Sari la conținut

Poză

Masa festiva de post


23 răspunsuri la acest topic

#1 cris31

cris31

    Master of disaster

  • Membri
  • 3579 posturi
  • Gender:Female
  • Location:BACAU

Postat 02 March 2010 - 06:39 PM

Acum ceva vreme in urma, sora mea m-a rugat destul de timida, sa-i pregatesc o masa de post. Numai de post, fara peste, era in prima saptamana de post. Am acceptat cu cea mai mare placere, era o provocare pe care nu o puteam rata. M-am pregatit ca pentru un examen serios. Am fruzarit temeinic intreg forumul, am pus intrebari, am primit raspunsuri pentru care multumesc din suflet. La un moment dat erau atat de multe variante incat ma-a apucat ameteala. Am sortat, am ales variante ce se pretau sa stea aranjate pe platouri de seara pana dimineata, se combinau placut intre ele, se puteau transporta la distanta. Am scos foi cu fiecare reteta, cu ingredientele necesare, am facut cumparaturile si mi-am planificat ca de sambata pana miercuri seara sa fiu gata, tinand cont ca mergeam si la job. Recunosc ca a fost o adevarata incantare sa pregatesc aceasta masa. Evident ca placerea mea a fost intrecuta doar de cea a celor ce au gustat din aceste preparate absolut delicioase. Am vrut sa verific mitul cu mancarea de post ca nu e gustoasa si e mai scumpa decat una combinata cu produse de carne si lactate si ca e limitata ca diversitate. NU. Nu este adevarat, se poate manca cu cea mai mare desfatare si de post.
Si acum iata dovada:

Priveliste de ansamblu

1.jpg

2.jpg


Si acum pe rand:
1. Salata de gogosari copti-gogosari copti de la congelator, ceapa rosie, boabe de porumb, patrunjel, ulei de masline, suc de rosii, bulion, sare, piper

3.jpg

2. Pasta de naut, reteta de la o colega, sant sigura ca e si pe Culinar, dar eu n-am gasit

500 gr naut
3. catei usturoi
1 lamaie
15ml ulei
½ legatura patrunjel
2 foi dafin, cimbru
Sare, piper
Nautul se lasa la inmuiat timp de 12 ore cu apa rece. Dupa acest interval de timp se spala, se pune la fiert pentru aprox. 2 ore in pa condimentataa cu foile de dafin si crenguta de cimbru. Se scurge de apa, se da prin masina de tocat, sau prin robot impreuna cu usturoiul si patrunjelul. In nautul tocat se adauga treptat uleiul si zeama de lamaie si se amesteca bine. Se adauga sare si piper dupa gust. In aceasta pasta daca se adauga pasta de susan se obtine minunatul humus. Dar si fara, este absolut delicioasa.

4.jpg

3. Platou cu piftelute de ghebe, drob de legume puse pe frunze de andive si salata de sfecla rosie cu hrean

Piftelute de ghebe, reteta de pe o revista din 2006 din Practic in bucatarie

1kg de ghebe (popenchi) de la congelator
3-4 cepe
3-4 cartofi
1 capatana usturoi
1 sau 2 cesti faina
1 legatura verdeata
Sare, piper, bicarbonat

Se lasa sa se decongeleze ghebele, apoi se dau prin masina de tocat sau prin robot, impreuna cu ceapa si usturoiul. Cartofii se dau pe razatoarea mica si se scurg bine, apoi se adauga peste ghebe. Se adauga apoi faina in ploaie, verdeata tocata, un varf de cutit de bicarbonat, sare, piper. Din aceasta compozitie se modeleaza cu mana uda parjoale pe care le coaceti in ulei incins sau pe hartie de copt in cuptor, pe ambele parti. Sau , cine are, asa ca mine in cuptorul flavorwave. Sant bune si calde si reci alaturi de orice garnitura si salata.

Drob de legume de la Carmen Spantu http://www.culinar.r...a...st&p=549751

Si la salata de sfecla rosie, eu am copt-o in cuptor, mi se pare mai dulce, am amestecat cu hrean ras pe razatoarea mica, Otet, ulei si sare

5.jpg
6.jpg
7.jpg






#2 cris31

cris31

    Master of disaster

  • Membri
  • 3579 posturi
  • Gender:Female
  • Location:BACAU

Postat 02 March 2010 - 06:54 PM

Si inca una, ca n-a mai vrut sa incapa in primul post

8.jpg

4. Acum un platou cu frigarui din tofu sarat su rosii chery ce s-au servit cu dulceata de ceapa rosie absolut dementiala, a placut cel mai mult a lui Shefuuu, http://www.culinar.r...a...st&p=637524 si pinguini din masline umplute cu tofu dulce. Toate asezate pe frunze de salata verde si ridichi rosii si felii de ardei gras galben.

9.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg
13.jpg

5.Tot la capitolul decorative intra si platoul din mijloc in care am montat un capac taiat ci frunze cu tot de la ananas pe care l-am inconjurat de fel de fel de legume taiate diversificat.

6. Alaturi se vede un platou cu salata de vinete pe care le-am pus dupa ce s-au decongelat intr-un castron la bain-marine si dupa ca s-au incalzit le-am batut minunat cu ulei.Nu a fost necesar de nici o maioneza.

7. bol cu salata de rucola amestecata cu morcov, ridiche alba si bucati de grepfruit rosu. Aici am gresit, am pus dresingul de acasa, de dimineata la 6.30 si pana la 10 cand s-a servit masa, aspectul a avut un pic de suferit, dar a fost foarte apreciata.


#3 cris31

cris31

    Master of disaster

  • Membri
  • 3579 posturi
  • Gender:Female
  • Location:BACAU

Postat 02 March 2010 - 07:07 PM

8. Platou cu salata de morcov peisoare a lui Sarah http://www.culinar.r...a...st&p=256717
crochete falafel a lui Rym http://www.culinar.r...a...st&p=256717
si palariute de spanac cu orez, ar fi trebuit sa le arunc, sa le pun la traume, sa le pun in castron, dar la urma m-am hotarat sa le pun pe masa ca areu foarte gustoase. Eu am incercat cu spanac congelat care era maruntit si a iesit omasa flescaita. Deci m-am hotarat sa le pun pe masa gandindu-ma ca n-o sa vada nimeni orginalu. Hi hi, adica acesta, a lui Nico-Vya http://www.culinar.r...a...st&p=256717


14.jpg
15.jpg
16.jpg
17.jpg



#4 cris31

cris31

    Master of disaster

  • Membri
  • 3579 posturi
  • Gender:Female
  • Location:BACAU

Postat 02 March 2010 - 07:10 PM

9.Tot la decorative, intra si platoul cu trandafiri din foietaj umpluti cu o pasta adhoc din 2 cutii de ciuperci, praz, marar si ardei gras rosu. In mijloc am pus o chifla in care am montat doua frigarui cu masline si in varf am taiat partea verde de ceapa verde. S-au vrut a fi doi palmieri pe-o duna de nisip. laugh.gif

19.jpg

18.jpg
20.jpg

Deci cam asta a fost partea cu aperitivele. Vedeta a fost dulceata de ceapa, apoi salata rucola.....
Acum sa vedem si dulciurile

#5 cris31

cris31

    Master of disaster

  • Membri
  • 3579 posturi
  • Gender:Female
  • Location:BACAU

Postat 02 March 2010 - 07:29 PM

Platou cu tavalite le lui Carmen Spantu http://www.culinar.r...a...st&p=407209
si rulouri din aluat de foetaj, bella, multumesc frumos lu' Poca, umplute cu frisca de post amestecata cu ness si capucino


21.jpg
25.jpg

In al doilea platou am pus Tiramisu de post a lui CristinaK http://www.culinar.r...a...st&p=259245
si negresa de post la care i-am facut o crema din 500 ml lapte de soia amestecat cu un plic de budinca de ciocolata si doua linguri de amidon apoi dupa ce s-a racorit am amestecat cu 300 gr de frisca vegetala. Blatul l-am facut cu gem de caise din comert, cam pastos, dar a fost de bine. A legat blatul foarte bine. L-am insiropat cu capucino si deasupra am facut o glazura din ciocolata si frisca. Imi pare rau ca nu am mai multe poze cu sectiuni, dar promit ca mai repet prajiturile.

22.jpg
23.jpg
24.jpg

Si acum la sfarsit despre fructe. Le-am pus pe un platoude prajituri cu 3 nivele si am cladit si 6 frigarui pe care le-am pus in 2 pahare inalte. Frigaruile le-am facut din bucati de ananas, kiwi, bobite de strugure alb si negru si in varf cate o capsuna mare si frumoasa.

Cam asta a fost masa mea, pe care am pregatit-o cu mult drag si pentru care va multumesc in mod deosebit. Ajutorul vostru pentru mine a fost nepretuit. Daca nu aveam sursa de inspiratie, daca nu aveam exemplele voastre, ramaneam la vesnica salata orientala si borcanele de zacusca.

Va multumesc inca o data!!!!

Si cine stie, poate devin si eu o sursa de inspiratie pentru altcineva.... smile.gif


#6 cris31

cris31

    Master of disaster

  • Membri
  • 3579 posturi
  • Gender:Female
  • Location:BACAU

Postat 02 March 2010 - 07:38 PM

Rog si eu un administrator sa-mi corecteze denumirea topicului, de abia acum am vazut ca am scris aperite in loc de aperitive. Multumesc anticipat!

#7 irina_popa

irina_popa

    micro Bucatar

  • Membri
  • 35 posturi

Postat 02 March 2010 - 08:30 PM

Felicitari. Noi tinem toate posturile, asa ca multe zile festive sunt in post. Multumesc pentru idei de produse noi, ca saracii musafiri s-au cam plictisit (cred) de retetele mele.Trandafirii din foietaj sunt super. Inca o data multumesc tare mult.

#8 Carmen Spantu

Carmen Spantu

    Master of disaster

  • Membri
  • 3896 posturi
  • Gender:Female
  • Location:focsani

Postat 03 March 2010 - 08:16 AM

Draga cris31 , felicitari pentru meniul ales si executat cu atata pricepere si daruire .
Totul arata minunat .Este un meniu foarte diversificat , bine echilibrat si totul este aranjat estetic si de bun gust.
Nu ma indoiesc ca totul a fost delicios si ai avut succes .

Itzi multumesc ca ai avut incredere si ai preparat si doua din retetele mele . floare.gif

Multa sanatate si putere de munca , sa mai prepari multe bunatati .
Carmen Spantu

#9 stella

stella

    Ajutor de bagator de seama

  • Membri
  • 10123 posturi
  • Location:Europa
  • Interests:^_^ :D

Postat 03 March 2010 - 09:09 AM

Bravo si felicitari .
Fan n_puiu for ever



#10 julix_2007

julix_2007

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 7643 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Suceava

Postat 03 March 2010 - 12:49 PM

Felicitari penru meniu, dar mai ales pentru design.

#11 cris31

cris31

    Master of disaster

  • Membri
  • 3579 posturi
  • Gender:Female
  • Location:BACAU

Postat 03 March 2010 - 07:40 PM

CITAT(irina_popa @ Mar 2 2010, 08:30 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Felicitari. Noi tinem toate posturile, asa ca multe zile festive sunt in post. Multumesc pentru idei de produse noi, ca saracii musafiri s-au cam plictisit (cred) de retetele mele.Trandafirii din foietaj sunt super. Inca o data multumesc tare mult.

Asta era si ideia mea, asa cum m-am inspirat eu de la voi, poate si eu, un pic acolo... trandafirii sant superdeliciosi. Mai am idei! Daca vrei pot sa-ti mai pun link-uri. Mi-am facu un intreg dosar. Hi hi!

CITAT(Carmen Spantu @ Mar 3 2010, 08:16 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Draga cris31 , felicitari pentru meniul ales si executat cu atata pricepere si daruire .
Totul arata minunat .Este un meniu foarte diversificat , bine echilibrat si totul este aranjat estetic si de bun gust.
Nu ma indoiesc ca totul a fost delicios si ai avut succes .

Itzi multumesc ca ai avut incredere si ai preparat si doua din retetele mele . floare.gif

Multa sanatate si putere de munca , sa mai prepari multe bunatati .

Carmen, eu te admir de mult, pe tine si creatiile tale. Imi pare bine ca ai sesizat ca a fost echilibrat. Am cautat sa combin si culorile dar si gusturile. Sa stii ca ambele retete le-am printat si deja au fost incercate si foaaarte apreciate.

CITAT(stella @ Mar 3 2010, 09:09 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Bravo si felicitari .


Ma bucur ca ti-a placut!
CITAT(julix_2007 @ Mar 3 2010, 12:49 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Felicitari penru meniu, dar mai ales pentru design.

Sincer asteptam sa vad ce zici. Am vazut ca iti place sa bucataresti frumos si gustos si acum si de post! Am vrut sa fac o masa vesela si cred ca am reusit.

#12 julix_2007

julix_2007

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 7643 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Suceava

Postat 03 March 2010 - 09:17 PM

CITAT(cris31 @ Mar 3 2010, 07:40 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Sincer asteptam sa vad ce zici. Am vazut ca iti place sa bucataresti frumos si gustos si acum si de post! Am vrut sa fac o masa vesela si cred ca am reusit.



Sincer, am fost putin suparata pe tine biggrin.gif ca nu ai postat astea joia trecuta ca sa pot fura si eu din ideile tale pentru colega mea. Noi am declarat "razboi" snitelelor, burgherilor si chiftelelor de soia. De aia am pregatit eu salata boeuf de post si pateuri cu tofu, alte colege au pregatit snitele de ciuperci, sarmale de post, legume sub diverse forme si in diverse combinatii, prajituri bune de post, chiftele de ciuperci, salate de ghebe si alte chestii de genul asta, dar si nelipsitele zacusti, asta pentru ca nu prea am avut idei colective. Dar pentru alte ocazii o sa tin minte si stiu unde sa vin. Imi pare rau ca nu am emoticonul cu mutrica ce isi da palaria de pamant, sa pun multi din aia aici. Scriu mare (a nu se citi ca ma stropsesc la tine, ci respectul pentru ceea ce vad aici): JOS PALARIA!

#13 cris31

cris31

    Master of disaster

  • Membri
  • 3579 posturi
  • Gender:Female
  • Location:BACAU

Postat 03 March 2010 - 09:53 PM

CITAT(julix_2007 @ Mar 3 2010, 09:17 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Sincer, am fost putin suparata pe tine biggrin.gif ca nu ai postat astea joia trecuta ca sa pot fura si eu din ideile tale pentru colega mea. Noi am declarat "razboi" snitelelor, burgherilor si chiftelelor de soia. De aia am pregatit eu salata boeuf de post si pateuri cu tofu, alte colege au pregatit snitele de ciuperci, sarmale de post, legume sub diverse forme si in diverse combinatii, prajituri bune de post, chiftele de ciuperci, salate de ghebe si alte chestii de genul asta, dar si nelipsitele zacusti, asta pentru ca nu prea am avut idei colective. Dar pentru alte ocazii o sa tin minte si stiu unde sa vin. Imi pare rau ca nu am emoticonul cu mutrica ce isi da palaria de pamant, sa pun multi din aia aici. Scriu mare (a nu se citi ca ma stropsesc la tine, ci respectul pentru ceea ce vad aici): JOS PALARIA!


Da. De fapt de aici am inceput cruciada. Am vrut sa demonstrez ca se poate. Si cred ca am reusit. Si nici financiar nu cred ca a fost exagerat. Pentru 12 persoane aperitivele au costat 200 ron, prajiturile 50 si fructele si sucurile 50. Deci nu cred ca e scumpetea de pe lume, cred ca mai mult aer fi costat cu carnarii si branzeturi.
Da stii care e culmea. Ca mai inca pe atatea idei si nu am unde sa le aplic. Nu are nevoie nimeni de ajutor? biggrin.gif

#14 julix_2007

julix_2007

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 7643 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Suceava

Postat 03 March 2010 - 11:21 PM

E adevarat ca branzeturile si carnatii costa mai mult, dar se taie si se aranjeaza tare repede. Nu e nevoie de prea mare maiestrie culinara sa "hacuiesti" niste "salamareli" si sa le trantesti estetic sau "foflenc" pe niste platouri. Adevarata proba e atunci cand faci mancare de post. Nu realizarea planurilor de lectie si orele de inspectie sunt partea cea mai grea ci "potolul", ca nu stii ce mananca cei de te inspecteaza, ce alergii au , ce gusturi. Asta e stresul.

#15 n_puiu

n_puiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 5562 posturi
  • Location:Dîn Corleone

Postat 04 March 2010 - 10:17 AM

O realizare frumoasă şi completă. Cris, brava şi felicitări! floare.gif


#16 rym

rym

    D.Cantemir

  • Moderatori
  • 8774 posturi
  • Gender:Female
  • Location:israel.
  • Interests:ski nautic.

Postat 04 March 2010 - 10:46 AM

Cris,felicitari! si daca mai ai idei adauga-le aici smile.gif eu sunt foarte atenta la meniurile tale.

#17 cris31

cris31

    Master of disaster

  • Membri
  • 3579 posturi
  • Gender:Female
  • Location:BACAU

Postat 04 March 2010 - 05:17 PM

CITAT(julix_2007 @ Mar 3 2010, 11:21 PM) <{POST_SNAPBACK}>
E adevarat ca branzeturile si carnatii costa mai mult, dar se taie si se aranjeaza tare repede. Nu e nevoie de prea mare maiestrie culinara sa "hacuiesti" niste "salamareli" si sa le trantesti estetic sau "foflenc" pe niste platouri. Adevarata proba e atunci cand faci mancare de post. Nu realizarea planurilor de lectie si orele de inspectie sunt partea cea mai grea ci "potolul", ca nu stii ce mananca cei de te inspecteaza, ce alergii au , ce gusturi. Asta e stresul.

Hi hi! Asta m-a motivat cel mai mult! Dar sa stii ca si organizarea lectiei a fost de nota 10 si cele doua momente s-au imbinat in mod fericit. Si cand am auzit ca toata lumea a fost superincantata de gusturile si culorile de masa, asteptarile mi-au fost rasplatite! Doamna inspectoare a fost superincantata si totul a fost cu final fericit!

CITAT(n_puiu @ Mar 4 2010, 10:17 AM) <{POST_SNAPBACK}>
O realizare frumoasă şi completă. Cris, brava şi felicitări! floare.gif

Nene Puiule multimesc frumos de aprecieri. Nu ma ridic la performantele voastre, dar perseverez cu drag!

CITAT(rym @ Mar 4 2010, 10:46 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Cris,felicitari! si daca mai ai idei adauga-le aici smile.gif eu sunt foarte atenta la meniurile tale.

Rym, cred ca ne plac aceleasi lucruri. Si eu ma uit cu drag la meniurile tale. Ma mobilizez si mai adaug. Vorba sora-mii "nimic nu-i intamplator". Cu ocazia asta m-am organizat temeinic si am reusit sa tin postul pana acum cu mici exeptii. Mai pun exemple, dar la mine mai greu cu fotografiatul, nu-s asa maiastra ca voi si ma rusinez si renunt.

#18 BD

BD

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 14857 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 04 March 2010 - 05:20 PM

CITAT
se poate manca cu cea mai mare desfatare si de post.



ideea postului e fix pe dos, de aia se tine post, in nici un caz nu se asociaza cu desfatarea. rolleyes.gif


in rest felicitatiuni
Ale mele


şi când plâng eu râd

#19 cris31

cris31

    Master of disaster

  • Membri
  • 3579 posturi
  • Gender:Female
  • Location:BACAU

Postat 04 March 2010 - 06:04 PM

CITAT(BD @ Mar 4 2010, 05:20 PM) <{POST_SNAPBACK}>
ideea postului e fix pe dos, de aia se tine post, in nici un caz nu se asociaza cu desfatarea. rolleyes.gif
in rest felicitatiuni

Poate n-am folosit expresia cea mai potrivita, am vrut sa spun ca daca mananci de post nu trebuie neaparat sa fii chinuit si sa mananci chestii care sa nu-ti placa, fara gust, care sa te faca sa te simti frustrat. Si adevarat graiesti postul inseamna credinta, pocainta, fapte si ganduri bune, dar inseamna si fericire. Si sincer am vrut sa fac o fapta buna, sa ofer cateva clipe placute celor din jurul meu la o masa festiva, totusi, cu multa munca si sincera daruire. floare.gif

Editat de cris31, 04 March 2010 - 06:16 PM.


#20 BD

BD

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 14857 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 04 March 2010 - 07:28 PM

Foarte fain, multi descopera cat de bine se poate manca si fara carne in perioada asta sa stii smile.gif Si multi raman la "dieta" chiar si fara impusele canoane.
Ale mele


şi când plâng eu râd



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi