Sari la conținut

Poză

Retete pentru wok


126 răspunsuri la acest topic

#1 Daneza13

Daneza13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2213 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montreal

Postat 01 June 2006 - 07:03 PM

M-am gandit sa deschid topicul asta ca sa adunam aici retetele care se prepara in ustensila asta minunata...pe care eu am folosit-o ieri pentru prima data. M-am dotat, nu cu mult timp in urma si cu o carticica cu retete pentru wok, pe care am de gand sa le pregatesc pe cat posibil, in marea lor majoritate.

M-as bucura daca si nenea Radu (care am vazut ca pregateste retete minunate, in wok...si nu numai) si alti culinari/culinarese, se vor alatura mie la acest subiect. icon_smile.gif

Pui cu lamaie ("Lemon Chicken")

ingrediente:
2 albusuri
7 lingurite amidon de porumb (am pus una in plus)
cam 600 g piept de pui fara os si piele (am avut 660 g de la 2 piepti)
1/2 cana ulei (120 ml)
1 ceapa (am pus 2 ca erau mai mici)
1 catel usturoi (3 mai anemici)
1 ardei gras rosu (am pus si jumatate de galben)
2/3 cana supa de pui (200 ml)
coaja rasa si sucul de la o lamaie
1 lingura zahar
1 lingura sos de soia (light soy sauce)
1 lingura vin de orez sau dry sherry (asta l-am sarit, ca nu-l aveam)
un strop de sos de ardei iute (hot pepper sauce, am pus in loc putina pudra de chilli)
frunze de ceapa ciorii pentru decor
orez pentru servit

[attachmentid=48431]

Imagini atașate

  • 1.jpg

A life spent making mistakes is not only more honourable but more useful than a life spent doing nothing. - George Bernard Shaw

Aventuri Culinare

#2 Daneza13

Daneza13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2213 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montreal

Postat 01 June 2006 - 07:12 PM

Pieptul de pui se taie fasii. Intr-un castron se bat albusurile impreuna cu 5 lingurite de amidon (eu am pus si putina sare si piper proaspat macinat). Se adauga puiul si se amesteca bine, ca sa se acopere cu amestecul de albus+amidon. Apoi se pune la frigider pentru 10-15 min.
[attachmentid=48435]

Imagini atașate

  • 3.jpg

A life spent making mistakes is not only more honourable but more useful than a life spent doing nothing. - George Bernard Shaw

Aventuri Culinare

#3 Daneza13

Daneza13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2213 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montreal

Postat 01 June 2006 - 07:16 PM

Se incinge uleiul in wok, apoi se pun bucatile de pui la prajit cam 2-3 min.(in transe), intorcandu-le pe toate partile, pana devin aurii.
[attachmentid=48436]

Pe masura ce se prajesc se scot pe un servetel de hartie, ca sa mai absoarba din ulei.
[attachmentid=48437]

Imagini atașate

  • 4.jpg
  • 5.jpg

A life spent making mistakes is not only more honourable but more useful than a life spent doing nothing. - George Bernard Shaw

Aventuri Culinare

#4 Daneza13

Daneza13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2213 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montreal

Postat 01 June 2006 - 07:21 PM

Ardeiul gras, ceapa se taie fasii subtiri, usturoiul feliute
[attachmentid=48438]

si se pun la calit in wok, pana ce ceapa incepe sa se inmoaie (dupa ce in prealabil s-a scurs uleiul, si s-a mai pastrat doar o lingura pentru prajit)
[attachmentid=48439]

Imagini atașate

  • 6.jpg
  • 7.jpg

A life spent making mistakes is not only more honourable but more useful than a life spent doing nothing. - George Bernard Shaw

Aventuri Culinare

#5 Daneza13

Daneza13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2213 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montreal

Postat 01 June 2006 - 07:27 PM

Se adauga supa de pui, sucul si coaja rasa de lamaie, zaharul, sosul de soia, vinul de orez si sosul de ardei iute (praful de chilli, in cazul meu)
[attachmentid=48440]

Se dizolva restul de 3 lingurite de amidon in 2 linguri apa rece, si se adauga si el la un loc cu celelalte.
Se fierbe cam 30 sec, sau pana ce sosul se ingroasa.
[attachmentid=48441]

Imagini atașate

  • 8.jpg
  • 9.jpg

A life spent making mistakes is not only more honourable but more useful than a life spent doing nothing. - George Bernard Shaw

Aventuri Culinare

#6 Floricica

Floricica

    is de-a dreptu' pe langa

  • Membri
  • 4492 posturi
  • Location:Onesteanca in Toronto

Postat 01 June 2006 - 07:33 PM

Ma scuzati, dar eu is mai de la tara, nu pricep de ce trebuie musai wok de asta.
Intr-o tigaie sau cratita, ceaun nu se poate face aceeasi combinatie? Si pentru wok nu trebuie foc mare? Cum se gateste la aragaz electric sau pe plita plana? Cati ani trebuie sa lucrez la sala de sport ca sa pot manui un wok de asta de 10 kile?

Nu sufar din cauza nebuniei, profit in fiecare moment de ea.


#7 Daneza13

Daneza13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2213 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montreal

Postat 01 June 2006 - 07:34 PM

Se adauga si bucatile de pui la sos, si se mai lasa sa fiarba cam un minut. Se amesteca bine, ca sa se acopere puiul cu sos.
[attachmentid=48443]

Servit cu orez, si cu ceva sos din ala de smantana cu usturoi si patrunjel de-al lui nenea Radu (ca prea mi-a facut pofta de-atatea ori cu el). Nu stiu daca se potrivea la mancarea asta, dar a mers la fix, barbata-miu s-a lins pe degete.laugh.gif [attachmentid=48445]

Pofta mare! Este delicios. icon_smile.gif

Imagini atașate

  • 10.jpg
  • 11.jpg

A life spent making mistakes is not only more honourable but more useful than a life spent doing nothing. - George Bernard Shaw

Aventuri Culinare

#8 Floricica

Floricica

    is de-a dreptu' pe langa

  • Membri
  • 4492 posturi
  • Location:Onesteanca in Toronto

Postat 01 June 2006 - 07:39 PM

Daneza, ma scuzi ca m-am intercalat in postarea ta dar tot astept lamuriri.
E foarte apetisant puiul cu lamaie, dar nu pot sa-l fac decat la wok?

Nu sufar din cauza nebuniei, profit in fiecare moment de ea.


#9 Daneza13

Daneza13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2213 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montreal

Postat 01 June 2006 - 07:40 PM

Floricico, cine n-are wok poate sa faca si in cratita sau tigaie, nu-i bai. Eu daca am avut am pregatit in el (cum am spus mai sus, reteta este dintr-o carte cu mancaruri gatite-n wok). Si nu cred ca esti chiar de la tara, daca sti ca la wok trebuie foc mare .Merge si pe aragaz electric, ca doar incingi uleiul sa fie "very hot". wink.gif
A life spent making mistakes is not only more honourable but more useful than a life spent doing nothing. - George Bernard Shaw

Aventuri Culinare

#10 Floricica

Floricica

    is de-a dreptu' pe langa

  • Membri
  • 4492 posturi
  • Location:Onesteanca in Toronto

Postat 01 June 2006 - 07:46 PM

Pai tocmai ca-s si de la tara , cred ca wokul asta se incinge cel mai bine la flacara de la soba icon_smile.gif
Merci de lamuriri, nu stiam care-i smecheria.

Nu sufar din cauza nebuniei, profit in fiecare moment de ea.


#11 Micu Livia

Micu Livia

    Academic Chef

  • Membri
  • 1338 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 01 June 2006 - 08:25 PM

Modul cum e pregatit puiul e chiar fain. Incerc sa ma feresc de prajit dar din cand in cand oi mai calca si eu stramb.Si atunci o sa fac reteta asta ca tare bine mai arata.
Multam.
Adevarata varsta se socoteste in anii pe care nu i-ai trait degeaba.

#12 Daneza13

Daneza13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2213 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montreal

Postat 01 June 2006 - 09:13 PM

QUOTE
(Micu Livia @ Jun 01 2006, 06:25 PM)
... Incerc sa ma feresc de prajit dar din cand in cand oi mai calca si eu stramb... Multam.


Cu placere.
Tocmai de-aia e bun wok-ul, ca se foloseste foarte putin ulei sau grasime la gatit, iar mancarea fiind preparata la foc puternic si repede, isi pastreaza culoarea, aroma proaspata, vitaminele si nutrientii. icon_smile.gif
A life spent making mistakes is not only more honourable but more useful than a life spent doing nothing. - George Bernard Shaw

Aventuri Culinare

#13 nenea Radu

nenea Radu

    Master of disaster

  • Membri
  • 1752 posturi
  • Location:Piatra Neamt (Neamt)
  • Interests:prea multe ca sa le expun aici :-)

Postat 02 June 2006 - 07:33 AM

Dana, arata super, da cu aprecierile la adresa preceperii mele la mancarurile facute in Wok pune frana, ca rade lumea de mine dupa aia. (si eu de-abia am facut cateva retete in cele doua wok-uri)
Din ce am vazut eu, cel mai in tema topic pe tema asta e :

http://www.culinar.r...?showtopic=8291


Iar ce ai facut tu este super acolo.

Despre unificarea retetelor in imagini, sa vb cu adminii.
Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?

#14 Daneza13

Daneza13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2213 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montreal

Postat 03 June 2006 - 06:38 AM

Nene Radule, nu mai fi asa modest laugh.gif, ca alea cateva retete in wok (si nu numai) ti-au iesit tare apetisante. Multumesc pentru link, imi notasem deja tot de-acolo. wink.gif

Si sa continui cu alta reteta... Astazi am pregatit Vita picanta cu susan ("Spicy Sesame Beef")
ingrediente:
1 lingura amidon
3 linguri sos de soia
cam 450 g muschi de vita (am avut cam 570 g taiata cuburi)
un buchetel broccoli (ce ma inebunesc pe mine masurile astea americane rolleyes.gif , cica 12 oz. florete de broccoli laugh.gif )
2 linguri ulei de susan
2 catei usturoi
1 ardei gras rosu
1 radacina ghimbir (cam 2,5 cm)
1 ardei iute rosu (pe asta l-am sarit, am pus un praf de chilli)
1 conserva de baby corn
1/2 cana supa de vita, pui sau apa (am avut supa de pui si-am pus cam 250 ml)
4-6 cepe verzi
seminte de susan rumenite pentru ornat
orez sau taitei pentru garnitura

[attachmentid=48581]
Sticla de ulei de floarea-soarelui nu avea ce cauta in poza (am pus-o din viteza, poate doar cine n-are ulei de susan, sa inlocuiasca cu de care are), iar amidonul am uitat sa-l pun cu celelalte la un loc. rolleyes.gif

Imagini atașate

  • 1.jpg

Editat de Daneza13, 03 June 2006 - 07:08 AM.

A life spent making mistakes is not only more honourable but more useful than a life spent doing nothing. - George Bernard Shaw

Aventuri Culinare

#15 Daneza13

Daneza13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2213 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montreal

Postat 03 June 2006 - 06:45 AM

Carnea se taie fasii subtiri. Amidonul se amesteca cu sosul de soia intr-un castron, si peste se pune carnea. Se tavaleste bine prin sos, ca sa se acopere...si se pune la frigider penru 20 min.
[attachmentid=48582]

Broccoli se taie in florete mai mici, iar tijele se taie si ele pe diagonala in bucatele. Ardeiul gras fasii subtiri, usturoiul feliute, ghimbirul se curata si se taie julienne, si ceapa verde rondele (mai lungi).
[attachmentid=48583]

[attachmentid=48584]

Imagini atașate

  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg

A life spent making mistakes is not only more honourable but more useful than a life spent doing nothing. - George Bernard Shaw

Aventuri Culinare

#16 Daneza13

Daneza13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2213 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montreal

Postat 03 June 2006 - 06:55 AM

Se incinge wok-ul si se adauga uleiul de susan. Se lasa sa se incalzeasca si se invarte, ca sa se imbrace si peretii tigaii. Se pune carnea (in reteta scria ca si marinata..care ?blink.gif, ca toata se imbiba in carne..in fine) la prajit (toata, eu am vrut s-o adaug in transe, ca la reteta cu pui...dar uleiul aici e putin si se duce repede), amestecand tot timpul pana se maroneste. (cam 2-3 min.)
[attachmentid=48585]

Dupa ce s-a rumenit bine se scoate pe o farfurie
[attachmentid=48586]

apoi am pus in tigaie usturoiul si ghimbirul (am lasat si focul putin mai domol, ca sa nu arda si sa se amareasca ghimbirul)
[attachmentid=48587]

Imagini atașate

  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg

A life spent making mistakes is not only more honourable but more useful than a life spent doing nothing. - George Bernard Shaw

Aventuri Culinare

#17 Daneza13

Daneza13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2213 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montreal

Postat 03 June 2006 - 07:02 AM

Se caleste 1 min, apoi se adauga broccoli, ardeiul gras si baby corn-ul (am dat focul iarasi mai tare). Se lasa la calit 2-3 min, pana ce se inmoaie brocoli, dar ramane inca crocant.
[attachmentid=48588]

apoi se pune si supa si ceapa verde si se lasa sa fiarba putin.
[attachmentid=48589]

La final se adauga si carnea, se mai lasa 1-2 min.pana se ingroasa putin sosul. Eu am mai pus si putin praf de chilli (ca nu pusesem ardeiul iute), si putin piper si sare.
[attachmentid=48590]

Imagini atașate

  • 8.jpg
  • 9.jpg
  • 10.jpg

A life spent making mistakes is not only more honourable but more useful than a life spent doing nothing. - George Bernard Shaw

Aventuri Culinare

#18 Daneza13

Daneza13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2213 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montreal

Postat 03 June 2006 - 07:06 AM

Ca garnitura taietei, ca orez avusesem la cealalta (am avut niste taitei chinezesti cu morcovi...unde or fi fost nu stiu, ca nu s-au simtit la gust laugh.gif)
[attachmentid=48592]

Imagini atașate

  • 11.jpg

A life spent making mistakes is not only more honourable but more useful than a life spent doing nothing. - George Bernard Shaw

Aventuri Culinare

#19 nenea Radu

nenea Radu

    Master of disaster

  • Membri
  • 1752 posturi
  • Location:Piatra Neamt (Neamt)
  • Interests:prea multe ca sa le expun aici :-)

Postat 03 June 2006 - 07:42 AM

arata, hmmmm, bun bun tare.
Eu am facut ceva la wok, nu e reteta chinezeasca, da tare mi-a fost la indemana wok-ul laugh.gif
am s-o pun luni, marti.
Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?

#20 Daneza13

Daneza13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2213 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montreal

Postat 03 June 2006 - 11:01 PM

QUOTE
(nenea Radu @ Jun 03 2006, 05:42 AM)
...Eu am facut ceva la wok, nu e reteta chinezeasca, da tare mi-a fost la indemana wok-ul
am s-o pun luni, marti.


Nu-i bai ca nu-i chinezeasca, te astept aici cu reteta icon_smile.gif . In cartulia aia de care ziceam si din care m-am apucat sa fac retetele astea, nu sunt numai asiatice...si sunt chiar si vreo 4 deserturi din fructe, preparate-n wok. O sa le incerc si pe alea si le pun, bineinteles, tot aici.
A life spent making mistakes is not only more honourable but more useful than a life spent doing nothing. - George Bernard Shaw

Aventuri Culinare



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi