Sari la conținut

Poză

Retete din lumea araba si meniuri pentru Ramadan


1572 răspunsuri la acest topic

#81 Madyna

Madyna

    Captain Cook

  • Membri
  • 207 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Switzerland

Postat 18 September 2007 - 06:52 PM

Din meniul de ieri:

شربة فريكChorba Frik


Ingrediente:

~ 250-300 g de carne de oaie
~ 1 ceapa (fie taiatat in jumatati, fie facuta solzisori si pregatita inainte cu putin ulei si apa, pana se cristalizeaza)
~ 2 rosii
~ 1 dovlecel taiat cubulete
~ 2 pumni de naut
~ coriandru (frunze) _ o mana / 1 cescuta (se poate inlocui cu patrunjel, eu aici n-am gasit frunze de coriandru , doar boabe )
~ o jumatate de mana de frunze de menta / 1/2 de cescuta
~ 3 linguri de ulei
~ un varf de cutit de piper negru
~ 1 lingurita de sare
~ 2 pumni de frik
~ 1 betisor scortisoara

Mod de preparare: Se pun toate ingredientele impreuna la fiert. Dupa ce s-au facut, se strecoara zeama. Se pun in zeama strecurata nautul si carnea taiata cubulete, dupa ce s-au indepartat oasele si grasimea de pe ea.

Din restul legumelor se face un piure (se poate adauga putin unt). Se adauga piureul in zeama.

Se pun la foc.

Se adauga pasta de tomate (~ 2 linguri dizolvate intr-o cescuta de apa) si frik-ul.

Se serveste cu frunze de menta si lamaie.



#82 peruzele

peruzele

    Academic chef forever

  • Membri
  • 1472 posturi
  • Gender:Female
  • Location:California, USA
  • Interests:http://dollsbyelly.blogspot.com/<br />http://fuzzyrealism.blogspot.com/<br />http://www.emalecdesign.com/emalecdesign_ecards.htm<br />http://www.emalecdesign.com/travel.htm<br />http://www.emalecdesign.com/delicia/main.htm<br />http://www.emalecdesign.com/my_art.htm<br />http://www.emalecdesign.com/Elena_Malec_author.htm

Postat 18 September 2007 - 06:59 PM

Chorba frik

Toate bune si frumoase vreau sa fac si eu dar ce este frik? Ne poti explica?


Elena Malec
art stepping stones

#83 Madyna

Madyna

    Captain Cook

  • Membri
  • 207 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Switzerland

Postat 18 September 2007 - 07:10 PM

Apoi am mai facut o rulada de pui, nu ii mai dau reteta ca nu e vreo specialitate arabeasca ci o banala rulada de pui...


Si Tzatziki dar reteta a fost modificata de mine(cateodata chiar nu ma pot abtine
biggrin.gif )

O sa scriu reteta originala, à la grecque:
-4 iaurturi nature
-2 catei usturoi
-sare, piper
-1 lingura marar tocat
-1 lingurita otet de vin
-1 lingurita suc de lamaie
-2 linguri ulei de masline
-2 castraveti

Castravetii rasi si scursi se amesteca cu usturoiul pisat.
Separat se amesteca iaurtul, mararul, uleiul, otetul, lamaia,sarea si piperul, cel putin un minut dupa care sa rastoarna peste castraveti. Se tine la frigi cel putin o ora inainte de a fi servita.

Acum eu am facut in felul urmator: in loc de iaurt am folosit branza proaspata si am adaugat si bucatele de somon fumée. Compozitia am servit-o in cosulete care mi-au ramas de la dziriettes(vezi reteta mai sus)



#84 Madyna

Madyna

    Captain Cook

  • Membri
  • 207 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Switzerland

Postat 18 September 2007 - 07:20 PM

(peruzele @ Sep 18 2007, 04:59 PM) Vezi post

Chorba frik

Toate bune si frumoase vreau sa fac si eu dar ce este frik? Ne poti explica?


Este un fel de grau strivit.
Nu stiu exact cum sa explic dar ma voi documenta si o sa scriu exact, evantual ii fac si o poza.
Oricum da o aroma dementiala la chorba.

#85 Madyna

Madyna

    Captain Cook

  • Membri
  • 207 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Switzerland

Postat 18 September 2007 - 07:25 PM

Acum sa scriu meniul de astazi, a 6-a zi de Ramadan:

-chorba frik(de ieri)

-hamiss

-bourak-uri diverse

-Qalb El-Louz, care sper sa imi reuseasca deoarece este foarte greu de facut

Andreea sper sa mai treci pe aici sa imi mai dai idei pentru ca am inceput sa intru in pana de inspiratie...
( tongue.gif ai promis o poveste in fiecare zi, esti datoare)
Si tu RYM la fel sa mai scrii ce ai mai facut.
Sau daca mai sunt fete care tin ramadan.
Sau macar care sunt pasionate de bucataria orientala, araba, ca doar e una din cele mai de top...

#86 Cali

Cali

    Academic Chef

  • Membri
  • 1324 posturi
  • Gender:Female
  • Location:aici

Postat 18 September 2007 - 07:32 PM

(Madyna @ Sep 18 2007, 08:43 PM) Vezi post

Te referi la sarmalutele lui RYM?



Da scuze, am uitat sa specific ca sunt facute de rym, da la sarmalutzele ma refeream care-i condimetul pt ca nu-mi prea place sa iau condiment gata preparat, de fiecare data cand am luat a fost foarte iute. Daca explica rym sau tu daca cunosti, poate reusesc sa fac eu combinatia.
Interesanta toata bucataria araba sau marocana sau musulmana.
In concediu am mancat numai la marocani si mi-a placut absolut tot, nu pot sa spun ce am mancat exact dar a fost totul excelent. Doar tajine de miel imi aduc aminte, am si gasit ceva pe net, am si facut dar departe gustul de ceea ce am mancat la restaurant. Poate din cauza ca eu nu am oala aia ca un furnal.


Multumesc de retete, arata excelent tot ce s-a postat aici.

#87 Madyna

Madyna

    Captain Cook

  • Membri
  • 207 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Switzerland

Postat 18 September 2007 - 08:12 PM

Uite ca am terminat hamiss.

Reteta: 4 ardei grasi rosii, 4 tomate, 2 catei de usturoi, sare.
(in reteta originala se mai pune piper si ardei iute)

Se coc toate ingredientele, se curata pielea, se feliaza fin, se pun intr-o tigaie si se calesc pentru scurt timp cu o lingura de ulei de masline (extravirgin desigur).

Este tare bun si simplu de facut, hipocaloric si vitaminos!
tongue.gif



#88 peruzele

peruzele

    Academic chef forever

  • Membri
  • 1472 posturi
  • Gender:Female
  • Location:California, USA
  • Interests:http://dollsbyelly.blogspot.com/<br />http://fuzzyrealism.blogspot.com/<br />http://www.emalecdesign.com/emalecdesign_ecards.htm<br />http://www.emalecdesign.com/travel.htm<br />http://www.emalecdesign.com/delicia/main.htm<br />http://www.emalecdesign.com/my_art.htm<br />http://www.emalecdesign.com/Elena_Malec_author.htm

Postat 18 September 2007 - 08:25 PM


Este un fel de grau strivit.
Nu stiu exact cum sa explic dar ma voi documenta si o sa scriu exact, evantual ii fac si o poza.
Oricum da o aroma dementiala la chorba.

Multumesc, Madyna. Iata ce am aflat dupa web.

Frekeh is also known as firik. Frekeh, a non-paste durum wheat product, is a staple food in North Africa and the Middle East, especially Syria. Frekeh is a parched green wheat that is used in the same way as rice, bulgur, and couscous. In the Near East, 2% of durum wheat is used to make frekeh. In contrast to bulgur, frekeh making is a localized village industry. In many villages in northwestern Syria, frekeh is one of the most important sources of income. Although, it is a small industry, an estimated 200 to 300 thousand tons of frekeh are made every year in the Middle East.

The best frekeh is made from the largest, hardest, and greenest grains. Therefore, durum wheat, especially cultivars with large kernels, is the most suitable wheat for making frekeh. When processed from wheat harvested in late-milk to mid-dough stages, roughly 13 to 16 d after anthesis, frekeh is more delicious than that processed at the full-ripe stage, probably due to the higher contents of free simple sugars. Kernels in the early stages of development have high concentrations of minerals and vitamins, particularly thiamin and riboflavin.

Frekeh is made from immature wheat during a one- to two-week period of grain filling. The wheat is swathed, hand gathered, and laid in the sun to partially dry. Frekeh is produced by two different procedures: roasting or boiling. In the roasting procedure, fire is used to burn off the awns, lemma, and palea from immature spikes. Care is taken to avoid excessive parching of the kernels. The fire scorches the grain, giving the frekeh a characteristic flavor. In the boiling procedure, the immature spikes are boiled in water for about 20 min. In either process, the scorched or boiled spikes are dried in the sun. The heads are either hand (small-scale) or mechanically (large-scale) threshed to separate the grain from the chaff. Winnowing in the wind cleans the threshed grain. Finally, the grain is stored in bulk before it is bagged.


Cooking/Use
Frekeh is prepared for eating by cooking it in water (1:2) for 20 min and allowing it to cool for 5 min. A minimum amount of water is used to avoid leaching soluble nutrients. Consumption of frekeh resembles that of bulgur. Frekeh is used as a substitute for rice and bulgur in pilav. Frekeh can be either boiled or steamed and is served with lamb or poultry (Özkaya et al., 1999).



Spune-mi tu de unde cumperi frekeh in Elvetia?


Elena Malec
art stepping stones

#89 rym

rym

    D.Cantemir

  • Moderatori
  • 8774 posturi
  • Gender:Female
  • Location:israel.
  • Interests:ski nautic.

Postat 18 September 2007 - 08:44 PM

condimentul de la sarmalute: este un amestec pe care soacra mea il detine,din cate stiu este amestecat:piper alb,nucsoara,scortisoara...dar se gaseste la orce magazin arabesc.

FRIK: este graul cu tot cu spic,trecut prin foc,apoi curatat,si rasnit...se prepara exact ca si orezul,gustul este dulceag,desi se simte si aroma afumat...am sa fac maine o fitografie.
In foto am cataif,umplut cu cas dulce ,apoi insiropat.

Miniaturi atașate

  • DSC03392.JPG


#90 rym

rym

    D.Cantemir

  • Moderatori
  • 8774 posturi
  • Gender:Female
  • Location:israel.
  • Interests:ski nautic.

Postat 18 September 2007 - 08:47 PM

si aici:pui la cuptor,legume,cartofi,totul foarte bine condimentat. smile.gif [attachmentid=123407]

Imagini atașate

  • DSC03394.JPG


#91 andreea fr

andreea fr

    Master of disaster

  • Membri
  • 1873 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Franta

Postat 18 September 2007 - 10:15 PM

Madyna si eu eram la fel de entuziasmata ca si tine in primul an de ramadan, pregateam ca nebuna in fiecare zi, prajituri, carnuri ca sa fie din belsug pe masa, dar cu timpul am diminuat, eu sunt la al 5 lea ramadan, si azi am avut asa :

herera (eu nu o fac extra rosii) à ma façon

snitele cu fromage blanc si spanac

paine din comert (complet)

desert : iaurt de fructe si o cafeluta


[attachmentid=123426]


pentru noi (2 persoane) e destul, mai ales ca am un maniac de talie de viespe acasa si trebuie sa ma conformez cool.gif . noi la sfarsit de ramadan trebuie sa fim mai slabi ca daca ne ingrasam atunci nu-i bine.

Madyna, sper sa-ti iasa qalb el luz ca mie mi-a iesit un pietroi (cumnata-mea a zis ca seamana a maqrut) care a sfarsit la gunoi cred ca trebuia mai mult lichid in aluat, am mai stricat si 1 kil de semoule.

Hai mey ca idei sunt, ia pune-te si fa un aluat din semoule ca pentru paine, faci o umplutura din putina carne + ardei taiati si usor caliti + ceapa pestisori calita + sos de rosii (eventual putin ketchup, da da râdeti) intinzi o foaie de aluat bagi putina umplutura, acoperi cu alta foaie de aluat, lesi la crescut si coci in tajine sau tigaie de clatite.

Sau faci msemen si le umpli inainte de ale coace cu ceapa calita + sos de rosii, astea se fac mai mult la marocani, da' si algerienii le mananca cu placere.

Sau pentru cele care nu vor sa se coplice cu aluaturi, cumparati foi de placinte, le ungeti cu putin unt sau ulei, puneti doua una peste alta si umpleti cu pui prajit + ardei tocat + putin sos de rosii , le rulati si apoi le dati forme de melcusori. hai astea poate le fac pentru joi ca am invitati.

Cali pentru mancarurile arabesti tre' sa ai in casa piper macinat, cumin (cred ca e chimen in ro) , gingembre pudra ( ghimbir) neaparat cannelle (scortisoara in pudra sau batonase) paprika (boia iute sau dulce), acum depinde de gospodina, poti intalni una care pune cumin in supa si vecina ei se poate ca nu pune si sunt amandoua marocane.

Hai ca v-am scris pana v-am ametit laugh.gif

Mey io am zis sa nu va srtic topicu de mancaruri cu povestile mele, vreti una de râs sau de plans ?

Miniaturi atașate

  • DSC07979.JPG


#92 stella

stella

    Ajutor de bagator de seama

  • Membri
  • 10123 posturi
  • Location:Europa
  • Interests:^_^ :D

Postat 18 September 2007 - 11:13 PM

condimentul acele tipic nu e *raz el hanout*?
Fan n_puiu for ever



#93 sarah_nc

sarah_nc

    Master of disaster

  • Membri
  • 1925 posturi
  • Gender:Female
  • Location:carolina de nord

Postat 19 September 2007 - 06:20 AM

in egypt la sarmalute(mahshi malfouf) se pune all spice.ras al hanout daca nu ma insel contine petale de trandafir si levantica.

#94 rym

rym

    D.Cantemir

  • Moderatori
  • 8774 posturi
  • Gender:Female
  • Location:israel.
  • Interests:ski nautic.

Postat 19 September 2007 - 07:57 AM

smile.gif cum a spus si Andreea,fiecare gospodina are amestecul ei de condiment,soacra mea condimenteaza f.bine orezul,eu prefer sa-l fac simplu,doar presar putin nucsoara macinata.



#95 sarah_nc

sarah_nc

    Master of disaster

  • Membri
  • 1925 posturi
  • Gender:Female
  • Location:carolina de nord

Postat 19 September 2007 - 07:59 AM

eu am facut un fel de harira adaptata putin la ce aveam prin casa,salata fatoush,si o tocanita de legume cu carne de vita care se numeste lahme bil khodar

Miniaturi atașate

  • Picture_008.jpg
  • Picture_011.jpg
  • Picture_018.jpg


#96 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 19 September 2007 - 08:05 AM

(Madyna @ Sep 18 2007, 07:10 PM) Vezi post

Apoi am mai facut o rulada de pui, nu ii mai dau reteta ca nu e vreo specialitate arabeasca ci o banala rulada de pui

La cum arata nu mi se pare chiar banala, daca nu vrei sa o scrii aici ca nu e arabeasca fa un alt mesaj eventual la Reteta ta preferata.

P.S. vroiai sa-mi zici ceva? ca ai quotat mesajul meu dar n-ai scris nimic unsure.gif

#97 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 19 September 2007 - 08:08 AM

Si vreau sa zic la fetele care au pus aici retete si poze ca mesajul asta imi place din ce in ce mai mult floare.gif


#98 rym

rym

    D.Cantemir

  • Moderatori
  • 8774 posturi
  • Gender:Female
  • Location:israel.
  • Interests:ski nautic.

Postat 19 September 2007 - 08:27 AM

sarah,hai sa incercam sa postam si retetele,unele dintre ele sunt gustoase si acesibile.
De exemplu:salata Fatoush...este f. buna. spune ce condimente ai folosit?

Lahme bil khodar(carne in legume) este foarte buna,alaturi de orez.

Dar despre Harira,nu stiu ce este,pare a fi ciorba de legume.nu?




smile.gif Adriana,bine ca esti multumita,atunci ne dam toata silinta,ne pregatim ''lectiile'' bine....si sa continuam....

sa inercam sa fotografiem si sa punem denumirea exacta a condimentelor,caci fara condimentele respective,mancarea ramane ..pur romaneasca..parerea mea!

#99 andreea fr

andreea fr

    Master of disaster

  • Membri
  • 1873 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Franta

Postat 19 September 2007 - 12:18 PM

Stella "raz el hanout" e mai mult pentru cuscus, daaaaar io il folosesc cu succes la toate, chestie de gust.

Deci "herera" e supa de ramadan (io cred ca vine de la "harr" care inseamana iute in araba) ce-i drept e condimentata rau nu seamana cu "borshu'" lu' bunica.

In ceea ce priveste condimentele la arabi, deci ei fac mancarea iute, picanta, condimentata cu mult gust si aroma, de ce ? in tarile arabe e mai tot timpul cald, chiar foarte cald in anumite perioade si cand e cald afara, bacteriiile au tendinta sa se dezvolte mai repede (mai ales la stomac si intestine) si aici rolul condimentelor este sa freneze dezvoltarea becteriilor. Bineinteles in tarile cu temperaturi moderate reactia e inversa, dar pana acum rau nu mi-a facut.

Va pun reteta mea de herera (nu difera mult de cea originala)

o mana de carne in cubulete (de miel sau vaca) iese mai gustoasa cu miel
1 dovlecel marisor taiat maruntel
1 morcov taiat maruntel
2 rosii mari sau jumate de conserva rosii maruntite
1 ceapa
patrunjel tocat
2 tije de telina tocata
o mana de naut (pois chiches) gata fierte din conserva
2 cuburi de supa de miel sau pui sau de care va place
2 linguri de faina
niste fidea (cheveux d'ange sau capelinni)
1 lingurita mica rasa de cumin, 1 lingurita rasa de scortisoara (cannelle) piper cat va tine rolleyes.gif io cunosc o femeie care pune si putin ghimbir praf.
ulei de masline si safran (un varf de cutit) luati de ala la plicuri

puteti pune si cateva linguri de linte daca o vreti mai bogata

intr-o oala (sub presiune de preferinta) se pun bacatile de carne la calit in ulei de masline, se adauga morcovul si dovlecelul taiata maruntel, se lasa la calit nitel.

in robotul de bucatarie maruntiti rosiile cu ceapa, va iese un sos care il puneti peste carnea cu legume.

adaugati condimentele si cuburile de supa, apoi patrunjelul (pastrati putin patrunjel verde pentru la urma) si telina toate bine tocate + safranul.

completati cu 1.5 l apa si lasati la fiert vreo jumate de ora, hai trei sferturi sa fie toate bine fierte.

tot in robot puneti 200 / 300 ml apa si 2 linguri serioase de faina, vâj -vâj , va iese o apa chioara alba cu faina.

dati focul la mic si scoateti capacul de la oala, turnati apa cu faina, adaugati nautul bine scurs din conserva, fideaua (nu prea multa, o manuta ajunge) si lasati la fiert pana cand fideaua e bien facuta.

opriti focul si presarati cu putin patrunjel verde.

celor care le place isi pot stoarce lamaie in farfurie.

ati observat ca nu spun nimic de sare deoarece cuburile au destula, dar daca credeti ca mai trebuie puneti da' nu multa ca nu facem saramura.

pentru fetele care fac ramadan, nu gustati supa inainte da ? va garantez ca iese buna.




#100 rym

rym

    D.Cantemir

  • Moderatori
  • 8774 posturi
  • Gender:Female
  • Location:israel.
  • Interests:ski nautic.

Postat 19 September 2007 - 12:50 PM

smile.gif notat! am sa fac harira,desi nu am mancat pana acum.

hai sa va dau reteta de Harisi(prajitura Revani)in varianta de aici.

3 pahare cocos(eu folosesc,ca masura,paharul obisnuit de plastic)
3 cutii de smantana (a-100gr. cutia)
3 pahare de gris..(.semolina)
3 prafuri de copt,vanilie
100 gr.margarina topita (calduta).

Amestecam toate ingredientele,apoi lasam compozitia la ohihnit,ferita de lumina,aprox. 1 h.
Tapetam o tava(nu foarte mare) cu unt,punem compozitia,o lasam la cuptorul preincalzit,la 180 grade.Este gata cand capata o culoare aurie,apoi insiropam.

sirop: 2 cani zahar
1 cana apa,o felie de lamaie....totul se fierbe(sirop obisnuit),apoi aroma...mai zaher(apa de flori)sau vanilie...



Răspunde la acest topic



  


3 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi


    Google (2)