Sari la conținut

Poză

SARATELE SUPER-GUSTOASE


153 răspunsuri la acest topic

#1 ELAIDA

ELAIDA

    Academic Chef

  • Membri
  • 1012 posturi
  • Gender:Female
  • Location:...langa brebenel...
  • Interests:arta culinara si multe altele...

Postat 17 October 2006 - 12:58 PM

Acum cateva luni eram in cautare de retete de saratele. blink.gif
Am gasit cateva, am si incercat vreo 2 dintre ele. mad.gif Nici una nu a fost pe placul meu. Pana la reteta aceasta rolleyes.gif pe care vreau sa o impart cu voi.
Daca aveti vreo petrecere sau chef de ceva sarat sa mearga cu suc sau cu... altceva, iata:
sar_1.JPG

Ingrediente:
  • 600 g faina,
  • 500 g margarina sau unt,
  • 500 g branza sarata,
  • 2 lgt praf de copt;

plus chimen, galbenusuri pentru uns


Mod de preparare: Din toate ingredientele de mai sus se framanta un aluat care se pune la rece pentru 4o minute. Se imparte aluatul, se intinde cu sucitorul in foi de jumatate de centimetru. Se ung cu galbenus si se taie. Se presara cu chimen. Se iau cu grija de pe planseta, caci se farama usor. Se coc la foc potrivit.
Nu se pune chimen in coca! Unele poze spun altceva, dar era chimen de pe masa trecut pe mainile mele! smile.gif
Pofta-buna!
Avertisment
: biggrin.gif Nu abuzati! Sunt atat de bune ca veti vrea sa le mancati pe toate-odata!
tongue.gif
sar_2.JPG

sar_3.JPG

sar_4.JPG

sar_5.JPG

sar_6.JPG

sar_7.JPG

sar_9.JPG

sar_10.JPG


Editat de ELAIDA, 13 October 2007 - 01:10 PM.


#2 Bogdana

Bogdana

    Master of disaster

  • Membri
  • 8527 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 17 October 2006 - 01:02 PM

arata bine dar cred ca denumirea lor este defapt saleuri, nu? unsure.gif
Asa, si?



#3 camipl

camipl

    Bucataras

  • Membri
  • 174 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 17 October 2006 - 02:11 PM


Tres bon bon icon_smile.gif Intrebarea mea este...mai cresc un pic la cuptor?


#4 mihaela z

mihaela z

    Big Chef

  • Membri
  • 841 posturi
  • Location:belgia

Postat 17 October 2006 - 02:13 PM

chiar ca arata bine.mie imi plac la nebunie saratelele.acum,daca stiti(fetele care stau in Belgia sau Olanda),spuneti-mi,cum se zice in olandeza la chimen? icon_smile.gif

#5 Samara

Samara

    Big Chef

  • Membri
  • 500 posturi

Postat 17 October 2006 - 02:15 PM

Cand spui branza sarata, la ce branza te referi, mai exact? Se pot face si cu branza framantata (din cas)?

#6 petunie

petunie

    Am buburuza!!!

  • Membri
  • 5929 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Deutschland

Postat 17 October 2006 - 03:42 PM

(mihaela z @ Oct 17 2006, 03:13 PM) Vezi post

chiar ca arata bine.mie imi plac la nebunie saratelele.acum,daca stiti(fetele care stau in Belgia sau Olanda),spuneti-mi,cum se zice in olandeza la chimen? icon_smile.gif


Pana intra fetele din tarile respective,poate te ajuta denumirile ce le-am gasit eu.Pe germana ii zice Kümmel,si denumirea latina (sau care o fi) este Carum carvi
Daca dai cu google,poate gasesti singura denumirea pe olandeza icon_smile.gif

#7 Daneza13

Daneza13

    Master of disaster

  • Membri
  • 2213 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montreal

Postat 17 October 2006 - 05:28 PM

(mihaela_z @ Oct 17 2006, 12:13 PM)
chiar ca arata bine.mie imi plac la nebunie saratelele.acum,daca stiti(fetele care stau in Belgia sau Olanda),spuneti-mi,cum se zice in olandeza la chimen?

Chimen = Caraway (engl.) = Carvi (franceza) = Karwij (olandeza) icon_smile.gif
A life spent making mistakes is not only more honourable but more useful than a life spent doing nothing. - George Bernard Shaw

Aventuri Culinare

#8 Micu Livia

Micu Livia

    Academic Chef

  • Membri
  • 1338 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 17 October 2006 - 06:36 PM

Nu am facut niciodata saratele ca sarcina asta ii revine mereu lui mama. Dar cum stiu ca merg foarte bine la bere si in general barbatii le prefera in fata prajiturilor trebuie sa-mi aleg si eu o reteta.
Suna bine a ta mai ales ca e cu branzica. Eu o sa fac o parte presarate cu susan ca nu sunt asa prietena cu chimenul pe saratele desi ceaiul imi place la nebunie.
Adevarata varsta se socoteste in anii pe care nu i-ai trait degeaba.

#9 mihaela z

mihaela z

    Big Chef

  • Membri
  • 841 posturi
  • Location:belgia

Postat 17 October 2006 - 09:04 PM

(Daneza13 @ Oct 17 2006, 07:28 PM) Vezi post

Chimen = Caraway (engl.) = Carvi (franceza) = Karwij (olandeza) icon_smile.gif

multumesc! pupic.gif

#10 mon

mon

    Master of disaster

  • Membri
  • 1957 posturi
  • Location:Canada(GTA)

Postat 17 October 2006 - 09:09 PM

Chimen in engleza este cumin. De caraway eu n-am mai auzit pana acum, cel putin nu in zona mea.

#11 bambina

bambina

    Big Chef

  • Membri
  • 751 posturi
  • Location:Minneapolis, USA

Postat 17 October 2006 - 09:24 PM

mon,

Fara suparare, dar nu ai dreptate.

Romana Engleza

Chimen = Caraway
Chimion = Cumin

Bambina



#12 mon

mon

    Master of disaster

  • Membri
  • 1957 posturi
  • Location:Canada(GTA)

Postat 17 October 2006 - 09:35 PM

Bambina, dar chimion nu-i tot aia cu chimen? Eu asa credeam. E vreo diferenta?

Uite aici o poza:

http://www.naturalia...8ef82b8c4db4f47

da click pe poza si ai sa vezi ca e acelasi condiment

Editat de mon, 17 October 2006 - 09:40 PM.


#13 bambina

bambina

    Big Chef

  • Membri
  • 751 posturi
  • Location:Minneapolis, USA

Postat 17 October 2006 - 09:42 PM

Eu stiam ca nu, si ca sa ma verific inca o data m-am dus la
http://www.uni-graz....pice_small.html

La Carray scrie ca cele doua sunt confundate foarte des, iar unele limbi chiar nu au termen pt. chimen si folosesc cumin:

"Caraway is a spice mostly loved in Northern, Central and Eastern Europe; languages of other regions often lack a specific name for caraway, but use the name of cumin instead, often with a geographic epithet referring to Germany: Turkish frenk kimyonu “Frankish cumin”, Italian cumino tedesco (Finnish saksankumina) “German cumin” or Hindi vilayati jeera ...."

Personal, n-am folosit cumin niciodata, deci nu stiu daca miroase la fel, dar am sa cumpar cu prima ocazie, din curiozitate.

O zi frumoasa!

Bambina



#14 Mercury

Mercury

    Big Chef

  • Membri
  • 522 posturi
  • Location:Romania

Postat 17 October 2006 - 09:47 PM

intrebarea mea ar fi ce intelegi prin branza sarata? multumesc!
OanaAlina

#15 mon

mon

    Master of disaster

  • Membri
  • 1957 posturi
  • Location:Canada(GTA)

Postat 17 October 2006 - 09:48 PM

Uite eu am gasit aici ca ar fi acelasi lucru:

http://larix.ro/CEAI/cchimion.htm

cel putin in romana.

Probabil ca si in engleza ambele denumiri inseamna acelasi lucru si anume: carvi fructus.

Editat de mon, 17 October 2006 - 09:52 PM.


#16 mihaela z

mihaela z

    Big Chef

  • Membri
  • 841 posturi
  • Location:belgia

Postat 17 October 2006 - 09:54 PM

eu am gasit in caraway wikipedia: Caraway or Persian Cumin(carum carvi).bine ca stiu acuma cum i se zice in olandeza; icon_smile.gif

#17 bambina

bambina

    Big Chef

  • Membri
  • 751 posturi
  • Location:Minneapolis, USA

Postat 17 October 2006 - 10:12 PM

mon,

Sper ca-ti place polemica. icon_smile.gif

Cele doua plante sunt din aceeasi familie, deci arata aproximativ la fel, dar sunt totusi diferite (vezi denumirile latine).

Caraway este "Carum carvi".
Cumin este "Cuminum cyminum".

Sunt prezentate ca plante distincte si pe site-ul USDA:

Caraway: http://plants.usda.g...e?symbol=CACA19
Cumin: http://plants.usda.g...ile?symbol=CUCY

Personal, nu am incredere in informatia prezentata pe site-ul http://larix.ro/CEAI/cchimion.html pentru ca chimionul nu este cultivat Romania, spre desosebire de chimen, ci numai in India, Iran, Indonesia, China and the sudul Mediteranei.
Ori au incurcat denumirile, ori au incercat sa vanda chimenul ca si chimion.

Bambina


#18 Nasha

Nasha

    Panfortzescus

  • Membri
  • 3183 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Auckland, Noua Zeelanda
  • Interests:Homeopatia

Postat 17 October 2006 - 10:19 PM

Fetelor,
reteta este f buna , e si reteta mamei mele.Arata super, exact ca cele facute de mama .
Cred a Elaida a pus 500 gr brinza din piata, proaspata , buna.

DUpa gustul nostru( al fam mele) , nu merge sa fie brinza foarte sarata. De aceea , noi puneam 250 brinza dulce si 250 telemea. , deci depinde de brinza.
Iese si cu cas, dar reteta e cu brinza moale care nu e uscata, un pic grasutza. Deci , eu zic, daca pui cas, 250 sau 300, restul se cere , ceva brinza mai untoasa.

Ele mai cresc, putin , depinde cit de subtire intinzi foaia.

Bogdana, da >>ele se numesc SARATELE, in unele case, in altele se numesc SARATELE>
( mama le zice saleuri, soacra'mea le zice saratele >>>mai poti zice ceva ?_)..
rolleyes.gif <<Cite bordeie ...atitea obiceie>> ohmy.gif

Chimenul este acelasi cu chimionul , ...acuma, ca or fi mici diferente, or fi , dar esenta e aceeasi, e acelasi tip de planta, aceeasi familie.
Cuminul este folosit mult in bucataria indiana. Aici la mine( in NZ), e cumin alb , negru etc de toate tipurile, pisat mare , pisat mic etc...

Gustul cuminului este , in opinia mea, putin mai slabut decit chimenul romanesc, dar are acelasi gust , in final.

Nici noi nu sintem preteni cu chimenul, ( doi dintre noi ) , o sa o fac si eu reteta negresit, si o sa pun susan ,
DAR , NU e acelasi lucru , gustul e diferit,
SARAtele - saratele sau saleurile -saleuri TRE Sa fie cu CHIMEN>

( asa daca punem brinza dulce mai multa, deci ele nu ies prea sarate, se poate presara cascaval peste )

Va doresc spor la treaba !
Elaida , pupic.gif ptr readucerea pe tapet a acestei retete faine.


wink.gif
Fan n_puiu!

#19 mon

mon

    Master of disaster

  • Membri
  • 1957 posturi
  • Location:Canada(GTA)

Postat 18 October 2006 - 12:28 AM

Bambina n-are rost sa ne "polemizam" icon_smile.gif ca doar avem si altceva mai bun de facut, de exemplu saratele icon_smile.gif

Eu am vrut sa spun doar ca la magazin eu nu am vazut niciodata caraway ci doar cumin, care este acelasi cu chimenul romanesc. Deci in zona mea, la chimen se zice cumin si asa se gaseste la magazin. Asta ca sa nu caute canadiencele de pe forum caraway si sa renunte la facut saleuri din cauza ca nu-l gasesc. icon_biggrin.gif

Oricum am invatat un cuvant nou "caraway" si multumesc floare.gif

Cat despre saratele, multumesc de reteta Elaida. Eu sunt fan saratele, saleuri, cipsuri si toate alea sarate. Trebuie sa reusesc sa adaptez reteta Monti, ca mor de pofta privind monitorul.

Editat de mon, 18 October 2006 - 12:38 AM.


#20 PARADIS

PARADIS

    ~PARADIS~

  • Membri
  • 1667 posturi
  • Gender:Female
  • Location:paradis :)

Postat 18 October 2006 - 12:47 AM

(mon @ Oct 17 2006, 10:28 PM) Vezi post

Bambina n-are rost sa ne "polemizam" icon_smile.gif ca doar avem si altceva mai bun de facut, de exemplu saratele icon_smile.gif

Eu am vrut sa spun doar ca la magazin eu nu am vazut niciodata caraway ci doar cumin, care este acelasi cu chimenul romanesc. Deci in zona mea, la chimen se zice cumin si asa se gaseste la magazin. Asta ca sa nu caute canadiencele de pe forum caraway si sa renunte la facut saleuri din cauza ca nu-l gasesc. icon_biggrin.gif

Oricum am invatat un cuvant nou "caraway" si multumesc floare.gif

Cat despre saratele, multumesc de reteta Elaida. Eu sunt fan saratele, saleuri, cipsuri si toate alea sarate. Trebuie sa reusesc sa adaptez reteta Monti, ca mor de pofta privind monitorul.



mom,nu cumapa cumin ca are un miros de indieni. icon_smile.gif)
Am patit o singura data cind am dat peste cumin,am zis,gata in sfirsit am gasit chimin,dar m-am inselat...mirosul oribil,gustul la fel.
Deci,dragele mele va sfatuesc sa cumparati caraway=chimin. icon_smile.gif


"Nu-i loc pentru estet sa fie trist, Caci si bucataria e o arta,
Atunci cand bucatarul e artist"

AL. O. TEODOREANU





Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi