Sari la conținut

Poză

Meniu pentru parastas.


29 răspunsuri la acest topic

#1 Elena-Simona

Elena-Simona

    Big Chef

  • Membri
  • 741 posturi
  • Gender:Female
  • Location:ROMANIA

Postat 20 October 2007 - 04:33 PM

In fiecare an , de cand bunicii mei nu mai sunt printre noi, parintii mei si matusa organizeaza o masa in curtea bunicilor, la care invita toti vecini si rudele, cam 40 - 50 de persoane.
De obicei pregatim bucate traditionale, asa cum se obisnuieste in zona noastra. Ele se pregatesc de seara si se fierb toata noaptea in tuciuri la foc de lemne. Gustul bucatelor este de neegalat.
Prima data se serveste tuica si coliva.


Urmeaza sarmale cu mamaliguta sau carne fripta cu varza calita si mamaliguta.

Miniaturi atașate

  • coliva.JPG
  • mamaliga.JPG


#2 Elena-Simona

Elena-Simona

    Big Chef

  • Membri
  • 741 posturi
  • Gender:Female
  • Location:ROMANIA

Postat 20 October 2007 - 04:35 PM

sarmale

Miniaturi atașate

  • tuci_sarmale.JPG


#3 Elena-Simona

Elena-Simona

    Big Chef

  • Membri
  • 741 posturi
  • Gender:Female
  • Location:ROMANIA

Postat 20 October 2007 - 04:48 PM

portie sarmale

urmeaza supa de curcan cu taietei de casa, servita cu paine proaspata in cosuri cu stergar tesut de bunica

Miniaturi atașate

  • sectiune_sarmale_mod.JPG
  • varza_calita_mod.JPG
  • carne_fripta.JPG
  • supa1_mod.JPG
  • supa2_mod.JPG
  • cos_paine.JPG


#4 Elena-Simona

Elena-Simona

    Big Chef

  • Membri
  • 741 posturi
  • Gender:Female
  • Location:ROMANIA

Postat 20 October 2007 - 04:51 PM

portie supa

urmeaza orezul cu lapte si dulciurile

Miniaturi atașate

  • supa_portie_mod.JPG
  • tuci_cu_orez.JPG


#5 Elena-Simona

Elena-Simona

    Big Chef

  • Membri
  • 741 posturi
  • Gender:Female
  • Location:ROMANIA

Postat 20 October 2007 - 04:53 PM

portie dulciuri

Miniaturi atașate

  • prajituri.JPG


#6 Elena-Simona

Elena-Simona

    Big Chef

  • Membri
  • 741 posturi
  • Gender:Female
  • Location:ROMANIA

Postat 20 October 2007 - 05:04 PM

cozonac

Miniaturi atașate

  • cozonac_sectiune.JPG

Editat de elena-simona, 20 October 2007 - 05:05 PM.


#7 Elena-Simona

Elena-Simona

    Big Chef

  • Membri
  • 741 posturi
  • Gender:Female
  • Location:ROMANIA

Postat 20 October 2007 - 05:07 PM

cornuri si chec cu visine(reteta doamnei Chiu Georgeta, multumesc frumos, e gustos si nemaipomenit de pufos)

Miniaturi atașate

  • cornuri.JPG


#8 Elena-Simona

Elena-Simona

    Big Chef

  • Membri
  • 741 posturi
  • Gender:Female
  • Location:ROMANIA

Postat 20 October 2007 - 05:08 PM

placinta cu mere

Miniaturi atașate

  • placinta_mere.JPG


#9 Elena-Simona

Elena-Simona

    Big Chef

  • Membri
  • 741 posturi
  • Gender:Female
  • Location:ROMANIA

Postat 20 October 2007 - 05:10 PM

negresa Pocai, care s-a terminat rapid ( doamne da cate oua ai pus in asta de a crescut asa biggrin.gif )

Miniaturi atașate

  • negresa_pocai.JPG


#10 Elena-Simona

Elena-Simona

    Big Chef

  • Membri
  • 741 posturi
  • Gender:Female
  • Location:ROMANIA

Postat 20 October 2007 - 05:16 PM

dinte de negustor

Miniaturi atașate

  • dinte_de_negustor.JPG


#11 Elena-Simona

Elena-Simona

    Big Chef

  • Membri
  • 741 posturi
  • Gender:Female
  • Location:ROMANIA

Postat 20 October 2007 - 05:17 PM

si greta garbo

Miniaturi atașate

  • greta_garbo.JPG


#12 Elena-Simona

Elena-Simona

    Big Chef

  • Membri
  • 741 posturi
  • Gender:Female
  • Location:ROMANIA

Postat 20 October 2007 - 05:21 PM

Meniul a fost simplu asa cum era si traiul lor, dar prin bucatele acestea, prin farmecul lor simplu, prin lumanarile aprinse la mormantul lor in aceasta zi, se mai duce putin din dorul acela mare care a ramas in urma lor. Greu e sa pierzi pe cineva drag care te-a crescut atatia ani cu multa dragoste.

#13 stella

stella

    Ajutor de bagator de seama

  • Membri
  • 10123 posturi
  • Location:Europa
  • Interests:^_^ :D

Postat 20 October 2007 - 06:19 PM

Sa fie primit. sarmalele ( galushte cum zic in nordul moldovei,) arata suculent.
si restul la fel, dar mie sarmalele imi fac cu ochiul.
Fan n_puiu for ever



#14 cae

cae

    Big Chef

  • Membri
  • 588 posturi
  • Gender:Female
  • Location:bucuresti

Postat 21 October 2007 - 02:09 AM

in zona mea adica in Bucuresti se intra cu aperitive bogate, apar sarmalele, apoi friptura si la urma coliva cu dulciuri. Te faci de ras daca servesti supa, te critica lumea pe la colturi ca esti chitros si-ai vrut sa-i umflii cu zama. Si daca e in post se merge pe aceeasi schema doar ca friptura se inlocuieste cu soia sau cu un alt fel de mancare de post.

Bravo voua ca inca pastrati traditia zonei dar mai ales ca-i pomeniti pe bunici. Bucatele pregatite te fac sa-ti para rau ca n-ai fost la parastas

Carmen M

#15 Elena-Simona

Elena-Simona

    Big Chef

  • Membri
  • 741 posturi
  • Gender:Female
  • Location:ROMANIA

Postat 21 October 2007 - 04:15 AM

QUOTE(stella @ Oct 20 2007, 07:19 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Sa fie primit. sarmalele ( galushte cum zic in nordul moldovei,) arata suculent.
si restul la fel, dar mie sarmalele imi fac cu ochiul.


Multumesc frumos Stella.

#16 Elena-Simona

Elena-Simona

    Big Chef

  • Membri
  • 741 posturi
  • Gender:Female
  • Location:ROMANIA

Postat 21 October 2007 - 04:29 AM

QUOTE(cae @ Oct 21 2007, 03:09 AM) <{POST_SNAPBACK}>
in zona mea adica in Bucuresti se intra cu aperitive bogate, apar sarmalele, apoi friptura si la urma coliva cu dulciuri. Te faci de ras daca servesti supa, te critica lumea pe la colturi ca esti chitros si-ai vrut sa-i umflii cu zama. Si daca e in post se merge pe aceeasi schema doar ca friptura se inlocuieste cu soia sau cu un alt fel de mancare de post.

Bravo voua ca inca pastrati traditia zonei dar mai ales ca-i pomeniti pe bunici. Bucatele pregatite te fac sa-ti para rau ca n-ai fost la parastas

Acum cativa ani am facut si noi aperitive si am constatat ca lumea este mai multumita atunci cand faci o pomana ca a lor, cu bucate gustoase pregatite cu drag.
Dupa ce s-a terminat masa, parintii mei, matusa si unchiul s-au dus si au impartit mancarea la cei bolnavi sau foarte batrani, iar dulciurile la copiii.


#17 Carmen Spantu

Carmen Spantu

    Master of disaster

  • Membri
  • 3896 posturi
  • Gender:Female
  • Location:focsani

Postat 21 October 2007 - 12:32 PM

Draga elena -simona ,un parastas facut asa cum se cuvine , cu un meniu bogat si traditional.Foarte frumos si laudabil faptul ca pastrati traditia si ii pomeniti pe cei disparuti.Toate pregatirile pe care le-ati facut sunt grozave .
Dumnezeu sa-i odihneasca pe bunicii tai !
Iar voua, sa va dea sanatate si putere sa mai faceti asemenea lucruri.

Carmen Spantu

#18 rym

rym

    D.Cantemir

  • Moderatori
  • 8774 posturi
  • Gender:Female
  • Location:israel.
  • Interests:ski nautic.

Postat 21 October 2007 - 07:18 PM

Dumnezeu sa-i odihneasca!

dar bucatele sunt atat de apetisante! as vrea sa pot gusta dint toate cate putin.


#19 raluca_teodora

raluca_teodora

    Academic Chef

  • Membri
  • 1049 posturi
  • Location:Arad

Postat 23 October 2007 - 04:37 PM

Elena, Dumnezeu sa ii ierte pe cei morti si sa ii odihneasca!
Am intrat la acest meniu pentru ca este mai rar intalnit pe culi. Si mie mi-au murit anul trecut doi bunici si am cautat meniuri pe culi, dar n-am mai gasit decat inca unul.
In mare, si la noi este cam aceiasi desfasurare de forte. In mod traditional, la aperitive s-ar impune mezelurile proaspete de casa, ceea ce inseamna un porc taiat. Si atunci pe farfurie isi gasesc locul caltabosi, ficatul (asa numitul maiosh), jumari, si in functie de anotimp, legume - rosii, ardei, castraveti, o telemea buna, eventual niste chifetlute din carnea proaspat tocata.
Spre deosebire de cele spuse de Cae, la noi ar fi o rusine sa nu dai supa, mai bine zis - zama cu taietei de casa, obligatoriu zama de gaina. Nelipsitele sarmale, si daca e post - facute cu ciuperci, vinete sau mai nou cu soia. Si in locul fripturii si a altor carneturi, in post se mai facea (mai demult, ce-i drept) mancare de fasole uscata, groasa, cu mult rantas, cu zarzavaturi multe prin ea, asezonata cu garnitura de varza acra.... o nebunie....
Iar dulciurile erau coliva si cozonacii.

#20 Levkic Ana 13334

Levkic Ana 13334

    Big Chef

  • Membri
  • 509 posturi
  • Location:Australia - Sydney

Postat 24 October 2007 - 10:57 PM

Sa fie primit! Foarte mult mi-a placut ce atzi facut! Este asa de important sa-i pomenim nici nu va imaginatzi! Este si mai deosebit faptul sa nu uitam de unde am plecat sa invatzam copii si nepotzi traditzia noastra minunata!
La noi - cum spunea Raluca la fel era o rusine sa nu pui supa cu taitzei, sarmale sau ardei umpluzi chiar si de post si fasole batuta cu multtttttttttta ceapa si boia langa o salata de varza! Doamne ce gustoase erau mancarurile si de Post! Coliva si prajiturile la urma impreuna cu cafeaua.
Ana - fericita bunica



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi