Sari la conținut

Poză

Preparate traditionale din porc


94 răspunsuri la acest topic

#21 Mama Celeste

Mama Celeste

    Master of disaster

  • Membri
  • 2714 posturi

Postat 03 December 2004 - 11:09 PM

mate=intestine

Si specifici animalul smile.gif)) pork intestines or sheep intestines

#22 mon

mon

    Master of disaster

  • Membri
  • 1957 posturi
  • Location:Canada(GTA)

Postat 03 December 2004 - 11:14 PM

QUOTE(Mama Celeste)
mate=intestine

Si specifici animalul icon_smile.gif)) pork intestines or sheep intestines


laugh.gif laugh.gif
Multzam' m-ai scos din ceatza laugh.gif

#23 Dana_P

Dana_P

    Big Chef

  • Membri
  • 864 posturi
  • Location:Canada

Postat 04 December 2004 - 02:08 AM

Vezi sa nu-ti dea intestine de ... chicken, ca ai o problema maaaaare !!!

#24 Anat

Anat

    Big Chef

  • Membri
  • 737 posturi
  • Location:Canada

Postat 04 December 2004 - 02:43 AM

Dana, multam pentru oferta de spionaj laugh.gif

Daca însa nu ai drum pe acolo nu te duce special pentru mine, zi-mi doar la ce magazin ai vazut (eu nu prea cunosc le Marché 440) si o sa dau eu o fuga.
Si daca-l gasesc, îl cumpar tot icon_razz.gif

---------

Mon, poti sa ceri pork bowels.

#25 Dana_P

Dana_P

    Big Chef

  • Membri
  • 864 posturi
  • Location:Canada

Postat 04 December 2004 - 03:04 AM

Anat, nu-i nici un deranj. Stau la 5 minute de locul cu pricina, asa ca nu-i bai. Problema e ca tocmai m-am intors de la Adonis asta din Laval (si vezi si tu ce vreme e afara... brrrrr... !!!) si nu au nici un fel de matze, cred ca nici in ei laugh.gif Ba, pustiulica ala care m-a servit (ca tot m-am atins de cate ceva, sa nu zic ca m-am intors cu mana goala ...) mi-a declarat candid: "Nu avem intestine, dar va putem servi cu niste cotlete !!!!!" Asa ca trimite matale reteta de caltaboshi ambalati in ... cotlete !

Maine il trimit pe sefu' casei in expeditie la Mtl. dupa matze groase, ca eu sunt la un curs toata ziua. Cunosc zona de la Marché Central, ca am stat in St-Laurent 5 ani. Pentru ghiudem ma duc eu personal ca in al meu om nu prea am incredere la finetzuri tongue.gif Urmarea in episodul urmator, pe acelasi canal.

#26 Anat

Anat

    Big Chef

  • Membri
  • 737 posturi
  • Location:Canada

Postat 04 December 2004 - 07:12 AM

Deci n-ai vrut sa faci caltabosi cu cotlete icon_razz.gif
Rigolo vânzatorul, da' nu te-a convins smile.gif

Astept urmarea, multumesc.

#27 Monika@USA

Monika@USA

    Eye of the Storm

  • Membri
  • 837 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Pacific NorthWest USA

Postat 04 December 2004 - 08:41 AM

QUOTE(mon)
cum s-o zice matze in engleza? Ca la magazinul italian pe care eu il stiu trebuie sa cer cumva... icon_redface.gif  :roll:


Ori de cite ori cumpar mate pentru cirnati cer "Sausage hog casings" se vind la punga de 8oz ~250 gr., congelate cu sare, se pun in apa calduta cam 45 minute- 1ora, pina devin pliabile. Sint taiate lungi cam de 1 m.

icon_redface.gif "Pig intestines" nu am cerut decit o singura data. icon_redface.gif icon_redface.gif icon_lol.gif Prima data cind am avut nevoie de mate, pentru cirnati. icon_redface.gif
Nihil Sine Deo
user posted image

#28 Mama Celeste

Mama Celeste

    Master of disaster

  • Membri
  • 2714 posturi

Postat 04 December 2004 - 09:28 AM

[/quote]
Ori de cite ori cumpar mate pentru cirnati cer "Sausage hog casings"
[/quote]

Better safe than sorry.
Monika@USA de cite ori am cerut Sausage hog casings mi-au dat din alea sintetice. Au gust de plastic ieftin.
De unde le cumpar eu scrie "Pigs intestines" pe eticheta.
La supermarket-ul din zona mea ...am facut comanda de stomac de porc...le-am specificat sa nu-l taie...cind l-am dezghetat era taiat in 4. De atunci cumpar numai de la fermieri si de la chinezi.

Si eu nu sint departe de zona ta.
Spune-mi te rog de la ce supermarket le-ai luat?

#29 Mama Celeste

Mama Celeste

    Master of disaster

  • Membri
  • 2714 posturi

Postat 04 December 2004 - 07:24 PM

Am intrat in panica...acum am sunat la macelar meu si mi-a dat vestea cea mai proasta...nu mai au voie sa vinda stomac de porc...din cauza restrictiilor USDA. Anul asta iar o sa fac toba la punga.
Astia ma omoara...acum 2 ani au retras creierul de pe piata...acuma si stomacul.
Cel putin au inca mate de pork...oare pt cit timp?

Aveti idee cit timp as putea sa le tin la congelator?
Sint sarate, deshidratate si congelate.

#30 Monika@USA

Monika@USA

    Eye of the Storm

  • Membri
  • 837 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Pacific NorthWest USA

Postat 05 December 2004 - 01:47 AM

Mama Celeste,
Matele pe care le-am cumparat eu sint "naturale" (le lipseste doar mirosul icon_redface.gif ), le-am cumparat de la Winco, (de la Gateway, vis-a vis de Fred Meyer) sint in pungi, dar uneori au si la cutii, adica spui cit iti trebuie, in functie de cantitatea de "cirnat", si iti umple o cutie de plastic cu ele. De asemenea au si la OTTO's pe Woodstock cu 43 (au un purcel desenat pe cladire.
De pastrat se pastreaza vreme indelungata. Eu le-am tinut 1 an in congelator, cu sare, si erau OK.
"Directiile" ti le-am dat daca stai aproape de Portland, dar daca stai in "tara vacilor" esti cumva pe la Tilamook?
Nihil Sine Deo
user posted image

#31 Mama Celeste

Mama Celeste

    Master of disaster

  • Membri
  • 2714 posturi

Postat 05 December 2004 - 02:01 AM

Acum 3 ani la Winco mi-au dat matele alea din collagen...m-am facut de rusine ca am avut musafiri la masa si dupa ce le-am impuiat capul cu bunatatile noastre de carnati, va dati seama cum m-am simtit cind au inceput sa traga de ele...mai mult incercau sa scoata umplutura din ei.
Ce m-a uimit era ca nu se deosebeau prea mult de matele naturale insa mi s-a parut ciudat dupa ce le-am hidratat aratau tare lucioase si nu prea fine...dar am crezut ca e Din cauza "preservativului" cine stie.
Acum le iau de la un fermier particular care are si macelarie. Dar partea proasta ca nu vrea sa-mi dea stomacul cu nici un pret.
Partea cu tinutul e ca vreau sa cumpar o cantitate mai mare de mate si sa le congelez...pt ca nu stiu cit o sa mai permita si vinzarea astora...cu atitea restrictii.
Cel putin ma mai aleg cu cite un creier ori de cite ori socru-meu mai taie o vaca:)))

Monika sintem vecini la est icon_smile.gif))
Si am fost luna trecuta la Portland sad.gif(( acum cine stie cind mai ajung pe-acolo...poate cu ocazia unui drum la Seattle.

#32 Dana_P

Dana_P

    Big Chef

  • Membri
  • 864 posturi
  • Location:Canada

Postat 05 December 2004 - 11:59 PM

Anat, am deja doua vesti, una buna si una proasta, cu care sa incep ??? laugh.gif

Am fost azi si la Adonis de pe Sauvé si nu aveau nici un fel de matz. Lume, in schimb, de ar fi trebuit sa puna semne de circulatie pentru carucioare.

Am trecut si pe la 440 pentru ghiudem si nu am nimerit magazinul pe care il stiam eu. Cum azi nu am avut timp sa iau tot marchéul la picior, am lasat-o balta temporar. Marti am drum iarasi pe acolo si atunci o sa stau sa caut pe indelete.

Acum, o sa zici, care e vestea buna ? Ei bine, am gasit la mama o carte despre preparate de porc. Se cheama "Taiem porcul, cum il preparam". E in colectia Caleidoscop si are vreo 30 de ani, dar e OK. Are o multime de retete de carnati, sunci (inclusiv sunca de Praga), lebar, salamuri. O sa le citesc si o sa vi le trimit pe cele mai interesante.

In alta ordine de idei, am gasit o ferma de unde se poate cumpara porc (au si vitel, pui). Dai telefon si il comanzi, si ti-l prepara cum vrei tu. Poti cere, de ex. cotletele taiate si puse cate 5-6 la punga, slanina o poti schimba pentru bacon dublu afumat (iti dau cantitate mai mica, normal). Daca te intereseaza, iti pot da adresa si nr. de telefon unde sa suni.

#33 Dana_P

Dana_P

    Big Chef

  • Membri
  • 864 posturi
  • Location:Canada

Postat 06 December 2004 - 03:37 AM

Iata prima reteta din cartea pomenita:

CABANOS

Pentru fiecare kg din acest preparat se socotesc 600 g carne macra de porc, 200 g carne manzat si 200 g slanina fara soric. Se toaca carnea de manzat marunt, se framanta tocatura si se lasa la o parte. Apoi se toaca carnea de porc impreuna cu slanina, pentru o tocatura mai ptuin fina. Se amesteca cele doua tocaturi impreuna cu 20 g sare si 1,5 g silitra. Se umplu in mate de oaie (sunt mai subtiri). Dupa zvantare se pun la fum slab apoi intr-o incapere care se aeriseste bine, la uscat, pentru 2-3 saptamani.

("Taiem porcul, cum il preparam" - V.Suciu & G.Szekely)

#34 Dana_P

Dana_P

    Big Chef

  • Membri
  • 864 posturi
  • Location:Canada

Postat 06 December 2004 - 03:49 AM

SALAM DE IARNA

Salamul de iarna se prepara din carne de porc batran. (Jur ca am copiat exact din carte !) Se curata 4 kg de carne de pielite si tendoane si se taie bucatele mici. Se amesteca cu 100 g sare si se aseaza rasfirat pe o planseta intr-o incapere la 4-5 C pentru 2-3 zile. Dupa aceea bucatelele de carne se sterg cu o carpa curata, se usuca si se toaca mare. Impreuna cu carnea se toaca si 1,8 kg slanina tare, luata de pe spatele porcului (N.T. ala batran, of course !). Tocatura se amesteca bine cu 50 g sare, 20 g piper pisat mare, 7 g silitra si ûtin usturoi. Se umple bine indesat in mat de vita (N.T Nu scrie daca si vita trebuie sa fie batrana). Salamul format se leaga strans la capete in asa fel incat sa nu ramana aer in umplutura, cat si imprejur, la o distanta de 3-4 degete. Se mai inteapa cu un ac din loc in loc, se zvanta si se da la fum. Se pastreaza intr-o incapere uscata, bine aerisita, unde salamul se "coace" 3-4 saptamani.

#35 Dana_P

Dana_P

    Big Chef

  • Membri
  • 864 posturi
  • Location:Canada

Postat 06 December 2004 - 03:54 AM

SALAM VANATORESC

Se prepara din carne de porc striata de grasime. Se iau 2 parti carne de porc si 1 parte carne de vita. Se sareaza carnea de porc (24 g sare la 1 kg carne), se taie fasii de jumatate de deget grosime si se condimenteaza cu piper, enibahar, boia de ardei dulce si coriandru. Carnea de vita se toaca foarte fin si se framanta foarte bine, pana ajunge aproape spumoasa. Se pune la odihnit atata timp cat a stat si carnea de porc in sare. Se amesteca bine tocatura cu bucatile de carne, se umple indesat in mat de vita si, dupa zvantare, afuma.

#36 Mari-Ana

Mari-Ana

    Academic Chef

  • Membri
  • 1044 posturi
  • Location:Canada

Postat 06 December 2004 - 04:00 AM

QUOTE(mon)
Eu va citesc mereu si iata ca ma si pregatesc pentru facut carnatzi. M-am inarmat cu paprika, dar am o maaare problema. Matzele... icon_lol.gif ..
Am fost la magazinul romanesc (la unul din ele) si nu aveau. Datzi-mi o sugestie... Gasesc oare la chinezi? si unde exact, la produse congelate sau la raionul de carne.... sau unde?
Eu sunt in toronto


Mon, daca nu e prea tirziu incearca la :
Highland Farms Supermarkets
416-298-1999

850 Ellesmere Road,
Scarborough, ON

sau la locatia asta

Highland Farms Supermarkets
416-736-6606

4750 Dufferin Street,
North York, ON
Mari

#37 mon

mon

    Master of disaster

  • Membri
  • 1957 posturi
  • Location:Canada(GTA)

Postat 06 December 2004 - 05:02 AM

Uraaaa, am gasit matze.
Multzumesc mult tuturor pentru ajutor. Am gasit la Loblaws, acum ii zice Real Canadian Superstore. Am intrebat de pig intestines si mi-a zis ca nu are... dupa care, a facut un scurt efort de logica si mi-a zis: "do you mean casings?" Mi-a sclipit si mie mintea amintindu-mi de Monika@USA si am zis yesss. Si mi-a indicat locul unde, in frigider am gasit pungutze albastre pe care scrie "natural sausage casings", sunt sarate si inghetzate, costa $2.79 si sunt aproximativ 60 feet in fiecare punga.
Acum abia astept sa primim retzeta de carnatzi ardelenesti... ne-a promis-o cineva la celalalt subiect despre carnatzi

#38 Anat

Anat

    Big Chef

  • Membri
  • 737 posturi
  • Location:Canada

Postat 06 December 2004 - 05:29 AM

Dana, daca înteleg eu bine mai ramâne sa vezi doar la Marché Palumbo daca au mate pentru caltabosi. O sa am în curând drum pe acolo, vrei sa ma uit si sa-ti spun?
Sau eventual, le iau si pe urma vedem cum facem sa ajunga la tine.

E de mirare ca nu aveau de nici un fel la Adonis, or avea doar din când în când?

Cu ghiudemul nu-i nici o problema, când ai timp.

Sânt interesante retetele, mai ales aia cu porcul batrân icon_wink.gif
O fi adaptata la porc zicala "gaina batrâna face zeama buna" tongue.gif

Eu n-am stiut niciodata ce este silitra, ai vreo idee cu ce se înlocuieste? Banuiesc ca aici nu ai de unde s-o procuri.

Cu ferma este interesant intr-adevar dar noi nu consumam atât de mult porc ca sa merite sa-l comand la ei. Banuiesc ca trebuie sa iei o jumatate sau cel putin un sfert, ca doar nu vând la kilogram.

Noi mâncam mai mult pui si încerc sa-i fac sa manânce si peste macar o data pe saptamâna. Din când în când mai cumpar muschi de porc si mai rar cotlete.

Când fac sarmale iau carne de porc si o toc eu iar chiftele fac din pulpe de pui dezosate, pe care le toc si carnea o amestec cu o cutie de tofu plus multa verdeata, ceapa si alune taiate bucati mici sau seminte de floarea soarelui sau de dovleac.

Asta toamna am cumparat 10 pui mari, crescuti în curte (adica liberi sa se miste unde pana lor voia) pe care i-am portionat si congelat.

Tu ai cumparat de la ferma asta sau abia ai gasit-o?

#39 n_puiu

n_puiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 5562 posturi
  • Location:Dîn Corleone

Postat 06 December 2004 - 09:44 AM

Daca tin bine minte, silitra e pe post de conservant.

#40 Dana_P

Dana_P

    Big Chef

  • Membri
  • 864 posturi
  • Location:Canada

Postat 06 December 2004 - 05:58 PM

Silitra este salpetru (m-am interesat intre timp) si se pare ca o putem gasi la farmacii. Este, intr-adevar, un conservant. Daca gasesc cum se cheama exact, va spun si voua.

Merci Anat, vreau sa ma duc deseara la IGA-ul ala cu pricina, dupa mate, dupa ce o sa trec pe la in magazin vietnamez chiar langa statia de metro de la Cote-Vertu (poate au si acolo, si scap de un drum mai lung).

De la ferma poti cumpara si cantitati mai mici pentru ca au tot acolo si magazin de desfacere (cum se zicea in Romania). N-am fost niciodata, dar am cunostinte care au fost si au ramas f incantate. Ele cumpara de acolo de cativa ani. E langa Hemmingford. Cred ca o sa dau si eu o raita, de control, poate sambata urmatoare (pe 18).

Deseara va mai pot trimite retete.



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi