Sari la conținut

Poză

Prajitura cu foi ce se coc pe fundul tavii si diverse creme.


3 răspunsuri la acest topic

#1 Higeia

Higeia

    Master of disaster

  • Membri
  • 1504 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 15 February 2005 - 11:16 PM

Am deschis acest subiect pentru a<< unifica >> o retzeta de prajitura veche din copilaria multora dintre noi. Am mai dat-o odata dar erau foile intr-un trend si crema in altul. Nu ma indoiesc ca retzete mai sunt si pe alte trenduri.



Foile acelea "ce se coc pe fndul tavii" sunt foi cu amoniac pentru prajituri(carbonat de amoniu).

O retzeta ar fi:

1 0u , 4 linguri ulei ,4 linguri zahar , 4 linguri lapte sau iaurt, 1 pachetzel carbonat de amoniu (se gaseste la fel ca praful de copt, care-l poate inlocui) faina cat cuprinde (cam 3-400gr) pana se face un aluat bun de intins. Se imparte in 4 parti;,depinde de tava. Daca nu ai decat tava mare de la aragaz se fac doar 2 foi pe care apoi le imparti pe fiecare in doua. Pe fundul tavii(intoarse), unsa cu margarina solida sau ulei si tapetata cu faina se pune foaia groasa cat muchia unui cutzit. Focul va fi mare si cuptorul incins. Atentzie se coace repede . Cand incepe sa se-ngalbeneasca se scoate pe o planseta, trecand lama unui cutzit pe sub ea.

Pentru cealalta foaie iar se tapeteaza foaia. Daca trebuie taiata foaia ,operatzia se face imediat pe foaia fierbinte, altfel se-ntareste imediat. Crema se pune calda intre foi si se lasa cam pana a doua zi sa le patrunda.

Daca este ceva neclar mai intreaba

O zi buna Higeia.





_________________Creme pentru foi

Ma bucur ca iti place reteta de foi . Iata aici alta cu foi cu miere. Are si crema

http://www.culinar.r...?showtopic=4387

Se poate face la foile ce ti le-am dat



---Crema de lamaie:



4 linguri faina+ 500gr. lapte dulce+ 4 linguri zahar Din acestea se face o crema fiarta ca la budinca.I se adauga zeama si coaja rasa de la o lamaie.

Se raceste si se adauga la 100gr, unt frecat cu 120 gr. zahar pudra.

Se punr intre foi imediat(aproape calduta). Se taie prajitura a doua zi



-- Crema de zahar ars



Din lapte,faina, si zahar (in cantitatile de mai sus ) se face o ciulama Separat intr-un vas gros (tuci) se ard e o lingura plina de zahar tos. Cand s-a caramelizat dar are culoare deschisa se stinge ci 0 lingura de apa fierbinte sau se toarna ciulamaua fierbinte peste el. In ultimul caz se mesteca continu pentru a nu se prinde de fund. Dupa ce s-a incorporat bine zaharul ars ,se raceste si se adauga la untul frecat spuma cu zahar ca

mai sus.

---Crema de cacao



se face ca cea de lamaie dar in ciulama se pune o lingura de cacao si daca vrei o linguritza ness.



OBSERVATIE.

ACESTEA SUNT RETETELE DIN CAIETUL MEU , vechi de zeci de ani. Pe atunci nu erau prafuri de budinca . Totusi eu nu pun nici acum asa ceva deoarece acestea sau amidonul inmoaie crema care nu se-ntareste bine.





Glazura si finisare



Se pune o foaie se unge cu a patra parte de crema ,se pune a doua,etc ultima se-ntoarce cu dosul in sus si se aseaza asa deoarece este mai neteda. Se poate unge cu aceiasi crema sau se face o glazura:



Glazura de cacao:

200gr zahoar tos ,50 gr apa ,3 linguri de cacao , cateva picaturi zeama lamaie se amesteca si se pun pe foc mare sa dea cateva clocote . Cand s-a legat se pune 25 gr. unt bun si se mesteca continu. Se lasa la racorit , mestecand sa nu prinda pojghitza. Cand este abia caldutza si s-a îngrosat se toarna peste prajitura. Se lasa la rece cateva ceasuri si apoi se taie.

Cu bine Higeia icon_compress.gif

_________________
"Lumineaza-ti zilele vietii , si nu vor mai fi ceeace sunt" Chateaubriand
Cu bine Higeia

[size="5"] http//acasalaIleana/[size="5"]

#2 mikis 20749

mikis 20749

    Bucataras

  • Membri
  • 61 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 16 February 2005 - 11:13 AM

Am cazut in melancolie,cu aceasta prajitura ''am crescut'',era prajitura noastra de duminica.Ce frumos mirosea,era un miros intepat de amoniac si vanilie.Stateam prin bucatarie pe langa bunica si asteptam cu nerabdare sa se coaca si sa taie marginile foi, ca noi copii sa le mancam,cand bunica nu era atenta le cufundam in crema si apoi le mancam pe furis sa nu ne vada ca am furat din crema.Noi ne saturam inainte ca prajitura sa fie gata.Ce frumoase vremuri,parca si oameni erau altfel sau poate erau doar priviti prin ochi aceia blanzi si sinceri de copii care nu intelegeau prea bine viata care va urma,noi vedeam lumea in roz.GATA CU MELANCOLIA.

Multumim mult pentru reteta si astazi o voi vizita pe bunica ca sa-i reamintesc de aceasta prajitura si sa o rog sa ne-o faca duminca.

Din cate imi amintesc eu bunica facea o crema cu unt.Facea o compozitie din lapte si faina(pe foc) pe care o lasa sa se raceasca iar untul il freca cu zahar si cu cacao iar la sfarsit il amesteca cu acea compozitie ,era o bunatate.

#3 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi

Postat 16 February 2005 - 08:00 PM

Higea,intr-adevar este o reteta veche dar pe cit de veche pe atit de buna.

Am uitat de ea,doar si mama mea facea cind eram mica,dar cu internetul si cu o gramada de carti de bucate am uitat de caietul mamei cu prajituri. icon_smile.gif

Multam fain si am un,

Tip.

Pe foaia care o consider ca v-a fii deasupra o ung inainte de a o introduce in cuptor cu lapte condensat sau numai cu lapte si ii fac cu furculita gauri si atunci nu mai este nevoie de glazura.

Iar foile l-e intind intr-e doua foi de folie transparenta s-au hirtie pergament(copt)


Bine inteles asta ramine la aprecierea fiecaruia.

Multumim inca o data de retetele postate si iti urez o seara placuta tie si fam. tale! floare.gif


http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/

#4 Higeia

Higeia

    Master of disaster

  • Membri
  • 1504 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 21 February 2005 - 10:16 PM

Multumesc pentru sugestii. Deobicei glazura ingreuneaza prajitura si o face prea dulce. icon_evil.gif

Cu bine Higeia.
"Lumineaza-ti zilele vietii , si nu vor mai fi ceeace sunt" Chateaubriand
Cu bine Higeia

[size="5"] http//acasalaIleana/[size="5"]



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi