Sari la conținut

Poză

Halvaua


5 răspunsuri la acest topic

#1 IANA

IANA

    Captain Cook

  • Membri
  • 232 posturi
  • Location:Cluj-Napoca (Cluj)

Postat 20 April 2005 - 07:29 AM

Eu stiam despre halva ca este un produs ce rezulta prin stoarcerea semintelor de floarea soarelui. Am gasit intr-o revista patru retete pe care vreau neaparat sa le incerc acum de post. Am auzit ca sunt delicioase si pentru cele care vor sa le incerce le-am copiat mai jos.



Inainte de retete era si un scurt istoric.

ISTORIE. De fapt, halvaua a fost una dintre gaselnitele gurmanzilor indieni, transmisa mai departe in Asia de Vest, in Peninsula Balcanica, dar si in zona mediteraneeana. Pentru diferite culturi, nume diferite. Astfel, era numita "halava" (in limba sanskrita), "halvah" (in limba iudaica), "halawi" (in limba araba), "helva" (in limba turca) sau "halwa" (in limba indiana). Creativitatea si-a spus cuvantul, fiecare popor adaptand reteta pe gustul sau. Totusi, ca elemente comune s-au pastrat: grisul, zaharul si nucsoara.



AROMA. In sudul Asiei se foloseste fisticul, iar in zona Marii Mediterane, susanul. Unele retete au printre ingrediente fructe uscate si stafide. Pe langa nucsoara, gustul aparte este dat de scortisoara, de sofran si de apa de trandafiri. Toate ingredientele sunt amestecate, formandu-se o pasta, care apoi se asaza in forme speciale, dreptunghiulare.



HALVA INDIANA



· ingrediente: o cana cu lapte, o cana cu apa, o jumatate de cana cu zahar, o cana cu gris, o jumatate de lingurita cu nucsoara, fistic, o jumatate cana cu unt.

· PREPARARE: Se pune la topit untul, la foc moderat, se adauga grisul si se amesteca incontinuu timp de 10 minute. Intre timp, intr-un alt vas se pun la fiert laptele, apa si zaharul. Se ia apoi oala de pe foc si se adauga mirodeniile, amestecand pana la omogenizare. Se ia si oala cu gris de pe foc si se adauga crema de lapte, amestecand incontinuu ca sa nu se formeze cocoloase. Compozitia se asaza in forme si se orneaza cu fistic. Mai tarziu se poate taia felii.



HALVA PERSANA



· ingrediente: 250 gr de gris, 200 gr zahar, 200 gr ulei vegetal, o cana cu apa fiarta, o jumatate de cana cu apa de trandafiri, o jumatate de lingurita cu sofran, migdale prajite macinate.

· PREPARARE: Uleiul se pune la incins, la foc moderat, intr-o cratita si se adauga grisul, amestecand timp de 10 minute. Zaharul se dizolva in apa fiarta, se adauga si apa de trandafiri si sofranul. Toate acestea se pun peste gris, amestecand repede, sa nu se formeze cocoloase. Se orneaza la sfarsit cu migdale.



HALVA GRECEASCA



· ingrediente: o cana cu ulei de masline, doua cani cu gris, 3 cani cu zahar, 4 cani cu apa, o jumatate de lamaie taiata felii, un betisor de scortisoara, migdale tocate, susan.

· PREPARARE: Grisul se prajeste in ulei pana cand capata o culoare aurie. Intre timp, se incalzeste apa suficient de mult pentru a dizolva zaharul si apoi se adauga feliile de lamaie si scortisoara. Acest lichid se toarna peste gris si se amesteca incontinuu pentru a nu se forma cocoloase. Se mai tine oala pe foc pana cand compozitia se subtiaza putin, apoi se toarna in forme. La sfarsit, se orneaza cu susan si migdale.



HALVA EVREIASCA



· ingrediente: 400 gr faina de susan, o cana si jumatate cu ulei obtinut in urma macinarii susanului si putina margarina, 4 cani cu gris sau faina de grau, o cana cu miere de albine, o jumatate de cana cu seminte de susan.

· PREPARARE: Se incinge uleiul de susan si margarina, se adauga grisul si se amesteca incontinuu (focul este moderat), pana cand capata o culoare maronie. Se adauga apoi faina de susan. Mierea se incalzeste pana la temperatura de 112 grade C. Se omogenizeaza mierea cu semintele de susan si se adauga peste compozitia cu faina, apoi se amesteca pentru a nu se forma cocoloase. Se asaza in forme si se taie atunci cand s-a intarit suficient.



Dupa gustul meu, dupa o prima citire cea evreiasca mi se pare grozava.

Pacat ca aici nu cred ca se gasesc toate ingredientele.

Daca cineva le incearca sa ne spuna impresiile.

#2 Mama Celeste

Mama Celeste

    Master of disaster

  • Membri
  • 2714 posturi

Postat 20 April 2005 - 08:38 AM

Iana



Nu vreau sa te dezamagesc dar retetele de mai sus nu sint cele de halva asa cum o stim noi.



Nu ma indoiesc ca sint adaptate de la regiune la regiune... dar o halva adevarata nu are gris in compozitie.

Am gasit aici un siteu dar e in limba rusa cu retete de halva originala. Poate Salminda Salma ne poate traduce citeva daca are timp.

http://www.cooking-b...desserts/halva/



Nu de mult am cumparat halva ca la mama ei de la un magazin de rusi si arata cam asa:

#3 Mama Celeste

Mama Celeste

    Master of disaster

  • Membri
  • 2714 posturi

Postat 20 April 2005 - 08:41 AM

Si aici citeva bucati. La gust este exact ca cea de acum 35 de ani din copilarie. Si e intr-un fel crocanta si nisipoasa la mestecat.

#4 IANA

IANA

    Captain Cook

  • Membri
  • 232 posturi
  • Location:Cluj-Napoca (Cluj)

Postat 20 April 2005 - 09:26 AM

Probabil retetele astea sunt un "surogat" de halva. Eu o cunosc pe cea care se face sau se aduce in Romania. Oricum retetele sunt date pentru post.

Sunt tentata sa incerc. Tot acolo in revista sunt date citeva comentarii la retete si sunt foarte laudate.

Multumesc oricum Mami.

#5 Higeia

Higeia

    Master of disaster

  • Membri
  • 1504 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 20 April 2005 - 09:55 AM

Probabil retetele astea sunt un "surogat" de halva. Eu o cunosc pe cea care se face sau se aduce in Romania. Oricum retetele sunt date pentru post.
Sunt tentata sa incerc. Tot acolo in revista sunt date citeva comentarii la retete si sunt foarte laudate.
Multumesc oricum Mami.


.....................................................................................................
Buna ziua Iana si Celeste.
Halvaua a carei retzete le-a scris Iana in cartzile de bucate (Sanda Marin, N.Olexiuc si altii) este un dulce de casa care se face la o masa familiala. Deobicei se numeste "Halva turceasca" .
Iana ai grija ca retzetele scrise de tine nu-s de post -cu lapte, unt,... Despre acest preparat s-a mai discutat intr-un subiect scris de Dragos_NL.

Halvaua din poza data de Celeste este de fabrica si se face din rezidurile de semintze dupa presarea uleiului(floarea soarelui,susan etc).Sigur este dupa alta retzeta cred ca seamana mai mult cu ultima retzeta a Ianei. Daca este fina ,are si cacao , mirodenii, etc
Aceasta intr-adevar este un dulce de post. icon_compress.gif
Cea mai fina la noi vine in cutii frumoase din Turcia ,se numeste cred " Taxân.
Cu bine Higeia
"Lumineaza-ti zilele vietii , si nu vor mai fi ceeace sunt" Chateaubriand
Cu bine Higeia

[size="5"] http//acasalaIleana/[size="5"]

#6 Sup3rba

Sup3rba

    sup3rba

  • Membri
  • 4885 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Langa tine, daca nu esti cuminte
  • Interests:Chatul<br />Me gusta la soledad ,buscada . Soy feliz con bien poco ; conmigo va el refrán que dice : No es mas felíz el que mas tiene si no el que menos necesita ...y yo solo deseo ser feliz y hacer feliz a las personas que me rodean.

Postat 22 April 2005 - 03:57 PM

Avem nevoie de:

- 200 g unt

- 200 ml sirop de zahar

- 100 g faina

- 50 g zahar pudra

Se prajeste faina in untul bine incins pana se rumeneste, amestecandu-se mereu. se toarna siropul de zahar, se amesteca in continuare si se fierbe pana cand se ingroasa compozitia. se lasa la rece, dupa care se da pastei forma unor cartofi care se tavalesc in zahar pudra.
*´¨`*·.¸¸. •*´¨`* Sunt dulce sau amara...cuminte sau vulgara...oricum as fi,sunt rara...si raman mereu originala:)*´¨`*·.¸¸.•*´¨`*
Nu e obligatoriu sa fii de acord cu mine. Dar ar fi mai rapid asa.



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi