Sari la conținut

Poză

dulceata de zmeura


13 răspunsuri la acest topic

#1 gloxinia

gloxinia

    Master of disaster

  • Membri
  • 4439 posturi
  • Gender:Female
  • Location:undeva prin Nord-Vest..

Postat 12 July 2007 - 08:24 PM

Buna! De curand am facut dulceata de zmeura (sau gem? care e diferenta?).
Reteta pe care am adoptat-o e cat se poate de simpla si nu intotdeauna pe gustul oricui. Mie imi place la astfel de gemuri din fructe putine, fiindca nu scade mult.
Deci 1 kg de fructe alese proaspete, 1 kg de zahar, 1 plic de gelfix clasic.
[attachmentid=112143]
[attachmentid=112144]
Se amesteca 2 linguri de zahar cu plicul de gelfix, se pun peste fructe, se amesteca si se pun la fiert pana dau in clocot. Se spumeaza intre timp.
[attachmentid=112148]
Dupa ce a dat in clocot, se pune zaharul ramas, si se mai fierbe.
[attachmentid=112149]
Dupa ce incepe la fiert, se mai tine pe foc aprox 1 minut. Se opreste focul, se lasa putin si se ia spuma ce s-a strans deasupra. Se pune in borcane.
[attachmentid=112150]
Dupa ce se pune capacul, borcanele se intorc cu capul in jos, circa 5 minute.
Dulceata astfel preparata pastreaza f. bine aroma fructelor si are o culoare placuta. Acum cat e de sanatoasa, va las pe voi sa decideti. Multi zic ca e cu gelfix, nu e buna, mie imi place si o prepar astfel de mai bine de 15 ani, inca inainte sa se gaseasca la noi gelfix-ul. Inainte il aduceam din Ungaria, si era de contrabanda. biggrin.gif
Pofta buna!
[attachmentid=112153]

Miniaturi atașate

  • P1010945__Small_.JPG
  • P1010948__Small_.JPG
  • P1010947__Small_.JPG
  • P1010949__Small_.JPG
  • P1010950__Small_.JPG
  • P1010951__Small_.JPG

Mami de



si


#2 Maneki neko

Maneki neko

    Big Chef

  • Membri
  • 720 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 12 July 2007 - 09:24 PM

mmm, ce bine arata si ce pofta mi-ai facut!!! e dulceata mea preferata!
pot sa te intreb de unde ai cumparat zmeura? eu am vazut la piata, dar se vindea la pahar de plastic (din ala mic de tot) si costa 1 leu cincizeci unul blink.gif
(\__/)
(+'.'+) <(Mwahahaha!!!)
(")_(")
This is Bunny. Copy and paste Bunny into your signature to help him gain world domination!

#3 jenny_kap

jenny_kap

    Master of disaster

  • Membri
  • 3616 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 12 July 2007 - 09:47 PM

eu am gasit o singura data la piata gorjului, acum vreo 3 saptamini, cred, la 120.000lei/kg. am cumparat jumatate de kg si tot dulceata am facut si eu, dar in stil clasic, nu cu gelfix.

#4 gloxinia

gloxinia

    Master of disaster

  • Membri
  • 4439 posturi
  • Gender:Female
  • Location:undeva prin Nord-Vest..

Postat 18 July 2007 - 10:25 AM

Scuze Maneki neko, ca nu ti-am mai raspuns. Zmeura o am din gradina mamei mele, intr-adevar la piata e destul de scumpa, de aia am zis ca facuta cu gelfix macar nu scade. biggrin.gif
Anul asta am facut de doua ori, de fiecare data am avut peste 3 kg de fructe! tongue.gif
Stiu, stiu ca sunt o norocoasa!
Mama mea a vut nervi sa dea zmeura prin masina de rosii si sa ii scoata samburii. Dar e minunata si cu samburi!
Mami de



si


#5 jenny_kap

jenny_kap

    Master of disaster

  • Membri
  • 3616 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 18 July 2007 - 05:20 PM

oooo, ce-ai facut tu acolo e mai bun decit dulceata, e un fel de peltea. am facut o singura data, acum vreo 4 ani, undeva linga sibiu, din mure. excelenta. mi-am cumparat de acolo o pilnie speciala pentru scos semintele din zmeura si mure, ceva in genul pilniei pentru rosii, dar cu gaurile mai mici. n-am vazut asa ceva prin bucuresti.

#6 Maneki neko

Maneki neko

    Big Chef

  • Membri
  • 720 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 18 July 2007 - 05:54 PM

Merci, Gloxinia de raspuns! Am mai cautat intre timp si tot scumpa e...
(\__/)
(+'.'+) <(Mwahahaha!!!)
(")_(")
This is Bunny. Copy and paste Bunny into your signature to help him gain world domination!

#7 gloxinia

gloxinia

    Master of disaster

  • Membri
  • 4439 posturi
  • Gender:Female
  • Location:undeva prin Nord-Vest..

Postat 23 July 2007 - 12:03 PM

Fetelor, am facut aseara tarziu dupa reteta de mai sus dulceata de afine. Mmmmm, un deliciu. Dimineta fiul meu nu a vrut altceva de mancare decat paine cu unt si cu dulceata de afine, si a zis ca e excelenta! biggrin.gif
Pacat ca nu am avut aparat sa ii trag niste poze, daca mai fac anul asta negresit o pozez. Ia faceti un calcul sa vedeti daca renteaza sa te incalzesti pe langa aragaz pe vremea asta.
Am avut 2 kg de afine(cu 75.000 kg ca au fost cumparate de la munte) , 2 plicuri gelfix (aseara tarziu am primit afinele si nu am avut decat 1 plic clasic si unul extra) si 1,5 kg zahar.
Au iesit 8 borcane de 420.000 ml pline si inca unul din care lipseste cam de 2 degete si a ramas desfacut pentru mancat. E, acum daca aveti drum prin supermarket, ia vedeti voi cam cat costa un borcan cu duplceata de afine? sa facem si noi socoteala.....
tongue.gif tongue.gif tongue.gif
Mami de



si


#8 jenny_kap

jenny_kap

    Master of disaster

  • Membri
  • 3616 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 15 June 2008 - 07:04 PM


gloxi, s-a copt zmeurica ta? eu gasii la gorjului cu 15ron/kg. luai un kg si pusei de-o zmeurata (deocamdata pusei doar zmeura cu zaharul, peste vreo doua zile pun ceva alcool si apoi vodca si apa, sa-l fac baubil, ca pentru cucoane, nu alcoolisti laugh.gif ).
DSCF4658.JPG

#9 carminap

carminap

    Big Chef

  • Membri
  • 704 posturi
  • Gender:Female
  • Location:brasov

Postat 15 June 2008 - 07:15 PM

Eu de cativa ani numai cu gelfix fac dulceata de capsuni.Fructele isi pastreaza culoarea si parfumul!Si nici nu trebui scazuta,asa ca iese atat cat pui:fructe +zahar.Acum a aparut gelfix 2:1 La un kg de fructe si un plic de gelfix se pune numai jumatate de kg de zahar.
Anul trecut am facut si dulceata din kivi .A iesit super buna si interesanta,dulce si acrisoara in acelasi timp.
Ma gandeam ca s-ar putea face si di pepene rosu! rolleyes.gif

#10 istrate lucia

istrate lucia

    Captain Cook

  • Membri
  • 409 posturi
  • Location:Craiova (Dolj)

Postat 17 July 2008 - 08:55 PM

acum am pe foc 2 kg de mure sa le fac dulceatza
si inca 3 in intr-un castron
nu stiu cat exact sa fierb dulceatza
mentionez ca nu folosesc gel fix
am eu un fix sa fie cat mai naturala posibil tongue.gif

#11 gloxinia

gloxinia

    Master of disaster

  • Membri
  • 4439 posturi
  • Gender:Female
  • Location:undeva prin Nord-Vest..

Postat 25 July 2008 - 03:44 AM

Fetelor imi cer scuze ca vin abia acum... Lucia precis dulceta ta a iesit buna (poate s-a si mancat intre timp biggrin.gif )
Jeny, cum e zmeurata?
Anul acesta am avut o galeata jumate de zmeura, dar cum dulceata nu se prea mananca la noi, am facut cu mai toata sirop... Dupa ce am scurs siropul, prin sita, ceea ce a ramas am pus la congelator... E o nebunie ca topping pe inghetate. laugh.gif

Apropo: 15 ron/kg???? O mama, da ce preturi!!!
Lucia, unde stai tu de s-au copt deja murele???? La noi abia acum prind culoare, dar sunt acre inca....

Mami de



si


#12 Mudjahista

Mudjahista

    Master of disaster

  • Membri
  • 2179 posturi
  • Gender:Female

Postat 25 July 2008 - 04:16 PM

Gloxi mersi de idee. smile.gif Ptr. ca am vazut la tine dulceata, biggrin.gif, am cumparat un kilogram de zahar gelifiant si-am facut gem de capsuni wub.gif. Cand a venit al meu acasa, eu super incantata (ptr. ca a iesit f. foarte bun), ii arat minunea. La care el - huh.gif geeem??? Peeeentru? ...... mellow.gif . icon_rotf.gif

A iesit foarte bun, dar aici nu merita sa faci gemuri, sa pui acrituri si alte cele. Gasesti la preturi mici marfa de calitate. Niciunul din cei pe care i-am cunoscut aici, habar n-au de febra dulceturilor si a compoturilor asa cum e in Romania wub.gif.

gem.JPG
mi-au iesit 4 borcane, aici inca era fierbinte (gemul):gem1.JPG

Editat de Mudjahista, 25 July 2008 - 04:17 PM.

MUDJ@HISTA

#13 gloxinia

gloxinia

    Master of disaster

  • Membri
  • 4439 posturi
  • Gender:Female
  • Location:undeva prin Nord-Vest..

Postat 26 July 2008 - 07:22 PM

Sunteti fericiti daca nu trebuie sa faceti. Aici am socotit, ies cel putin la juma de pret daca cumpar fructele. Daca insa le am acasa... Iti dai seama ca nu imi vine sa dau 6 lei (aproape 2 euro) pe un borcanel de 370 g cu gem...Daca e de afine sau mure sau coacaze e si mai scump!!!! ohmy.gif
Mami de



si


#14 florin.stan

florin.stan

    Bucataras

  • Membri
  • 71 posturi
  • Gender:Male
  • Location:Targu-Mures
  • Interests:Excursiile, Gradinaritul, Gatitul

Postat 13 July 2009 - 03:35 PM

Acum 3 zile am facut si eu dulceata de zmeura dar reteta clasica fara GELFIX. Sincer, prefer dulceturile naturale, dar la cat de scumpe sunt acum fructele e mai rentabil sa folosesti GELFIX crescand considerabil cantitatea de dulceata obtinuta si pastrarea cat-de-cat a fructulelor intregi. Eu am adaugat la 1 kil de zmeura 1 kg de zahar si zeama de la 1/2 de lamaie sa sa ii mai ia din dulce si a-i da o aroma speciala...A iesit de vis smile.gif
Ps: daca vreti o dulceata foarte buna si ieftina incercati dulceata de CORCODUSE...Folosind aceeasi reteta iese o dulceata f buna...si corcodusele practic sunt gratis smile.gif)

Editat de florin.stan, 13 July 2009 - 03:37 PM.




Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi