt dificil de facut. Am pus inclusiv mar in umplutura cu mac si mi-a iesit f bine combinatia, n-am mai adaugat nici un pic de lichid chiar daca coca a fost putin mai grosuta dar numai bine de intins. Multumesc Marika!

Imagini atașate

  • 101434.jpg

I'd rather spend my whole life knowing that I'm not perfect, rather
than waste my life trying to be.

#17 Theodora

Theodora

    Doctoră în dezvoltarea infantilă şi în relaţii

  • Membri
  • 1376 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Atena

Postat 29 March 2005 - 07:40 AM

Una_,foarte frumosi baigi!

Eu as vrea,daca poti,sa-mi spui mai pas cu pas cum sa-i fac,in special umplutura,care pare a avea cacao dar nu e nicaieri in reteta scris...as putea pune cacao credeti!

Si cum facem,intindem o foaie de aluat si apoi umplutura si rulam?

Azi eu fac cozonaci normali,dar sint tare frumosi si astia si zic sa incerc pina de PASTI!

Multumesc!

Marika,si de la tine sint binevenite explicatiile...si de la oricine!!!

Va pup!


#18 Una_

Una_

    Master of disaster

  • Membri
  • 1685 posturi
  • Gender:Female
  • Location:In afara Romaniei

Postat 29 March 2005 - 09:08 AM

Draga Theodora,



daca mie mi-au iesit sunt sigura ca nici tu nu o sa ai problema sa ii faci. Sa-ti raspund cu macul + cacaua, sincer eu nu stiu despre combinatia asta, mac + mar razuit cum a scris si Marika e foarte bun pentru ca nu prea simti marul dar ii da o umezeala aparte si il face mai deosebit. Daca faci mac neaparat sa-l fierbi asa cum scrie Marika, sa respecti masurile si totul va fi bine. Poate iti spun si alte fete despre umplutura mac + cacao, eu insa mai stiu ca mama facea ea ceva umplutura cu cacao simpla, probabil o mai amesteca cu zahar si inca ceva dar nu stiu ce (unt ?) si astfel umplea un cozonac doi, erau gustosi nu zic dar preferatii mei erau cu nuca icon_smile.gif. De data asta eu am facut doar cu mac pentru ca aveam adus din romania inca de la craciun.



Eu am facut intocmai cum a scris Marika, deci am pus faina in vasul de la robot (cel care il are si Adriana de la Kenwood) apoi am pus cele 2 oua, lapticul incazit in care am dizolvat un plic de drojdie uscata (7g), margarina topita (eu nu am pus unt decat margarina 200 gr) poate cu 100 gr un si 100 gr margarina era mai delicios, dar mi-a iesit bun si asa. Margarina am pus-o la sf in timp ce framanta aluatul. Eu am ras si coaja de lamaie, si portocala in aluat imi place foarte mult aroma, pui daca vrei si vanilie eu n-am avut si n-am mers sa cumpar.

Iese intr-adevar un aluat mai vartos ca zic asa, deci mai gros nu care il intinzi cu lingura, destul de solid dar nu am mai adaugat apa sau lapte si zic eu ca bine am facut pentru ca l-am intins foarte usor fara sa adaug pic de faina pe planseta.



L-am lasat cam 50 minute dupa framantat, si-am marit considerabil volumul dar nu s-a umflat ca la celelate aluaturi mai mori ci a crescut frumusel. L-am imparit exact in 6 portii pe care le-am cantarit din ochii apoi am inceput sa le intind cat forma de la aragaz de lungi iar de late cat am putut eu mai bine cam 2-3 mm pana efectin n-am mai putut sa intind aluatul. Am pus macul care era racit (putin caldut) nu l-am intins chiar pana in margini sa nu imi iasa pe langa, si am rulat. Lucratura cu acest aluat este foarte curata am obs, nu trebuie sa pui deloc faina sub foaia care o intinzi pentru ca este destul de gras si solid sa nu se prinda, foaia o poti lua si intoare fara probleme pe toate partile ca sa o intinzi. Sfatul meu e sa o faci cat mai dreptunghiulara, adica colturile sa fie drepte ca sa nu ai probleme dupa ce o rulezi sa-ti iasa nu stiu cum sa-ti explic... cu colt ci perfect inchis sulul.



Le-am asezat in 2 tavi cum mare distanta intre ele ca sa nu se lipeasca una de altele (rulourile) sa ramana perfect rotunde si coapte pe toate partile. Deci trei intr-o tava, trei in cealalata. Le-am un deasupra cu ou si pe lateral cu ulei. Daca ai hartie de copt sa o folosesti cu incredere sub cozonaci ca poate sa-ti mai iasa din mac pe ici pe colo si nu e placut la curatat. La noi e destul de scumpa si parca nu reusesc sa gasesc undeva mai ieftina si nedesenata cu tot felul de forme.



Problema ca Marika nu scrie la ce grade se coace, dar pentru ca noi nu vrem sa creasca acesti cozonaci ci sa ramana piticoti si rotunjiori eu am ales sa ii pun la 200°C pentru 40-45 minunte. SI cred ca am facut bine, am pus ambele tavi in acelasi cuptor preincalzit si le-am inversat pozitia cred pe la jumatatea timpului.



E foarte important sa nu le lasi sa creasca ca sa nu se deformeze si sa nu inceapa sa se faca cozonacii mai mari, deci eu cred ca e suficient destul timpul cat intinzi cei 6 cozonacei si apoi ii pui direct in cuptorul preincalzit, zic eu ca sa incepi sa-l preincalzesti cand aproape ai inceput de intins cozonacii.



Cred ca ai inteles cam cum i-am facut eu, nu stiu daca e cea mai buna metoda dar la mine a functionat si nu sunt o specialista. Imi plac acesti cozonaci unguresti ii fac a 2-a oara si incerc tot felul de retete pana gasesc pe cea mai buna.



Acum un mic amanunt din cauza ca sunt mici si copti bine, ai mei au iesit spre deliciul sotului meu, putin crocanti, dar ei cu timpul se inmoaie fara probleme ... succes si pofta buna!



Pupici iubiteilor tai care sunt niste scumpi si cred ca super incantati de o asa mamica delicioasa icon_smile.gif!
I'd rather spend my whole life knowing that I'm not perfect, rather
than waste my life trying to be.

#19 kimy

kimy

    Captain Cook

  • Membri
  • 309 posturi
  • Location:Romania

Postat 31 March 2005 - 01:50 PM

Pentru aluat:

- 6 galbenusuri, 7 linguri smantana, 375 g margarina, 2 plicuri de zahar vanilat, coaja de la o lamaie, un varf de cutit de sare, un cub de drojdie, faina cat cuprinde.

Se dizolva drojdia in smantana si apoi se amesteca toate celelalte ingrediente si se framanta cu faina cat cuprinde astfel incat sa iasa un aluat potrivit de tare...ca pentru cozonac. Se imparte aluatul in trei parti si se lasa sa dospeasca...

Crema:

Se bat 6 albusuri spuma, se adauga pe rand 12 linguri de zahar si 500 g nuca macinata, sau 500 g mac macinat.



Dupa ce a dospit aluatul se intinde si se fac 3 rulade care se umplu cu crema. Se pun in tavi de cozonac unse cu ulei. Ruladele se ung cu un galbenus de ou amestecat cu 2 lingurite de smantana.

Se mai lasa ruladele sa creasca in tavi vreo 20 minute, apoi se coc in, mai intai la foc mic si dupa ce se coc de jumatate se face focul putin mai mare...
FIECARE PIEDICA
DIN VIATA, ASCUNDE IN EA
UN PRILEJ DE A CRESTE, DEPASIND-O !

#20 kimy

kimy

    Captain Cook

  • Membri
  • 309 posturi
  • Location:Romania

Postat 31 March 2005 - 01:58 PM

Sa pun si poze...

Imagini atașate

  • 102181.jpg

FIECARE PIEDICA
DIN VIATA, ASCUNDE IN EA
UN PRILEJ DE A CRESTE, DEPASIND-O !



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi