Sari la conținut

Poză

Sanda Marin


14 răspunsuri la acest topic

#1 Higeia

Higeia

    Master of disaster

  • Membri
  • 1504 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 02 December 2003 - 10:58 AM

Sanda Marin este pseudonimul sub care Cecilia Maria Simionescu a scris si publicat dintr-un capriciu " Cartea de bucate" , care a facut-o celebra în tarã si în strainatate.

A fost diplomatã a facultatii de filosofie din Paris , si a murit la 1961 . Este înhumataãla Cimitirul Bellu -ortodox în Bucuresti.

Cartea sa ajunsese pãna în 1945 la a VIII-a editie ,apoi fiind reeditata sub directia unei asistente dieteticiene dupa 1960. Aceasta reeditare , mult simplificata si rationalizatã se foloseste si azi cand se dã o nouã editie. Pãcat deoarece editiile originale(princeps) sunt pline de savoare si sfaturi utile.
[addsig]
"Lumineaza-ti zilele vietii , si nu vor mai fi ceeace sunt" Chateaubriand
Cu bine Higeia

[size="5"] http//acasalaIleana/[size="5"]

#2 BLONDA

BLONDA

    Captain Cook

  • Membri
  • 492 posturi
  • Location:Romania

Postat 18 December 2003 - 05:48 AM

Unde se gaseste cartea?

#3 Higeia

Higeia

    Master of disaster

  • Membri
  • 1504 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 19 December 2003 - 01:01 PM

Cartea reeditata ,la a n-a editzie,se afla la orice librarie.Este vorba de acea editie simplificata de care am vorbit.Editiile originale(pana prin 1945) sunt foarte rare si scumpe(au devenit bibliofilie)

Pentru îndrumari obisnuite cea care se gaseste este foarte buna.

Cu prietenie Higeia.
[addsig]
"Lumineaza-ti zilele vietii , si nu vor mai fi ceeace sunt" Chateaubriand
Cu bine Higeia

[size="5"] http//acasalaIleana/[size="5"]

#4 BLONDA

BLONDA

    Captain Cook

  • Membri
  • 492 posturi
  • Location:Romania

Postat 20 December 2003 - 12:24 AM

Merci mult Higeia. Am sa mi-o cumpar.

#5 nadine2004

nadine2004

    micro Bucatar

  • Membri
  • 1 posturi
  • Location:In afara Romaniei

Postat 09 February 2004 - 01:39 PM

Tot respectul pt d-na Sanda Marin; mi-a fost recomandata si mie cartea; am editia 96; din pacate, nu sunt multumita de faptul ca, respecti reteta de la cap la coada, nu-ti iese mancarea; ba trebuie sa mai adaugi ceva, ba ai pus prea mult; am mai auzit persoan e care nu au fost multumite; sper ca nu am deranjat pe nimeni; in plus este parerea mea, atat!

#6 Boghi

Boghi

    micro Bucatar

  • Membri
  • 11 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 12 February 2004 - 12:42 PM

Si eu am cartea, nu stiu exact ce editie, si cred ca nu pot fi luate retetele "ad literam". Sunt multe inexactitati, si in ceea ce priveste cantitatile, si modul de preparare, dar este utila ca sursa de inspiratie. Eu o folosesc in special cind fac mincaruri traditionale, de baza, pentru preparate mai moderne folosesc tot felul de reviste, care au indicatii moderne (de genul temperaturii cuptorului...).

#7 rodica

rodica

    Master of disaster

  • Membri
  • 1648 posturi
  • Location:usa

Postat 12 February 2004 - 04:41 PM

QUOTE


Pe 2003-12-02 10:58, Ileana a scris:

Sanda Marin este pseudonimul sub care Cecilia Maria Simionescu a scris si publicat dintr-un capriciu \" Cartea de bucate\" , care a facut-o celebra în tarã si în strainatate.





interesante informatii, multam. a fost tradusa in multe alte limbi cartea sandei marin, higeia?
Pentru un purice nu dai foc la plapuma, dar nici nu te mai invelesti cu ea.

#8 lube

lube

    micro Bucatar

  • Membri
  • 9 posturi
  • Location:In afara Romaniei

Postat 13 February 2004 - 08:59 PM

Higeia, eu am prima editie a Sandei Marin.Este un cadou de la mama mea.Coperta a fost distrusa,deoarece mama a folosit-o foarte mult in tinerete.Cand am plecat de langa ea, mi-a cadorisit-o, dar bineinteles, cu coperti noi, stiind ca eu o sa am nevoie de ea(mult mai mult decat ea).Din pacate, eu nu sunt o gospodina desavarsita ca mama mea.Tu ai dreptate, cartea este o COMOARA. Daca nu o aveti fetelor, cumparati-o!

#9 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 14 February 2004 - 04:51 PM

Tocmai pregatesc musacaua de vinete dupa Sanda Marin, editia a V-a, 1966, binenteles ca nu am cintarit nimic, urmaresc numai procedeul.
[addsig]

#10 Esma

Esma

    micro Bucatar

  • Membri
  • 13 posturi
  • Location:In afara Romaniei

Postat 14 February 2004 - 09:32 PM

dragelor,are ceva daca ma bag si eu ca musca-n lapte..?Si eu "folosesc" Sanda Marin,editie din 1937(asa ca sa ma laud si eu cu ceva) si sant foarte multumita de ea.As zice ca ma "depaseste" prin "aparatura tehnica",modul de inghetare,cu sare si ghiata, etc..dar in rest...e foarte buna,dupa parerea mea bineinteles.Ce nu am prea inteles eu ,ea foloseste uneori - fecula- daca nu are de faina,o fi amidonul din zilele noastre?O alta Marie cu alta palarie?Stie cineva sa-mi raspunda?Multam frumos !

#11 Higeia

Higeia

    Master of disaster

  • Membri
  • 1504 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 17 February 2004 - 10:18 AM

Da, Esma !

Fecula este amidonul extras din cartofi. În zilele noastre noi folosim de fapt amidon din porumb, maientza.

Sigur ca tehnicele de lucru sunt depãsite, dar inghetata adevaratã tot la o masina de înghetata moderna, actionata electric.Este vorba de inghetata cremoasa cu oua si lapte nu cu frisca încorporatã sau facuta doar la congelator(parfeul)

ATENTIE!

ÎN CARTEA de Sanda Marin ,indiferent de editzie cantitatile sunt pentru 6 persoane.

Ma bucur ca va place totusi cartea .Cu bine ....
[addsig]
"Lumineaza-ti zilele vietii , si nu vor mai fi ceeace sunt" Chateaubriand
Cu bine Higeia

[size="5"] http//acasalaIleana/[size="5"]

#12 nicoara raluca 12268

nicoara raluca 12268

    micro Bucatar

  • Membri
  • 0 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 27 February 2004 - 04:08 PM

Buna! Numele meu este Raluca Nicoara si sunt redactor la ziarul "Stirea Zilei". Unul dintre subiectele de care sunt interesata este Sanda Marin. Am observat ca tu ai destul de multe date despre acest personaj "misterios". Te rog trimite-mi un e-mail cu un numar de telefon la care te pot contacta. Adresa mea de e-mail este raluxia@yahoo.com. Sper sa primesc raspuns cat mai repede. Multumesc.

#13 nicoara raluca 12268

nicoara raluca 12268

    micro Bucatar

  • Membri
  • 0 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 27 February 2004 - 04:15 PM

Spune-mi si mie, te rog, care e anul in care a parut prima editie a "Cartii de bucate" de Sanda Marin. In cazul in care sunt comentarii despre Sanda Marin, trimite-mi-le si astea, si o fotografie daca exista. Iti multumesc, Raluca

#14 aldaesme

aldaesme

    Big Chef

  • Membri
  • 775 posturi
  • Location:Belgie

Postat 03 March 2004 - 02:51 PM

Buna,



si eu am Sanda Marin, editie din 1966 si o editie mai nou pe care nu scrie anul, una de la bunica alta de la soacra, personal nu sunt incantata de ea (dar gusturile nu se discuta) mie personal imi place foarte mult Silvia Jurcovan, care chiar daca este mai nou (1975 prima editie daca nu ma insel) mi se pare mult mai explicita .



O zi exceptionala

Esme
[addsig]
______________________________________
Daca ai o lamaie fa o limonada :)
Howard Gossage

#15 Higeia

Higeia

    Master of disaster

  • Membri
  • 1504 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 09 March 2004 - 08:46 AM

Stimata Raluca N.

Am incercat sa-ti dau email pe adresa indicata dar vine mesaj de eroare.

Teransmit aici unele detalii:

Exemplarul pe care-l am eu este ed.VII si dateaza aproximativ din anii 40-42. Are

prefata de Mihail Sevastos(scriitor din cercul Vietii Romanesti) Stiu ca au fost ai editii in 1937(a lui Esme) , in 1938, apoi am vazut ed.a 8-a din 946-46, etc, pâna spre anii 49-50 . Editura este "Cartea Romaneasca" care avea librarie si magazin la parterul imobilului darâmat unde este acum Romarta copiilor.

Începand cu 1966 au iesit editii modificate in spiritul proletar cu o introducere se Roda Visinescu care era asistenta medicala, dieteticiana.

Sanda Marin este fica unui mare savant dintre cele 2 razboaie Gh, Simionescu, si a a murit in anul 1961, este inmormantata la Belu ortodox, unde are o placa funerara cu o coronita metalica de lauri , purtand inscriptia "Din partea femeilor gospodine". care i-au inchinat-o.

Am luat aceste date din CALENDARUL GOSPODINEI 1994

" Personajul misterios " mai este confundat cu un barbat Marin Sandu care a scris o carte de bucatarie prin 93-94(vezi bibliografia din cartea lui Radu A. Roman ,ed.2-a).

Îmi pare rau de intarziere, dar saptamana trecuta am fost plecata in provincie.
[addsig]
"Lumineaza-ti zilele vietii , si nu vor mai fi ceeace sunt" Chateaubriand
Cu bine Higeia

[size="5"] http//acasalaIleana/[size="5"]



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi