Sari la conținut

Poză

Compot de caise


16 răspunsuri la acest topic

#1 petunie

petunie

    Am buburuza!!!

  • Membri
  • 5929 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Deutschland

Postat 14 July 2006 - 10:48 AM

Reteta o am de la sora-mea,si era initial pt compot de prune,dar neavand una pt compot de caise,am facut la fel ca ma gandeam ca nu are nimic.
Prunele mi-au tinut 3 ani dupa aceasta reteta.Sa vad ce noroc voi avea cu caisele
rolleyes.gif


Asadar,am fost ieri la cumparaturi la un magazin turcesc,unde am gasit niste caise faine ,si la pret redus,numai 2,99€ kg.mi-am luat imediat o ladita intreaga.

IPB Image

Se scot samburii din caise:

IPB Image

Se spala caisele si se asaza frumos in borcane,nu cum am facut eu,ca eu le-am pus azi dimineata pe graba inainte de a mi se trezi copilul.Eu am avut 2 kg de caise,am folosit in total cam 350 gr zahar si 1,2 l apa rece.
Deasupra fiecarui borcan se pun 4 linguri de zahar...

IPB Image

IPB Image

Si peste zahar se toarna apa rece,sa acopere caisele...

IPB Image

Se pune capacul ...

IPB Image

Intr-o oala,se pune pe fund hartie de bucatarie(ziar,etc) ,se asaza borcanele,si se pune apa rece pana aproape de capace,si se lasa sa fiarba pana isi schimba caisele putin culoarea.

IPB Image

La mine,dupa vreo 30 min,aratau asa...

IPB Image

Nu stiu daca se vede din poza diferenta,dar borcanul din stanga(cel pe care scrie cu negru),este cel de la fiert,si in celalalt sunt casele "nefierte".Cele fierte au o culoare mai spre galbui,nu prea se observa ,ca nu-i asa buna poza,dar nu prea stiu cum sa explic.

rolleyes.gif

Se pun borcanele intr-o tava,cratita,castron...etc,acoperite cu prosop,patura...etc,pt a se raci.Cand sunt reci,se pun in camara,pivnita...

IPB Image


Deci,dupa cum am mai spus,eu am pus dupa aceasta reteta ,prune,pe care le-am avut de 3 ani,si acu in primavara am mancat ultimul borcan.Sunt curioasa daca vor tine si caisele.


Samburii nu i-am aruncat,i-am desfacut lu fiu-miu...si mir icon_biggrin.gif

IPB Image

Editat de petunie, 14 July 2006 - 10:19 PM.


#2 NICOLINA

NICOLINA

    Master of disaster

  • Membri
  • 1747 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Romania

Postat 14 July 2006 - 05:18 PM

Petunie -caisele tale sunt tare frumoase şi compoturile arată bine ,dar am o nedumerire ,ai spart sâmburi
de caise aşa cruzi nu sunt amari şi nouă ne plac dar după ce se usucă.

#3 NICOLINA

NICOLINA

    Master of disaster

  • Membri
  • 1747 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Romania

Postat 14 July 2006 - 05:28 PM

A şi mai am o întrebare ,întrebătoare laugh.gif , nu se înmoaie prea tare caisele ?adică cum sunt ,nu ştiu dacă înţelegi ce vreau să spun,am făcut şi eu acuma-s câţiva ani şi nu am fost încântată de el, erau cam moi şi de atunci nu am îndrăznit să mai fac deşi ne plac la nebunie,am pus şi la congelator ,dar nici aşa nu mi-au plăcut ,erau prea mioi după dezgheţare şi le-am folosit numai la milk shake ,aşa că nu pun numai dulceaţă.

Aş încerca din nou ,dar mie teama să nu păţesc la fel .În concluzie ale tale rămân tari ca şi piersicile . tongue.gif

Mulţumesc.

#4 petunie

petunie

    Am buburuza!!!

  • Membri
  • 5929 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Deutschland

Postat 14 July 2006 - 05:43 PM

Samburii mie imi plac asa cruzi,si nu sunt amari.In Romania mergeam in gradina si luam caise,cand nu erau coapte de tot,ca ne placea sa mancam samburii cand aveau inca pielita aia pe ei,mai albicioasa.

la a doua intrebare nu pot sa-ti raspund prea exact,pentru ca eu am mai avut puse dupa reteta asta numai prune.Caise nu am mai pus.Prunele mi-au stat foarte bine,s-au inmuiat putin,dar mi-au placut.Caisele,din pacate,nu stiu cum s-or face.La congelator am mai avut si eu caise de la maica-mea si s-au inmuiat ,intr-adevar la dezghetat,dar le-am folosit la prajitura.

#5 moatza

moatza

    Master of disaster

  • Membri
  • 5505 posturi
  • Gender:Female

Postat 14 July 2006 - 08:56 PM

Am prestat si eu cateva ...zeci de borcane, dar le-am fiert in cuptor, in tava. se fac mult mai usor si cred ca 30'...nu-i prea mult?
imi pare rau ca n-am valorificat si eu samburii...

#6 mihaela z

mihaela z

    Big Chef

  • Membri
  • 841 posturi
  • Location:belgia

Postat 17 July 2006 - 11:51 AM

vazusem la Petunie compot de caise si mi-am zis,hai sa fac si eu oleak ca sa mancam acu.mi-am cumparat vreo 2kg(sunt scumpe aici 5,40 euro/kg),le-am pus la fiert intr-o oala cu apa si zahar si am iesit afara.m-am luat cu sotu cu porumbeii lui si am uitat de compot.cand mi-am adus aminte si m-am uitat la compotul meu,erau caisele chisalita.le-am luat de pe foc,le-am mai mixat putin cu mixerul si mi-a iesit un suc,care bagat la frigider e foarte bun,e ca un nectar.

Miniaturi atașate

  • nectar.JPG


#7 adria

adria

    Bucataras

  • Membri
  • 151 posturi
  • Location:Ramnicu Valcea (Valcea)

Postat 17 July 2006 - 12:49 PM

Caisele, ca sa nu se inmoaie, ar fi bine sa fie puse intregi in borcane (cu samburi cu tot). banuiesc ca si prunele le-ai avut cu samburi, de aceea nu s-au inmuiat.

Off topic: acum cateva zile am aflat ca samburii de caise contin vitamina B 17, care ezte f. buna impotriva cancerului (lupta impotriva enzimelor "straine" de organism).
atitudinea face diferenta

#8 NICOLINA

NICOLINA

    Master of disaster

  • Membri
  • 1747 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Romania

Postat 17 July 2006 - 01:51 PM

petunie - mulţumesc pentru răspuns,samburi proaspeţi nu i-am încercat ,dar am să o
fac chiar azi. pupic.gif

#9 petunie

petunie

    Am buburuza!!!

  • Membri
  • 5929 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Deutschland

Postat 17 July 2006 - 02:54 PM

QUOTE(adria @ Jul 17 2006, 12:49 PM) Vezi post

Caisele, ca sa nu se inmoaie, ar fi bine sa fie puse intregi in borcane (cu samburi cu tot). banuiesc ca si prunele le-ai avut cu samburi, de aceea nu s-au inmuiat.




Prunele da,ai dreptate,le-am avut cu samburi,din caise am scos samburii sa ii mancam.

#10 petunie

petunie

    Am buburuza!!!

  • Membri
  • 5929 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Deutschland

Postat 17 July 2006 - 02:57 PM

QUOTE(mihaela z @ Jul 17 2006, 11:51 AM) Vezi post

vazusem la Petunie compot de caise si mi-am zis,hai sa fac si eu oleak ca sa mancam acu.mi-am cumparat vreo 2kg(sunt scumpe aici 5,40 euro/kg),le-am pus la fiert intr-o oala cu apa si zahar si am iesit afara.m-am luat cu sotu cu porumbeii lui si am uitat de compot.cand mi-am adus aminte si m-am uitat la compotul meu,erau caisele chisalita.le-am luat de pe foc,le-am mai mixat putin cu mixerul si mi-a iesit un suc,care bagat la frigider e foarte bun,e ca un nectar.



Foarte bine,inseamna ca acum avem si o reteta de nectar de caise icon_smile.gif

Editat de petunie, 17 July 2006 - 02:58 PM.


#11 petunie

petunie

    Am buburuza!!!

  • Membri
  • 5929 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Deutschland

Postat 17 July 2006 - 02:59 PM

QUOTE(NICOLINA @ Jul 17 2006, 01:51 PM) Vezi post

petunie - mulţumesc pentru răspuns,samburi proaspeţi nu i-am încercat ,dar am să o
fac chiar azi. pupic.gif



Mie imi plac tare mult,si a papat si feciorul meu...trebuie sa imi mai cumpar caise acu ca se ieftinesc cand ii sezonul.

#12 mihaela z

mihaela z

    Big Chef

  • Membri
  • 841 posturi
  • Location:belgia

Postat 17 July 2006 - 03:12 PM

QUOTE(petunie @ Jul 17 2006, 04:57 PM) Vezi post

Foarte bine,inseamna ca acum avem si o reteta de nectar de caise icon_smile.gif

daca ai sti ce bun a iesit!puur natuur!sotul meu a zis sa-i mai fac,ca-i place foarte mult.cu siguranta am sa mai fac si recomand la toata lumea.

#13 IANA

IANA

    Captain Cook

  • Membri
  • 232 posturi
  • Location:Cluj-Napoca (Cluj)

Postat 18 July 2006 - 09:36 AM

Deoarece am vazut simburii de caisa sparti, m-am gindit sa va spun ce fac eu cu ei.
Cind fac dulceata de caise sparg simburii, ii oparesc putin, astfel ca desfac coaja aceea maronie de pe ei si ramin albi. Cind este gata dulceata ii pun in ea si mai dau un clocot, apoi o pun in borcane.
Simburii dau putina aroma dulcetii si sunt tare buni.

#14 adelutza

adelutza

    Bucataras

  • Membri
  • 103 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Undeva in Timis

Postat 08 July 2007 - 03:14 PM

buna
PENTRU PRIMA OARA M-AM HOTARAT SA PUN SI EU CATEVA BORCANE DE COMPOT DE CAISE!!!Dupa lungi studii am ales aceasta reteta!Din 4 kg de caise am facut 12 borcane de compot iar dintr-un kg de caise care erau deja prea moi pt. compot am facut 3 borcane de dulceata cu GELFIX din ala la plic.Data viitoare vreau sa incerc sa fac dulceata clasica fara plicuri si prafuri........... biggrin.gif Mai tarziu poate reusesc sa fac niste poze....Oricum de curiozitate am si desfacut un borcan sa vad cam ce gust are si e superrrr nu e nici prea dulce si nici caisele nu s-au inmuiat.....Sper ca tin peste iarna.....daca apuca biggrin.gif
Zambeste azi, maine poate fi mai rau


#15 Dan@

Dan@

    (^_^) who cares ?

  • Membri
  • 9213 posturi
  • Location:Missipippi & Missiruppi

Postat 26 August 2009 - 07:54 PM

Petu, compotul de prune pt. iarna tot cam 30' se fierbe ? rolleyes.gif
excesul zilnic de bere ÅŸi petrinjel duce la ficat m'chermla !

#16 Anysse

Anysse

    micro Bucatar

  • Membri
  • 7 posturi

Postat 20 August 2010 - 12:01 AM

CITAT(Dan@ @ Aug 26 2009, 07:54 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Petu, compotul de prune pt. iarna tot cam 30' se fierbe ? rolleyes.gif

oare aceasta reteta e buna si pt compotul de piersici?as dori o reteta unde piersicile se mentin tari pt ca mie mi se inmoaie.va rog ajutatima

#17 julix_2007

julix_2007

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 7643 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Suceava

Postat 20 August 2010 - 08:50 PM

CITAT(Anysse @ Aug 20 2010, 01:01 AM) <{POST_SNAPBACK}>
oare aceasta reteta e buna si pt compotul de piersici?as dori o reteta unde piersicile se mentin tari pt ca mie mi se inmoaie.va rog ajutatima


E foarte buna pentru orice fel de fructe. Garantat, ca eu fac compoturi cu sutele. Si doar dupa metoda asta, ca e cea mai simpla. Compotul sta si 2 ani si eu nu pun conservant sau salicilat, insa pun 1/2 aspirina netamponata. Mai nou, de 2 ani fac compotul cu zaharina si sta la fel de bine.



Răspunde la acest topic



  


0 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi