Sari la conținut

Poză

Spaghetti alla chitarra


103 răspunsuri la acest topic

#1 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 09 September 2007 - 03:54 PM

Spaghetti alla chitarra provin din regiunea italiana Abruzzo si se numesc astfel tocmai pentru ca se fac cu ajutorul unui instrument numit chitarra, pentru ca seamana cu o chitara, ambele au coarde. Asa arata:


Se porneste facind un aluat din faina de griu dur, oua si sare, eu am folosit 400 de grame de faina, 4 oua si un pic de sare. (am mai spus asta, proportia pentru pastele proaspete cu ou e de 1 ou la 100 gr de faina).
Ken a facut aluatul biggrin.gif

Se lasa aluatul sa se odihneasca o jumatate de ora cu un castron in cap, ca sa nu se usuce, in acelasi loc se pastreaza aluatul dupa ce se ia cite o bucata pentru a o intinde.

Se incepe intinsul foii (faina faina si iar faina, e important sa fie peste tot ca pasta sa nu se lipeasca), evident cine vrea poate sa o faca si cu masina, mie imi place sa-l intind cu mina ca daca nu, nu ma distrez. Foaia nu trebuie sa fie foarte subtire, teoria spune ca trebuie sa fie cit distanta dintre coarde, pentru ca la sfarsit spaghetul biggrin.gif trebuie sa fie ca un paralelipiped. Eu am facut din ochi, n-am stat sa masor. biggrin.gif

Foaia intinsa se pune peste chitara si se apasa cu sucitorul

Incep sa cada spaghettii sub coarde

Mai intii dintr-o parte

Si apoi toate

Inauntru e o planseta in diagonala peste care ei cad si aluneca iesind din chitara

Mai de aproape

Voilà

E preferabil sa se presare cu faina si sa se " vinture " tot ca se evite pericolul de a se lipi.


#2 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 09 September 2007 - 04:04 PM

Cind incepem lucrul punem si oala cu apa la fiert astfel incit atunci cind ele sunt gata, apa fierbe si ele se arunca in ea biggrin.gif , eu la pastele proaspat facute pun un pic de ulei, asa cum face mama cind fierbe coltunasii.

Fierb in citeva minute, cind se ridica, desi poate ca nu se vede in poze, dar e o diferenta intre prima si a doua rolleyes.gif in orice caz nu le scurg din apa fara sa le fi gustat daca sunt gata

Pentru a le papa teoretic ar trebui facut un ragu din carne de miel, caracteristice regiunii de care spuneam, dar merge orice alt sos cu carne. Tot in timp ce lucram am pregatit sosul, era duminica si dispuneam de legumele din gradina asa ca pe un pat de feliute de rosii incalzite in putin ulei parfumat de un catel de usturoi, am taiat bucatele micute de dovlecel si vinata.

Pastele odata fierte se scurg si se arunca in tigaia in care condimentul e gata.

Se amesteca bine ca sa se obisnuiasca sosul cu pastele si invers, abundent parmigiano

Se papa pentru ca e fooooarte bunut.



#3 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 09 September 2007 - 04:20 PM

Azi le-am refacut cu partea cealalta a chitarei, mai mare,

am inceput sa lucrez la 13.00 si la 13.50 ne-am asezat la masa, am folosit 300 de grame de faina si 3 oua pentru ca azi expirau rolleyes.gif asta a rezultat


Pentru sos am facut o chestie mixa, italo-romaneasca laugh.gif
cabanosi congelati (oribili sad.gif am descoperit un magazin nou de produse romanesti pe care le produc aici dar deocamdata am incercat pastrama si cabanosul si sunt execrabili, asa in sos au fost decenti) pusi in tigaie sa lase grasimea

peste care am pus o cutie de rosii bucatele si am lasat sa fiarba


farfuria gata

de aproape

si poza fratiei care a continuat cu vin de Iasi smile.gif

Intentia mea era sa va arat un alt tip de paste din multitudinea care se fac aici, instrumentul nu stiu cit poate fi de usor de gasit in afara Italiei, nici aici nu se gaseste foarte usor, mie mi l-au trimis din Abruzzo. Pentru a le face aici mai exista un sucitor de lemn care are canalele egale, nu's cum sa explic si nici n-am gasit in internet o poza, eu l-am avut dar l-am aruncat ca nu ieseau deloc mai ales pentru ca aceste canale de lemn erau foarte delicate si se stirbeau si el functiona si mai putin.
Vroiam sa va arat o alta parte a splendidei Italii si sa va demonstrez ca in putin timp se poate obtine ceva gustos si sanatos, evident la baza e vointa de a face ceva bun. smile.gif
Normal ca cine n-are chitara poate sa le faca la mina si sa le taie cu cutitul sau cu masina de paste, nu vor mai fi spaghetti alla chitarra ci fettuccine de exemplu si vor fi la fel de bune.
Consistenta pastelor proaspete facute cu faina de griu dur e diferita de cea a pastelor proaspete facute cu faina de griu alba 00 pe care o cunoaste toata lumea si e diferita si de cea a pastelor uscate, adica alea din cutie sau punga pe care le cunoaste toata lumea.
Aceste paste ramin crocante, al dente cum le zice pe italieneste si mie chestia asta imi place foarte mult.

#4 MAYA

MAYA

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 09 September 2007 - 04:51 PM

Frumoase spaghetelen astea facute cu chitara !!!
Maya's World .

#5 amalia aa

amalia aa

    Master of disaster

  • Membri
  • 1603 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Cluj-Napoca

Postat 09 September 2007 - 07:09 PM

ce tare e chitara asta, daca s-ar gasi si pe la noi.... smile.gif

#6 Una_

Una_

    Master of disaster

  • Membri
  • 1685 posturi
  • Gender:Female
  • Location:In afara Romaniei

Postat 09 September 2007 - 08:57 PM

Frumoasa chitara, talentati cantaretii, imi place cum arata, daca as avea spatiu suficient mai ca mi'am mai cumpara o chitara wink.gif
I'd rather spend my whole life knowing that I'm not perfect, rather
than waste my life trying to be.

#7 Cali

Cali

    Academic Chef

  • Membri
  • 1324 posturi
  • Gender:Female
  • Location:aici

Postat 09 September 2007 - 10:28 PM

Ce bine arata pastele tale ! Interesanta chitarra, n-am mai vazut asa ceva.

#8 crisa78

crisa78

    Master of disaster

  • Membri
  • 1523 posturi

Postat 10 September 2007 - 08:55 AM

foarte interesante pastele cantarete biggrin.gif, pe mine ma tenteaza foarte tare sa incerc sa fac pastele proaspete, mai trebuie sa gasesc faina de grau dur.

chitara sunt sigura ca la noi nu se gaseste, poate se poate confectiona din ceva, corzile sunt metalice sau de guta?
Zambeste, maine va fi mai rau!

#9 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 10 September 2007 - 11:00 AM

Nu stiu ce e guta, mie mi se par metalice. Dar daca tu vrei sa faci paste le poti face si cu faina alba pe care o gasesti, faci exact ca mie cu faina ta si la urma dupa ce ai intins foaia o rulezi un pic presarind multa faina sa nu se lipeasca si tai cu cutitul rondelele sulului de pasta rolleyes.gif vor iesi paste foarte bune si asa.

#10 meLuce

meLuce

    Producator bilutze marca inregistrata

  • Membri
  • 5264 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Iac-aciulea la beljica

Postat 10 September 2007 - 11:22 AM

Adriana, mi-ai facut o pofta de paste proaspete...mmmm
Stii ce-i culmea? Am langa mine un magazin italienesc, unde gasesti ff multe produse de la voi, gasesc de exemplu sosurile pe baza de tomate , marca Cirio, care mie mi se par "za best", dar faina de grau dur, gasesc doar la magazinele turcesti blink.gif . Chitara n-am, dar chiar am sa le fac la cutit, doar sa ajung la turci sa-mi iau faina, si-am sa-ti arat io cum fac un sos absolut delicios cu coaste mici de porc.

Guta nu e firul ala de plastic ca la undita?
Fan n_puiu!







#11 crisa78

crisa78

    Master of disaster

  • Membri
  • 1523 posturi

Postat 10 September 2007 - 11:46 AM

(Adriana Nicoleta @ Sep 10 2007, 11:00 AM) Vezi post

Nu stiu ce e guta, mie mi se par metalice. Dar daca tu vrei sa faci paste le poti face si cu faina alba pe care o gasesti, faci exact ca mie cu faina ta si la urma dupa ce ai intins foaia o rulezi un pic presarind multa faina sa nu se lipeasca si tai cu cutitul rondelele sulului de pasta rolleyes.gif vor iesi paste foarte bune si asa.


Adriana, am sa incerc asa cum ai spus, cu faina alba. abia astept smile.gif

guta este, asa cum a spus si Luciana, firul de la undita.
Zambeste, maine va fi mai rau!

#12 rodica

rodica

    Master of disaster

  • Membri
  • 1648 posturi
  • Location:usa

Postat 10 September 2007 - 04:07 PM

sorella, imi place chitarra asta, am gasit pe net aici http://www.surlatabl...ct/id/124756.do
ce zici, e ok pretul?
Pentru un purice nu dai foc la plapuma, dar nici nu te mai invelesti cu ea.

#13 bratiluca

bratiluca

    Master of disaster

  • Membri
  • 2201 posturi

Postat 10 September 2007 - 04:12 PM

Adriana
Vii cu niste "instrumente" de ma omoara smile.gif . Tare as vrea sa gasesc si eu pe aici asa ceva. Poate in cartierele italiene o sa am noroc, dar nu bag mana in foc. Oricum, bine ca ai postat asa minunatii de retete si cand voi veni prin Italia stiu ce am de cautat si de cumparat.


p.s Nu mai zic ce pofta mi-ai facut cu pastele acestea. Nu am mancat decat odata paste proaspete, dar imi iau eu si chitara si o sa-mi fac prospaturi.
Fan n_puiu!

I like Peanut's ma-sa!

#14 Madyna

Madyna

    Captain Cook

  • Membri
  • 207 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Switzerland

Postat 10 September 2007 - 04:34 PM

Foarte frumoase !!!

Am si eu o piesa la robot care taie pastele cam ca ale tale si care se numeste pe romaneste "par de inger"

Cu prima ocazie cand le voi face o sa postez sa vezi daca e aceeasi mancare de peste tongue.gif

#15 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 10 September 2007 - 10:16 PM

(rodica @ Sep 10 2007, 04:07 PM) Vezi post

sorella, imi place chitarra asta, am gasit pe net aici http://www.surlatabl...ct/id/124756.do
ce zici, e ok pretul?

mamma mia, nu's care e schimbul dolarilor dar mi se pare mult, dar daca altminterea n-ai cum sa o obtii de ce nu?
A mea intr-un magazin di Abruzzo a costat 11.50 euro.

#16 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 10 September 2007 - 10:22 PM

(Madyna @ Sep 10 2007, 04:34 PM) Vezi post

Foarte frumoase !!!

Am si eu o piesa la robot care taie pastele cam ca ale tale si care se numeste pe romaneste "par de inger"

Cu prima ocazie cand le voi face o sa postez sa vezi daca e aceeasi mancare de peste tongue.gif

Capelli d'angelo e cu totu o alta mincare de peste, la masina ta poti sa le faci cu treapta care e dupa aceea cu care ai facut pastele integrale, daca insa urmatoarea e cea pentru capelli d'angelo eu as lasa-o balta si le-as face ca pe tagliatelle-le integrale, adica masura aceea.

#17 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 10 September 2007 - 10:25 PM

(bratiluca @ Sep 10 2007, 04:12 PM) Vezi post

Oricum, bine ca ai postat asa minunatii de retete si cand voi veni prin Italia stiu ce am de cautat si de cumparat.

De aia fac ce fac, sa va arat ceea ce e specific meleagurilor astora smile.gif

#18 rym

rym

    D.Cantemir

  • Moderatori
  • 8774 posturi
  • Gender:Female
  • Location:israel.
  • Interests:ski nautic.

Postat 11 September 2007 - 09:35 AM

Ce interesant! si chitara,dar si pastele.
Vorba fiicei mele ''italienii astia,au tot ce este mai bun''(de papat!) smile.gif

#19 Carmiris

Carmiris

    Master of disaster

  • Suspendat
  • 3131 posturi
  • Location:-

Postat 23 November 2007 - 07:59 PM

QUOTE(Adriana Nicoleta @ Sep 11 2007, 12:16 AM) <{POST_SNAPBACK}>
mamma mia, nu's care e schimbul dolarilor dar mi se pare mult, dar daca altminterea n-ai cum sa o obtii de ce nu?
A mea intr-un magazin di Abruzzo a costat 11.50 euro.



Adriana sa stii ca eu abia reusesc sa adorm tot cu gandul la chitarra asta, am gasit-o pe abruzzo dar chiar mai scumpa decat cea de pe linkul precedent, uite http://www.abruzzo.c...html?idProd=125

#20 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 23 November 2007 - 08:07 PM

Carmi, stii ce cred ca ar fi mai bine? sa le pui pe amicele tale sa il caute la Trieste, la piata sau in magazine de electrocasnice.
ii scriu prietenei mele care are gastronomia si o intreb daca are vreo adresa de vreun magazin in care s-ar putea gasi
e absurd sa dai pe el de 3 ori cit am dat eu, parerea mea




Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi