Sari la conținut

Poză

Saramura de pui


22 răspunsuri la acest topic

#1 BD

BD

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 14857 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 17 September 2006 - 02:47 PM

nici reteta asta nu am gasit-o asa ca pun eu cum am facut-o ieri.

am scos pieptul puiului ca sa fac cu el alte alea si am uns zburatoarele cu sare si boia.

[attachmentid=59481]

i-am dat pe spate pe domnii pui direct in oala romana si i-am dat la cuptor la foc extrem de mic cu nitica apa in oala:

[attachmentid=59482]

dupa o vreme i-am intors cu curu-n sus si i-am lasat pana au facut crusta. cu crusta am uitat sa ii pozez:

[attachmentid=59483]

Miniaturi atașate

  • IMG_1923.jpg
  • IMG_1925.jpg
  • IMG_1926.jpg

Ale mele


şi când plâng eu râd

#2 BD

BD

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 14857 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 17 September 2006 - 02:59 PM

in timp ce se coceau puii am facut un sos din legume ramase de la decorarea platourilor de vineri cum se vede in imagine, plus rosii, patrunjel, ardei iute, sare, piper, usturoi:

[attachmentid=59484]

la masa am dus puiul cu oala romana si l-am scaldat in sosul rece si s-a mancat langa o mamaliga calda.
am uitat sa fac poze in acel moment asa ca va arat numai ramasitele si o portie in farfurie:

[attachmentid=59485]

[attachmentid=59486]

si pentru ca a ramas zeama de pui cu legume am pus in ea o ceasca de orez, inca putina apa si am dat la cuptor. a rezultat un pilaf picant excelent:

[attachmentid=59487]

pofta mare

Miniaturi atașate

  • IMG_1924.jpg
  • IMG_1928.jpg
  • IMG_1931.jpg
  • IMG_1932.jpg

Ale mele


şi când plâng eu râd

#3 MAYA

MAYA

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 17 September 2006 - 04:03 PM

De unde vine numele asta de saramura de pui?..eu stiam ca saramura, e sare dizolvata în apa,si se foloseste la conservare(muraturi..si alte chestii)
Maya's World .

#4 BD

BD

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 14857 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 17 September 2006 - 06:09 PM

daca ai stii in cate locuri din tzara se foloseste aceeasi denumire pentru o droaie de lucruri. chiar acum citeam in lupescu legat de asta, in anumite zone din tzara castravetilor li se spun pepeni (sau pepeni raiosi), la hatzeg bivolilor li se spune bibani, exista chiar si o ciorba care se cheama "saramura".

saramura este ce spui tu dar de asemenea este si zeama cu legume, usturoi si sare in care se pune pestele fript pe gratar sau puiul (este subiect cu saramura de peste pe aici pe undeva).

si tot in lupescu mi s-a parut amuzant denumirile pe care le are tzaranul roman pentru floricelele de porumb (popcorn, nu? icon_biggrin.gif): cucoshi, cucoshei, flori, gaste, cucurigi ...

daca te duci intr-un sat si promit la masa gâste sa nu te mire daca te vei infrupta din ... floricele laugh.gif

revenind la oile noastre, gateala asta isi are obarsia (conform etnologului Anton Roman) in zona valcei sau undeva prin oltenia oricum. dansul o descrie exact ca pe saramura de peste (cu sare, ardei gras, rosii, usturoi si ardei iute) dar cu pui facut pe jar. eu jar nu am avut asa ca nu am avut de ales decat gratarul ... cuptorului icon_biggrin.gif


citez din volumul lui Anton Roman finalul: "Cu mamaliguta si Puterea Ursului alaturi, saramura de pui este un fel de ars gastronomica valceana, exprimata intr-un scenariu pastelat: pe masa de latunoaie de fag, taraneasca, cineva intinde o fina tesatura de borangic ..."

icon_smile.gif este explicit MAYA sau mai dau iama prin Ghinoiu, Simion Florea Marian, Gorovei si altii care au scos magnifice carti despre obiceiurile taranilor romani?
Ale mele


şi când plâng eu râd

#5 Bogdana

Bogdana

    Master of disaster

  • Membri
  • 8527 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 17 September 2006 - 09:49 PM

da maya, exista saramura d epui insa eu nu o stiu deloc ca asta
la noi, la olteni, se frige puiul prins din batatura, pe gratar, apoi se pune la fiert in apa in care ai adaugat o rosie sau doua coapte in prealabil si ele pe plita sau gratar, un ardei gras la fel copt dar care se scoate la sfarsit si usturoi, atat, o minunatie desi nu ai crede la descrierea pe care taman ti-am facut-o wink.gif
Asa, si?



#6 BD

BD

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 14857 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 18 September 2006 - 07:08 AM

Bogdana, pai cam asta era aproximativ si descrierea lui Anton Roman la saramura se pui, numai ca eu am adaptat-o la bloc, puiul e cumparat de la bulgaroaica (nu prins pe batatura), era copt la cuptor (din lipsa de gratar cu carbune in dotarea apartamentului), ardeiul si rosia nu le-am copt (din lipsa de timp) si restul de legume le-am pus ca sa nu le arunc (c-asa e-n tenis icon_biggrin.gif).

Cu prima ocazie facem si varianta clasica icon_smile.gif

Trebuia sa denumesc reteta: "Adaptare la saramura de pui" icon_biggrin.gif
Ale mele


şi când plâng eu râd

#7 MAYA

MAYA

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 18 September 2006 - 08:16 AM

Multumesc de explicatii,BD icon_smile.gif

Bogdana,dar vezi tu undeva sa fi spus degetele mele ca nu exista saramura de pui??
Maya's World .

#8 Bogdana

Bogdana

    Master of disaster

  • Membri
  • 8527 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 18 September 2006 - 08:26 AM

eusa_doh.gif nu ai zis tu ca saramura e sare dizolvata in apa?
Asa, si?



#9 MAYA

MAYA

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 18 September 2006 - 08:44 AM

(Bogdana @ Sep 18 2006, 08:26 AM) Vezi post

eusa_doh.gif nu ai zis tu ca saramura e sare dizolvata in apa?


Nu draga mea,nu am zis!
..am precizat doar ce cunosc eu sub denumirea de saramura...si niciunde nu am spus ca nu ar exista
blink.gif
De unde vine numele asta de saramura de pui?
...eu stiam ca saramura, e sare dizolvata în apa,si se foloseste la conservare(muraturi..si alte chestii)

Am întrebat de unde vine numele asta,saramura de pui..ma refeream din ce zona..etc.. pentru ca nu mai auzisem(dupa cum se pare,BD a înteles ce ma interesa de fapt,si mi-a raspuns ,pentru ceea ce i-am si multumit)
Maya's World .

#10 Bogdana

Bogdana

    Master of disaster

  • Membri
  • 8527 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 18 September 2006 - 09:11 AM

atunci ma scuzi ca m-am bagat in seama
Asa, si?



#11 BD

BD

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 14857 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 18 September 2006 - 12:13 PM

hei, hei, chestie de nuanta, nu asta este important, ce puneti repede botic, dati-o naibi.

eu stiu multi mancatori de saramura de pui si de aia bogdana voiam sa te intreb (ca am rascolit iar in arhivele-mi) urmatoarele:

ai spus ca:

se frige puiul prins din batatura, pe gratar, apoi se pune la fiert in apa in care ai adaugat (...)


mai exact puiul, dupa ce este deja fript pe gratar se mai fierbe? pentru ca asa suna reteta de "saramura" de pui (adica ciorba) si se lasa pe foc pana cade carnea de pe oase.
saraura de care zic eu este mai degraba o mancare decat o zama.

poti sa detaliezi te rog?
Ale mele


şi când plâng eu râd

#12 Bogdana

Bogdana

    Master of disaster

  • Membri
  • 8527 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 19 September 2006 - 07:49 AM

saramura despre care vorbesc eu este de consistenta unei ciorbe daca pot spune asa icon_smile.gif adica arata ca o ciorba, da, dupa ce il frigi pe gratar, il fierbi in apa, isi lasa fumul un gust foarte fain, poate am sa fac candva si am sa arat cum wink.gif
Asa, si?



#13 BD

BD

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 14857 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 19 September 2006 - 10:55 AM

ahaaa deci aia era. iti pozez io reteta dintr-o carte sa imi zici daca asa arata. revin cu poza. dar asta nu inseamna sa nu faci icon_biggrin.gif
Ale mele


şi când plâng eu râd

#14 BD

BD

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 14857 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 20 September 2006 - 02:17 PM

uite si pozele, seamana cu ce e aici, bogdana?

Miniaturi atașate

  • IMG_1963.jpg
  • IMG_1964.jpg

Ale mele


şi când plâng eu râd

#15 Bogdana

Bogdana

    Master of disaster

  • Membri
  • 8527 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 21 September 2006 - 08:07 AM

da BD seamana numai ca eu o stiu/fac cu mult mai putine rosii si ardei, iar in poza aia nu disting daca e ceapa sau nu dar asta (de care zic eu) nu are ceapa, asa, si bucatile de pui sunt mari, adica copane, piept...
Asa, si?



#16 BD

BD

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 14857 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 21 September 2006 - 02:42 PM

da, are ceapa. daca maresti prima poza se vede bine reteta.
daca e aia din poza am facut odata dar nu aveam aparat pe vremea aia, e o nebunie, un deliciu.
Ale mele


şi când plâng eu râd

#17 Bogdana

Bogdana

    Master of disaster

  • Membri
  • 8527 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 03 October 2006 - 05:29 PM

BD, BD, BD 006.gif

pazea ca am fost la tara, deci, 'mnealui e individul,

before


[attachmentid=61621]


after


[attachmentid=61623]

poze din timpul procesul de creatie nu am ca nu eram de fata wink.gif

Miniaturi atașate

  • cocos.JPG
  • saramura.jpg

Asa, si?



#18 BD

BD

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 14857 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 04 October 2006 - 08:20 AM

wow! cat sadism! bietul gugushtiuc!

oricum ce am facut eu (nici cu zeama nici fara zeama) nu a beneficiat de zburatoare de curte ci de indopat cu proteine de la falimentara. super icon_smile.gif
Ale mele


şi când plâng eu râd

#19 Bogdana

Bogdana

    Master of disaster

  • Membri
  • 8527 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 04 October 2006 - 08:21 AM

da, da, ma gandeam eu ca e cam dura asocierea, dar ce nu face omul pentru o cauza nobila icon_rotf.gif
Asa, si?



#20 oanaC

oanaC

    Academic Chef

  • Membri
  • 1312 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 04 October 2006 - 08:56 AM

Eu fac saramura de pui cu sosul de legume de aici: http://www.culinar.r...a...st&p=138237 , scufund puiul fript la gratar si-l uit acolo...prima data am mancat in Turnu Magurele asa ceva, mi s-a parut ciudat sa mancam pui fript rece, dar de atunci fac mereu...
Mama ce pofta mi s-a facut rolleyes.gif



Răspunde la acest topic



  


0 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi