Sari la conținut

Poză

Banalul mujdei de usturoi


69 răspunsuri la acest topic

#1 Carmiris

Carmiris

    Master of disaster

  • Suspendat
  • 3131 posturi
  • Location:-

Postat 29 August 2006 - 11:30 AM

Pentru ca sunt mare iubitoare de usturoi si mananc mujdei de usturoi la aproape fiecare masa cu carne, am zis sa va arat si voua cum il fac eu, asteptand, of course, si de la voi sugestii de imbunatatire

Ingredientele nu le-am pozat ca sunt putine: usturoi curatat si zdrobit, sare mare, ulei de masline, zeama de la 1/2 lamaie sau, in lipsa, cateva picaturi de Otet.

Sa purcedem:

Aici am zdrobit usturoiul si i-am pus ceva mai putin de 1/2 linguritza de sare mare



l-am frecat bine cu o linguritza pana am obtinut un fel de pasta/crema



apoi am adaugat ulei de masline, cateva picaturi



si am amestecat bine prin frecare tongue.gif , am repeptat operatiunea de cateva ori, pana am vazut ca are o consistenta pufoasa, cremoasa



In lipsa de zeama de lamaie am adaugat niste Otet



am amestecat bine si am adaugat 1 piculetz de patrunjel toct fin de tot. Lamaia/otetul si patrunjelul ii "fura" din tarie si nici respiratia nu miroase atat de neplacut.

Eu l-am servit azi cu pulpe pe gratar si niste Lecso ce-l aveam facut de ieri.



si un prim-plan:



#2 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 29 August 2006 - 11:35 AM

Imi vine sa ma duc sa iau pulpite numai ca sa am motiv a-l face, dar am jurat ca tre sa golesc congelatorul rolleyes.gif
Il incerc si eu asa ca al tau, eu acum nu-l prea fac ca se cam oripileaza lumea la cantitate mare de usturoi, cind stateam cu ai mei il facea tata.


#3 Carmiris

Carmiris

    Master of disaster

  • Suspendat
  • 3131 posturi
  • Location:-

Postat 29 August 2006 - 12:42 PM

(Adriana Nicoleta @ Aug 29 2006, 01:35 PM) Vezi post

Imi vine sa ma duc sa iau pulpite numai ca sa am motiv a-l face


Eu il fac cu orice fel de carne, ma refer la pui, porc, peste ca bovina si ovina nu mananc. Nu c-as face nazuri dar habar n-am sa le gatesc decent!
La peste merge excelent tocmai din cauza sucului de lamaie cool.gif

#4 nenea Radu

nenea Radu

    Master of disaster

  • Membri
  • 1752 posturi
  • Location:Piatra Neamt (Neamt)
  • Interests:prea multe ca sa le expun aici :-)

Postat 29 August 2006 - 12:44 PM

Carmiris, si eu fac foarte mult mujdei, cel mai mult imi place asa :

usturoi, patrunjel verde, smantana, ulei de masline, zeama de lamaie, putin ardei iute murat

[attachmentid=57482]

il amestec bine in blender, pana arata chiar ca o crema :

[attachmentid=57483]


pasta asta merge extraordinar pe un rasol de vita cu legume fierte :

[attachmentid=57484]

cand nu se mai gaseste usturoi verde, folosesc uscat, care socrii reusesc sa-l faca mare mare, cu un singur catel pe maciulie :

[attachmentid=57485]

acuma, in functie de felul de mancare, mai pun amestec de legume (un fel de knorr - maggi laugh.gif congelat)

[attachmentid=57486]

sau mustar, sau - in cazul pestelui prajit - scot smantana si pun rosii fara pielita

uite si aici , la post nr 7
sau aici , la post nr. 2

Miniaturi atașate

  • usturoi.JPG
  • amestec_legume.JPG

Imagini atașate

  • Mujdei1.jpg
  • mujdei2.jpg
  • mujdei3.jpg

Editat de nenea Radu, 29 August 2006 - 12:58 PM.

Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?

#5 Sabe Li

Sabe Li

    Captain Cook

  • Membri
  • 463 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Iasi

Postat 29 August 2006 - 12:46 PM


Mie imi place sa-l fac asa cum am gasit intr-o revista Practic: zdrobit, apoi frecat cu ulei, care se pune cate un pic, ca la maioneza (usturoiul va creste si se va deveni ca o crema), apoi adaugat galbenus(uri), sare, putin mustar, putina boia si putin piper alb.
De fapt, in revista scria ca intai se face maioneza, apoi se incorporeaza usturoiul zdrobit etc.


#6 Sabe Li

Sabe Li

    Captain Cook

  • Membri
  • 463 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Iasi

Postat 29 August 2006 - 12:53 PM

Usturoi cu un singur catzel pe maciulie... Unde locuiesc socrii tai, Radu?

Ase,enea usturoi se spunea ca este la Copalau, in jud. Botosani (se organiza acolo si Festivalul usturoiului). Dar eu am cumparat anul acesta si e foarte mare si frumos, ce-i drept, dar e usturoi obisnuit, cu mai multi catzelusi icon_smile.gif .

#7 nenea Radu

nenea Radu

    Master of disaster

  • Membri
  • 1752 posturi
  • Location:Piatra Neamt (Neamt)
  • Interests:prea multe ca sa le expun aici :-)

Postat 29 August 2006 - 01:00 PM

(Sabe Li @ Aug 29 2006, 01:53 PM) Vezi post

Usturoi cu un singur catzel pe maciulie... Unde locuiesc socrii tai, Radu?

Ase,enea usturoi se spunea ca este la Copalau, in jud. Botosani (se organiza acolo si Festivalul usturoiului). Dar eu am cumparat anul acesta si e foarte mare si frumos, ce-i drept, dar e usturoi obisnuit, cu mai multi catzelusi icon_smile.gif .



deci nu e in permanenta asa, (socrii au pamant la 10 KM de Piatra Neamt), hai sa zic cumva ca din trei ladite una e asa, restul e cam din doi trei catei, mari si foaaaaarrrteee iutzi laugh.gif , dar si foarte uleiosi,
asa ca-mi trebuie destul "diluant" icon_rotf.gif
Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?

#8 stella

stella

    Ajutor de bagator de seama

  • Membri
  • 10123 posturi
  • Location:Europa
  • Interests:^_^ :D

Postat 29 August 2006 - 01:31 PM

[quote name='Carmiris' date='Aug 29 2006, 09:30 AM' post='244092']

Pentru ca sunt mare iubitoare de usturoi si mananc mujdei de usturoi la aproape fiecare masa cu carne, am zis sa va arat si voua cum il fac eu, asteptand, of course, si de la voi sugestii de imbunatatire



Ingredientele nu le-am pozat ca sunt putine: usturoi curatat si zdrobit, sare mare, ulei de masline, zeama de la 1/2 lamaie sau, in lipsa, cateva picaturi de Otet.

si am amestecat bine prin frecare tongue.gif , am repeptat operatiunea de cateva ori, pana am vazut ca are o consistenta pufoasa, cremoasa

In lipsa de zeama de lamaie am adaugat niste Otet

am amestecat bine si am adaugat 1 piculetz de patrunjel toct fin de tot. Lamaia/otetul si patrunjelul ii "fura" din tarie si nici respiratia nu miroase atat de neplacut.





deci eu fac asa ca tine cateodata, pana la acreala. nici Otet nici lamaie.

dar cel mai des il fac asa cum il facea tatal meu, adik usturoi pisat ( el facea in scacit(z)à, eu il zdrobesc cu aparatul de usturoi) , putina sare , apa ( nu prea multa ca sa fie ceva totusi consistent si ulei (eu pun de masline) si asta-i tot.

cand fac aioli pun si galbenuse, sau cand fac fondue de carne, alaturi pun in diferite boluri maioneza ( de casa) in care amestec dif mirodenii, sau verdeturi, si un bol e siiigur din maioneza cu muult usturoi si ceva patrunjel tocat fin. ( altele sunt cu : piper verde, curry, capere si anchois, etcetc)













Fan n_puiu for ever



#9 stella

stella

    Ajutor de bagator de seama

  • Membri
  • 10123 posturi
  • Location:Europa
  • Interests:^_^ :D

Postat 29 August 2006 - 01:33 PM

(Sabe Li @ Aug 29 2006, 10:53 AM) Vezi post

Usturoi cu un singur catzel pe maciulie... Unde locuiesc socrii tai, Radu?

Ase,enea usturoi se spunea ca este la Copalau, in jud. Botosani (se organiza acolo si Festivalul usturoiului). Dar eu am cumparat anul acesta si e foarte mare si frumos, ce-i drept, dar e usturoi obisnuit, cu mai multi catzelusi icon_smile.gif .



in provence (sudul frantei) exista des usturoi cu catei enormi.
mie cel mai mult imi place usturoiul lor *violet*. e f. gustos .
Fan n_puiu for ever



#10 Carmiris

Carmiris

    Master of disaster

  • Suspendat
  • 3131 posturi
  • Location:-

Postat 29 August 2006 - 01:34 PM

am auzit si eu de varianta cu smantana. Pana acuma am facut numai hrean cu smantana, tot din capitolul "Sosuri picante pentru gratar".

Interesant mi se pare ca mujdeiul nu este exclusiv romanesc, am vazut gramada de retete spaniole parca - ma rog, in orice caz - latine ca sa le zic asa - care functioneaza pe acelasi principiu. Si interesant este ca tot ceva cu M la spune laugh.gif dar am uitat cum exact. Ma duc sa ma documentez si ma intorc informata wink.gif

#11 Carmiris

Carmiris

    Master of disaster

  • Suspendat
  • 3131 posturi
  • Location:-

Postat 29 August 2006 - 01:38 PM

(stella @ Aug 29 2006, 03:33 PM) Vezi post

in provence (sudul frantei) exista des usturoi cu catei enormi.
mie cel mai mult imi place usturoiul lor *violet*. e f. gustos .


Mujdeiul asta al meu a fost facut din usturoi violet, aici parca-i zice usturoi chinezesc, tot asa, numa un catel.




Editat de Carmiris, 29 August 2006 - 02:03 PM.


#12 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 29 August 2006 - 02:47 PM

Usturoiul cel mai bun e cel la care eu ii zic roz, cred ca e asta la care voi ii ziceti violet, usturoiul chinezesc de aici e oribil.
Acu am 2 capatini abia aduse din Franta si simbata ma duc sa mai iau, imi tin perfect citeva luni, iar chinezescul de exemplu mucegaieste imediat.


#13 stella

stella

    Ajutor de bagator de seama

  • Membri
  • 10123 posturi
  • Location:Europa
  • Interests:^_^ :D

Postat 29 August 2006 - 04:04 PM

(Adriana Nicoleta @ Aug 29 2006, 12:47 PM) Vezi post

Usturoiul cel mai bun e cel la care eu ii zic roz, cred ca e asta la care voi ii ziceti violet, usturoiul chinezesc de aici e oribil.
Acu am 2 capatini abia aduse din Franta si simbata ma duc sa mai iau, imi tin perfect citeva luni, iar chinezescul de exemplu mucegaieste imediat.


total de acord cu tine. cel de care vorbesc eu e frantuz din provence, n-are nimic cu china.
chinezii au multe lucruri faine, dar nu usturoi si rosii in bulion.


asa arata cel de provence-franta

Editat de stella, 30 August 2006 - 08:14 PM.

Fan n_puiu for ever



#14 Afrodite

Afrodite

    Master of disaster

  • Membri
  • 3319 posturi

Postat 29 August 2006 - 07:53 PM

Hallo!
Ma bag si eu la usturoi ca ,de curind am facut si eu ceva crema de usturoi asa precum maioneza ,dar de data acesta cu usturoi chinezesc.
Si stiti ceva,imi place mult mai mult sa lucrez cu cel chinezesc,are o aroma deosebita,fata de usturoiul care-l mai gasesc la Supermarket ,aici la noi.
Am facut in ultimul timp ,tot asa cu sare ,ulei si lamiie si in 2-3 zile la frigider,a primit o culoare verde inchis in borcan si a trebuit sa arunc totul.
Oare de ce?
Ei ,cu asta chinezesc am facut de ca. 10 zile si si acu´ mai am ceva din cel de culoare roz in frigider si este excelent la gust si copii mei il papa cu placere mai ales linga cartofi preparati in cuptor.
Eu am pus pozele si ideea aici:
http://www.culinar.r...mp;#entry242288
Care de fapt sint luate de aici;

http://www.culinar.r...?showtopic=8461

Nenea Radu,imi place taaaaare mult cum iti iese crema de usturoi cu patrunjel....
Din pacate la mine verdeturile si in general legumele lasa de dorit,dar pt. ca arata asa de apetisant o sa probez si eu,indata ce a mea se termina. icon_biggrin.gif

Editat de Afrodite, 31 August 2006 - 07:39 AM.



http://leckereien.blogspot.com/'>http://leckereien.blogspot.com/

#15 daveco

daveco

    Big Chef

  • Membri
  • 622 posturi
  • Location:Piatra Neamt

Postat 29 August 2006 - 08:26 PM

Reteta mea de la care mi-e mai putin"rau".O lingura de usturoi,o lingurita hrean ras (am un borcanel mic de hrean tocat si pus cu Otet),o lingura Otet,o lingurita zahar,un paharel de 125g iaurt gras,sare,100 ml lapte facut ca o mamaliga la consistenta,cu amidon porumb.Puneti in blender si gata.Cantitatea e cam pt. 6 persoane.Din cauza hreanului tine 2,3 zile in frig.Concentratia de usturoi e mai mica si-mi mai omor si eu un pic pofta.Oricum intre mujdei clasic si asta l-as alege pe asta.Chestie de gust.

#16 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 30 August 2006 - 10:43 PM

L-am făcut icon_smile.gif
ai făcut foarte bine deschizând acest subiect pentru că uneori ignorăm chestiile banale dar sunt folositoare
Am pisat cu unealta aceea specială 3 căţei de usturoi roz aduşi din Franţa, am adăugat un pic de sare mare afumată (cam prea mult rolleyes.gif ) şi am amestecat, am început să adaug uleiul care îl folosesc la gătit, extravirgin de măsline, s-a terminat, am continuat cu cel toscan care îl folosesc numai crud, s-a terminat şi ăsta din sticluţa în care îl ţin pentru consum, am adăugat pe cel pugliez pe care la fel îl folosesc numai crud şi îl ţin tot aşa într-o sticluţă şi mi-am zis: sper că nu se va tăia şi s-a tăiat laugh.gif aşa că am adăugat suc de lămâie şi şi-a revenit, dar cum Stefano nu e mare amator de usturoi m-am gândit să-l diluez cu iaurt grecesc, am turnat deci deasupra cam aceeaşi cantitate de iaurt. Ce să-ţi zic că şi-a întins Stefano pe peşte în prostie de m-am crucit
Mersi frumos pupic.gif
[attachmentid=57677]

Miniaturi atașate

  • mujdei_iaurt.jpg


#17 MAYA

MAYA

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 30 August 2006 - 10:48 PM

Credeam ca sînt singura pe planeta asta care manînca ustroi la fiecare masa cu carne icon_biggrin.gif
Eu îl fac în diferite feluri,dar cum sînt în concediu,nu am timp prea mult..tre sa ma ocup de sotzior icon_biggrin.gif ..ca de fica-mea se pare ca nu mai trebuie sa ma ocup prea mult pentru ca e toata ziulica teleelu icon_biggrin.gif

Dar o sa revin pupic.gif
Maya's World .

#18 nenea Radu

nenea Radu

    Master of disaster

  • Membri
  • 1752 posturi
  • Location:Piatra Neamt (Neamt)
  • Interests:prea multe ca sa le expun aici :-)

Postat 31 August 2006 - 07:09 AM

la carne ca la carne, da ce ziceti la cartofi tzaraneshti , sau la ciumperci cu mamaliga ?
mie deja mi s-a facut foame laugh.gif
Sarea da gust mancarii . Daca sarea isi pierde gustul, pe aceasta cu ce o mai sarezi ?

#19 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 01 September 2006 - 08:41 AM

Carmiris, stii ce am facut cu "banalul" care-mi ramasese de alaltaseara?
L-am amestecat cu, probabil ulimele, vinete din gradina coapte ca pentru salata si tocate. Foooooarte bun, fara nimic altceva.
Of ce-mi facusi tu mie. rolleyes.gif

#20 Carmiris

Carmiris

    Master of disaster

  • Suspendat
  • 3131 posturi
  • Location:-

Postat 01 September 2006 - 09:07 AM

(Adriana Nicoleta @ Sep 1 2006, 10:41 AM) Vezi post

Carmiris, stii ce am facut cu "banalul" care-mi ramasese de alaltaseara?
L-am amestecat cu, probabil ulimele, vinete din gradina coapte ca pentru salata si tocate. Foooooarte bun, fara nimic altceva.
Of ce-mi facusi tu mie. rolleyes.gif


A naibii banalurile astea laugh.gif
Io amu fac pauza de usturoi pana duminica (plec in excursie), sper sa nu ma apuce tremuriciul, ca masura preventiva iau totusi 2 catei de usturoi cu mine dry.gif



Răspunde la acest topic



  


0 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi