Sari la conținut

Poză

Supa cu galuste


165 răspunsuri la acest topic

#1 VERONICA

VERONICA

    Big Chef

  • Membri
  • 668 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Arad

Postat 16 October 2007 - 07:19 PM

Asa am facut alaltaieri supa cu galuste:
SUPA CU GALUSTE

Avem nevoie de:

Avem nevoie de:-o bucata carne sau os (eu am pus carne de vitel fara os)
-3 morcovi, 1 ceapa (patrunjel n-am avut azi),
-3 cartofi
-vegeta sau secretul gustului
Pentru galuste:-6 linguri rase gris(sau dupa ochi, pana se obtine o pasta semiconsistenta, grisul trebuie sa fie pentru gatit, cel pentru copii nu este bun)
-1/2 lingurita vegeta sau SG
-2 oua intregi
-1 lingura ulei

-aici sunt toate ingredientele, am avut doar morcovi fara patrunjel sau altele dar voi puneti...


Se curata toate, se spala si se pun in oala la fiert. Toutul fierce cam 1 h 30 minute sub capac, pana se inmoaie carnea(este carne de vitel, frageda nu carne de vita care necesita fierbere multa)


-aici supa strecurata asteapta doamnele galuste :


-se pune o lingura mare de secretul gustului
-se amesteca:


-incepem sa facem galustele. Aici e problema, nu?
-amestecam ouale, 1 lingura ulei, pun vegeta,si adaugam grisul. pasta nu trebuie sa fie tare, ea trebuie sa curga, dar nu subtire. Nu avem voie sa lasam sa steie compozitia ca altfel galustele ies tari. Si la fel daca punem prea mult gris iarasi ies tari. Intai se incearca in oala inmoind intai lingura in supa fierbite apoi luam o data si vedem...daca se desface mai punem gris.(intra cam 6-7 linguri de gris, asta aprox.) Acuma mai ramane un piculet de gris, dar nu e voie sa se desfaca.Supa nu trebuie sa fierba in clocote in momentul cand punem lingurile de gris .


-galustele inecate in supa: biggrin.gif . Eu n-am pus in poza capac....se pune capac si focul sa fie mic.
Se lasa sa fiarba totul sub capac la foc mic 10-15 minute.Galustele se umfla si dupa ce au fiert lasam sa steie sub capac asa vreo 10 minute.


-si gata:


-detaliu la galusca:



POFTA BUNA!

Editat de Adriana Nicoleta, 16 October 2007 - 09:16 PM.


#2 merdeneaua

merdeneaua

    micro Bucatar

  • Membri
  • 42 posturi

Postat 16 October 2007 - 07:22 PM

Buna, Veronica! Nu-mi reusesc galustele niciodata. Voi incerca reteta ta. Am o intrebare: se pot face galustele fara ou? Se mananca multa supa la noi in posturi. Multam.
Babai

#3 BD

BD

    Master of disaster

  • Culinareasa lunii
  • 14857 posturi
  • Location:Bucuresti

Postat 16 October 2007 - 07:24 PM

QUOTE(VERONICA @ Oct 16 2007, 08:19 PM) <{POST_SNAPBACK}>
-se pune o lingura mare de secretul gustului



de ce? sad.gif
Ale mele


şi când plâng eu râd

#4 VERONICA

VERONICA

    Big Chef

  • Membri
  • 668 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Arad

Postat 16 October 2007 - 07:26 PM

Merdeneaua, fara ou nu s epoate, zic eu!
BD, pai poti pune sare sau ce vrei, poti s anu pui nimic...depinde ce gust vrei. Eu am pus ce am zis.

#5 merdeneaua

merdeneaua

    micro Bucatar

  • Membri
  • 42 posturi

Postat 16 October 2007 - 07:27 PM

Deci raman la taiteii din comert, aia fara ou! M-am linistit laugh.gif
Babai

#6 Nadia_S

Nadia_S

    Bucataras

  • Membri
  • 157 posturi

Postat 16 October 2007 - 08:49 PM

Eu stropesc galustele cu apa rece din cand in cand.,si nu raman niciodata tari ,imi ies ca la revista.



#7 Carmiris

Carmiris

    Master of disaster

  • Suspendat
  • 3131 posturi
  • Location:-

Postat 16 October 2007 - 08:59 PM

daca in loc de lingura aia de prafuri magice puneai niste frunze de diverse veneam si eu la masa ca galustile is superbe tongue.gif

#8 gymnopedie

gymnopedie

    Bucataras

  • Membri
  • 143 posturi
  • Gender:Female
  • Location:France

Postat 17 October 2007 - 06:32 AM

Mergea o frunza de telina si niste pastarnac...
Intr-adevar arata superb si n-am mai mancat supa cu galuste cred ca de vreo 10 ani. Miam! Multumesc pt reteta! O voi face cat de curand. As avea o intrebare insa: cum stropiti galustele cu apa rece ca sa ramana pufoase? Se scot din supa?

In alta ordine de idei, pt cei care tin post cred ca exista niste retete grozave de galuste din cartofi fara ou. Cineva sugera inlocuirea oului cu 1 lingurita de amidon, daca ouale sunt absolut necesare. Uneori se pot omite fara nici un pericol (sper sa nu ma auda Stella cum i-am modificat reteta de flan absolut delicioasa eusa_shhh.gif )

#9 Carmiris

Carmiris

    Master of disaster

  • Suspendat
  • 3131 posturi
  • Location:-

Postat 17 October 2007 - 09:51 AM

io de regula umplu oala de supa cu legume. De la austrieci am invatat o smecherie: ei spala o ceapa, o lasa cu coaja cu tot, o taie in doua pe latime, taietura o pun la copt pe plita aragazului pana se maroneaza puternic si apoi o arunca in oala. Da un gust superb supei. Bunica sotului zicea ca atunci cand mirosea a ceapa de asta stia ca vine supa biggrin.gif

cam asa arata oala de supa la mine, fara absolut nici un fel de maggy sau altceva

DSCN1599.JPG

#10 seima

seima

    Academic Chef

  • Membri
  • 1471 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Warsaw

Postat 17 October 2007 - 10:13 AM

QUOTE(Carmiris @ Oct 17 2007, 09:51 AM) <{POST_SNAPBACK}>
io de regula umplu oala de supa cu legume. De la austrieci am invatat o smecherie: ei spala o ceapa, o lasa cu coaja cu tot, o taie in doua pe latime, taietura o pun la copt pe plita aragazului pana se maroneaza puternic si apoi o arunca in oala. Da un gust superb supei. Bunica sotului zicea ca atunci cand mirosea a ceapa de asta stia ca vine supa biggrin.gif


Carmiris, multumesc de ideea cu ceapa! O sa incerc neaparat la urmatoarea supa sa fac miscarea asta. rolleyes.gif

#11 Carmiris

Carmiris

    Master of disaster

  • Suspendat
  • 3131 posturi
  • Location:-

Postat 17 October 2007 - 10:22 AM

QUOTE(seima @ Oct 17 2007, 12:13 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Carmiris, multumesc de ideea cu ceapa! O sa incerc neaparat la urmatoarea supa sa fac miscarea asta. rolleyes.gif


sa cresti mare biggrin.gif

#12 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 17 October 2007 - 11:06 AM

CITAT(Carmiris @ Oct 17 2007, 09:51 AM) <{POST_SNAPBACK}>
De la austrieci am invatat o smecherie: ei spala o ceapa, o lasa cu coaja cu tot, o taie in doua pe latime, taietura o pun la copt pe plita aragazului pana se maroneaza puternic si apoi o arunca in oala. Da un gust superb supei.

Eu am invatat-o de la italieni si mi se pare ca mi-au zis ca da si o nuanta de culoare un pic mai inchisa supei. smile.gif

#13 Carmen L

Carmen L

    Master of disaster

  • Membri
  • 2371 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 17 October 2007 - 11:25 AM

Carmiris multumesc de ideea cu cepa, azi am mai invatat ceva deosebit. floare.gif
IPB Image

#14 Carmiris

Carmiris

    Master of disaster

  • Suspendat
  • 3131 posturi
  • Location:-

Postat 17 October 2007 - 11:25 AM

QUOTE(Adriana Nicoleta @ Oct 17 2007, 01:06 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Eu am invatat-o de la italieni si mi se pare ca mi-au zis ca da si o nuanta de culoare un pic mai inchisa supei. smile.gif


da da de la coaja de ceapa ca doar cu ea putem vopsi si oua cool.gif
eu m-am obisnuit cu supele mai inchise nitel la culoare. daca-s prea ca apa nu-mi mai plac smile.gif

#15 Elena-Simona

Elena-Simona

    Big Chef

  • Membri
  • 741 posturi
  • Gender:Female
  • Location:ROMANIA

Postat 17 October 2007 - 11:34 AM

Eu stiu un alt truc. In timp ce fierbe supa, sotezi separat un morcov ras pe razatoarea mica (intr-o lingura de ulei si 2 polonice zeama ), mixezi cu mixerul vertical si adaugi in supa.
Ii da o culoare superba supei, dar o face si mai gustoasa, fara e-uri sau alti conservanti.

#16 Carmiris

Carmiris

    Master of disaster

  • Suspendat
  • 3131 posturi
  • Location:-

Postat 17 October 2007 - 11:39 AM

QUOTE(elena-simona @ Oct 17 2007, 01:34 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Eu stiu un alt truc. In timp ce fierbe supa, sotezi separat un morcov ras pe razatoarea mica (intr-o lingura de ulei si 2 polonice zeama ), mixezi cu mixerul vertical si adaugi in supa.
Ii da o culoare superba supei, dar o face si mai gustoasa, fara e-uri sau alti conservanti.


asa facea si mama mea smile.gif doar ca ea strecura numai zeama nu mixa morcovelul, il arunca.
adevarul este ca toate trucurile astea dau gust de 100 de ori mai bun decat vegetele artificiale.

#17 Pisoi

Pisoi

    Big Chef

  • Membri
  • 747 posturi
  • Gender:Female
  • Interests:http://mariasjewelry.wordpress.com

Postat 17 October 2007 - 11:49 AM

Carmen, de cand m-ai invatat trucul cu ceapa coapta, asa fac si iese o minunatie de supa/ciorba - ca merge la orice zeama.
Atata doar ca n-am plita si folosesc o tigaie de teflon buna, cu fundul gros - pe ea coc ceapa la foc mic pana se inchide la culoare taietura. Si cu legumele multe tot de la tine am invatat, pentru o oala de supa de trei kile fierb doua cepe din astea, doi morcovi potriviti, un pastarnac mare, un ardei gras mare, telina radacina o buata plus trei tije. Nu prea ai cum sa mai dai gres, decat daca n-o potrivesti din sare tongue.gif .
calm

#18 Adriana Nicoleta

Adriana Nicoleta

    .

  • Membri de onoare
  • 25863 posturi
  • Gender:Female

Postat 17 October 2007 - 11:54 AM

Elena-Simona, la urmatoarea supica sper sa-mi amintesc si sa adaug si eu morcovul ras.
Eu tin de la patrunjel tija la congelator si o adaug la supa sa dea si ea gust. smile.gif
Cum fac eu supa am povestit aici
http://www.culinar.r...mp;#entry170417
si cum face mama galuste aici
http://www.culinar.r...amp;#entry60060


#19 moatza

moatza

    Master of disaster

  • Membri
  • 5505 posturi
  • Gender:Female

Postat 17 October 2007 - 12:12 PM

[quote name='VERONICA' date='Oct 16 2007, 07:19 PM' post='390108']

Asa am facut alaltaieri supa cu galuste:

SUPA CU GALUSTE



-incepem sa facem galustele. Aici e problema, nu?

-amestecam ouale, 1 lingura ulei, pun vegeta,si adaugam grisul. pasta nu trebuie sa fie tare, ea trebuie sa curga, dar nu subtire. Nu avem voie sa lasam sa steie compozitia ca altfel galustele ies tari. Si la fel daca punem prea mult gris iarasi ies tari. Intai se incearca in oala inmoind intai lingura in supa fierbite apoi luam o data si vedem...daca se desface mai punem gris.(intra cam 6-7 linguri de gris, asta aprox.) Acuma mai ramane un piculet de gris, dar nu e voie sa se desfaca.Supa nu trebuie sa fierba in clocote in momentul cand punem lingurile de gris .





eu chiar las compozitia de galuste sa se odihneasca si in timpul asta grisul absoarbe umezeala din ou. rezulta galuste f pufoase si mai usor de pus in oala, capata o forma rotunda.


#20 istrate lucia

istrate lucia

    Captain Cook

  • Membri
  • 409 posturi
  • Location:Craiova (Dolj)

Postat 17 October 2007 - 02:52 PM

pe mine mama-soacra m-a invatat un truc.
ca sa nu dau gres niciodata cu galustele sa pun un varf de cutit de praf de copt.
si chiar ies mereu f pufoase



Răspunde la acest topic



  


0 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi