Sari la conținut

Poză

Bors "Manastiresc" cu ciuperci


81 răspunsuri la acest topic

#1 nenea Radu

nenea Radu

    Master of disaster

  • Membri
  • 1752 posturi
  • Location:Piatra Neamt (Neamt)
  • Interests:prea multe ca sa le expun aici :-)

Postat 27 March 2006 - 08:56 PM

Bors "Manastiresc"


Azi am avut un drum la Targu Mures, in care la plecare (pe la 3 dimineatza) am avut numai necazuri : zapada si gheatza, completata cu ploaie si ceatza din plin.
Cand m-am intors la pranz,paraca nu mai era acelasi drum. Soarele chiar binevoia sa-mi acorde putzina atentzie, iar in apropiere de Sovata s-a intamplat ceva incredibil : am vazut patru berze si o famile de ratze salbatice care sfidau legea gripei aviare si scormoneau lenes prin smarcurile de langa drum.
Tot zambind eu asa in sinea mea, observ la catziva kilometri mai incolo pe drum localnici cu legaturi de ceapa rosie, ceapa cu un gust inconfundabil (diferita de orice alta ceapa rosie, poate cu exceptizia celei de Buzau). Nu ezit, cumpar o sarsana, dupa care incep sa pandesc vreuna din renumitele brutarii cu paini ardeleneshti traditzionale, mari cat roata carului si rumene ca..... ma rog, stitzi voi ca ce. Modul cum reactionau painile cand le strangeai in mana si plesneau nu poate fi descris , asa ca sar peste biggrin.gif .

In aceste imprejurari m-am hotarat sa fac imediat ce ajung acasa un bors cum stiu eu ....."manastiresc"

Prima data cand am mancat ciorba asta a fost la Popasul Braniste, in "Codrii de Arama" de langa manastirile Neamt, Secu, Sihastria. In menu scria �Bors Manastiresc�, m-a tentat foarte mult sa-l incerc , si�.. am ramas cu gustul deosebit.
Va dati seama ca reteta de acolo era cu mult mai complexa, in acea zona, in padurile de stejar si fag, in lunile de toamna , calugarii culeg foarte multe soiuri de ciuperci, numai de ei stiute, pe care le taie felii si le usuca la soare, apoi le atarna in legaturi pe sfori, adevarate conserve pe timp de iarna, iar la diferite mancaruri pun cate o gramajoara din acestea.
Eu am redus cumva reteta la ce se poate gasi prin camara oraseanului, mai ales in conditziile in care in ultimii ani s-au dezvoltat foarte mult centrele de colectare a ciupercilor de padure (in detrimentul nostru, cei care locuim in zonele de padure, si care cand mai facem iesiri de toamna pt ciuperci, ia-le de unde nu-s).
Asa ca , sa trecem la treaba . ingrediente : bors de putina (traba voastra de unde faceti rost), ciuperci �ghebe� puse la sare de cu toamna, lasate o noapte la desarat (mai exista amestecuri de ciuperci de padure congelate, parca Hortex era producatorul, nu mai retin exact, si in Metro am vazut borcane de ghebe produse de Conservfruct Baltatesti ), morcov, telina, patrunjel radacina, pastarnac,4-5 cartofi,sfecla roshie (foarte roshie, nu corcita), loboda, stevie, leustean (eu am folosit uscat, ca nu e altul acuma), si putin zarzavat de la borcan , pentru ca acolo am mult ardei gras cu rosii si frunze de tzelina, care impreuna au un gust specific, foarte bun:

IMG_0002.JPG

Eu tai legumele mai marunt , cumva ca nishte taitzei, doar cartofii shi sfecla fiind mai mari.
Se pun toate radacinoasele la fiert. Intre timp, se taie ciupercile la dimensiuni acceptabile (nu foarte marunt) si se calesc in ulei :

IMG_0003.JPG

Se calesc pe indelete, deoarece aceasta e singura �carne� din ciorba, apoi se toarna in ciorba clocotinda (observatzi ce bolboroseala acolo):

IMG_0004.JPG

Se mai lasa un pic la clocotit, sa iasa gustul din ciuperci in ciorba, apoi se adauga si borshul :

IMG_0005.JPG

Sunt cazuri cand dupa ce a fost adaugat borshul se face spuma si atunci trebuie spumuita ciorba. La final se adauga verdetzurile :

IMG_0006.JPG

Precum shi leusteanul uscat (sfaramat foarte bine, sa poata sa difuzeze gustul in ciorba).

IMG_0007.JPG

In lunile de vara, cand avem leustean proaspat, acesta se adauga in farfurie, cand se serveste .

Cam asta a fost tot. Acuma trebuie sa ma grabesc, Ioana nu a venit de la servici , vreau sa-i pregatesc o surpriza . Oare mi-a ieshit ? :


IMG_0008.JPG

PS � cand nu e post, merge pusa smantana in ciorba, iar in lunile de vara se mananca rece, cu ceapa verde . Este irezistibil.

Editat de nenea Radu, 19 December 2008 - 10:04 AM.

Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?

#2 MAlexa

MAlexa

    micro Bucatar

  • Membri
  • 4 posturi

Postat 27 March 2006 - 09:29 PM

Cred ca esti fan Calistrat Hogas. Ai si o Pisicuta?
Interesanta reteta.

#3 danluc77

danluc77

    Captain Cook

  • Membri
  • 368 posturi
  • Gender:Female
  • Location:israel

Postat 27 March 2006 - 10:33 PM

interesanta reteta,problema mea este ca eu nu gasesc aici bors.Am sa incerc cu zeama de lamie icon_frown.gif
luci

#4 Rebella

Rebella

    VIP Member

  • Best romantic story teller
  • 7090 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Does it matter?
  • Interests:chestii, socoteli

Postat 27 March 2006 - 10:40 PM

Nici pe aici urma de bors icon_frown.gif ... foarte interesanta reteta iar felul cum ai prezentat ultima poza, hmm foarte rustic, traditional romanesc icon_smile.gif ... asa mancau bunicii odata de mult icon_smile.gif
Felicitari.
Sa fim oameni macar atata timp cat stiinta n-a descoperit ca suntem...altceva!

#5 Ducky

Ducky

    mac mac

  • Membri
  • 1593 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Iasi acum in Würzburg

Postat 27 March 2006 - 10:48 PM

Ce ne faci nene Radu? Imi ploua in gura mincacios.gif .Nu stiu de gasesc borsh aici ca tare imi este dor.
Foarte frumos si felul descrierii retetei . hello2.gif Felicitari
Viata e ca o floare.La fiecare petala o iluzie,la fiecare spin o realitate...!

#6 BIJU

BIJU

    Academic Chef

  • Membri
  • 1482 posturi
  • Location:dAu La Kuaie
  • Interests:sa stiu sa fac poale in brau pentru nepoti

Postat 28 March 2006 - 12:17 AM

Daca ai reusit? Ohohoo si inca cum !! Pai sa ma astepte pe mine sotioru meu cu asa ceva as ramane masca pentru ca mie imi plac tare mult borsurile moldovenesti cu leustean. De-abia astept sa ajung in partea aceea si sa mananc. La noi mai greu cu borsu si daca pe ala nu-l ai nu prea iese treaba.

#7 SIMONA.B

SIMONA.B

    Master of disaster

  • Membri
  • 3262 posturi
  • Gender:Female
  • Location:INDIANA
  • Interests:fotografie si mancare :D

Postat 28 March 2006 - 04:16 AM

Ce zici tu daca il scolesti un pic pe al meu sot , cam cum ar trebui sa mai gaseasca si el cutitul, polonicul si mai stiu eu ce prin bucatarie icon_biggrin.gif ???????????!!!!!!!



Fericita tre sa fie nevasta-ta , eu macar sper sa am o nora fericita ca incerc sa imi tin baiatul aproape in bucatarie!!!!!



Foarte fain borsul si l-as face si eu daca chiar as avea ceva bors bors. Stiu ca se face dar tare mi-e lene sa caut tarate prin magazin si sa mai fiu si sigura ca is bune wink.gif .





#8 Daneza13

Daneza13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2213 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montreal

Postat 28 March 2006 - 05:48 AM

Nenea Radu, felicitari pentru toate retetele pe care ni le-ai prezentat pana acum eusa_clap.gif. Atat de minunat povestesti, ca sincer, parca-i si vedeam pe calugarii aia culegand ciuperci laugh.gif si facand bors "manastiresc".
Vorba Simonei, fericita trebuie sa fie Ioana cu un asa sot. L-am notat sa-i fac si eu o surpriza sotului, dar la mine surpriza o sa fie fara stevie si loboda (ca n-am de unde sa le iau aici), cred ca merge si asa...ce zici?

Luci, Aura, Kuky, Biju si Simona, ziceti ca n-aveti de unde lua bors. Dar tarate gasiti??? Daca da, va pot spune eu cum sa faceti bors in casa (chiar daca nu aveti huste), nu-i greu deloc. Eu am tot timpul bors in casa pentru ca sotului ii plac tare mult ciorbele cu bors.
A life spent making mistakes is not only more honourable but more useful than a life spent doing nothing. - George Bernard Shaw

Aventuri Culinare

#9 Colentina

Colentina

    Big Chef

  • Membri
  • 935 posturi
  • Location:pe malul oceanului

Postat 28 March 2006 - 06:24 AM

Daneza13, te rog spune-ne cum faci borsul. Eu am incercat de doua ori (dupa reteta din cartea de bucate) si nu mi-a iesit. Nenea Radu, borshul e grozav!

#10 Bogdana

Bogdana

    Master of disaster

  • Membri
  • 8527 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 28 March 2006 - 07:23 AM

si eu vreau reteta de booooooors rolleyes.gif
Asa, si?



#11 stella

stella

    Ajutor de bagator de seama

  • Membri
  • 10123 posturi
  • Location:Europa
  • Interests:^_^ :D

Postat 28 March 2006 - 07:53 AM

si eu fac cateodata bors cu tarate si pun 1-2 felii de paine f. neagra, apa clocotita si ....astept fermentarea lactica.
à propos, la mine a inceput timid sa iasa leusteanul, dar n-am acele ghebe. asta e ,cand ai una n-ai alta.
pofta mare fcelor ce o fac. cool.gif
Fan n_puiu for ever



#12 nenea Radu

nenea Radu

    Master of disaster

  • Membri
  • 1752 posturi
  • Location:Piatra Neamt (Neamt)
  • Interests:prea multe ca sa le expun aici :-)

Postat 28 March 2006 - 08:06 AM

Vedetzi ca ma deochiatzi , si dupa aia e belea.

laugh.gif


Cat despre ingrediente, doar ciupercile, cartofii si sfecla sint esentiale pentru ca vor avea gustul pregnant, restul sunt un "pretext" pentru a evidentzia aceste gusturi.

La reteta de bors, tehnica practic e simpla (dar n-am incercat-o niciodata).
Se tarna apa fiarta peste taratza de grau si ceva de porumb, iar apa fierbinte provoaca procesul de acrire a lor.
In lunile de vara se mai bune o crengutza cu frunze de vishin.

Unii au mai pus cica si macrish ( e o planta ca trifoiul, foarte acra)
Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?

#13 BD

BD

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 14857 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 28 March 2006 - 08:10 AM

QUOTE(nenea Radu @ Mar 27 2006, 09:56 PM) Vezi post
(mai exista amestecuri de ciuperci de padure congelate, parca Hortex era producatorul, nu mai retin exact, si in Metro am vazut borcane de ghebe produse de Conservfruct Baltatesti ),


Da si era peste 80.000 lei vechi borcanelul de ghebe asa ca ciuciu icon_smile.gif
Ale mele


şi când plâng eu râd

#14 nenea Radu

nenea Radu

    Master of disaster

  • Membri
  • 1752 posturi
  • Location:Piatra Neamt (Neamt)
  • Interests:prea multe ca sa le expun aici :-)

Postat 28 March 2006 - 08:10 AM

QUOTE(MAlexa @ Mar 27 2006, 10:29 PM) Vezi post

Cred ca esti fan Calistrat Hogas. Ai si o Pisicuta?
Interesanta reteta.



Hogas nu, chiar daca e din Neamt. Dar Sadoveanu da din toata inima.
Acuma, in afara de ce am fost obligat prin scoala sa citesc de Hogas e mai mult decat posibil sa fie cu mari goluri, dar totusi indraznesc sa intreb de unde faza cu Pisicutza ?
Eu parca tzin minte de Bisisica, care era calul icon_biggrin.gif

Iar cal am , e martzoaga de mashina, pe care am bagat-o prin toate rapele de munte, fara a -mi face prea multe probleme. laugh.gif
Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?

#15 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 28 March 2006 - 09:29 AM

Eu dau toata farfuria aia de bors pe jumatatea aceea de piine icon_smile.gif
Undeva cindva pe aici eu am incercat sa fac borsu, cu poze evident rolleyes.gif , dupa indicatiile lui Anat, cine stie pe unde o fi mesajul acela....

#16 nenea Radu

nenea Radu

    Master of disaster

  • Membri
  • 1752 posturi
  • Location:Piatra Neamt (Neamt)
  • Interests:prea multe ca sa le expun aici :-)

Postat 28 March 2006 - 09:41 AM

QUOTE(Adriana Nicoleta @ Mar 28 2006, 10:29 AM) Vezi post

Eu dau toata farfuria aia de bors pe jumatatea aceea de piine icon_smile.gif
Undeva cindva pe aici eu am incercat sa fac borsu, cu poze evident rolleyes.gif , dupa indicatiile lui Anat, cine stie pe unde o fi mesajul acela....


si la ei painile dupa retetele vechi sunt pe cale de disparitzie (nu se preteaza la industrializare).
Cel putzin paine pe vatra cu cartofi.... lucru foarte rar
Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?

#17 BD

BD

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 14857 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 28 March 2006 - 09:56 AM

QUOTE
dar totusi indraznesc sa intreb de unde faza cu Pisicutza ?
Eu parca tzin minte de Bisisica, care era calul


Pisicuta era calul si Hogas are casa memoriala in Piatra chiar daca e din Tecuci, de fapt a fost si reinhumat acolo.

Uite si povestirea:
http://www.scriptori...text-print.html
Ale mele


şi când plâng eu râd

#18 nenea Radu

nenea Radu

    Master of disaster

  • Membri
  • 1752 posturi
  • Location:Piatra Neamt (Neamt)
  • Interests:prea multe ca sa le expun aici :-)

Postat 28 March 2006 - 10:51 AM

QUOTE(BD @ Mar 28 2006, 10:56 AM) Vezi post

Pisicuta era calul si Hogas are casa memoriala in Piatra chiar daca e din Tecuci, de fapt a fost si reinhumat acolo.

Uite si povestirea:
http://www.scriptori...text-print.html



Bisisica era oaia lu' Niculae din Morometzii laugh.gif

da' cica daca ai terminat liceul acu' mai bine de 20 ani, se iarta laugh.gif
Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?

#19 marcel marcel

marcel marcel

    Captain Cook

  • Membri
  • 448 posturi
  • Location:camara vecinilor

Postat 28 March 2006 - 11:00 AM

oooooffff........doamne....!!! mai omule...ne omori cu zile....
Orice lucru bun in viata este ilegal, imoral sau ingrasa.... !!!

#20 Iubita

Iubita

    Big Chef

  • Membri
  • 819 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 28 March 2006 - 11:14 AM

Nene Radu, zi si mie de se poate pune alt soi de ciuperca, in afara de champignion, nu am de un' sa iau altceva.



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi