Sari la conținut

Poză

Prajituri ardelenesti


69 răspunsuri la acest topic

#1 SIMONA.B

SIMONA.B

    Master of disaster

  • Membri
  • 3262 posturi
  • Gender:Female
  • Location:INDIANA
  • Interests:fotografie si mancare :D

Postat 16 September 2005 - 10:05 PM

M-am gandit sa incep sa va scriu aici mai multe retete de prajituri ardelenesti poate le incercati pe Craciun. Aveam o placere deosebita de cand eram mica ca toamna sa rasfoiesc caietul de prajituri si sa imi gasesc gusturile pentru perioada sarbatorilor. De obicei aveam o groaza de retete adaugate si neincercate , era un timp foarte bun de a termina nucile vechi din camara!!!!! Si cum de obicei la tara se incalzea casa cu lemne , un foc zdravan in soba era pretuit !!!

#2 angelique

angelique

    fata de treaba

  • Membri
  • 1317 posturi
  • Location:milano

Postat 16 September 2005 - 10:12 PM

ardeleanca ,de pa unde esti? am si eu caiete cu prajituri (retete de la matusa) care aveau mare trecere de Pasti si Craciun ,doar ca nu prea mai apuc sa le fac ....
Un intelectual este cel care a invatat totul, a uitat totul,dar stie unde sa caute!
IPB Image

#3 SIMONA.B

SIMONA.B

    Master of disaster

  • Membri
  • 3262 posturi
  • Gender:Female
  • Location:INDIANA
  • Interests:fotografie si mancare :D

Postat 16 September 2005 - 10:19 PM

Ca de obicei prajiturile cam au numele celor de la care mama mea avea retetele , aveti un exemplu mai jos:



PRAJITURA RODICA



Blatul: 5 oua la care se separa albusul de galbenus

1 cana zahar

1 cana faina

5 linguri apa

praf de copt

Vanilie , coaja de lamaie sau portocala.

Galbenusurile se freaca cu zaharul si se pune pe rand cate o lingura de apa si praful de copt. Se bate spuma din cele 5 albusuri , se amesteca si se pune faina in compozitie .



Se coace ca si blatul de tort intr-o tava obisnuita.



Dupa ce este coapta ( se incearca cu scobitoarea ) se taie pe jumatate in grosime .Una din jumatati se sfarama si se amesteca cu :

1 pachet de unt spumat

5 linguri zahar praf

1 lingura cacao

1 pumn de nuca macinata.



Se face un sirop de zahar ars care se aromatizeaza cu esenta de rom si se stropesc si foaia sfaramata si cea intreaga , cea intreaga mai putin. Compozitia de mai sus ( crema) se intinde uniform pe jumatatea de blat .



Glazura: 150 g zahar

1 lingura cacao

2 linguri de apa

se fierb si se adauga dupa ce e luata de pe foc , unt cat o nuca.Se intinde peste prajitura.



Se taie cand totul este rece.



Adaosul meu: ca si la reteta lui Happy Alex se poate inbunatatii crema cu bucati de coaja de portocala zaharisita , stafide , nuca taiata bucati, etc.

#4 SIMONA.B

SIMONA.B

    Master of disaster

  • Membri
  • 3262 posturi
  • Gender:Female
  • Location:INDIANA
  • Interests:fotografie si mancare :D

Postat 16 September 2005 - 10:21 PM

laugh.gif Drept in mijloc si mai are si forma de inima judetu de unde mis!!!!!!!





Da sa stii ca nu ma supar daca pui si tu aici retete chiar deloc , mai ales ca le stii calitatea!!!!!

#5 SIMONA.B

SIMONA.B

    Master of disaster

  • Membri
  • 3262 posturi
  • Gender:Female
  • Location:INDIANA
  • Interests:fotografie si mancare :D

Postat 16 September 2005 - 10:33 PM

asta fetelor are niste cantitati destul de ciudate , dar o pun ca e buna. Drept e ca nu mai prea stiu acuma cat sa zic ca avea un pahar de mustar din ala de puteai sa faci si colectie din ele in Romania acu... tz ani.



Foi bune pentru creme cu lapte ( ca si cea de la alba ca zapada)



Un pahar de mustar cu zahar se caramelizeaza bine si de adauga un pahar cu lapte . Se lasa pe foc sa dea totul un clocot , se amesteca si se trage pe marginea sobei. 2 galbenuse se freaca cu un pahar de zahar praf apoi se amesteca cu caramelul cu lapte de mai sus. Se adauga un pahar de ulei si faina cat cuprinde sa iasa un aluat bun de intins in foi.



Ies 5 foi in tava mai mica decat cea mare a aragazului.

Crema 200 g unt se freca cu zahar pudra . 2 pahare cu lapte se pun pe foc sa fie cald si se amesteca cu 2 linguri de faina , se lasa sa fiarba pana se ingroase, se raceste si se amesteca cu spuma de unt . Se adauga vanilie si esenta de rom, sau dupa preferinta . Se pune crema intre foi si se lasa pe a doua zi sa se taie.

Glazura , la alegere, de cacao sau galbenus de ou frecat cu zahar.

#6 SIMONA.B

SIMONA.B

    Master of disaster

  • Membri
  • 3262 posturi
  • Gender:Female
  • Location:INDIANA
  • Interests:fotografie si mancare :D

Postat 16 September 2005 - 10:40 PM

O prajitura pe care o faceam cand aveam prea multe mere si nu le puneam pe toate pentru iarna:



1 pachet de margarina se topeste in tava in care se face prajitura.

25 de biscuiti simpli se sfarama cu sucitorul si se pun in margarina topita si se lasa sa se prajeasca putin.

Merele( cat de mare vreti sa fie stratul) curatate de coaja se taie feliute si pun in strat peste biscuitii neteziti un pic.

8 galbenuse se spumeaza cu o cana de zahar si pe rand se pun 11 linguri de apa. Albusele se bat spuma, se amesteca cu galbenusele , se adauga 12 linguri de faina si un praf de copt, optional vanilie si coaja lamaie.

Blatul se toama peste mere si se pune la copt la foc potrivit , se incearca cu scobitoarea.

Dupa ce este coapta , se rastoarna si se pudreaza cu zahar sau se serveste cu o lingura de frisca in farfurie.

#7 SIMONA.B

SIMONA.B

    Master of disaster

  • Membri
  • 3262 posturi
  • Gender:Female
  • Location:INDIANA
  • Interests:fotografie si mancare :D

Postat 16 September 2005 - 10:49 PM

1 pahar de apa

200 g zahar

se pun pe foc si se face un sirop. Se adauga 100 g unt. Se ia de pe foc cand e topit untul si se adauga lapte praf si 100 g nuca de cocos. Atata lapte praf se adauga cat sa fie o crema cam ca o smantana groasa. Se lasa sa se racoreasca atata cat sa poata fi lucrata cu mana.



Se fac cu mana forme de bomboana si se tavalesc prin nuca de cocos. la alegere se pune in mijloc , visina din visinata sau alune sau arahide.

#8 SIMONA.B

SIMONA.B

    Master of disaster

  • Membri
  • 3262 posturi
  • Gender:Female
  • Location:INDIANA
  • Interests:fotografie si mancare :D

Postat 16 September 2005 - 11:10 PM

este o reteta asemanatoare cu cea pe care am postat-o cu imagini dar nu are blat ci foi coapte pe dosul tavii:



Foile:

300 g faina

100 unt sau margarina

150 zahar praf

1 praf de copt

1 ou intreg

1 lingura de cacao

1/2 lingurita lapte ( grija cat puneti pentru ca acest lapte doar inmoaie un pic aluatul)



Din toate cele de mai sus se framanta un aluat si se coc 2 foi pe dosul tavii.



Crema:

1/2 l lapte

3 linguri cu varf de faina

1 plic zahar vanilat ( se poate si doua )

1 galbenus de ou

Se amesteca toate si se pun la fiert si ingrosat pe foc. ( coaja de lamaie optional)

Separat 200 g zahar se freaca cu un pachet de unt ( margarina) si se spumeaza. Cand s-a racit compozitia cu faina se amesteca amandoua.



Una din foi se unge cu marmelada ( un gust deosebit se obtine cu gemul de caise) apoi jumatate din crema se intinde uniform. Piscoturile se insiropeaza si se aranjeaza in asa fel incat sa acoperiti toata crema. Se intinde stratul al doilea de crema. Se acopera cu cea de-a doua foaie si se pune o glazura la alegere peste ultima foaie.





Piscoturile se pot inlocui cu un blat de tort in care s-a inlocuit o parte de faina cu nuca macinata , binenteles si acest blat se insiropeaza.

#9 SIMONA.B

SIMONA.B

    Master of disaster

  • Membri
  • 3262 posturi
  • Gender:Female
  • Location:INDIANA
  • Interests:fotografie si mancare :D

Postat 16 September 2005 - 11:15 PM

Din 5 oua , 12 linguri de zahar , 12 linguri de ulei , un praf de copt , un praf de sare, zahar vanilat si faina cat cuprinde se face un aluat care se da prin masina de tocat carne cu forma de biscuiti atasata. Se rup bucati de cate 10 cm si se prajesc in ulei fierbinte pana se maronesc. Se scot pe hartie absorbanta.

#10 SIMONA.B

SIMONA.B

    Master of disaster

  • Membri
  • 3262 posturi
  • Gender:Female
  • Location:INDIANA
  • Interests:fotografie si mancare :D

Postat 16 September 2005 - 11:23 PM

Foile:

420 g faina

150 g zahar

2 oua

200 g margarina ( unt)

un varf de bicarbinat

coaja rasa de la o lamaie



Se amesteca toate si se face un aluat fraged ( nu se framata mult !!!) care se imparte in 4 bucati , se intinde fiecare bucata si se coc pe dosul tavii (se pune faina pe dosul tavii pentru copt). Se coc la foc iute .



Crema :



200-250 g nuci macinate

180 g zahar

250 ml lapte

Laptele se fierbe cu zaharul si se toarna nuca si se amesteca repede.





Foile se ung cu marmelada ( mai putin ultima foaie) si crema de nuca se imparte in trei in asa fel incat sa se intinda intre foi.



Peste ultima foaie se pune glazura sau tot marmelada si se presara nuca macinata.



Precizare: stratul de marmelada sau gem trebuie sa fie foarte subtire, nu mult, doar sa murdareasca foile !!!!!

#11 angelique

angelique

    fata de treaba

  • Membri
  • 1317 posturi
  • Location:milano

Postat 16 September 2005 - 11:35 PM

Simona sa ne traiesti ! prajitura aia cu mere si biscuiti o faceam si noi ,pe vremuri.....
Un intelectual este cel care a invatat totul, a uitat totul,dar stie unde sa caute!
IPB Image

#12 SIMONA.B

SIMONA.B

    Master of disaster

  • Membri
  • 3262 posturi
  • Gender:Female
  • Location:INDIANA
  • Interests:fotografie si mancare :D

Postat 16 September 2005 - 11:41 PM

Stiu ca sunt vechi dar sunt delicioase !!!! Si parca asa de bine arata o farfurie plina de prajituri marunte pusa pe masa de Craciun, din care sa te servesti cu doua degete , cand si de cate ori vrei!!!! Imi amintesc ca le gustam pe rand sa vedem care s-a inmuiat mai bine, care e mai aromata si care e cu mai multa crema!!!!



Sper ca in curand sa mai pun ceva retete!!!

#13 Happy.

Happy.

    Supercalifragilistic!!!

  • Membri
  • 8845 posturi

Postat 17 September 2005 - 09:30 AM

Simo, asa cum spuneai, sunt foarte bune prajiturile noastre ... desi difera foarte putin retetele! Dar acesta este tot farmecul, nu-i asa?

Imi plac prajiturile astea de pe la noi, pentru ca sunt cu atat mai bune cu cat stau mai mult... sau mai exact atunci cand sunt pe sfarsite sunt muuuuult mai delicioase, ceea ce te indeamna sa mai faci inca o portie , si inca una, si inca, una... Si nici nu se altereaza asa de repede! Cel putin in casa noastra nu am auzit sa se "strice" prajituri!!

Ce ma incanta foarte mult este ca ardelencele noastre nu se lasa pe tanjala si continua sa inventeze si sa popularizeze noi retete de praji!! Si pe la noi, cand mergi undeva in vizita nu exista casa in care sa nu ti se puna "dinainte" o "tipsie" mare cu prajitura!!

Si ma amuza si pe mine numele pe care le dau prajiturilor!!! Asa ca si in caietul tau, si in caietul meu apar cu numele fetelor de la care am primit reteta, dar acum am adoptat si numele pe care le-au pus ele, pentru ca nu mai merge sa am reteta "prajitura Rodica" de 15 ori!! laugh.gif Am reorganizat caietul si le-am facut pe capitole : Cap. I Dana, cap II: Doamna Delia, s.a.m.d.(caietul meu a devenit intre timp un biblioraft cu dosare si dosarele...)



Sa ne mai scrii, Simo, din retetele tale ardelenesti!!! (Am infiintat acum si capitolul "Simo" icon_razz.gif )

#14 SIMONA.B

SIMONA.B

    Master of disaster

  • Membri
  • 3262 posturi
  • Gender:Female
  • Location:INDIANA
  • Interests:fotografie si mancare :D

Postat 17 September 2005 - 08:46 PM

Si mai e un secret Alex , pe care trebuie sa-l spun, toate foile pot fi facute cu o saptamana inainte de a fi umplute , iar umplutul de asemenea poate fi facut cu cateva zile inainte de a intra in sarbatori. Asa ca ramane destul timp pentru mancare !!!!

#15 Boariu Iuliana

Boariu Iuliana

    departe ff departe

  • Membri
  • 1227 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Medias -now Ireland

Postat 18 September 2005 - 09:01 AM

stie careva reteta la prajitura harlechin?o facea mama de sarbatori dar in urma cu citiva ani .acum are retete noi.ce gem se foloseste la ea?.pina o sun pe ea si imi dicteaza reteta poate cineva pe aici o chiar stie.simo de unde esti ?din alba ,ca spuneai ca esti din inima ardealului?eu sint de pe linga sibiu,medias mai exact. icon_lol.gif

#16 Happy.

Happy.

    Supercalifragilistic!!!

  • Membri
  • 8845 posturi

Postat 18 September 2005 - 01:26 PM

ARLECHIN



Foi: 420 g faina se freaca intre palme cu 280 g unt; se adauga 140 g zahr pudra si 2 linguri smantana . Se obtine un aluat din care se coc trei foi pe dosul tavii. Dupa ce s-au copt se ung cu marmelada (marmelada e un gem mai gros, poate fi de caise, piersici, capsune, prune etc).



Se face o glazura din 2 galbenusuri care se spumeaza cu 160g zahar pudra si 2 plicuri de zahar vanilat (eu adaug zaharul vanilat in rasnita de cafea impreuna cu zaharul tos atunci cand pregatesc zaharul pudra).



Aranjarea: foaie,marmelada, glazura peste care se presara stafide, nuci si cacao (cacaoa se pune in sita cu care se strecoara ceaiul si se pudreaza toata glazura), foaie, marmelada, glazura, si din nou mirodeniile, foaie, marmelada, glazura, mirodenii.



Cine doreste poate sa bata pe aburi albusurile cu 4-5 linguri de zahar si se pune acest albus pe prajitura.

Se taie a doua zi.



Repet: e cu atat mai buna cu cat sta mai mult!!



Atunci cand se coc foile pe dosul tavii, trebuie avut in vedere ca ele trebuie mai mult sa se zvinte, nu sa se "prajeasca"...



La sugestia Afroditei am invatat cum sa prepar si stafidele pentru prajitura. Cine vrea sa afle lectia sa dea clik aici .

#17 NELA

NELA

    Bucataras

  • Membri
  • 64 posturi
  • Location:In afara Romaniei

Postat 18 September 2005 - 02:33 PM

Hop top si eu sunt pe aici dragele mele. Si eu sunt din jud. Alba mai precis din Campeni. Ma bucur ca am mai dat de ardelence pe forum ca de altfel sa va spun ma bucur de toate de pe aici care ne delectati cu retetele voastre. Am scris asta din suflet ca m-a apucat din nou nostalgia si dorul de cei dragi din tara. Va imbratisez pe tote.

#18 SIMONA.B

SIMONA.B

    Master of disaster

  • Membri
  • 3262 posturi
  • Gender:Female
  • Location:INDIANA
  • Interests:fotografie si mancare :D

Postat 18 September 2005 - 02:53 PM

stii cu ce marmelada mai faceam arlechinu ? Cu gem de macese , dar lasat sa fiarba bine, adica era gros sa poata fi intins , nu curgea . Era deosebit pentru ca avea si un pic gust acrisor.



Nela ma bucur sa te intalnesc, eu sunt de langa Alba Iulia mai exact . Si cu nostalgia .... ma apuca de fiecare data cand intru pe culinar ca doara de asta si intru sa vorbesc cu romance laugh.gif

#19 Boariu Iuliana

Boariu Iuliana

    departe ff departe

  • Membri
  • 1227 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Medias -now Ireland

Postat 18 September 2005 - 06:34 PM

multumesc ptr reteta.ai dreptate cu cit sta mai mult cu atit e mai buna.o sa o incerc intr-o zi desi nu ma facut inca foi.sper sa ma descurc. icon_lol.gif

#20 Neta

Neta

    Master of disaster

  • Membri
  • 2290 posturi
  • Location:In afara Romaniei si in Ea

Postat 19 September 2005 - 11:31 AM

Asta din partea ardeleana a familiei...



ingrediente:

4 foi de foetaj de marimea tavii.

Aluat de taitei din doua oua



UMPLUTURA

500 gr branza de vaci,

100 gr unt, 3 oua

100 gr zahar

150 gr stafide

razatura de lamaie



Se framanta un aluat de taitei, care se lasa 10-15 minute sa se odihneasca. Se intinde o foaie subtire, se lasa la zvantat si apoi se taie fasii subtiri. Taiteii se fierb in apa clocotita cu sare. Se strecoara, se spala sub jet de apa si se lasa sa se scurga bine.

Crema de branza se amesteca cu taiteii bine scursi.

In tava unsa se aseaza doua foi de foetaj , se toarna umplutura si se acopera cu inca doua foi de foetaj. Cu un cutit se traseaza semnele de portii.

Se introduce tava in cuptorul fierbinte si se coace pana se rumeneste frumos.

Se presara cu zahar pudra vanilinat.



Răspunde la acest topic



  


0 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi