Sari la conținut

Poză

Prajituri ardelenesti


69 răspunsuri la acest topic

#61 Mama Celeste

Mama Celeste

    Master of disaster

  • Membri
  • 2714 posturi

Postat 11 October 2005 - 07:47 AM

Scuze Monika floare.gif

Crema din reteta 29 e o crema de vanilie ca Dr.Oetker

De asta era vorba:

#62 Mama Celeste

Mama Celeste

    Master of disaster

  • Membri
  • 2714 posturi

Postat 11 October 2005 - 07:53 AM

Glazura de la reteta 27 prevede: 50 gr ciocolata (sau cacao), 2 linguri zahar, citeva picaturi de apa.

Se pune ciocolata cu cu apa la foc moale sa se topeasca, se amesteca bine cu zaharul pana devine ca o pasta moale. Cu acesta pasta calduta se ung "Plezirurile" icon_smile.gif

Cartea e veche si nu specifica temperaturi dar banuiesc ca temperatura este de 180°C (350°F) si nu cred ca ia prea mult timp ...eu estimez circa 8-10 minute sau pana se maroneste la margini. Aceeasi temp valabila si pt reteta de mai sus.



Sau asta:

#63 Monika@USA

Monika@USA

    Eye of the Storm

  • Membri
  • 837 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Pacific NorthWest USA

Postat 13 October 2005 - 04:06 AM

Multumesc Celeste de retete, le-am pus la "dosar"... pupic.gif



Doar ca acele KENT-uri de care intrebam eu se coc cu umplutura in ele, si se faceau cam numai prin zona Ardealului, sint sfarimicioase (ca aluat). (mi-a intrat un cui... icon_redface.gif )

Le facea cind eram copil,printre multi altii icon_razz.gif , o matusa, (sora lu' tati) dar ea e moarta de 10 ani, si reteta nu i-am cerut-o cind am venit incoace (ce-mi ardea mie de retete de prajituri pe-atunci... icon_razz.gif ).

Se faceau si la nunti, printre multe alte sortimente de prajituri si prajiturele...
Nihil Sine Deo
user posted image

#64 Mama Celeste

Mama Celeste

    Master of disaster

  • Membri
  • 2714 posturi

Postat 13 October 2005 - 04:15 AM

"Tigari" cu nuci



50 gr. unt, 1 lingura smantana, 3 oua, 3 linguri zahar, un pumn de nuci pisate, zahar vanilat, faina cit cuprinde, 2 linguri zahar pentru nuci, albus.



Se freaca untul cu zaharul, se adauga smantana, ouale intregi si faina cit cuprinde. Se face un aluat moale, se intinde o foaie subtire, se taie bastonase lungi, ca tigarile. Se pun de-a lungul bastonasului putine nuci cu zahar si zahar vanilat. Se lipeste tigareta de ambele margini, se moaie fiecare in putin albus nebatut, se da prin nuci pisate si se coace in tava.





Sper sa fie asta.

Monika ... lasa ca iti trimit cartea cind e gata scanata.

#65 Munteanu_20159

Munteanu_20159

    Mami de Rege si Printz!

  • Membri
  • 4330 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 13 October 2005 - 09:02 AM

Mama Celeste, imi poti explica si mie cum se lipeste tigareta de ambele margini?

Ma gandesc eu la ceva, dar nu sunt sigura...

Ca as vrea sa le incerc si sa fac si poze...



Merci mult!

#66 Mama Celeste

Mama Celeste

    Master of disaster

  • Membri
  • 2714 posturi

Postat 13 October 2005 - 09:26 AM

bulinuta



Eu am copiat reteta exacta... insa eu banuiesc ca le rulezi ca pe tigari si doar ungi un capat cu albus sa se lipeasca dupa care dai toata tigara prin prin albus si dupa aia prin nuca.

Le coci si gata ...altfel nu vad cum.

#67 Munteanu_20159

Munteanu_20159

    Mami de Rege si Printz!

  • Membri
  • 4330 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 13 October 2005 - 09:40 AM

Merci! floare.gif

Si eu ma gandeam la fel, dar pentru a face asta trebuie sa tai bastonase mai late, ca sa le pot rula.

Sper sa le incerc azi!

#68 Mama Celeste

Mama Celeste

    Master of disaster

  • Membri
  • 2714 posturi

Postat 13 October 2005 - 09:46 AM

bulinuta



M-am mai gandit la ceva... nu cred ca e nevoie sa pe tai foarte late ...ci doar capatul care ramane afara sa-l apesi sa devina mai subtire si sa nu ramana ca o bordura.



Si le mai poti rula gentil pe planseta ca sa ia forma rotunda. si cind le pui la copt sa le pui cu taietura in jos ca sa nu infloresca la copt ...in cazul in care se vor mai umfla.

#69 Munteanu_20159

Munteanu_20159

    Mami de Rege si Printz!

  • Membri
  • 4330 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 13 October 2005 - 07:24 PM

Le-am facut!! icon_cheers.gif

Pun poze si deschid un nou thread la Retete in imagini.



Merci, Mama Celeste!

#70 Happy.

Happy.

    Supercalifragilistic!!!

  • Membri
  • 8845 posturi

Postat 20 April 2006 - 09:12 AM

Am recitit cu drag acest topic, si am vazut ca de la categoria "Prajituri ardelenesti" lipseste inca o praji foarte buna:

Felia preferata

Foi: 400g faina se freaca intre palme cu 150 g margarina (sau unt, sau - nah! la mine in caiet scrie unsoare- eu le-am facut si cu unt, si cu margarina, dar si cu unsoare). Se adauga 120 g zahar , 1 lingurita bicarbonat si 2 galbenusuri . Se "strange" aceasta coca cu 2-3 linguri de smantana, sau cu 100 ml lapte gras. Se fac trei bile, care se invelesc in folie alimentara si se dau la rece. Din acestea se coc 3 foi pe dosul tavii unse si infainate.
Crema: "Se desfac" 5 linguri de faina in 100 ml lapte si apoi se mai aduga inca 400 ml lapte si se da la fiert pana se ingroase ca o budinca. Se pune la rece.Se spumeaza 200 g unt cu 200 g zahar pudra. Peste spuma de unt adaug putin cate putin din budinca. Crema se imparte in doua: intr-o jumate se pune aroma de vanilie, iar in cealata jumatate se pun 2 linguri de cacao .
Glazura: 100 g zahar pudra+2 linguri de cacao se amesteca intr-un castron. Se pun 3 linguri de apa fierbinte si 2 linguri de ulei si se omogenizeaza. Asa fierbinte se intainde peste prajitura.
Aranjarea:Foaie + Crema cacao + Foaie + Crema vanilie + Foaie + Glazura. Eu presar si nuca sau alune macinate deasupra glazurii.



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi