Sari la conținut

Poză

Prajituri din copilaria mea


55 răspunsuri la acest topic

#1 B. Meda 23950

B. Meda 23950

    micro Bucatar

  • Membri
  • 34 posturi
  • Location:In afara Romaniei

Postat 18 March 2007 - 09:59 PM

In orasul meu natal,Roman,era si poate mai este inca o cofetarie,Tosca se numea unde se gaseau aceste prajituri dupa care eram topita.Stiu ca nu eram singura.Au trecut anii si eu m-am stabilit in alt oras si apoi in alta tara,foarte departe de locul cu pricina.Am tot cautat in acest timp in cofetarii de tot felul,prajitura aceasta sau macar una sa semene cu Indiana copilariei mele.In cele din urma,am facut "sapaturi" si am gasit o reteta intr-o carte de bucate de Alexandru Isoveanu pe care am adaptat-o si mi-a iesit dupa multe incercari si experimentari,prajitura mult dorita.Va fac cadou reteta,ca pe ceva foarte valoros in schimbul sutelor,poate miilor de retete pe care voi le-ati postat.Mi se pare corect targul. biggrin.gif
Imi cer scuze,nu am poze pas cu pas si ce am nu sunt de calitate.


#2 B. Meda 23950

B. Meda 23950

    micro Bucatar

  • Membri
  • 34 posturi
  • Location:In afara Romaniei

Postat 18 March 2007 - 10:28 PM


INDIENE CU FRISCA
[attachmentid=90569]
BLAT
5oua
125gr. faina
100gr. zahar
esenta de vanilie.

Se incalzeste cuptorul la 365 gradeF.Se unge cu unt o forma mijlocie pentru muffins-uri.
Se separa galbenusurile de albusuri, se bat albusurile spuma ca pentru bezele,se freaca galbenusurile cu zaharul esenta si un praf de sare.baterea albusurilor se face cu mixerul,la fel puteti proceda si cu galbenusurile,dar in momentul cand incepeti sa le puneti impreuna,apelati la lingura de lemn si la rabdare.
Deci, se toarmn albusurile peste galbenusuri si se amesteca usor cu o lingura de lemn.Tot foarte usor si in ploaie se toarna treptat si faina amestecand de jos in sus,sa nu se lase compozitia.
Cu o lingurita umpleti formele de muffins la trei sferturi din capacitate si puneti la cuptor pentru 17 min.Acum stiti si voi ca timpul de coacere poate fi diferit de la un aragaz la altul,asa ca panditi si voi sa fie blatul prajiturilor la culoare usor auriu.Scoateti prajiturile din cuptor si din tava si le lasati sa se raceasca si pregatiti intre timp siropul.

SIROP:
250ml apa
200gr.zahar
esenta de rom

Apa si zaharul se fierb pana se ingroasa putin,se ia de pe foc si se adauga esenta de rom.

Se taie in doua blatul prajiturilor si se insiropeaza si baza si capacul fiecarei prajituri cu siropul caldutz.

GLAZURA

8linguri de zahar pudra
4linguri de cacao
4 lingurite de apa
50gr de unt
esenta de rom

Pe foc se pun toate mai putin untul si esenta de rom si se amesteca sa nu se prinda.Se ia de pe foc glazura,se adauga untul si esenta de rom si se lasa sa se raceasca putin,cat sa curga,nu mai mult.

Asamblarea
Se inmoaie capacul fiecarei prajituri in glazura sau se unge cu o pensula foarte fina.Eu prefer sa le pun pe un gratar si sa torn pe fiecare capac glazura pentru ca,fiind insiropar,capacul este fragil si se poate sfarama.
Pe baza fiecarei prajituri se pun cam doua linguri de frisca batuta si se pune apoi capacul peste frisca apasand foarte usor.
[attachmentid=90571]

Nota:Prajiturile trebuie sa fie bine insiropate,nu va zgarciti cu siropul,nu au farmec uscate.
Ar trebuie sa va iasa 14 prajituri.

Alta nota:Imi cer scuze,postez pentru prima oara si cred ca m-am incurcat in poze care ar fi trebuit sa fie patru.

Miniaturi atașate

  • Pofta_buna_.JPG
  • Baza_prajiturilor_si_umplutura_de_frisca.JPG

Editat de Adriana Nicoleta, 18 March 2007 - 11:10 PM.


#3 Nasha

Nasha

    Panfortzescus

  • Membri
  • 3183 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Auckland, Noua Zeelanda
  • Interests:Homeopatia

Postat 18 March 2007 - 10:57 PM

..yumyyy in sfirsit meda ....ai aparut cu reteta ...si eu am crescut cu o indiana "in cap" ....abia astept sa fac reteta ta>
delicioasele si neasemuitele indieneeeeeeee

kermit.gif

mincacios.gif
Fan n_puiu!

#4 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 18 March 2007 - 10:59 PM

Mulţumim Meda, dacă cineva o va face pas cu pas o vom remuta la Imagini, aşa numai cu text, o mut la Dulciuri. poze în mesaj nu sunt decât două, ţi le-am aranjat eu smile.gif

#5 B. Meda 23950

B. Meda 23950

    micro Bucatar

  • Membri
  • 34 posturi
  • Location:In afara Romaniei

Postat 18 March 2007 - 11:32 PM

Multumesc si eu si-mi pare rau ca nu m-am priceput sa pun si celelalte imagini.
Data viitoare vin cu poze pas cu pas.Bine ca macar am facut primul pas,adica sa adaug si eu o reteta.Poate prind curaj.

#6 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 18 March 2007 - 11:36 PM

(B. Meda 23950 @ Mar 18 2007, 10:32 PM)  

Poate prind curaj.

Ce-a fost mai greu a trecut smile.gif mergi înainte şi dacă ai nevoi de ajutor îmi scrii smile.gif şi dacă mai insişti cu indienele astea o să trebuiască să le fac şi eu biggrin.gif


#7 B. Meda 23950

B. Meda 23950

    micro Bucatar

  • Membri
  • 34 posturi
  • Location:In afara Romaniei

Postat 18 March 2007 - 11:37 PM

Incerc sa pun totusi si celelalte poze.
[attachmentid=90576]

Miniaturi atașate

  • Montarea_capacului_elegant_cu_paleta_si_cu_manutza..JPG


#8 B. Meda 23950

B. Meda 23950

    micro Bucatar

  • Membri
  • 34 posturi
  • Location:In afara Romaniei

Postat 22 March 2007 - 03:58 AM

[attachmentid=91153]

Miniaturi atașate

  • Indienele__________.JPG


#9 Nasha

Nasha

    Panfortzescus

  • Membri
  • 3183 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Auckland, Noua Zeelanda
  • Interests:Homeopatia

Postat 22 March 2007 - 06:17 AM

immmmmmmmm iar le vazuiiiiiiiiiii
Fan n_puiu!

#10 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 22 March 2007 - 09:47 AM

(Nasha @ Mar 22 2007, 05:17 AM)  

immmmmmmmm iar le vazuiiiiiiiiiii

si eu rolleyes.gif

#11 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 23 March 2007 - 10:16 AM

Nashico, io le-am inceput a face pe indiene, tu? tongue.gif

Aseara am facut indienele in forma de muffin si siropul. Cind ajung acasa insiropez si glazurez capacele.
Intrebarea mea e cind sa le asamblez, inainte de cina sau inainte de a le servi?
Singura mea frica e ca se vor pleosti daca le asamblez inainte de cina.
Ce sa fac?

#12 rym

rym

    D.Cantemir

  • Moderatori
  • 8774 posturi
  • Gender:Female
  • Location:israel.
  • Interests:ski nautic.

Postat 23 March 2007 - 11:51 AM

Meda,mi-ai facut o pofta nebuna,nebuna.FELICITARI pentru reusita realizare.

#13 little coffee

little coffee

    Master of disaster

  • Membri
  • 8748 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 23 March 2007 - 12:27 PM

indieneeeeeee!!!
astea erau printre singurele pe care le mancam.
acum trebuie sa fac, nu??
"Iubesc pisicile pentru ca ma simt bine in casa mea; si incetul cu incetul, acestea devin sufletul sau vizibil"- Jean Cocteau

#14 B. Meda 23950

B. Meda 23950

    micro Bucatar

  • Membri
  • 34 posturi
  • Location:In afara Romaniei

Postat 24 March 2007 - 12:51 AM

Adriana,ma bucur ca te-ai apucat sa le faci,am emotii putin,stiu ca mie mi-a luat ceva timp pana le-am potrivit.Chestia este ca eu le fac, le insiropez si le mai las putin sa se aseze.Asta nu inseamna ca nu pot fi mancate imediat,dar parca sunt si mai bune a doua zi.
Acum depinde si de frisca.Eu folosesc o frisca gata preparata,se gaseste la cutie si se numeste "whipped toppping" .Sta batz!De prajitura vorbesc.
Succes!


#15 B. Meda 23950

B. Meda 23950

    micro Bucatar

  • Membri
  • 34 posturi
  • Location:In afara Romaniei

Postat 24 March 2007 - 01:00 AM

Va multumesc pentru felicitari si incurajari ,pentru tot si va doresc spor la gatit si incerc sa fiu pe faza daca aveti intrebari.
Va recomand sa le faceti si pentru ca sunt foarte usoare.Nu sunt foarte dulci si nici foarte bogate in calorii.

#16 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 24 March 2007 - 01:29 AM

Sunt minunate, au fost apreciate de sora mea şi de cumnatul meu, eu sunt mai exigentă şi va trebui să le refac pentru a fi mulţumită pe deplin rolleyes.gif pentru că siropul făcut aseară azi era un picuţ zaharisit, în mod sigur l-am fiert prea mult, glazura e splendidă, pentru o parte din muffins-uri am folosit forma de silicon care aici se numeşte diamant pentru că în acel moment nu le găseam pe celelalte rolleyes.gif şi nu prea au semănat a indiene adevărate.
Dar e în totalitate vina mea pentru că le-am făcut la repezeală, le refac sigur cât de curând aşa cum trebuie.
Reţeta e oricum perfectă pupic.gif floare.gif



#17 bimbilica

bimbilica

    zen

  • Membri
  • 3307 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Ardeleanca din Reghin,acum in capitala

Postat 24 March 2007 - 09:48 PM

Am crezut ca nu vad bine,cand am citit topicul ohmy.gif nu imi vine sa cred ca am gasit reteta de INDIANA,care intr-adevar e si prajitura copilariei mele.eu am stat 26 de ani vis-a-vis de o cofetarie si dadeam iama zilnic si mancam Indiana si choix a la creme.Maine mergem la nasi si nu am timp sa o fac si luni merg la facultate,dar marti am sa o fac negresit si daca zici ca e exact ca cea din cofetarie de pe vremea impuscatilor,de pe acum iti daruiwesc un buchetel de floare.gif

Daca va este frica sa nu va ingrasati, incercati sa beti inainte de fiecare masa 100 ml de cognac. Cognac-ul, precum se stie din batrani, atenueaza teama...


#18 miutza

miutza

    Bucataras

  • Membri
  • 121 posturi
  • Location:Canada

Postat 25 March 2007 - 02:26 AM

Multumim Meda pt reteta!!!! Abia astept s-o incerc si eu..si eu tot din ROMAN sunt si tot plecata de mult timp de acolo, bineinteles ca si eu imi aduc aminte cu placere de cofetaria "Tosca", unde mergeam f des in vremea liceului ... Cind fac pun poze...abia astept!





Oamenii sunt ca vinurile. Cu timpul, fie devin din
ce in ce mai buni, fie se transforma in otet.
(Papa Ioan al XXIII-lea)

#19 lleena

lleena

    Captain Cook

  • Membri
  • 338 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Canada

Postat 25 March 2007 - 11:05 PM

Fetelor, iar ma laud...ca n-am ce face..
Dar de cofetaria "Opera" din Iasi a auzit cineva? Prajitureaua mea preferata: Profiterol

Trebe sa vin c-o poza neaparat si daca mi-o ia cineva inainte, nu ma supar smile.gif
"Este cu mult mai multa fericire in a oferi decat in a primi..."

#20 miutza

miutza

    Bucataras

  • Membri
  • 121 posturi
  • Location:Canada

Postat 26 March 2007 - 09:39 PM

Profiterolul eu il fac simplu..cumpar gogselele alea gata umlpute cu crema de vanilie si asamblez gogosele, un bulgare de inghetata, un pic de frisca, stropesc cu sos de ciocolata si daca vreau decorez cu piscoturi de sapmanie, sau betitoare de napolitana sau zmeura, etc,,fiecare cum doreste, e cel mai rapid desert..





Oamenii sunt ca vinurile. Cu timpul, fie devin din
ce in ce mai buni, fie se transforma in otet.
(Papa Ioan al XXIII-lea)



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi