Sari la conținut

Poză

Tocanita de vita


4 răspunsuri la acest topic

#1 HalbaSus

HalbaSus

    Bucataras

  • Membri
  • 101 posturi

Postat 28 August 2007 - 09:15 PM

Ma rog, reteta am luat-o dintr-o carte de bucate cu retete secuiesti, in principiu nu difera foarte mult de tocanita de vita clasica dar iese foaaaaaaarte buna.

Ingrediente:
- o bucata de vita batrana (stiti genul, acela care iese tare in orice mancare... eu am facut reteta asta de nevoie, ca aveam o bucata de vita care probabil avea varsta mea cand a fost taiata...), bine se poate face si din vitel sau vita frageda, dar nu merita.
- 2-3 cepe in functie de marimea cepelor si cantitatea de carne, in reteta scria ceapa rosie eu nu am avut.
- 2-3 linguri de untura (teoretic se poate face si cu ulei... dar reteta scria untura de porc... asta am pus si eu)
- 2-3 linguri de boia (dulce sau iute, dupa preferinte)
- un pahar de vin rosu sec bun (cu cat mai bun e vinul, cu atat mai buna va iesi tocanita)
- condimente: sare, piper, putin chimen (mare atentie sa nu exagerati), ardei iute tocat (sau chilly sau alte chestii picante)


Se ia bucata de vita si se taie in bucati mici:


Punem bucatelele de carne intr-un castron cu apa si ne apucam de tocat ceapa:


Dupa ce am tocat ceapa, punem 2-3 linguri de untura intr-o tigaie mare (merge si o oala mai adanca, ceaun, sau wok):



Cand untura s-a incins punem ceapa la calit:


Cand ceapa a devenit translucida adaugam boiaua, amestecam repede si imediat adaugam bolul cu carne si apa, boiaua nu trebuie prajita prea mult pentru ca daca se arde da un gust amar. Carnea iar nu trebuie "calita" ca in alte retete (desi nu cred ca ar dauna), oricum, dupa ce adaugam carnea trebuie sa acoperim cu apa pana se acopera bucatile de carne:


Faza urmatoare dureaza (cel putin in cazul meu) aproximativ 2 ore... fierbeti carnea sub capac iar cand apa s-a evaporat pe jumatate (cam la nivelul in care e in poza precedenta) adaugati mai multa apa... la intervale de 30 de minute puteti gusta carnea sa vedeti daca e moale. Dupa s-a inmuiat cat de cat e timpul sa adaugam condimentele si vinul: condimentele folosite de mine au fost: 2-3 linguri de ardei amestecati cu sare (chestia din borcanul mare - noi o folosim cam tot timpul in loc de sare), juma' de lingurita de chimen (pt aproximativ 400-500 g de carne), 2 lingurite de ardei iute tocat, piper dupa gust... Dupa toate astea am adaugat si un pahar de vin rosu sec (cu cat mai bun e vinul, cu atat mai buna va fi si tocanita):


Am asteptat sa scada pana la consistenta dorita si am servit cu cartofi piure (ar merge si cu galuste):


#2 little coffee

little coffee

    Master of disaster

  • Membri
  • 8748 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 28 August 2007 - 09:47 PM

mdaaaa, metodic:
1. clar, secuiesti: paprika, chimen, poate si galusti.
2. esti un gurmand de prima clasa ma uit la tine si-l vad pe fratele meu.
3. nu ai spus ce bucata din vita, eu zic ca ar fi pulpa de vita batrana.
4. aia cu ardeiul cu sare m-a lasat pe ganduri, mai visez un pic si cred ca pun si eu ca sunt moarta dupa ardei de cand am mancat prima ciorba din viata mea.
"Iubesc pisicile pentru ca ma simt bine in casa mea; si incetul cu incetul, acestea devin sufletul sau vizibil"- Jean Cocteau

#3 ELAIDA

ELAIDA

    Academic Chef

  • Membri
  • 1012 posturi
  • Gender:Female
  • Location:...langa brebenel...
  • Interests:arta culinara si multe altele...

Postat 29 August 2007 - 12:52 AM

Simplu (traditional) si gustos. Dar eu nu m-as risca.. cu o vita asa batrana... laugh.gif

#4 HalbaSus

HalbaSus

    Bucataras

  • Membri
  • 101 posturi

Postat 29 August 2007 - 08:31 AM

(ELAIDA @ Aug 28 2007, 10:52 PM) Vezi post

Simplu (traditional) si gustos. Dar eu nu m-as risca.. cu o vita asa batrana... laugh.gif


Stii bancul ala cand un tip intra intr-un restaurant si cere o friptura de vita, chelnerul ii raspunde politicos: "domnule nu va recomand friptura, vita este cam batrana" la care asta raspunde: "Auzi, eu vreau sa mananc vita aia nu sa fac dragoste cu ea" biggrin.gif

Ardeiul ala e o treaba foarte misto, se face repede (cureti ardeii ii toci in robotul de bucatarie pui muuuulta sare si ii bagi in borcane), rezista foarte mult , si se poate folosi in mod eficient.


3. nu ai spus ce bucata din vita, eu zic ca ar fi pulpa de vita batrana.


Poate fi din orice parte a vitei, eu cred ca am avut un antricot, oricum era batrana. Stiu asta pentru ca din aceasi bucata de vita am mai executat un fel de tocanita unde am injurat la greu varsta stimabilei vaci.

1. clar, secuiesti: paprika, chimen, poate si galusti.


Da ar merge foarte bine si niste galusti, de asemenea in reteta scria ca daca dorim putem adauga si niste cartofi (inainte ca vita sa se fiarba de tot), mie nu imi plac mancarurile in care cartofii sunt fierti impreuna cu carnea asa ca am preferat varianta cu piure (pe care il aveam din ziua precedenta).

#5 rym

rym

    D.Cantemir

  • Moderatori
  • 8774 posturi
  • Gender:Female
  • Location:israel.
  • Interests:ski nautic.

Postat 29 August 2007 - 09:24 AM

am scris reteta,sunt fan tocanita,dar saru'mana pentru pontul cu ardeii,am o groaza aruncati prin frigider si nu stiam ce sa fac cu ei.... smile.gif



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi