Sari la conținut

Poză

Dulceata de visine


30 răspunsuri la acest topic

#1 Irbis

Irbis

    Bucataras

  • Membri
  • 96 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 23 June 2006 - 11:20 AM

Reteta e din Sanda Marin. Fac dulceata in fiecare vara si mereu mi-a iesit exceptionala. Prietenii mei din alte tari sunt topiti dupa ea rolleyes.gif


Intai ingredientele:
- o farfurie (adanca) cu varf de visine fara samburi
- 1 kg zahar
- zeama de la 1/2 lamaie
- vanilie

IPB Image

In final eu am pus in oala de teflon in care fac dulceata 4 farfurii visine, 4 kg zahar, zeama de la doua lamai si un baton de vanilie.

Am pus prima serie de visine cu zaharul, lamaia si vanilia la fiert la foc mic si pe masura ce mai umpleam cate o farfurie de visine le adaugam in oala cu zaharul si zeama de lamaie.

In curs de topire a zaharului

IPB Image

La fiert

IPB Image

In timpul fierberii face spuma care trebuie scoasa cu spumiera

IPB Image

Eu am lasat-o sa fiarba cateva ore bune, la foc mic, pana a scazut suficient si s-a ingrosat. Oricum dupa racire devine si mai vascoasa asa ca nu va speriati daca e destul de lichida cat e inca fierbinte. Bineinteles ca am uitat de ea cand m-a sunat cineva la telefon si s-a scurs multa spuma pe aragaz (asa ca va recomand sa puneti folie de aluminiu daca credeti ca ati putea uita de ea). Eu o fierb pana e usor caramelizata. Dupa ce o opriti trebuie sa o acoperiti cu un prosop umed si bine stors.

Si aici rezultatul:

IPB Image

Si pe fond alb ca sa se vada mai bine culoarea:

IPB Image

Apoi se toarna in borcane foarte curate si uscate si se pastreaza fara nici o problema. Nu mi-a mucegait niciodata .

#2 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 23 June 2006 - 11:39 AM

QUOTE(Irbis @ Jun 23 2006, 11:20 AM) Vezi post

Fac dulceata in fiecare vara si mereu mi-a iesit exceptionala. Prietenii mei din alte tari sunt topiti dupa ea

Nu mai vorbesc in viata mea cu tine! bawling.gif

#3 Robotzica

Robotzica

    Captain Cook

  • Membri
  • 230 posturi
  • Location:Romania

Postat 23 June 2006 - 12:01 PM

Cam mica cantitatea de visine. Cate borcane ti-au iesit?
Pentru iarna ar trebui sa faci din vreo 10 kg. ca sa ai...nu? laugh.gif

#4 Irbis

Irbis

    Bucataras

  • Membri
  • 96 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 23 June 2006 - 12:10 PM

Ai dreptate, dar mai urmeaza o serie de 5 kg. Nu puteam sa scot samburii la 10 kg ca ma lasau nervii si nici nu aveam unde sa o fierb.
Inca nu stiu cate borcane, ca mi-a fost lene sa o pun in borcane. Diseara pot sa-ti spun.

Editat de Irbis, 23 June 2006 - 12:10 PM.


#5 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 23 June 2006 - 12:18 PM

Irbis, te-ai uitat pe siteul lui dmail?
Poate au aparatul pe care mi l-am luat eu.
Uite aici:
http://www.culinar.r...showtopic=11539
La visine care sunt mai moi ca ciresele cre ca ar merge foarte bine.

#6 Sabe Li

Sabe Li

    Captain Cook

  • Membri
  • 463 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Iasi

Postat 23 June 2006 - 12:38 PM

In suplimentul de la Jurnalul National au fost publicate mai multe retete de dulceata, care cred ca sunt ale renumitului Emil Frederic. Le gasiti aici:

dulceturi

dulceturi II

si serbeturi

Sper sa nu se supere Irbis, a carei dulceata arata fantastic. Am pus linkurile aici, ca sa nu mai deschid un thread nou tot despre dulceturi.

Cat despre mine, am o reteta imbatabila pentru dulceturi: le va face mama anul acesta, ca anul trecut am cam dat gres cu dulceata de capsune si mi-am promis ca anul asta nu recidivez... tongue.gif
Da' tot nu bag mana in foc, cu atattea retete&imagini pe care le postati voi icon_biggrin.gif .

#7 Irbis

Irbis

    Bucataras

  • Membri
  • 96 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 23 June 2006 - 01:34 PM

Adriana, tocmai am sunat la Dmail si nu au obiectul wink.gif . Le-am trimis o poza cu el oricum.
Cred ca e tare bun.

Sabe Li, nu am de ce sa ma supar ca ai postat si alte retete icon_smile.gif

#8 Happy.

Happy.

    Supercalifragilistic!!!

  • Membri
  • 8845 posturi

Postat 23 June 2006 - 02:01 PM

QUOTE(Irbis @ Jun 23 2006, 12:20 PM) Vezi post

- zeama de la 1/2 lamaie

Eu pun lamaia taiata feliute, nu numai zeama de lamaie. E delicioasa lamaia din dulceatza.

IPB Image
Asa arata lamaia din dulceatza mea de capsuni.



#9 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 23 June 2006 - 02:08 PM

Si mama pune lamiia felii asa si tare-mi place sa o gasesc si eu prin dulceata.


#10 Lapona

Lapona

    Cu ursii albi

  • Membri
  • 6054 posturi
  • Gender:Female
  • Location:inbetween
  • Interests:Ceea ce se intampla si...de ce se intampla :)

Postat 23 June 2006 - 02:33 PM

Aoleo, arata super Irbis. La mine asta era vara "dulcele" meu, sau cea de capsuni.
Ma bate gandul sa o fac si eu si vreau sa inlocuiesc cu fructoza sau suplinitor de zahar. Aveti idee cam cat se pune'? Parca aceeasi intrebare a pus-o si Nazdravana.
Mi-e ca nu iese ...

Maya daca treci pe aici spune-mi si mie te rog, se gasesc visine proaspete de cumparat? Eu nu am vazut pana acum.
.................................
În ţări de gheaţă urgisită,
Pe-acelaşi timp trăia cu el,
Laponă mică, liniştită,
Cu piei, pre nume Enigel.
..................................
Că dacă-n iarnă sunt făcută,
Şi ursul alb mi-e vărul drept,
Din umbra deasă, desfăcută,
Mă-nchin la soarele-nţelept.
.......................................


1. Day A.H. - only theories? Explore more at http://channel.natio...th-pole-shift-1 about the After Humans Era.

#11 alva_tm

alva_tm

    micro Bucatar

  • Membri
  • 21 posturi

Postat 23 June 2006 - 03:26 PM

Intrebare de incepator unsure.gif : cum se sterilizeaza borcanele de dulceata?


#12 Boariu Iuliana

Boariu Iuliana

    departe ff departe

  • Membri
  • 1227 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Medias -now Ireland

Postat 23 June 2006 - 04:43 PM

f bine arata irbis.dar de unde rabdare sa scot simburii si de unde visine?e dulceata mea preferata. icon_frown.gif

#13 Happy.

Happy.

    Supercalifragilistic!!!

  • Membri
  • 8845 posturi

Postat 23 June 2006 - 05:49 PM

QUOTE(alva_tm @ Jun 23 2006, 04:26 PM) Vezi post

Intrebare de incepator unsure.gif : cum se sterilizeaza borcanele de dulceata?

Eu spal borcanele bine le scurg de apa, le pun pe o tava si le dau la cuptor pana se usuca. Dulceata o pun fiebinte in borcane (si borcanele de obicei le am fierbinti). Ca sa nu se crape borcanul, ii pun sub fund lama unui cutit si abia apoi torn cu grija din dulceata, si ii pun capacul.

Nah, e cam fierbinte, dar asa tine si dulceata si gemul ca sa nu-i spun magiun. Eu mai am prin camara magiun de prune de acum 2 ani si e ok.

Mai adaug inca o idee: dulceata e gata de fiert atunci cand punand o picatura pe o farfurie picatura ramane boaba, si nu se imprastie prin farfurie.

Editat de Happyalex, 23 June 2006 - 05:52 PM.


#14 stella

stella

    Ajutor de bagator de seama

  • Membri
  • 10123 posturi
  • Location:Europa
  • Interests:^_^ :D

Postat 24 June 2006 - 10:13 AM

QUOTE(alva_tm @ Jun 23 2006, 01:26 PM) Vezi post

Intrebare de incepator unsure.gif : cum se sterilizeaza borcanele de dulceata?


o prietena a mea umple borcanele bine spalate si uscate, pana sus- achi- cum spune romanaul, le pune capacul si le intoarce up-side-down, adik cu fundu-n sus, pe o tava si le lasa sa se raceasca acoperite cu prosoape.
ea spune ca aceasta racire lenta sterilizeaza.
eu nu prea fac dulceata de visine, ciresi etc, una ca nu le gasesc aici ( ma refer la cirese amare),plus mi le trimet prietenii din RO.
dar fac de caise sau de capsuni, si cum spune happyalex, tot dupa metoda cu picatura pe farfurie, vad cand e gata fiarta. sau cum zicea mama mea, e gata cand bolboroseste dulceata ( care e evident la foc domol)
Fan n_puiu for ever



#15 yta

yta

    Captain Cook

  • Membri
  • 290 posturi

Postat 24 June 2006 - 10:37 PM

Ma uit cu invidie la dulceata voastra de visine.E preferata mea si in fiecare an faceam din cel putin 15 kg.Am plantat in curtea mamei 4 visini pentru asta.Anul asta insa nu stiu ce-a fost...frig,vint,bruma ,caci au mai ramas doar citeva flori in ei.Asa ca visine...ioc!Dar tot nu ma las...Iau de la aprozar si tot fac dulceata de-o tura de clatite icon_biggrin.gif

#16 alva_tm

alva_tm

    micro Bucatar

  • Membri
  • 21 posturi

Postat 25 June 2006 - 07:04 PM

am facut si eu dulceata pentru prima data si culmea, mi-a iesit.
va multumesc de sfaturi si ajutor.
am facut din 1 kil 600 gr de visine si 1 kil 130 gr de zahar, 3 sferturi dintr-o lamaie taiata feliute
pe care le-am pus cu totul in dulceata + jumate de baton de vanilie (ramas de la o sangria).
a fiert vreo 4 ore (m-am cam plictisit), e un pic cam lichida (cea din borcane, cea pe care am salvat-o in farfurie s-a inchegat). La gust e buna, nu e prea dulce.
si pozna:
IPB Image

cat despre sterilizarea borcanelor, 2 le-am incalzit in cuptor ca Happyalex, iar unul l-am manevrat cum a zis Stella.

cat despre scosul simburilor, pe la jumate m-au apucat niste nervi... de am lasat balta toate visinele si am plecat la munte. am reluat a doua zi. ma inscriu la o unealta din aia de scos simburii ca a Adrianei.

intr-o carte de bucate pe care o am acasa (Liliana Podoleanu, Emilia Podoleanu, Mihai Popescu)
zice ca mai e o metoda de facut dulceata in care inainte se fierbe un sirop de zahar pana se leaga putin, in care se fierb visinele pana se leaga de tot siropul, se adauga lamaia si vanilia si se mai da un clocot. In felul iese o dulceata de culoare visinie.
A incercat cineva sa o faca si asa? E vreo diferenta de gust, in afara de cea de aspect?

Editat de alva_tm, 25 June 2006 - 07:12 PM.


#17 Medeea.

Medeea.

    Captain Cook

  • Membri
  • 340 posturi
  • Location:Oradea

Postat 26 June 2006 - 05:06 PM

Mi-am luat azi unealta de scos samburii din visine si - logic - am luat si visine.Acum e dulceata pe foc.
Am vazut chestia in vitrina unui magazin ''Inox'' (cu portelanuri,tacamuri etc) ,dar numai azi m-am dus sa vad cum e,dupa ce am vazut pe forum ca mai au si altele.Dupa ce mi-a zis pretul,m-am tot dus,zicandu-mi ca-i prea mult 7oo.ooo lei pe o scula de plastic.
M-am intors dupa ea dupa ce am ajuns la masina...si totusi am luat-o,gandindu-ma ca poate ma scuteste de niste senzatia aceea care o ai cand faci mult timp acelasi lucru...si ca poate am mai mult timp de joaca cu fetele mele.
Asa a fost,unde mai pun si faptul ca cea mare,de 2 ani jumate s-a distrat grozav o vreme muncind cu adevarat la scos samburi din visine.

#18 Happy.

Happy.

    Supercalifragilistic!!!

  • Membri
  • 8845 posturi

Postat 26 June 2006 - 05:49 PM

Alva, dulceata se fierbe pana cand punand o picatura pe farfurie acesta va ramane ca o perlutza, adica nu se va imprasia. De obicei, dulceata trebuie sa fie mai lichida, sa ramana cu fructele intregi. Cand dulceata se va raci atunci ea devine mai vascoasa, deci nu trebuie sa o fierbi pana se ingroase. Daca zici ca ai fiert-o 4 ore, as inclina sa cred ca ai facut un gem, si nu stiu cum se va comporta atunci cand vei vrea sa il scoti din borcan - mi-e sa nu se intareasca prea tare huh.gif Eu am patit-o - la prima mea dulceatza! Cand am vrut sa o scot din borcan dulceata era tzeapana, de abia a intrat linguritza in ea!

#19 alva_tm

alva_tm

    micro Bucatar

  • Membri
  • 21 posturi

Postat 26 June 2006 - 09:00 PM

inseamna ca la mine e o problema. nici dupa 4 ore nu facea perlute. am tot turnat picaturi in farfurie
si tot curgeau. in borcane e inca destul de lichida, deci chiar gem nu mi-a iesit.

cam care e timpul normal de fiert o dulceata?


#20 Happy.

Happy.

    Supercalifragilistic!!!

  • Membri
  • 8845 posturi

Postat 26 June 2006 - 09:47 PM

La un foc mediu spre mic si la 1,600 kg visine cat ai pusla dulceata ta, eu as aprecia ca ar fi gata cam intr-o ora.

Inca un sfat pentru reusita dulcetzei:
Pentru dulceatza (gem, magiun) eu folosesc intotdeauna un ceaun emailat, cumparat anume pentru acest scop. Ceaunul nu l-am folosit la altceva, decat la dulceatza.

Editat de Happyalex, 26 June 2006 - 09:51 PM.




Răspunde la acest topic



  


0 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi