Sari la conținut

Poză

Prajitura Nu-Ma-Uita


26 răspunsuri la acest topic

#1 CristinaK

CristinaK

    Master of disaster

  • Membri
  • 1896 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Saitama-Japonia (Focsani)

Postat 05 July 2006 - 07:47 AM

Multe straturi si arome... delicioasa!

Inainte de a incepe, cateva maruntisuri:
tava folosita la blaturi are 30x30 cm
cana folosita are 240 ml (in caz ca mi-a scapat pe undeva)


Blat cacao: 4 oua, 4 linguri zahar, 30g faina, 10g cacao, 1 lingurita rasa praf de copt
Se coace la 175-180 C pentru aprox. 15 minute, in tava tapetata, in cuptorul preincalzit.

blat_cacao.jpg

Blat simplu: 4 oua, 4 linguri zahar, 40g faina, 1 lingurita rasa praf de copt, vanilie
Si acesta se coace pentru aprox. 15 minute la 175-180 C, in tava tapetata.

blat_alb.jpg

Blat bezea: 6 albusuri, 1 1/2 cana zahar pudra, 100g alune prajite si macinate
Se bat bine albusurile cu zaharul, adaugat treptat. Se pun si alunele si se amesteca usor de jos in sus. Se coace pe fundul tavii (pe hartie de copt), la foc mic, aprox. 100 C, pentru aproape 1 ora si jumatate (nu trebuie sa se rumeneasca deasupra).

blat_bezea.jpg

Crema 1: 85g ciocolata amaruie, 2 galbenusuri, 60g zahar, 60 ml apa, 110g unt moale
Ciocolata se topeste pe baie de apa.
Din apa si zahar se face un sirop gros.
Galbenusurile se freaca bine. Peste ele se adauga, putin cate putin si amestecand continuu, siropul fierbinte.
Untul se freaca crema. Se adauga peste amestecul de galbenusuri, treptat, cate o lingura, amestecand bine de fiecare data. Peste acesta crema se adauga ciocolata topita si se omogenizeaza bine.

crema_unt.jpg

Crema 2: 200 ml frisca lichida, 375g ciocolata
Ciocolata se topeste pe baie de apa cu 100 ml frisca. Se ia de pe foc. Se adauga si restul de frisca si se omogenizeaza amestecul.

ganache.jpg

Gelatina zmeura: 10g gelatina pudra, 450g zmeura
Peste gelatina se toarna aprox. 100 ml apa fierbinte si se amesteca bine pana se dizolva.
O parte din zmeura se zdrobeste putin. Se amesteca usor cu gelatina. Se adauga si restul de zmeura si se amesteca bine, dar usor. Se da pentru aprox. 10 min. la frigider, sa "se lege"(sau mai bine zis sa se raceasca bine) nu sa se inchege de tot.

Crema frisca 1: 240 ml frisca lichida sau smantana, 50g zmeura
Zmeura se piseaza, se trece prin sita.
Smantana bate frisca. In ea se incorporeaza usor sucul de zmeura rezultat anterior.

Crema frisca 2: 1/2 crema frisca 1, 5g cacao
Cacao se cerne si se adauga usor in amestecul de frisca.


60g gem zmeura
30-50 ml lichior de zmeura
20- 30 ml rom (optional)
50-100g ciocolata alba

S-au racit blaturile asa ca trec la asamblare.

Gemul se incalzeste putin si cu el se unge blatul de cacao.
cu_gem.jpg

Peste gem, se intinde Crema 1. Se da la frigider pt. 20 min.
cu_crema_unt.jpg

Peste Crema 1 se pune usor cu lingura gelatina de zmeura si se nivealeaza. Se da pt. aprox. 20 min. la frigider.
cu_gelatina.jpg

Peste gelatina de zmeura se intinde 1/2 din Crema 2.
cu_ganache.jpg

Peste Crema 2 se pune blatul bezea care se unge cu lichiorul de zmeura. (Am uitat sa fac poza...) sad.gif

Peste blatul bezea se intinde Crema frisca 1,
cu_frisca.jpg

iar peste ea se pune blatul simplu. Se stropeste cu putin rom. Peste blat se intinde Crema frisca 2 si se da la frigider pentru 1-2 ore.
cu_frisca_cacao.jpg

Peste Crema frisca 2 se intinde jumatatea ramasa din Crema 2 si peste ea se rade ciocolata alba. Eu am ras doar 50g, cine vrea mai mult... Se da la frigider.
final.jpg

Cu sectiunea vin putin mai tarziu, sa se mai intareasca cremele.

Editat de CristinaK, 05 October 2007 - 12:16 PM.


#2 Happy.

Happy.

    Supercalifragilistic!!!

  • Membri
  • 8845 posturi

Postat 05 July 2006 - 08:06 AM

Delicios!
Imi plac tare mult prajiturile astea cu multe straturi, si daca sunt si diferite straturile... o nebunie de gusturi!



#3 Giorgiana

Giorgiana

    Vedeta culinara

  • Membri
  • 4630 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 05 July 2006 - 08:07 AM

Te asteptam cu sectiunea, cat mai repede!!!!
Acum sincer, cat timp ti-a luat sa o faci? trebuie sa fi avut multa rabdare.

#4 MAYA

MAYA

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 05 July 2006 - 08:08 AM

Da,bune-s prajiturile astea..mie însa,îmi lipseste rabdarea tongue.gif
Astept si eu sectiunea,ma gîndesc ca arata excelent.
Maya's World .

#5 mihaela z

mihaela z

    Big Chef

  • Membri
  • 841 posturi
  • Location:belgia

Postat 05 July 2006 - 08:35 AM

si numele i se potriveste de minune!

#6 CristinaK

CristinaK

    Master of disaster

  • Membri
  • 1896 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Saitama-Japonia (Focsani)

Postat 05 July 2006 - 10:12 AM

Am venit si cu sectiunea... mai trebuia lasata la frigider, dar n-am mai avut rabdare... ca de dimineata ma "bat" cu ea...

felii.jpg

Nu este foarte dulce, azi chiar am folosit ciocolata cu procent mai mare de cacao, fata de alte dati, si a iesit cu o tenta chiar amaruie, exact cum mi-am dorit... biggrin.gif

Editat de CristinaK, 05 October 2007 - 12:16 PM.


#7 V.LIVIA

V.LIVIA

    Academic Chef

  • Membri
  • 1087 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 05 July 2006 - 10:19 AM

Super prajitura. Super si sectiunea. O s-o fac si eu, dar cam pe la sfarsitul lunii. Mersi de reteta. icon_smile.gif

Editat de V.LIVIA, 05 July 2006 - 10:20 AM.


#8 Boariu Iuliana

Boariu Iuliana

    departe ff departe

  • Membri
  • 1227 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Medias -now Ireland

Postat 05 July 2006 - 10:54 AM

excelent arata dar cum spunea si maya trebuie rabdare pt asa ceva.brava

#9 Ducky

Ducky

    mac mac

  • Membri
  • 1593 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Iasi acum in Würzburg

Postat 05 July 2006 - 11:19 AM

Super prajitura.
Eu una nu asi avea rabdare sa fac atatea blaturi si creme pt o prajitura.
Ai toata admiratia mea . rolleyes.gif

Ai prezentat foarte frumos reteta. icon_smile.gif
Viata e ca o floare.La fiecare petala o iluzie,la fiecare spin o realitate...!

#10 meLuce

meLuce

    Producator bilutze marca inregistrata

  • Membri
  • 5264 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Iac-aciulea la beljica

Postat 05 July 2006 - 12:06 PM

Doamne, ce minunatie de prajitura. Apai, daca la dobos m-am chinuit 4 ore cu un singur fel de foaie si o singura crema, la asta mie mi-ar lua o zi lumina laugh.gif
Bravo, excelenta !!

Fan n_puiu!







#11 CristinaK

CristinaK

    Master of disaster

  • Membri
  • 1896 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Saitama-Japonia (Focsani)

Postat 05 July 2006 - 12:16 PM

Multumesc tuturor pentru cuvintele dragute referitoare la "rabdare" icon_smile.gif ... cand e vorba de prajituri pot spune ca "nu-mi trebuie nici apa", mai ales ca sunt intrerupta de "asistanta", care vrea sa ma ajute si ea putin, macar la "framantat" laugh.gif

#12 bimbo

bimbo

    Captain Cook

  • Membri
  • 219 posturi
  • Location:jp.

Postat 05 July 2006 - 12:43 PM

mamaaa ce bine arata!!!
rabdare as avea eu insa cu coptul foilor nu prea ma impac.daca mi-oi face curaj sa stii ca fac si prajitura ta care arata super.

















#13 Munteanu_20159

Munteanu_20159

    Mami de Rege si Printz!

  • Membri
  • 4330 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 05 July 2006 - 12:50 PM

Si mie-mi plac mult prajiturile cu multe foi si multe creme, dar nu m-am incumetat sa fac vreuna pana acum...
Am incercat prin facultate prajitura televizor si a iesit buna. Poate aveam si mai multa rabdare pe atunci... laugh.gif

Imi salvez reteta si intr-o zi cand voi fi total relaxata, fara vreun examen pe cap (sper sa se intample cat mai repede!! wink.gif ) o sa incerc si eu.
Va anunt, oricum.

Bravos!!

#14 Pocahontas

Pocahontas

    in coltzul advers

  • Membri de onoare
  • 24480 posturi
  • Gender:Female
  • Location:stanga la dreapta
  • Interests:alea alea

Postat 05 July 2006 - 01:32 PM

mama cate straturi, cate culori... arata foarte bine, iar gustul tre' sa fie super .
subscriu si eu la ce-au zis fetele... felicitari pt rabdare wink.gif

#15 MAYA

MAYA

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 05 July 2006 - 02:53 PM

QUOTE(CristinaK @ Jul 5 2006, 10:12 AM) Vezi post

Am venit si cu sectiunea... mai trebuia lasata la frigider, dar n-am mai avut rabdare... ca de dimineata ma "bat" cu ea...

[attachmentid=52091]

Nu este foarte dulce, azi chiar am folosit ciocolata cu procent mai mare de cacao, fata de alte dati, si a iesit cu o tenta chiar amaruie, exact cum mi-am dorit... icon_biggrin.gif

exact cum asteptam,arata excelent!
SI eu mi-o salvez..dar nu stiu cînd o s-o fac..momentan e fantastic de cald.
Maya's World .

#16 gratiela

gratiela

    Bucataras

  • Membri
  • 87 posturi
  • Location:Olanda

Postat 05 July 2006 - 03:01 PM

Arata excelent!
este o adevarata provocare!

Am sa o prestez cat de curand!

Felicitari CristinaK!
A fost odata ca-n povesti
A fost ca niciodata...............

#17 petunie

petunie

    Am buburuza!!!

  • Membri
  • 5929 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Deutschland

Postat 05 July 2006 - 03:28 PM

Arata tare fain,iti vine sa o mananci cu ochii...

cat timp are "asistanta"?

#18 Marci

Marci

    Big Chef

  • Membri
  • 865 posturi
  • Location:Brooklyn, N.Y.

Postat 05 July 2006 - 03:36 PM

arata atit de bine incit era sa-mi infig dintii in monitor icon_biggrin.gif ; cind se mai racoreste vremea pe la noi o sa o fac si eu;
Bucura-te de fiecare zi ( Horatiu)

#19 BIJU

BIJU

    Academic Chef

  • Membri
  • 1482 posturi
  • Location:dAu La Kuaie
  • Interests:sa stiu sa fac poale in brau pentru nepoti

Postat 05 July 2006 - 04:25 PM

La cate culori de blaturi mi s-au perindat in fata ochilor, care mai de care mai apetisante, eu cu siguranta n-o voi uita ! icon_smile.gif E minunata, nu mi-ar strica o bucatica. E salvata si cand va domni pacea si linistea in capul meu ma apuc de ea. laugh.gif

#20 Cosmina_Liana

Cosmina_Liana

    Master of disaster

  • Membri
  • 1684 posturi
  • Location:bucale
  • Interests:datu' cu sania

Postat 05 July 2006 - 04:58 PM

mama ce colorata e si cat de bine arata ohmy.gif
nici eu nu o voi uita dar eu nu prea stau bine la faza"rabdare" dar cred ca merita
felicitari cristinak
poate intr-o zi cand n-oi avea ce face si am vreo 3 zile la dispozitie o fac si eu icon_biggrin.gif



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi