Sari la conținut

Poză

cu ce mai coloram fondantul,ceva natural


19 răspunsuri la acest topic

#1 OXANA

OXANA

    Master of disaster

  • Banned
  • 1692 posturi
  • Location:stockholm
  • Interests:diverse

Postat 16 December 2004 - 10:21 PM

smile.gif fetelor aveti ceva idei cu ce se mai poate colora fondantul,ceva natural,parca nici nu le prea pot minca cind stiu ca au colorantul ala in ele,poate ceva natural icon_question.gif

#2 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 17 December 2004 - 10:35 AM

Dacã ar fi fost vorba de aluat ai fi putut pune spanac sau sfeclã roºie sau ºofran dar pentru fondant teamã mi-e cã altã alegere nu existã. Si în orice caz cantitatea pe care tu o mãnânci este atât de micã încât mie personal mi se pare nesemnificativã. Ai putea încerca cu vreun sirop concentrat de fructe dar nu cumpãrat în nici un caz pentru cã sigur are coloranþi sau alte chimicale în el.
Dar dacã faci fondantul de ce nu ne povesteºti ºi nouã cum?

#3 aldaesme

aldaesme

    Big Chef

  • Membri
  • 775 posturi
  • Location:Belgie

Postat 18 December 2004 - 09:06 PM

Daca faci in casa fondantul...si ai norocul ca ai tai sa iti fi trimis sirop concentrat de afine, zmeura, brad...productia lor, atunci...
...In loc de apa folosesti sirop de zmeura si obtii un fondant roz, sirop de afine si obtii un fondat albastru violaceu, combinatie intre cele doua siropuri si obtii un fondant mov deschis iar din cel de brad obtii fondat vrezui...Evident nici unul dintre acestea nu va avea gust neutru...toate vor avea gustul lor (zmeura, afine, brad).Culorile depind de concentratia siropului. O culoare oarecum galbuie...ca mierea de salcam, am obtinut facand fondantul cu baza de zahar usor ars si adaugand putina apa de flori de portocale...

Daca cumperi fondantul si vrei sa il colorezi...solutia sunt colorantii alimentari, deoarece siropul nu reuseste sa coloreze asa puternic.

O seara frumoasa
Esme
______________________________________
Daca ai o lamaie fa o limonada :)
Howard Gossage

#4 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 19 December 2004 - 01:11 PM

QUOTE(aldaesme)
O culoare oarecum galbuie...ca mierea de salcam, am obtinut facand fondantul cu baza de zahar usor ars si adaugand putina apa de flori de portocale...

Esme


Povesteºte mai detaliat ce ºi cum, cantitate, timp, procesul de fabricaþie!

#5 OXANA

OXANA

    Master of disaster

  • Banned
  • 1692 posturi
  • Location:stockholm
  • Interests:diverse

Postat 19 December 2004 - 09:25 PM

smile.gif salutare.ei nu sunt eu chiar specialista icon_redface.gif si fondantul cu zahar si apa si zeama de lamie l-am gasit aici la voi,si inca nu am gasit aici gelatina ca sa fac pe acel care i-l faceam intotdeauna,si se pare ca am fiert putin zaharul ca mi-au iesit niste minuni de roze si braduti da s-au cam lasat icon_cry.gif si acum stau cam latiti laugh.gif de colorat am folosit desigur coloranti alimentari ca si inaite,da oricum multumesc de sfaturi o sa incerc,da cred ca tot solutia veche ramine.De modelat o sa incerc sa fac si eu poze sa vedeti cum arata si cum se fac ii foarte usor,da mai trebuie sa vad ce si cum pe aici pe la voi,ca nu prea ma pricep la poze,de fapt nici nu am incercat o sa vad eu.Eu ma impac bine cu modelarea ca imi placea sa ma joc cu plastilina icon_colors.gif Anul trecut i-am facut si sanie mosului,cu renii nu stau chiar bine,i-am facut si casuta,promit sa incerc sa fac poze ca chiar nu e greu,da o sa vad poate gasesc gelatina,daca nu, fac cu zahar fiert. Da receta cu gelatina o stiu de la matusa mea care e cofetar si sa stiti ca torturile alea frumoase din poze care le aveti voi aici la ea le-am vazut prima data,stateam cu gura cascata si ma uitam sa prind si eu cit mai multe.Ea ne face la tot neamul de fiecare ocazie fie nunta botez zile de nastere,asa ca noi nu comandam,avem cofetarul nostru.Deci nu stiu exact la precizie cantitatea cit si ce trebiue pus, da o fac asa la ochi si cam asa fac eu.

#6 OXANA

OXANA

    Master of disaster

  • Banned
  • 1692 posturi
  • Location:stockholm
  • Interests:diverse

Postat 19 December 2004 - 09:36 PM

1lingurita de gelatina se inmoaie cu 2 lingurite de apa,si se pune pudra pina se face ca un aluat,se coloreaza bucati diferite si se modeleaza,nimic nou dar o faceam intotdeauna si iesea bine,daca e moale se mai adauga pudra,daca e mai tare se mai pune putinica gelatina muiata,nu multa dupa caz,ei cred ca daca ati mai facut nu o sa va fie greu,mai ales dupa ce am vazut ce minuni faceti voi,eu nici nu ma pun pe linga voi icon_redface.gif mai mult ma invat de la voi sincer si imi prinde foarte bine,OK pupici va multumesc de sfaturi icon_smile.gif

#7 Higeia

Higeia

    Master of disaster

  • Membri
  • 1504 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 20 December 2004 - 11:36 AM

1lingurita de gelatina se inmoaie cu 2 lingurite de apa,si se pune pudra pina se face ca un aluat,se coloreaza bucati diferite si se modeleaza,nimic nou dar o faceam intotdeauna si iesea bine,daca e moale se mai adauga pudra,daca e mai tare se mai pune )


Eu nu sunt specialista in fondant dar mi-a placut totdeauna.
Lamurestema te rog:
este vorba de zahar pudra?? Mai trebuie si altceva inafara de zahar pudra si gelatina? Cata apa se pune??
Cu acesta se pot face bomboane? sau numai decoratii???
Mulzumesc anticipat!!!

icon_colors.gif icon_cheers.gif Sarbatori fericite !!
"Lumineaza-ti zilele vietii , si nu vor mai fi ceeace sunt" Chateaubriand
Cu bine Higeia

[size="5"] http//acasalaIleana/[size="5"]

#8 OXANA

OXANA

    Master of disaster

  • Banned
  • 1692 posturi
  • Location:stockholm
  • Interests:diverse

Postat 20 December 2004 - 07:09 PM

icon_redface.gif scuze ca nu am fost prea explicita,bomboane nu am incercat sa fac,eu fac numai decoratii.Da se foloseste zahar pudra. 1lingura de gelatina se inmoaie cu2,3linguri de apa,se lasa sa se umfle,apoi se pune zahar pudra,pina iese ca un aluat care sa nu se lipeasca de miini,mai poti adauga o picatura de esenta de vanilie,o desfaci bucati mai mici,si colorezi diferite culori,apoi modelezi.

#9 OXANA

OXANA

    Master of disaster

  • Banned
  • 1692 posturi
  • Location:stockholm
  • Interests:diverse

Postat 20 December 2004 - 07:19 PM

icon_rolleyes.gif Azi am gasit gelatina si poate miine o sa fac si eu,ca imi mai trebuie niste floricele ceva,si nu ar strica sa fac mai multe acum cind am timp sa ma joc cu ele,ca in martie imi aduce barza un bebelus si atunci nu o sa am timp,si incepind cu februarie am numai zile de nastere una dupa alta.O sa incerc sa pun si eu poze ca nu prea pot fi eu destul de explicita.Reteta de fondante nu o stiu axact eu m-am invatat si pun asa la ochi,dar cam asa trebuie sa fie,chiar miine o sa fac si o sa atrag atentia cu exactitate cit se pune.SARBATORI FERICITE FETELOR icon_joker.gif

#10 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 20 December 2004 - 09:48 PM

Felicitari pentru bebe-ul care trebuie sa vina!
Fa acum toate bombonelele si decoratiile pe care vrei sa le faci pentru ca dupa aceea bebe-ul va avea toate prioritatile si pina ce nu incepe sa te ajute nu prea o sa mai ai timp de decoratii din fondant.

#11 Higeia

Higeia

    Master of disaster

  • Membri
  • 1504 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 21 December 2004 - 11:06 AM

Multzumesc pentru precizari Abia astept sa vad pozele.

SARBATORI FERICITE !!

LA MULTZI ANI !!!
Nastere usoara !

Cu bine icon_cheers.gif icon_brilsmurf.gif
"Lumineaza-ti zilele vietii , si nu vor mai fi ceeace sunt" Chateaubriand
Cu bine Higeia

[size="5"] http//acasalaIleana/[size="5"]

#12 OXANA

OXANA

    Master of disaster

  • Banned
  • 1692 posturi
  • Location:stockholm
  • Interests:diverse

Postat 21 December 2004 - 01:15 PM

icon_smile.gif multumesc mult,eiiiiii credeti ca am numei unul in burtica icon_smile.gif mai am un baietel de 4ani jumate care se baga de fiecare data cind fac decoratiile alea si face si el craciunei si omuleti,e maaare belea pe capul meu laugh.gif ca tot se baga adica sa ma ajute.Voua va multumesc o sa incerc sa pun azi pozele ca le-am facut aseara la ora unu de noapte,va inchipuiti ce nebuna,da ce sa fac daca burtica nu ma lasa sa dorm icon_eek.gif pupici

#13 aldaesme

aldaesme

    Big Chef

  • Membri
  • 775 posturi
  • Location:Belgie

Postat 21 December 2004 - 01:19 PM

O culoare oarecum galbuie...ca mierea de salcam, am obtinut facand fondantul cu baza de zahar usor ars si adaugand putina apa de flori de portocale...

Esme



Povesteºte mai detaliat ce ºi cum, cantitate, timp, procesul de fabricaþie!



Adriana mea scumpa, daca nu ma inseala memoria ma mai scris undeva despre fondant...dar evident ca nu am ncii cel mai mic chef sa caut...si cum oricum tre sa fac ceva util (ca altfel strang pe careva de gat), am sa mai scriu o data ce fac eu...ca sa obtin fondantul.

De lucru e ceva pe el , in sensul ca frecarea lui dureaza oarece timp...da de curand am descoperit ca e super bine sa il fac cand am nervii excesiv de pusi la incercare...ca il frec pe ala vartos si nu mai bat pe nimeni smile.gif (asta tre sa fac si azi).

Proportia trebuie sa fie 2 zahar, 1 apa...cum in siropul de la mama habar nu am ce concentratie de zahar este, pun aceleasi cantitati 2 zahar, 1sirop si pana se topeste zaharul mai adaug sirop...pentru ca daca las cantitatea de mai sus, fierbe siropul si zaharul tot netopit e (concentratia de zahar e mault mai mare, mai spuneam eu undeva ca o solutie maxim zahar are concentratie 200%). Dupa ce am vazut cu ochisorii mei ca zaharul e topit, pun o farfurie pe olcutza, [daca ai glucoza (sirop din ala sau ce o fi) acum e momentul sa lansezi vreo 100g (la 500ml sirop) ] si apoi din cand in cand testez daca s-a legat siropelul de acolo...sfatul meu, mai bine mai legat, decat putin legat...ca frecatul dureaza mai mult. Dupa ce e legat cum iti place (daca nu ai pus glucoza aici adaugi o lingura buna de suc de lamaie), lasi sa se raceasca acoperit, si apoi bagi facaletul in el si freci...tin minte ca am mai avut noi discutia cu robotelul si ce poate face el in acest caz...si ziceam ca tre sa fie puternic, al tau este...deci poti incerca. Fondantul e gata in momentul cand nu mai e transparent sua translucid, devine mat (ca si laptele...dar colorat).

Cu zahar ars... Ca si inainte se pastreaza cantitatile. O parte din zahar il arzi (stii tu cat, nu pana fumega...cum reusesc eu cate odata) adaugi apa+apa de flori, lasi sa se topeasca si adaugi restul de zahar , de aici incolo totul e exact ca mai inainte, inclusiv glucoza sau zeama de lamaie. Din Fondantul asta am facut si bomboane din alea rasucite, cum vindeau in ro tiganii, aveau un gust super bun...


Pentru ca sa se poata modela la fondatul asta se adauga lapte praf (aici intampin probleme, din cauza ca in ultima vreme laptele e prea...instant, foarte bun este un lapte asemanator cu cel care era pe vremuti in ro...ala chinezesc in cutii cu vaca:) ) sau pudra de nuci, alune sau migdale...si ai obtinut un martipan (cu atat mai fin cu cat pudra e mai fina, nucile mai fin tocate....)

Fondantul cu lapte si martipanul se pot folosii la bomboane...fondantul cu lapte are fix gustul fondantului de pe bomboanele ce se vindeau la Bucuresti (cele mai bune erau totusi la Arad)


O zi buna

Esme
______________________________________
Daca ai o lamaie fa o limonada :)
Howard Gossage

#14 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 21 December 2004 - 02:46 PM

Îmi fac mea culpa cã nu-mi aminteam, e adevãrat cã s-a mai vorbit. pupic.gif
Eu bomboanele fondante le cumpãram de la o doamnã care le fãcea evident pe ascuns, apropo acum exact 15 ani când se declanºa totul, mama proaspãt întoarsã de la serviciu avea grijã sã mã trimitã dupã bomboanele fondante.
Pãcat cã pe vremea aceea nu mã pasionau treburile astea s-o fi întrebat cum le fãcea.

#15 aldaesme

aldaesme

    Big Chef

  • Membri
  • 775 posturi
  • Location:Belgie

Postat 21 December 2004 - 03:37 PM

icon_redface.gif scuze ca nu am fost prea explicita,bomboane nu am incercat sa fac,eu fac numai decoratii.Da se foloseste zahar pudra. 1lingura de gelatina se inmoaie cu2,3linguri de apa,se lasa sa se umfle,apoi se pune zahar pudra,pina iese ca un aluat care sa nu se lipeasca de miini,mai poti adauga o picatura de esenta de vanilie,o desfaci bucati mai mici,si colorezi diferite culori,apoi modelezi.



Nu am facut nici o data asa fondantul, dar in acelasi "spirit" ca la fondantul (ii zic eu adevarat...asta numai pentru ca eu asa cum zici tu ca faci fondantul faceam bilute mici si rotunde, de pus pe prajituri icon_smile.gif )...daca nu pui gelatina in apa ci in sirop, obtii bilute colorate...evident nu asa intensiv colorate cum le poti obtine cu colorantii naturali...O chesti misto, am facut asa ceva cu sirop de menta....au un gust super dragut bilutele icon_smile.gif

O zi frumoasa

Esme
______________________________________
Daca ai o lamaie fa o limonada :)
Howard Gossage

#16 aldaesme

aldaesme

    Big Chef

  • Membri
  • 775 posturi
  • Location:Belgie

Postat 21 December 2004 - 03:39 PM

Îmi fac mea culpa cã nu-mi aminteam, e adevãrat cã s-a mai vorbit. pupic.gif
Eu bomboanele fondante le cumpãram de la o doamnã care le fãcea evident pe ascuns, apropo acum exact 15 ani când se declanºa totul, mama proaspãt întoarsã de la serviciu avea grijã sã mã trimitã dupã bomboanele fondante.
Pãcat cã pe vremea aceea nu mã pasionau treburile astea s-o fi întrebat cum le fãcea.



Hihihi, la noi nu era se face pe ascuns...dintr-un motiv sau altul parca eram un mm mai liberi decat restul tarii smile.gif Da stiam fiecare unde, cine, ce face si care e pretul icon_razz.gif


O foarte frumoasa
Esme
______________________________________
Daca ai o lamaie fa o limonada :)
Howard Gossage

#17 OXANA

OXANA

    Master of disaster

  • Banned
  • 1692 posturi
  • Location:stockholm
  • Interests:diverse

Postat 21 December 2004 - 07:24 PM

smile.gif salutare fetelor receta cu gelatina eu o fac asa.


#18 OXANA

OXANA

    Master of disaster

  • Banned
  • 1692 posturi
  • Location:stockholm
  • Interests:diverse

Postat 21 December 2004 - 07:33 PM

smile.gif receta asta o faceam totdeauna,da acum am incercat si pe asta cu zahar apa si zeama de lamiie,si comparindu-le ca dificultate,cea cu gelatina e mai greu de facut si se modeleaza mai greu. Cea cu zahar si apa,zeama de lamiie este mai usor de modelat este mai lucioasa,la gust mai buna si mai neteda,am facut numai o singura data si am fiert cam putin siropul si s-au cam muiat.Dar o sa mai incerc inca odata si daca imi iese o sa o fac pe asta ca e mai usor.Si gustul imi place la nebunie chiar bomboane de la tigani icon_razz.gif

#19 OXANA

OXANA

    Master of disaster

  • Banned
  • 1692 posturi
  • Location:stockholm
  • Interests:diverse

Postat 21 December 2004 - 07:36 PM

icon_redface.gif aha am uitat,pozele cred ca le voi pune la locul unde trebuie sa fie adica la decoratii de tort mai simple.Asa parca scria acolo,sa nu va suparati tare daca nu imi reuseste,incerc icon_rolleyes.gif

#20 Chiu Georgeta

Chiu Georgeta

    Master of disaster

  • Membri
  • 2101 posturi
  • Gender:Female
  • Location:In afara Romaniei - Chicago USA

Postat 29 December 2004 - 08:07 PM

si eu fac fondantul cam in acelasi fel, doar ca in loc de "suc" de fructe, folosesc "suc inghetat (Frozen juice) de diferite fructe. Nu stiu unde locuiesti tu Salminda, dar aici in SUA se gaseste acest suc concentrat inghetat. Daca il lasi sa se dezghete, este de fapt suc de fructe, si il folosesti in acelasi fel ca si sucul ne-inghetat. Eu folosesc tot felul de "fruit juice" pentru tot felul de culori:

sucul de struguri - da o culoare gri-mov
sucul de portocala - da culoare galben/portocaliu
sucul de capsuni sau zmeura - da culoare roz
sucul de lamaie - da culoare galbena pal
sucul de afine - da culoare albastruie/mov

si asa mai departe. Daca locuiesti in SUA le poti procura intr-asa o gama de gusturi si culori ca nu-ti vine sa crezi.

De fapt eu am postat o reteta si poza cu prajiturile glazate ce le-am facut cu glazuri din "sucuri congelate" de fructe, tocmai pentru a nu folosi coloranti sintetici.

De asemena, am folosit suc de pe sfecla rosie (din conserva), pentru a colora marzipanul sau fondantul, pentru ca are o culoare foarte puternica si nu a dat gust florilor, pe care si asa nu le prea mincam. Daca vrei sa faci ceva care sa maninca, nu stiu daca este o idee buna sa colorezi cu suc de sfecla, dar altfel, mie mi-a dat culoare destul de frumoasa (uita-te la capitolul dulciuri, "dulciuri speciale pentru ocazii speciale" , "tortul miresei" sau la "torturi cu 2-3 etaje, este un tort cu 3 etaje, in forma de inima cu niste trandafiri facuti din "marzipan" si cei care sunt roz, au fost colorati cu zeama de sfecla.

Succes


Georgeta



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi