Sari la conținut

Poză

paine de casa


482 răspunsuri la acest topic

#61 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 14 September 2004 - 02:42 PM

Ma alatur si eu Aidei, Anat tare as vrea sa ne povestesti de la inceput la sfirsit cum ai facut franzelele, ca arata asa de bine!

#62 Buburuza

Buburuza

    Big Chef

  • Membri
  • 583 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 14 September 2004 - 03:10 PM

M-am sucit, m-am rasucit, m-am gandit "daca n-o sa-mi iasa"... Si uite-asa, cum lenesu' are bafta (adica eu), pe 11-12 septembrie a fost Festivalul Painii, in Parcul Riviera, foarte aproape de casa...asa ca am papat painica/covrigei/ facuta de femei din diverse regiuni ale tarii (cea din Ardeal o fost cea mai buna). Painile au fost framantate, crescute si coapte sub ochii nostri, in cuptoare de caramida. Nu mi-ar fi iesit asa un gust la paine, in veci! Si a fost frumos ca au fost si mici spectacole de dansuri din diverse regiuni ale tarii...Si uite-asa am scapat de framantat...si cred ca am mai pus un kilogram pe mine. icon_cry.gif

#63 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 14 September 2004 - 03:20 PM

No eusa_naughty.gif eusa_snooty.gif

asa nu ne mai jucam

trebuia sa iei creion si hirtie sa notezi tot

si sa mai faci si poze

nu tu sa maninci si gata

data aviatoare asa sa faci

#64 Anat

Anat

    Big Chef

  • Membri
  • 737 posturi
  • Location:Canada

Postat 14 September 2004 - 11:09 PM

Uitati retetele si procedura:



Pâine cu seminte



1 cana = 1 cana de 250 ml



300 ml apa

2 linguri de lapte praf

1 lingura de miere

2 linguri de ulei

2 cani de faina alba

1 cana de faina integrala

1 1/2 lingurita de sare

3 linguri de seminte de in

2 linguri de seminte de floarea soarelui

1 lingura de sesam

drojdie de bere proaspata, cantitatea = marimea unei nuci



Eu o pun la framântat într-o masina de facut pâine.

Când este gata o scot si o las pe dulap acoperita cu un castron vreo 20 minute.

Apoi o formez, o pun în forma, îi fac 2-3 crestaturi în diagonala si-o ung cu un pic de albus de ou amestecat cu câteva picaturi de apa.

O las în cuptorul stins sa creasca 25-30 minute.

O coc pe 425F (cuptor preîncalzit) 10-12 minute si înca 10-15 pe 375F.

O scot si o las sa se raceasca pe un suport în metal.

De obicei fac mai multe si o parte le congelez.



Câte odata înlocuiesc semintele de floarea soarelui cu nuca rupta bucati. Daca pun nuca o adaug spre sfârsitul ciclului de framântat. E f. buna.





Franzele



1 1/2 cana de apa

1 lingurita de zahar

1 1/2 lingurita de sare

3 3/4 cani de faina alba

drojdie de bere proaspata (cât o nuca)



Adaug si 2 linguri de seminte de floarea soarelui chair daca reteta nu prevede si pun 3 cani de faina alba si ¾ de cana ori de faina neagra, ori de kamut sau épeautre (cereale care fac parte din familia grâului, dar nu stiu cum le zice în româna).



Ideea e ca încerc sa nu fac pâine doar cu faina alba (spre nemultumirea sotului si a fiului meu) faina care, ca sa fie alba, trece prin procedee chimice si-si pierde calitatile nutritive.



Pun totul în masina si o las sa framânte (acelasi lucru se poate face si cu un robot).

Când este gata las aluatul acoperit cu un castron pe dulap pret de vreo 15 minute.

Îl tai în doua, întind fiecare bucata în forma de dreptunghi pe care-l rulez apoi ca pe o franzela.

Le pun în forma, le crestez si le ung (albus+un pic de apa).

Lasate la crescut în cuptorul stins pentru 25-30 minute.

Coapte pe 425F (cuptor preîncalzit) 10-15 minute si înca 10 pe 375F. Lasate la racit.



Amândoua retetele le-am luat de pe internet; le-am modificat putin ca sa fie pe gustul meu.

#65 Anutza

Anutza

    Bucataras

  • Membri
  • 162 posturi
  • Gender:Female
  • Location:In afara Romaniei

Postat 14 September 2004 - 11:34 PM

Anat P, daca esti buna, cateva intrebari:



folosesti sistemul american? Adica o lingura + 1 TBSP?



zici ca pui la framantat aluatul intr-o masina de paine. deci nu o lasi acolo si la dospit...



zici ca: "O las în cuptorul stins sa creasca 25-30 minute". Si apoi o scoti din cuptor, dai focul pana ajunge la 450 si apoi bagi painea?



cat o cantari drojdia proaspata cat o nuca? Ca eu am drojdie uscata si vreau sa fac conversia.



Multumesc,

#66 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 15 September 2004 - 08:29 AM

Anat, faina de kamut am avut anul trecut si a facut fluturasi icon_cry.gif

Asa fac si eu piinea, singura chestie care imi lipsea ara dreptunghiul din care iesea apoi franzela si unsul cu albusul de ou.

Intimplarea face sa am seminte de floarea soarelui asa ca atunci cind voi face piinea am sa le folosesc.

#67 Mari-Ana

Mari-Ana

    Academic Chef

  • Membri
  • 1044 posturi
  • Location:Canada

Postat 15 September 2004 - 01:20 PM

Anat imi spui te rog unde gasesti drojdie proaspata la Montreal?
Mari

#68 Anat

Anat

    Big Chef

  • Membri
  • 737 posturi
  • Location:Canada

Postat 15 September 2004 - 02:49 PM

Anutza, folosesc sistemul american dar pentru seminte masor cu o lingura normala de supa.



Masina o folosesc numai pt framântat, nu o las la crescut acolo.



Eu am gaze la bucatarie si flacara de veghe întretine un pic de caldura în cuptor de aceea o las acolo la crescut. Stiu ca cele care au aragaz electric aprind lumina în cuptor si este suficient ca sa dea nitica caldura si oricum în cuptor este ferita de curenti de aer. Si cozonacul îl las sa creasca tot asa.



Dupa 25-30 minute o scot, dau drumul cuptorului si când ajunge la 450 bag pâinea.



Timpul de coacere este în functie si de cuptor, al meu încalzeste cu 25F mai putin decât arata asa ca ajusteaza si tu dupa cuptorul tau. Cred ca am sa modific reteta si o sa trec coapta la 425F.



Drojdia proaspata cred ca are în jur de 20 gr dar cel mai bine este sa te orientezi dupa cantitatea de faina. Stiu ca pe plicul de drojdie scrie pentru ce cantitate este suficient.

-----------

Adriana eu pastrez la congelator faina de kamut, épeautre sau 12 cereale ca si semintele de floarea soarelui sau de dovleac. Stiu ca se pot altera repede asa ca nu risc.

Daca-ti place pâinea cu nuci poti sa pui nuci în loc de seminte, este f. buna.

-----------

Mari-Ana, magazinul la care gasesc drojdie proaspata este Mayrand si adresa este :5650 Métroplitain, St-Léonard, telefon (514) 255-9330. Este între Lacordaire si Langelier.



Se vând câte doua pachete si am pastrat-o si 2 luni fara nici o problema. Am încercat sa o congelez dar am avut impresia ca aluatul facut cu drojdie congelata nu creste asa bine, asa ca o folosesc doar proaspata.

#69 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 15 September 2004 - 02:56 PM

Eu cumpar drojdia de la Metro in pachetoaie de 2,5 chilograme pentru ca m-am fixat ca aia e cea mai buna, pe linga faptul ca asa e foarte ieftina, bag la borcanele cite 50 sau 70 de grame si congelez. Cind am timp o scot afara si se scongeleaza singurica, cind nu bag o lingurita de malt de ala de care folosesc eu mereu si o bat in cap pina devine lichida.

Uite aici citeva subiecte in care am povestit despre piinile mele

http://www.culinar.r...ght=piine#42807

http://www.culinar.r...ght=piine#41553

http://www.culinar.r...ght=piine#35558

#70 n_puiu

n_puiu

    Master of disaster

  • Membri
  • 5562 posturi
  • Location:Dîn Corleone

Postat 15 September 2004 - 03:08 PM

vad grade Celsius si grade Fahrenheit; incerc sa dau o conversie, poate e de folos

Imagini atașate

  • 65097.jpg


#71 Aida_15016

Aida_15016

    Captain Cook

  • Membri
  • 222 posturi
  • Location:Australia

Postat 15 September 2004 - 03:55 PM

Multumesc Anat.

#72 Mari-Ana

Mari-Ana

    Academic Chef

  • Membri
  • 1044 posturi
  • Location:Canada

Postat 15 September 2004 - 04:08 PM

Mercic si eu Ana.
Mari

#73 Monika@USA

Monika@USA

    Eye of the Storm

  • Membri
  • 837 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Pacific NorthWest USA

Postat 17 September 2004 - 07:33 AM

...faina de kamut...



icon_redface.gif icon_redface.gif ce e aia "faina de Kamut" ? (daca nu te superi..de "nestiinta" mea)

Multumesc ! smile.gif
Nihil Sine Deo
user posted image

#74 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 17 September 2004 - 07:44 AM

E o faina alba, tot ceea ce iti scriu acum e din amintirile mele, mi se pare ca e obtinuta dintr-un griu pastrat nu stiu cite mii de ani in Egipt in vreo oala de-a lor si descoperit in zilele noastre, de aceea probabil pastreaza calitatile griului din antichitate fara modificarile griului normal. Puristii ii atribuie calitati exceptionale, eu sincer vorbind nu vad asa o mare diferenta, da ma rog, fiecare cu parerea lui. Eu am dat o gramada de bani pe el adica 3 euro si ceva pe chilogram in conditiile in care pe faina normala de exemplu dau 50 de centi si am avut si nenorocul sa faca fluturasi anul trecut cind a fost extrem de cald aici asa ca in cele din urma a folosit-o Marco sa faca lipici si sa deseneze parcarea in jurul casei icon_rolleyes.gif

#75 Monika@USA

Monika@USA

    Eye of the Storm

  • Membri
  • 837 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Pacific NorthWest USA

Postat 17 September 2004 - 07:56 AM

Multumesc Adriana de lamurire ! smile.gif
Nihil Sine Deo
user posted image

#76 ondina

ondina

    Captain Cook

  • Membri
  • 302 posturi
  • Location:Cluj

Postat 17 September 2004 - 07:59 AM

Foooarte interesant...

Habar nu aveam de chestia asta...Si cum adica, a incoltit graul ala care a stat mii de ani in oale????
user posted image
Frumusetsea s-a nascut inaintea ochilor care au privit-o.
C. Robinsco

Imagine postată

#77 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 17 September 2004 - 08:02 AM

Foooarte interesant...
Habar nu aveam de chestia asta...Si cum adica, a incoltit graul ala care a stat mii de ani in oale????



Nu stiu Ondina pentru ca n-am facut facultate de agronomie ci de litere.

#78 ondina

ondina

    Captain Cook

  • Membri
  • 302 posturi
  • Location:Cluj

Postat 17 September 2004 - 08:09 AM

Sorry.... am gandit numai cu voce tare....smile.gif
user posted image
Frumusetsea s-a nascut inaintea ochilor care au privit-o.
C. Robinsco

Imagine postată

#79 Anat

Anat

    Big Chef

  • Membri
  • 737 posturi
  • Location:Canada

Postat 17 September 2004 - 04:17 PM

Câte ceva despre kamut.

Traducere libera dupa un site numit Bio-Logique info.



Kamutul



Este o veche varietate de grâu dur, cu o mare valoare nutritiva.

Era cultivata în Egiptul antic si-n Mesopotamia acum 5000 de ani.



Se povesteste ca în 1948, undeva pe lânga Dashara, un pilot de US Air Force a adunat o mâna de grâne într-un sarcofag (astazi, oamenii de stiinta cred ca le-a luat mai degraba de la un taran local).

A oferit 36 de boabe unui prieten, care le-a trimis tatalui sau, fermier în Montana.

Semanate, aceste boabe (f. mari fata de boabele de grâu) au dat o mica recolta care, a fost distribuita câtorva agricultori locali, dupa care a fost uitata.



Treizeci de ani mai târziu, un inginer agronom si biochimist a regasit aceste grâne pe proprietatea tatalui sau si a înteles valaorea pe care o au.



Amândoi, tatal si fiul, se ocupa timp de zece ani sa o înmulteasca si o boteaza kamut, un vechi cuvânt egiptean care desemna grâul.

Se mai spune deasemeni ca acest cuvânt ar înseamna "sufletul pamântului ".



Tatal si fiul Quinn au depus numele de kamut ca marca comerciala, iar ministerul american al agriculturii a declarat-o varietate protejata.



Cultivat doar în agricultura biologica, kamutul are un gust delicios de nuci sau de alune.



Compozitie :



359 calorii pt 100 g :

apa 9.8%

proteine 17.3%

lipide 2.6%

glucide 68.2%

fibre 1.87%

potasiu 446mg, fosfor 411mg, magneziu 153mg, calciu 31mg, fier 4,2mg, sodiu 3,8mg, mangan 3,2mg, cupru 0,46mg

vitamina B1 0,45mg, B2 0,12mg, niacine 5,54mg, vitamina E 1,7





Proprietati :



Boaba de kamut e de 2-3 ori mai mare decât boaba de grâu dur si contine între 20 si 40 % mai multe proteine.

Deasemeni contine mai multi acizi aminée esentiali si mai multi acizi grasi nesaturati.

Bogat în selenium, kamutul ajuta la combaterea formarii radicalilor liberi si a aparitiei bolilor cardio-vasculare.

Continutul de magneziu si de zinc fac din el un excelent aliment contra oboselii, iar cantitatea mare de glucide, lipide si potasiu îi dau o mare valoare nutritiva.



Ca si épeautre si secara, alte doua cereale panificabile foarte vechi, kamutul reprezinta o foarte buna alternativa pentru persoanele intolerante la glutenul din grâu.





Utilizarile kamutului



Aceleasi ca si ale grâului.

#80 Mama Celeste

Mama Celeste

    Master of disaster

  • Membri
  • 2714 posturi

Postat 23 November 2004 - 05:05 AM

Sint doua variante....una este aluatul de la "Gogoasa Infuriata"

Si a doua cea de mai jos.

Diferenta intre ele este ca aluatul de la "Gogoasa Infuriata" iese ca painea...iar cele de mai jos ies foarte pufoase. Prietenii mei le prefera pe cele de jos.



Irina...re-editez acesta reteta pt tine special.

Daca nici pe asta n-o reusesti atunci undeva e un mare semn de intrebare cu ingredientele folosite de tine.



Azi am facut aceasta reteta si nu numai ca a reusit dar a iesit mai bine decit alte dati...chiar si pt mine.



Chifle



4 cani de faina (500gr)

Drojdie uscata 1 plic (7-10 gr cred ca atit cintareste un plic...eu folosesc masura de 1 lingurita..deci o lingurita plina de drojdie)

4 Linguri de zahar (70 gr) aici aveti optiunea de a pune mai putin zahar)

4 Linguri de lapte praf (40gr)(daca nu aveti in loc de apa calda se poate folosi lapte normal)

6 linguri de margarina sau unt nesarat (100gr) (in cazul in care folositi unt sarat omiteti sarea)

2 oua

1 lingurita de sare

130 ml de apa calduta - sau in cazul in care nu aveti lapte praf, lapte caldut



1 ou batut pt uns.



Deci se face un aluat care se framanta la fel ca si gogosile mele...fie ca e framantat cu mana ori cu masina. Totul e sa aveti grija la consistenta aluatului asa cum spus si la cozonaci.



Dupa ce a fost lasat la cald sa dospeasca se pune aluatul pe o planseta si se taie in potii mai mult ca betisoare...incercati sa manuiti aluatul cu grija ca sa nu piarda prea mult din bulele de aer.



Se ia capetele fiecarui betisor de aluat in miini si se face un nod...la care imreunati capetele si le plasati sub nod in timp ce le asejazi pe tava.



Se lasa la dospit cam in 15-20 minute timp in care le-ati stropit cu apa calduta ca sa nu se usuce.



Se ung cu ou batut si se presara cu semnite freferate...mie imi place macul foarte mult.



Se coc la 180°C (350°F) pt 10-15 minute...eu le las 15...dar vedeti ca depinde de cit de rumenite vor fi.



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi